Таке блюдо зазвичай готують незаслужено рідко, а деякі господині навіть і не підозрюють про можливості його приготування саме з цього сорту риби.
Але ж вони виходять незвичайними і дуже смачними – рибні котлети з оселедця, рецепт яких ми з задоволенням представляємо вашій увазі. Вони ніжні, пікантні, пишні і соковиті, це відмінний варіант приготування простого, але апетитного рибної страви з доступних і недорогих продуктів.
Про користь морепродуктів, і зокрема, риби, знають абсолютно все. Свіжа оселедець не є винятком з правил. У ній є вітаміни D і B12, мікроелементи селен, фосфор і кальцій, які покращують роботу серцевого м’яза, зміцнюють кісткову тканину і підвищують імунітет організму.
В оселедця міститься велика кількість білка, життєво важливого для організму. Всього в 500 грамах цієї риби є тижневе кількість білка, необхідного людині. Також в цій рибі є омега-3 жирні кислоти, залізо, йод, фтор, натрій, магній, нікотинова і пантотенова кислота.
Найчастіше оселедець вживають в солоному вигляді, а це передбачає наявність великої кількості солі, що шкідливо для здоров’я. Ми зробимо по-іншому – спробуємо приготувати страву не з солоною, а зі свіжої оселедця!
Котлети зі свіжої оселедця
Складові
- Оселедець свіжий – 2-3 шт;
- Яйце куряче – 1 шт;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Молоко – 3 ст.л .;
- Хліб білий – 50-70 г;
- Часник – 3 зубчики;
- Перець чорний – за смаком;
- Сіль за смаком;
- Борошно – 3-4 ст.л .;
- Олія соняшникова – 3 ст.л.
Як приготувати котлети зі свіжої оселедця, покроковий рецепт
- Оселедець обробляємо – видаляємо нутрощі, голову, хвіст, плавники, шкіру і кістки. Нарізаємо невеликими шматочками.
- Лук очищаємо, нарізаємо довільно.
- Чистимо часник.
- Білий хліб заливаємо молоком.
- Рибу, вимочений хліб, цибуля і часник пропускаємо через м’ясорубку.
- Кладемо в отриману масу сире яйце, перець і сіль, вимішуємо.
- Формуємо з фаршу невеликі котлети.
- Обвалюють котлети в борошні і смажимо на попередньо розігрітій сковороді на олії.
- Готові котлети подаємо до столу з відвареною картоплею або рисом і салатом зі свіжих овочів із зеленню.
Замість білого хліба в рибний фарш можна додати сиру картоплю.
Як приготувати котлети з оселедця
Складові
- Оселедець – 3 шт + –
- Яйця курячі – 1 шт + –
- Картопля – 2 шт + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт + –
- Часник – 3 зубчики + –
- Сухарі панірувальні – 150 г + –
- Рослинна олія – 4 ст.л. + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
Як зробити котлети з оселедця
- Злегка размораживаем оселедець. Очищаємо від нутрощів, видаляємо кісточки і шкіру.
- Нарізаємо оселедець не надто крупно.
- Лук очищаємо, нарізаємо.
- Картопля промиваємо, очищаємо і нарізаємо на шматочки.
- Часник очищаємо.
- Прокручуємо всі підготовлені інгредієнти в м’ясорубці.
- Додаємо в отриману масу сире яйце, перець, сіль, перемішуємо.
- Рибний фарш поміщаємо на 1 годину в холодне місце.
- Розігріваємо сковороду з маслом.
- Панірувальні сухарі висипаємо в глибоку тарілку.
- На сухарі столовою ложкою викладаємо фарш і формуємо котлети.
- Обсмажуємо їх протягом декількох хвилин на добре розігрітій сковороді.
Подаємо до столу гарячими з салатом або зеленим горошком.
Читайте ще схожі записи:
Як зробити новорічні рибні страви
Соковиті котлети з оселедця
У цьому рецепті використовується вже готове філе оселедця, а щоб котлети вийшли соковитіше, додаємо в фарш свиняче сало.
Складові
- Оселедець (філе) – 900 г;
- Сало свиняче – 300 г;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Яйце куряче – 1 шт;
- Перець чорний – за смаком;
- Сіль за смаком;
- Борошно – 3-4 ст.л .;
- Олія соняшникова – 2 ст.л.
Як готуються котлети з оселедця
- Філе розморожуємо, нарізаємо.
- Дуже дрібно нарізаємо сало.
- Прокручуємо філе, цибулю і сало на м’ясорубці.
- Додаємо чорний перець, сіль і сире яйце, ретельно перемішуємо, наполягаємо півгодини.
- Розігріваємо сковороду з невеликою кількістю масла.
- Формуємо котлети, обвалюють їх у борошні.
- Обсмажуємо з двох сторін до готовності.
Подаємо до столу з картопляним пюре і зеленню. Смачного!
Котлети з оселедця в духовці
Котлети з оселедця можна приготувати і в духовці. Цей спосіб заощадить ваш час, і до того ж, котлети вийдуть не такими жирними і менш калорійними.
Складові
- Оселедець свіжоморожена – 700 г;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт;
- Хліб білий – 150 г;
- Яйце куряче – 1 шт;
- Часник – 2 зубчики;
- Сир твердий – 100 г;
- Сметана – 2 ст.л .;
- Олія соняшникова – 1 ст.л .;
- Перець чорний – за смаком;
- Сіль за смаком;
- Борошно (або панірувальні сухарі) – 4 ст.л.
Як запекти котлети з оселедця в духовці
- Підготувати оселедець – видалити шкіру і кістки, вийшло філе нарізати на невеликі шматочки.
- Білий хліб (можна взяти і сухарі) заливаємо водою, почекаємо, коли розмокне.
- Очищаємо і нарізаємо цибулю.
- Прокручуємо в м’ясорубці шматочки філе, цибулю, віджатий хліб і сир.
- У вийшов фарш кладемо сире яйце, ложку масла, перець і сіль. Перемішуємо до однорідності.
- Розігріваємо духовку до 190 градусів.
- Формуємо котлети, вкачувавши їх в борошні або панірувальних сухарях.
- На деко кладемо пергаментний папір і викладаємо котлети.
- Змащуємо котлети сметаною.
- Випікаємо до готовності протягом півгодини. Подаємо їх з пряними соусами, наприклад, підійде соус песто.
Ваші домочадці обов’язково оцінять смак котлет з оселедця, рецепт яких зовсім не складний!