Попереду зимові канікули з затяжними святами, гостями та застілля, тому різними рецептами слід запастися вже зараз.
Салат «Виноградне гроно» з куркою – кращий спосіб в черговий раз продемонструвати близьким свій художній талант і закріпитися в званні кращого кухаря сім’ї. Сьогодні ми хочемо запропонувати три різні варіанти приготування цієї закуски: класичний, швидкий і пікантний, а ви вже самі виберіть те, що вам ближче.
Курячий салат «Гроно винограду»: святковий рецепт
Складові
- Куряче філе грудки – 0,4 кг + –
- Твердий сир – 0,25-0,3 кг + –
- Чорний виноград без кістки – 0,3 кг + –
- Яблуко зелене – 1-2 плоди + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Майонез «Провансаль» – 0,2 кг + –
- Петрушка свіжа – 2 гілочки + –
Як зробити гарний листковий салат «Гроно винограду» з куркою
Виростити в домашніх умовах виноград у нас навряд чи вийде, а ось зробити своїми руками красиву закуску у вигляді стиглої соковитої грона ми зможемо напевно.
Цей салат освіжить ваше святкове меню, якщо всі традиційні страви вже приїлися.
- Курячі грудки слід відварити в солоному бульйоні протягом 30 хвилин. Остигати м’ясо ми залишимо в каструлі, не зливаючи бульйону, щоб філе було соковитим.
- Остигнуло м’ясо розбираємо вручну на соломку по волокнам або нарізаємо ножем тонкими брусочками, після чого перемішуємо з майонезом і, при необхідності, ще присаливаем.
- Яйця варимо круто. Готові і остиглі яйця трьом на тертці, змішуємо з майонезом і дрібкою солі.
Щоб шкаралупа не лопнула в процесі варіння, в воду можна додати солі.
- Чистимо від шкірки яблука за допомогою Овочечистка, а потім розрізаємо плоди на половинки, видаляємо центр з насінням і подрібнюємо яблучну м’якоть середніми кубиками (0,7 см).
- Сир перетираємо в велику стружку і з’єднуємо з майонезом.
- Виноград гарненько моєму, знімаємо ягоди з гілки і кожну з них розрізаємо на дві поздовжні половинки. Якщо у винограді є кісточки, то їх слід видалити.
- Починаємо укладати салат на блюдо. Спочатку розподіляємо по дну тарілки шар курки, надаючи їй форму виноградного грона. Далі йде яєчний шар, потім яблука, які слід покрити майонезной сіточкою. І в завершенні наносимо сирно-майонезну масу на весь салат, покриваючи нею боки і верхівку.
- Тепер можна переходити до оформлення страви. Ягодка до ягідці – так покриваємо всю поверхню салату, красиво укладаючи половинки виноградин, не залишаючи просвітів.
- Помиту петрушку укладаємо зверху, імітуючи гілку з листям.
Салату потрібно дати пару годинок на охолодження в холодильнику, а потім можна подавати його до трапези.
Салат «Гроно винограду» з копченою куркою
Салат цей дуже смачний, до того ж запропонований покроковий рецепт найбільш простий з наведених сьогодні, так як курку в цьому випадку не потрібно ні смажити, ні варити, адже вона вже готова – копчена.
Це, мабуть, саме незвичайне і смачне частування для святкового застілля.
Складові
- Копчене філе курки – 0,2 кг;
- Зелений солодкий виноград без кісточок – 0,15 кг;
- Дрібна сіль – 2 ч. Л .;
- Сир пармезан – 0,15 кг;
- Яйце курки «СО» – 2 шт .;
- Майонезний соус «Провансаль» – 100-150 г;
- Петрушка з великими листками – 1 гілочка.
Як готувати салат «Гроно винограду» з подкопченной куркою покроково
- Курку слід нарізати соломкою, товщина якої буде не більше 5 мм.
- Яйця необхідно відварити. Для добірних яєць час варіння круто становить 15-17 хвилин.
- Після варіння яйця потрібно перекласти в ємність, наповнену прохолодною водою, де хвилин за 10 вони повністю охолонуть, завдяки цьому шкаралупа буде добре відходити. Очищені яйця кришимо на середній терці.
У рецепті вказано сир пармезан, але ви можете взяти будь-який твердий або напівм’який сорт. Сир нам потрібно перетерти у велику крихту.
- Виноград, відокремлений від гілки, гарненько промиваємо і кладемо на рушник, де він повинен обсохнути, після чого кожну ягідку потрібно розрізати уздовж на 2 половини.
- Викладати салат потрібно шарами на плоскому блюді, змащуючи кожен шар майонезом або наносячи його тонкою сіткою. Форма салату повинна бути трикутної, що повторює гілочку винограду. Послідовність шарів така:
- Яйця (їх слід підсолити).
- Курка.
- Сирна крихта.
- Виноград, який слід укласти зрізом вниз щільно один до одного.
- З широкої сторони салату укладаємо поверх винограду кілька листочків петрушки, а паличку від зелені вставляємо, як лозу.
Укутавши салат плівкою, прибираємо його в холодильник на пару годин для просочення.
Рецепт салату «Гроно винограду» з куркою, горіхами і оливками
На відміну від класичного рецепту цей оригінальний варіант «Виноградній грона» не містить однойменної ягоди. Для оформлення закуски ми візьмемо оливки, які додадуть страві особливу пікантність. Ну а велика кількість горіхів лише додасть смаку вишуканості.
Складові
- Стегна курячі – 0,5 кг;
- Олія соняшникова – 20 мл;
- Подрібнені ядра волоського горіха – 0,1 кг;
- Мигдаль (колотий дрібно) – 0,1 кг;
- Яйця першої категорії – 5 шт .;
- Сир російський – 180 г;
- Оливки чорні без кісточок – 1 банка;
- Петрушка (листя) – 5 шт .;
- Майонез сирний – 200 мл.
Робимо оригінальний салат «Гроно винограду» з куркою будинку
Готуємо продукти для пошаровим укладання салату
- Відварені в підсоленому бульйоні протягом півгодини курячі стегна необхідно остудити, відокремити філе від кісток і нарізати тонкою соломкою.
- Ставимо на прогрівання на помірний вогонь сковороду і вливаємо в неї трохи олії. Через пару хвилин перекладаємо курячу нарізку в розпечену ємність і обсмажуємо м’ясо хвилини 3 до утворення рум’яної скоринки.
Якщо горіхи у вас не подрібнені, то їх необхідно розкришити в блендері або качалкою, але не змішувати разом.
- Сир кришимо дрібною стружкою.
- Оливки розрізаємо вздовж на дві половинки. Якщо ж ви взяли оливки з кісточками, то перед нарізкою їх потрібно видалити спеціальним пристосуванням.
- Яйця першої категорії після закипання води слід варити круто 12-14 хвилин. Після охолодження і чищення натираємо їх на середній тертці.
Збираємо салат пошарово на великому блюді
- Першим шаром укладаємо на дно блюда курку і надаємо їй форму витягнутого трикутника із закругленими кутами. Зверху покриваємо м’ясо тонким шаром майонезу.
- Посипаємо курятину грецької крихтою, а горіхи зверху перекриваємо тертими підсоленими яйцями і шаром майонезу.
- На яєчний шар необхідно насипати рівномірно миндальную крихту.
- А поверх мигдалю наносимо сир, змішаний з майонезом заздалегідь.
- Фінішний шар салату – оливки, розрізані вздовж навпіл і укладені щільно один до одного по всій площі «виноградного грона».
- У ролі виноградних листочків виступить петрушка, яку потрібно укласти з верхнього краю на оливки.
Салат «Виноградне гроно» з куркою виходить вельми натуралістичний, красивий і дуже смачний.