В’ялені томати – корисний продукт, який можна вживати як самостійну закуску, так і додавати до супів, других страв і салатів. Важливо вибирати щільні та м’ясисті овочі й не шкодувати пряних трав і спецій: так помідори набудуть яскравіших відтінків смаку й аромату.
В’ялені помідори в духовці на зиму в домашніх умовах
Для заготівлі в’ялених помідорів на зиму краще використовувати томати сортів “чері” або “сливка”, які краще зберігають форму і легше просочуються ароматами пряних трав. Олію, в якій зберігаються в’ялені помідори, добре додавати в салати, надаючи стравам пікантності.
Інгредієнти
- Помідор 1 кг
- Базилік свіжий 1 пучок
- Цукор-пісок 1 ст.л.
- Сіль за смаком
- Часник гранульований 1 ч.л.
- Перець чорний мелений за смаком
- Олія оливкова 250 мл.
Приготування
-
Як заготовити в’ялені помідори на зиму в домашніх умовах? Томати і базилік промити і обсушити, розклавши на паперових рушниках.
-
Овочі розрізати навпіл, вирізати місце, де кріпилася плодоніжка, і дістати з половинок помідорів насіння. Це легко зробити за допомогою чайної ложки.
-
На деку розкласти половинки томатів зрізом догори щільно одна до одної. Присипати овочі сіллю, цукром, гранульованим часником і свіжомеленим перцем.
-
Базилік подрібнити і посипати помідори.
-
У кожну половинку томата додати потроху оливкової олії. Томити помідори близько 2 годин у духовці, увімкненій на 120 градусів, з прочиненими дверцятами. Через зазначений час зменшити нагрівання до 100 градусів і продовжувати в’ялити близько 2-3 годин.
-
Скласти готові помідори в підготовлені стерилізовані ємності та залити гарячою рослинною олією, щоб вона повністю закривала овочі. Щільно закупорити і зберігати в холодильнику.
Як заготовити в’ялені помідори в банках на зиму
Смак в’ялених помідорів багато в чому залежить від обраних для їхнього приготування трав і спецій. Якщо хочеться більше гостринки, потрібно додати гострий перець, а пряні трави додають заготівлі пікантності та яскравості смаку.
Час готування: 14 годин 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Інгредієнти:
- Помідор – 1,5 кг
- Олія рослинна – 250 мл
- Сіль – 1,5 ст.л.
- Розмарин сушений – 2 щіпки.
- Чебрець сушений – 1 ч.л.
- Часник – 3 зуб.
- Оцет бальзамічний – 2 ст. л.л.
- Перець червоний гострий – за смаком.
Процес приготування:
1. Для процесу в’ялення варто обирати помідори зі щільною і м’ясистою м’якоттю без пошкоджень. Їх потрібно промити під проточною водою і обсушити.
2. Томати розрізають уздовж навпіл, звільняють від серцевини з насінням і викладають на обробну дошку або іншу рівну поверхню розрізами догори. Їх потрібно посолити і залишити на півгодини, щоб виділився сік. Потім перевернути половинки помідорів на паперовий рушник, щоб зайвий сік вилився. Залишити овочі ще на 2 години.
3. Викласти підготовлені томатні половинки на піддони сушарки і готувати їх за закритої кришки та температури 70 градусів, щогодини міняючи піддони в сушарці місцями для більш рівномірного процесу в’ялення.
4. На процес в’ялення потрібно близько 12 годин.
5. Зазначену кількість рослинної олії підігріти, але не кип’ятити, покласти в неї для аромату подрібнені сухі трави, перемішати та залишити насичуватися запахами, поки олія не досягне кімнатної температури.
6. Готові половинки томатів скласти в баночки, які до цього важливо простерилізувати, а на дно кожної викласти очищений часник, нарізаний пластинками, і кілька скибочок гострого перцю. Щоб заготовки краще зберігалися, додати до помідорів трохи солі та бальзамічного оцту. Залити овочі теплою ароматизованою олією і щільно закупорити.
В’ялені помідори в електросушарці на зиму
В’ялені помідори можна готувати як у духовці, так і в електросушарці. В останньому випадку процес займає більше часу, і тут важливо уважно стежити за ступенем в’ялення помідорів, щоб не пересушити овочі, а лише домогтися потрібної консистенції та смаку.
Час готування: 9 годин 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Помідор – 4 кг
- Сіль морська – 1,5 ч.л.
- Суміш італійських трав – 2 ч. л.л.
- Часник – 1,5 головки.
- Олія оливкова – 250 мл
Процес приготування:
1. Для процесу в’ялення краще брати м’ясисті та невеликі сорти томатів довжиною 4-5 см. Їх промивають і обсушують за допомогою паперових рушників.
2. Томати потрібно розділити на половинки, а потім позбутися зайвої рідини, виклавши очищені половинки на паперові серветки на 15-20 хвилин.
3. На піддони електросушарки викласти скибочки помідорів зрізом догори, присипаємо великою морською сіллю і сумішшю італійських трав.
4. В’ялити овочі, увімкнувши прилад на 70 градусів, близько 8-9 годин. При приготуванні в електросушарці лотки з помідорами потрібно періодично міняти місцями, щоб вони більш рівномірно пров’ялилися. Важливо, щоб помідори в процесі в’ялення залишалися м’якими, і з них просто вийшла зайва рідина.
5. Часник нарізати тонкими смужками або скибочками. У сотейнику нагріти оливкову олію з додаванням часнику, але не кип’ятити її.
6. У підготовлені ємності для зберігання томатів викласти шарами помідори, переливаючи кожен шар підігрітою олією, щоб в’ялені овочі були повністю нею покриті. Щільно закупорити заготовку і зберігати в прохолодному місці.
Ароматні помідори, в’ялені з часником на зиму
Часник додає в’яленим помідорам апетитного аромату і дає змогу не тільки готувати з ними інші страви, а й вживати їх як самостійну закуску з сиром і вином.
Час готування: 14 годин 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Помідор – 5 кг
- Олія оливкова – 1,5 л
- Часник – 1 головка.
- Суміш італійських трав – 3 ст.л.
Процес приготування:
1. Томати вимити й обсушити, розрізати на половинки та вийняти м’якоть із насінням.
2. Нарізані помідори розкласти на піддони для сушарки розрізом догори, присипати сіллю і приправами.
3. Сушити овочі при температурі 70 градусів близько 12-14 годин, щоб вийшли м’які в середині томати з підсушеними краями.
4. Олію для заготовки нагріти в сотейнику, але не кип’ятити, додавши до неї подрібнений часник.
5. У простерилізовані баночки скласти в’ялені томати шарами, пересипаючи їх скибочками часнику і травами, залити підігрітою олією і щільно закупорити. Зберігати заготовку в холоді.
Дуже смачні в’ялені помідори в олії на зиму
Щоб заготовити в’ялені томати на зиму, краще використовувати оливкову олію virgin. Варто звернути увагу, що оливкова олія першого холодного віджиму (extra virgin) для цих цілей не підходить, оскільки такий вид олії не рекомендується піддавати тепловій обробці.
Час готування: 6 годин 15 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Інгредієнти:
- Помідор – 2 кг
- Сіль – 1 ч.л.
- Суміш італійських трав – 1,5 ст.л.
- Часник – 1 головка.
- Олія оливкова – 400 мл
Процес приготування:
1. Томати вимити і розрізати уздовж, а потім за допомогою чайної ложки вийняти м’якоть із насінням.
2. Часник очистити та нарізати тонкими скибочками. Розкласти шматочки часнику в отримані “човники” томатів.
3. Присипати заготовку сіллю і сумішшю італійських трав.
4. Розкласти половинки помідорів на деко, застелене пергаментом, і тримати в духовці за температури не вище 100 градусів близько 4-6 годин. Дверцята духової шафи в процесі в’ялення потрібно тримати відкритими для забезпечення доступу повітря до овочів. Томати в процесі готування перевертати не потрібно, а готовим продукт вважається тоді, коли овочі залишаються м’якими та пружними, проте втратять більшу частину вологи.
5. У стерилізовані сухі баночки скласти в’ялені томати і залити оливковою олією, яка має повністю покривати готовий продукт. Щільно закупорюємо кришками і зберігаємо в холоді. Ароматну олію можна потім використовувати як ароматну заправку під час приготування салатів і закусок.
Сушені помідори для тривалого зберігання без холодильника
В’ялені в домашніх умовах томати можна зберігати і без холодильника. У такому разі їх добре висушують, приправивши спеціями і травами, і зберігають у такому вигляді в полотняних мішечках у темному місці або, заливши гарячою рослинною олією, щільно закупорюють у баночках.
Час готування: 4 години 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Інгредієнти:
- Помідор – 2 кг
- Сіль велика – 1,5 ч.л.
- Цукор – 1 ст.л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Суміш прованських трав – за смаком.
- Перець чилі мелений – за смаком.
- Часник – 5 зубців.
Процес приготування:
1. Щільні та м’ясисті помідори невеликого розміру добре миємо й обсушуємо, а потім розрізаємо на дві половинки й акуратно вибираємо ложкою м’якоть із насінням.
2. Підготовлені овочі викладаємо на деко з розстеленим на ньому пергаментним папером.
3. Змішуємо в окремій ємності потрібну кількість солі, цукру і прованських трав. Можна додати трохи меленого перцю чилі для пікантності.
4. Тримаємо томати в розігрітій до 110 градусів духовці близько 4 годин, попередньо залишивши дверцята духової шафи прочиненими. Готовий продукт має залишатися пружним і не бути занадто сухим. На цьому етапі його можна перекласти у відповідні мішечки і залишити для зберігання при кімнатній температурі в шафці.
5. У відповідному за розміром сотейнику розігріваємо олію, але не давати їй кипіти. Додати до нього дрібно нарубаний часник і перемішати.
6. В’ялені томати викладаємо в скляну тару, заливаємо гарячою ароматною олією і щільно закриваємо. Смачного!
Ароматні в’ялені помідори з прованськими травами
Прованські трави – базилік, чебрець, розмарин, м’ята, шавлія – підкреслюють смак в’ялених помідорів і роблять їх ароматнішими та смачнішими. Водночас під час приготування можна варіювати кількість пряних трав, що додаються, і отримувати саме ті відтінки смаку, які подобаються більше.
Час готування: 4 години 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1.
Інгредієнти:
- Помідор – 1 кг
- Олія оливкова – 300 мл
- Сіль велика морська – за смаком
- Часник – 3 зубці.
- Суміш прованських трав (чебрець, шавлія, м’ята, базилік) – за смаком.
- Суміш мелених перців – за смаком.
- Розмарин сушений – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. Дрібні та м’ясисті томати промийте та обсушіть. Розріжте їх на половинки і дістаньте м’якоть із насінням, а потім викладіть на паперові рушники, щоб трохи обсушити.
2. На підготовлене деко, застелене пергаментом, викладіть підготовлені помідори щільно один до одного. Зверху посипати їх сіллю і сушеними травами, в серединку кожної скибочки капнути трохи оливкової олії.
3. Помістити деко в духовку і прогрівати овочі кілька годин за температури не вище 100 градусів. Важливо стежити за тим, щоб помідори не пересушилися і зберегли пружність. Скибочки не повинні ламатися в руках, а скоріше перетворюватися на грудочки.
4. У підготовлені невеликі скляні ємності помістити нарізаний слайсами часник, викласти помідори і присипати прованськими травами. Залити томати підігрітою рослинною олією.
5. Баночки щільно закрити і поставити на зберігання в прохолодне місце. Найбільш ароматною заготівля стає через 6 місяців з моменту закупорювання. Насолоджуйтеся!
Простий і смачний рецепт в’ялених помідорів із базиліком
Базилік із помідорами – класичне поєднання в італійській кухні, яке підкорило не одне серце гурмана. Краще вибирати свіжий базилік найароматніших сортів, щоб заготівля вийшла якомога більш апетитною і свіжою.
Час готування: 6 годин 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1.
Інгредієнти:
- Помідор чері – 1 кг
- Олія оливкова – 4 ст.л.
- Часник – 10 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Суміш прованських трав – за смаком.
- Паприка мелена – за смаком.
- Базилік – 1 пучок.
Процес приготування:
1. Помідори чері вимийте і переберіть, видаливши м’яті томати або овочі з плямами.
2. Розріжте їх на половинки, м’якоть із насінням можна не виймати.
3. Деко для запікання застеліть пергаментним папером і щільно один до одного викладіть половинки овочів. Присипте їх бажаною кількістю солі, трав і спецій, злегка збризніть олією.
4. Поставте овочі в духовку і прогрівайте близько 6 годин, зберігаючи температуру 90 градусів і відкривши дверцята. Важливо, щоб томати не пересушилися і не пригоріли. Вони повинні просто значно зменшитися в розмірі за рахунок випарювання рідини.
5. Базилік промийте, обсушіть і наріжте невеликими смужками. Часник потрібно почистити і нарізати тонкими, практичними прозорими слайсами.
6. У підготовлені невеликі баночки шарами укладайте томати, часник і подрібнені листочки базиліка. Зверху влийте вказану кількість оливкової олії та щільно закрийте кришкою. Смачного!
Дуже швидкий спосіб в’ялення помідорів у мікрохвильовці
Процес в’ялення помідорів у мікрохвильовці займає набагато менше часу, ніж у разі використання духовки або електросушарки. При цьому томати виходять смачними і наповненими ароматами спецій і часнику, а готувати їх можна в будь-який момент, коли буде потрібен такий продукт.
Час готування: 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1.
Інгредієнти:
- Помідор сорту “сливка” – 150 гр.
- Олія оливкова – 10 гр.
- Часник – 1 зуб.
- Сіль – за смаком.
- Пряні трави сушені (прованські, зелена цибуля, петрушка) – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Щільні та м’ясисті томати вимити, обсушити і розрізати вздовж на половинки або четвертинки. Витягти з них м’якоть і насіння.
2. Укласти підготовлені овочі на плоску тарілку, яка поміститься в мікрохвильову піч.
3. Часник натерти на дрібній тертці і розподілити по поверхні скибочок томатів, посолити і приправити спеціями і травами за смаком.
4. Увімкнути піч на максимальну потужність і готувати помідори в такому режимі 5 хвилин. Після цього потримати продукт у печі, не виймаючи, ще 5 хвилин. Потім знову увімкнути мікрохвильовку і повторити процедуру. Викласти готові томати у відповідну ємність і заправити оливковою олією.
5. Можна їсти їх одразу, додавати до страв або залишити в закупореній скляній ємності для зберігання в холодильнику.
Домашні в’ялені помідори з оцтом на зиму
Для приготування таких помідорів використовується винний оцет і коричневий цукор, що надає продукту яскравого смаку та аромату, і додає томатам нотку пікантності. Підходить для вживання в чистому вигляді як доповнення до сирної або м’ясної тарілки і вина.
Час готування: 4 години 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Інгредієнти:
- Помідор – 1,5 кг
- Розмарин – 2 гілочки.
- Чебрець – 1 гілочка.
- Часник – 3 зубці.
- Оцет винний червоний – за смаком.
- Олія оливкова – за смаком.
- Цукор коричневий – за смаком.
- Сіль велика морська – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Помідори для цього рецепта краще брати довгасті та щільні, наприклад, сорту “сливка”. Після миття їх потрібно розрізати на поздовжні половинки й видалити всю м’якоть із насінням. Викласти їх на рівну поверхню, присипати сіллю і цукром, перевернути зрізом донизу і залишити на півгодини, щоб позбавити зайвої рідини.
2. Укласти підготовлені томати на деко, яке застелене папером для випічки.
3. Листочки розмарину і чебрецю зняти з гілочок, часник нарізати тоненькими слайсами. На кожен шматочок томата викласти трохи подрібнених трав і часнику, скропити оливковою олією.
4. Готувати томати в духовці за 120 градусів 2 години, злегка відкривши дверцята, потім перевернути часточки помідорів і продовжити їх в’ялити ще 2 години.
5. Готовий продукт скласти в стерилізовані невеликі баночки, полити оцтом і рослинною олією. Зберігати такий продукт слід у холодильнику. Смачного!