Готуємо смачне і ситне блюдо домашньої кухні на всі часи – формуємо прості тефтелі з підливою на сковороді. Злегка обсмажуємо морквяно-цибульну суміш, просочуючи її маслом, викладаємо на овочевий шар м’ясні заготовки і все разом пропарюють під кришкою на плиті. Вироби швидко доходять до готовності і виходять дуже апетитними! Морква додає підливі солодкість, томатна паста залишає приємну кислинку і створює основний аромат.
Від обраного сорту фаршу безпосередньо залежатиме смак м’ясних кульок. Сама універсальна суміш – пісна яловичина, розбавлена соковитою і ніжною свининою. Але це не догма! За бажанням можна зробити виключно яловичий, індюшачий або, наприклад, курячий фарш. Вибирайте перевірений і улюблений вами варіант.
Складові:
- м’ясний фарш (свинина + яловичина або інший) – 500 г;
- рис – 90 г;
- цибуля ріпчаста – 200 г (1 велика головка або 2 невеликі);
- морква – 100 г (1 шт.);
- часник – 1-2 зубці;
- петрушка – 3-4 гілочки;
- томатна паста – 2-3 ст. ложки;
- сіль, перець – за смаком;
- рослинне масло (для смаження) – 3-4 ст. ложки.
Тефтелі з підливою на сковороді рецепт з фото
- Лук очищаємо і дрібно рубаємо. Половину порції завантажуємо до фаршу. Листя петрушки дрібно нарізаємо і теж додаємо до м’ясної маси, слідом вичавлюємо через прес зубці часнику.
- Рис промиваємо, заливаємо водою і відварюємо до напівготовності. Відкинувши на дрібне сито і промивши під холодним струменем, викладаємо до фаршу.
- Солимо / перчимо і ретельно вимішуємо м’ясну суміш.
- Залишки лука викладаємо на прогріту з рафінованою олією сковороду. Помішуючи, обсмажуємо на помірному вогні близько 3-5 хвилин.
- Як тільки цибуля зазолотиться, додаємо моркву, натерту крупно. Обсмажуємо овочеву суміш, просочуючи маслом, ще 3-5 хвилин.
- З м’ясної маси формуємо круглі заготовки (близько 15 штук). Викладаємо на морквяно-цибулевий шар.
- Окропом розводимо томатну пасту (рідини потрібно приблизно 1,5-2 склянки). Заливаємо тефтелі – м’ясні заготовки повинні бути занурені в рідину майже повністю. При необхідності додаємо окропу. Солимо / перчимо підливу.
- Доводимо рідина до бурління, накриваємо сковорідку кришкою і зменшуємо вогонь. Тушкуємо тефтелі при слабкому кипінні 25-30 хвилин. В кінці пробуємо підливу, при необхідності робимо смак більш солоною чи гострою, додавши сіль або червоний мелений перець.
- Присипавши зеленню, подаємо ароматні тефтелі з підливою до будь-якого гарніру. Соковиті м’ясні вироби прекрасно доповнять картопляне пюре, гречану кашу, макарони, овочеве рагу і т.д.
Тефтелі з підливою на сковороді готові! Смачного!