Шашлик в сметані

Шашлик в сметані
Традиція смажити м’ясо на багатті прийшла до нас з глибини століть, але з тих пір способи його приготування зазнали істотних змін. Невідомо, хто і коли придумав рецепт шашлику в сметані, але зараз багато відпочиваючих на природі маринують шматочки свинини або курку саме таким чином. Основна перевага цього маринаду в тому, що він не додає м’ясу специфічну кислоту, а лише надає йому м’який вершковий смак.

Добре й те, що сметана є практично в кожному холодильнику, тому, якщо вам несподівано захотілося поїхати на пікнік і побалувати себе шашличком, можна без праці спорудити маринад. Вам не будуть потрібні ніякі специфічні добавки, за якими доведеться їхати на інший кінець міста, а знадобиться лише бажання смачно поїсти і весело провести час з друзями.

Поради кухарчуком
– Кисломолочний продукт для такого маринаду повинен бути не більше 10% жирності. Чим менше показник, тим більше молочної кислоти містить сметана. Отже, шашликова м’ясо буде більш м’яким і апетитним.
– Залиште обмазані марінадной складом шматочки як мінімум на шість годин, а ще краще – на ніч. Тоді м’ясо стане більш пухким, а заправка добре оживляти його.
– Не варто робити в такому маринаді рибу і овочі. Вершкові нотки гарні в будь-якому м’ясному виробі, курці або іншої дичини, але ніяк не в них!
– Чи не обполіскуйте м’ясну нарізку перед смаженням і не поливайте під час неї – покриває її суміш змиється, і смак вийде далеко не таким насиченим.

Шашлик в сметані «Для особливих випадків»

Шашлик в сметані

Складові

  • М’ясо (м’якоть баранини або свинини) – 1 кг + –
  • Оцет винний – 250 мл + –
  • Яблуко – 2 плоду + –
  • Чорнослив – 100 г + –
  • Сметана – 200 мл + –
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Чорний перець – за смаком + –
  • Петрушка – 1/2 пучка + –
  • Петрушка – + –
  • Кріп – 1/2 пучка + –
  • Кріп – + –

Приготування

Звичайно, таке частування вдало впишеться в концепцію будь-якої поїздки на природу. Але краще прибережіть рецепт для будь-якого торжества, яке плануєте проводити на пленері. Тоді навіть меню буде підкреслювати важливість моменту, а гості будуть у захваті від незвичайного, але привабливого смаку шашлику або м’яса на решітці.

1. М’ясо нарізаємо брусочками, але не «на один укус», а трохи побільше. Не забуваємо про те, що м’ясні заготовки досить відчутно зменшаться в розмірах при смаженні. А нам потрібні соковиті шматочки, а не м’ясні сухарики!

2. Натираємо шматочки перчиком і відправляємо їх на три години маринуватися в винний оцет. Не варто переживати, що вони вийдуть кислим – смак м’яса пом’якшиться іншими компонентами заправки. Відправляємо каструлю з нарізкою в прохолодне місце, а ще краще – в холодильник.

3. Наступне, що нам необхідно зробити для приготування шашликів в сметані – приготувати маринад. Для цього яблука гарненько моєму, очищаємо від шкірки і насіння і ріжемо подрібніше. Чорнослив також подрібнюємо. Можна перед цим залити його теплою водою, щоб він набряк, але це не обов’язково.

4. У маленькій каструльці підігріваємо сметану і висипаємо туди ж фрукти. Наше завдання – довести склад до кипіння, і підтримувати його ловлення. Для цього періодично (а краще постійно) перемішуємо соус, щоб інгредієнти не прилипали до дна. Відчуваєте, який аромат? А готовий шашлик в сметані буде пахнути ще краще!

5. Закладаємо прямо в теплий маринад м’ясні скибочки і тримаємо їх там ще годину. У цей час можна зайнятися підготовкою залишилися компонентів. Зелень обполіскувати, даємо вологи стекти і шаткуємо (нею ми будемо посипати страву при подачі). Лучок нарізаємо кільцями середнього розміру.

6. Надіваємо м’ясні кубики на шампури, чергуючи з цибульними кільцями, і солимо. Коли запікаємо всю цю смакоту, не забуваємо періодично змащувати соусом, який залишився в каструльці. При подачі посипаємо зеленню.

Правда, вийшло дуже здорово і нетривіально? Виявляється, фрукти і м’ясо утворюють гармонійне поєднання навіть в такому виробі, як шашлик в сметані.

Поради кухарчуком
– шашлична нарізку можна натерти і будь-якими іншими спеціями, які опинилися у вас під рукою. Повірте, частування від цього лише виграє!
– До шашлику можна подати кілька піал з соусами різних типів. Тоді кожен з присутніх зможе надати страві ті нотки, які захоче.

Подібний шашлик в сметані врятує, коли звичні рецепти трохи набридли, і душа просить різноманітності. Повірте, вам обов’язково сподобається!