Страви з мешканців річок і морів, в яких немає ні єдиної кісточки – це ті кулінарні шедеври, якими прикрашали наше дитинство віддані мами. Сьогодні будемо готувати котлети з миня, віддаючи данину турботливою традиції пропонувати домочадцям не тільки смачну, але й здорову їжу. Досить згадати, що це представник тріскових риб, щоб з інтересом приступити до приготування, смакуючи поживну цінність страви.
Котлети з риби: минь – відмінний вибір
У прагненні до легкого приготування риби багато відразу тягнуться за суповий каструлею з бажанням зварити юшку. Це стандартне рішення позбавляє нас різноманітності і не дозволяє оцінити властивості кожного виду риби.
М’ясо миня – малокостістое, дуже м’яке і солодкувате на смак, тому саме воно прекрасно підходить для других страв і страв з фаршу. А рибні котлети, рецепт яких легко втілити будь-якій господині, можна давати навіть дитині, не побоюючись дрібних кісточок, пропущених при обробленні філе.
секрети приготування
Фарш зі свіжої риби
Оскільки минь відрізняється примхливістю в зберіганні, найкраще використовувати його м’ясо свіжим. Якщо ж ми будемо готувати з замороженої риби, то варто особливо ретельно поставитися до розморожуванні.
При правильному розморожуванні минь збереже свої корисні властивості.
Фарш з розмороженого миня
Ідеальний варіант розморожування: за 4-5 годин до приготування покласти рибу в глибоку миску і залишити на нижній полиці холодильника.
Експрес-варіант, коли немає часу чекати кілька годин: кладемо рибу в холодну і злегка підсолену воду, і чекаємо повної розморожування.
Звичайно, размороженная риба в будь-якому випадку буде менш еластичною в порівнянні зі свіжою. Але чи треба прагнути до особливої еластичності філе, коли мова йде про переробку в фарш?
Котлети з миня: класичний рецепт
Складові
- Філе миня заморожене або охолоджене – 1 кг + –
- Молоко або вершки (індивідуально прийнятною жирності) – 400 мл + –
- Цибуля ріпчаста середнього розміру – 1 шт. + –
- Сіль – 1 ч.л. + –
- Чорний перець мелений – 1 ч.л. + –
- Яйце куряче – 1 шт. + –
- Рослинна олія – для обсмажування + –
- Борошно пшеничне або панірувальні – для панірування + –
- Білий хліб (м’якуш) – 200 г + –
готуємо інгредієнти
- Спочатку розмочимо м’якуш білого хліба в молоці: зрізаємо корочку з хліба, нарізаємо скибочками завтовшки в палець і укладаємо на дно глибокої миски. У ємність підливаємо молоко і розминаємо м’якуш виделкою.
- Чистимо цибулю від лушпиння і дрібно шаткуємо.
- Філе миня просушують від зайвої вологи і прокручуємо в м’ясорубці або блендері. Дрібних кісток у миня мало, але все-таки вони є, тому має сенс двічі перекрутити рибну масу.
- Розбиваємо куряче яйце і виливаємо вміст в стакан, а потім додаємо в нього сіль і перець.
Збиваємо яйце зі спеціями виделкою.
готуємо фарш
У чаші блендера протягом 15 секунд ретельно змішуємо підготовлені інгредієнти – філе миня, нашатковану цибулину, розмочений м’якуш хліба і збите яйце.
Ліпимо і обсмажуємо рибні котлети
- Тепер фаршевого масу можна перекласти в широку миску, щоб зручно було ліпити котлети найбільш підходящого розміру.
- Для однієї котлети набираємо приблизно 1 столову ложку фаршу і, обваляти в сухарях або борошні, викладаємо сформовану котлету на розігріту сковорідку, попередньо змащену олією.
- Обсмажуємо кожну порцію котлет з двох сторін, на що йде не більше 8 хвилин.
Варіанти для творчості
Можна використовувати і свій улюблений акцент в приготуванні, адже рибні котлети нітрохи не гірше м’ясних адаптуються під смаки господині.
Частий нюанс у багатьох кулінарів – це додавання в фарш борошна або панірувальних сухарів (2-3 столові ложки).
Є й ті, хто вважає за краще використовувати маленький кубик твердого сиру, захований в середину кожної котлети.
З чим подати
Якщо ми смажили котлети в великій кількості олії, готові викладаємо на паперову серветку, щоб вона ввібрала зайвий жир.
Подавати котлети з риби можна з солідним гарніром (пюре з картоплі, відварений рис або гречка) або з легким салатом (наприклад, з капусти, огірків і зелені). Будь-яке поєднання доповнить смак риби, а класичний рецепт гармонійно увіллється до складу обіду або вечері.
Важливо і те, що котлети залишаються смачними після охолодження. Це означає, у нас під рукою виявиться корисний і легкий у використанні перекус з насиченого білком продукту.
Котлети з миня з салом: більше соковитості і калорій
Сало в фарші з риби – цікава модифікація класичного рецепту. Для цього на етапі підготовки інгредієнтів з описаного рецепта, перекрутити 1 кг філе з 200 гр свинячого сала.
Цей ґрунтовний продукт додасть котлет калорійності і посилить їх соковитість, особливо при подачі в теплому вигляді. Всього 3-4 котлети дозволять нам довгий час відчувати себе ситими.
Як очистити і обробити миня
На завершення розповіді про рибні котлети, усвідомимо для себе тонкощі оброблення свіжого миня.
Як зняти шкіру
- Шкіра з миня знімається панчохою. Робимо круговий надріз навколо голови рибини, пальцем піддягаємо шкірку у хребта і затискаємо її плоскогубцями.
- Притримуючи миня за голову, тягнемо шкіру до хвоста.
- Потім відрізаємо голову, плавники і хвіст.
виймаємо нутрощі
Розкриваємо черевце рибини і виймаємо вміст. Діємо дуже акуратно.
- Жовчний міхур знаходиться зверху на печінці, тому його легко зачепити, що призведе до витікання жовчі на м’ясо і дасть гіркоту після приготування.
* Рада кухарчуком
Якщо жовчний міхур порвався, і краплі жовчі потрапили на м’якоть, тут же натираємо це місце крупною сіллю, залишаємо на кілька хвилин, після чого промиваємо в холодній воді.
Печінка миня (або макса, як її називають рибалки) – дуже велика і смачна. Вона відноситься до рангу делікатесів, як і будь-яка печінку з риб сімейства тріскових.
- Обережно вирізаємо жовчний мішечок і відкладаємо печінку в сторону. З неї можна зробити вишуканий паштет або замаринувати шматочками.
- Очищеного від шкіри миня добре промиваємо, приділяючи особливу увагу місцю у хвоста, де велике скупчення крові.
М’ясо у миня щільне, приросле до хребту і знімати його – не найлегше заняття. Однак зусилля варто прикласти! Адже котлети з миня можуть стати незабутньою подією нашої трапези, як і всі страви з цієї риби.