Тенденція зростання популярності азіатської кухні криється не тільки в спеціях і гармонійному многовкусіі страв, але і в колориті тих країн. З курортних поїздок відпочиваючі привозять не тільки масу вражень про екзотичної культури і чарівною природою, а й рецепти, наприклад, тайський салат з куркою. Це дуже смачне традиційне частування в Таїланді напевно пробував кожен турист, адже воно входить в негласну програму ознайомлення з місцевою кухнею.
Кілька фактів про тайську кухню
Взагалі тайська кулінарія заслужено є однією з найулюбленіших в усьому світі. І ось чому:
- Безліч прянощів і свіжих натуральних інгредієнтів роблять страви дуже багатими, оригінальними і насиченими на смак.
- Для приготування обіду в хорошому тайському ресторані кухар використовує як мінімум 40 різних компонентів.
- Головне правило тайського страви – гармонійне поєднання п’яти смаків: солодкого, солоного, кислого, гострого і горіхового.
- Швидка обсмажування, безліч свіжих плодів, морепродукти і, кінцеве ж, курка, роблять тайські страви дуже ситними, корисними і неймовірно барвистими і смачними.
І у всьому цьому ви зможете переконатися, коли приготуєте своїми руками даний азіатське частування і влаштуєте тай-ресторан в домашніх умовах!
Класичний тайський салат з куркою і бананом
Рецепт цього салату дуже простий, але при цьому смак закуски досить екзотичний. Класична для тайської кухні смакова гамма тут проглядається ідеально: солодкий банан, гострий чилі, кислий грейпфрут і лайм, солоний соєвий соус і пряні трави з апетитною курочкою.
Крім того користь від цієї страви колосальна, адже всі плоди використовуються в свіжому вигляді, лише куряче філе піддається хвилинної обсмажуванні.
Складові
- Грудка куряча – 1 шт .;
- Лаймовий плід – 1 шт .;
- Олія соняшникова – 3 ст.л .;
- Грейпфрут – 1 плід;
- Банани короткі «дамський пальчик» – 3 шт .;
- Масло кунжуту – 2 ст.л .;
- Соєвий соус – 6 ст.л .;
- Стручок червоного гострого чилі – 1 шт .;
- Перець зелений болгарський – 1 плід;
- М’ята свіжа – 10 г;
- Кінза свіжа – 15 г;
- Часникові зубці – 2 часточки.
Як правильно готувати тайський салат з куркою в домашніх умовах
підготуємо м’ясо
Куряче філе споліскуємо, обсушуємо і нарізаємо довгастими і тонкими шматочками, які потім слід замочити в маринаді.
Готуємо маринад для курки
- Лайм розрізаємо навпіл. Одну частину залишаємо для салату, а з другої вичавлюємо сік.
- Лаймовий фреш змішуємо з соєвим соусом (4 ст.л.) і перетертим часником. У даній суміші маринуємо курку приблизно чверть години.
- Через зазначений час розігріваємо на сильному вогні сковороду, бажано брати узкодонную ємність зразок вока або ж сам вок.
- Вливаємо в прогріту посудину рослинне масло, чекаємо поки воно почне закипати, і відправляємо в нього курку.
- Обсмажувати філе потрібно швидко, при постійному помішуванні дерев’яною лопаткою, хвилини 3-4. П
- одрумяненное філе перекладаємо в салатник.
Кришимо інші компоненти
- Банани чистимо від шкірки і нарізаємо тонкими кружальцями.
- Грейпфрут і половинку лайма чистимо від шкірки, розбиваємо на дольки і ріжемо кожен шматочок на 2-3 частини.
- Кінзу і м’яту, заздалегідь помиті і обсушені, рубаємо гострим ножем дрібно.
- Болгарський перець кришимо тонкою соломкою, а чилі – тонкими кільцями.
замішуємо салат
Пересипаємо все нарізані овочі-фрукти-трави в салатник до курки, вливаємо кунжутне масло, залишки соєвого соусу, все перемішуємо і наполягаємо 15 хвилин. Салат готовий!
Теплий тайський салат з курячим м’ясом
Складові
- Соєвий соус – 1 стопка + –
- Кунжутне масло – 15-20 мл + –
- Свіжовичавлений сік лимона – 15-20 мл + –
- Солодкий соус «Чилі» – 7-10 г + –
- Цукор-пісок білий – 5 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 головка + –
- Часник – 2 зубки + –
- Імбир тертий – 1 ч.л. + –
- Болгарський перець – 1 плід + –
- Морква – 1 коренеплід + –
- Томати «Черрі» – 7-10 шт. + –
- Білокачанна капуста – 60 г + –
- Чилі гострий перець – 1/2 стручка + –
- Салат листовий – 4-5 шт. + –
- Насіння кунжутні підсмажені – 10-15 г + –
- Свіжа зелень кінзи – 5 гілочок + –
- Оливкова олія – 30-35 мл + –
- Куряче філе з грудки – 300 г + –
Як самостійно приготувати тайський салат з куркою по кроках
Тайські салати настільки яскраві і апетитні, що навіть погляду на фото вистачає, щоб зголодніти і захотіти це частування. Сьогодні у вас є можливість отримати не тільки зорової, але і справжнісінькою тайської їжі.
Для цього вам буде потрібно наш покроковий рецепт, 15-20 хвилин вільного часу, сковорода вок і необхідні продукти, які наведені в рецептурному переліку.
- Підготуємо маринад. Змішуємо в загальній чаші соус соєвий, масло кунжутне, лимонний фреш, чилі-соус і цукор. Все перемішуємо до розчинення солодких кристалів.
- Куряче м’ясо ріжемо тонкими брусками і перекладаємо в маринад. Гарненько перемішуємо філе в ароматної суміші, щоб кожен шматочок був покритий маринадом, і залишаємо курку на просочення на 25-35 хвилин.
- А ми тим часом підготуємо інші компоненти. Лук ріжемо навпіл і шаткуємо поперек кілець соломкою. Таким же чином подрібнюємо болгарський перець, очистивши його від насіння. Морквину чистимо і стругав довгою соломкою на роко-тертці. Капусту ріжемо великою соломкою, а чері помідори – на половинки або четвертинки. Часник чистимо, плазом ножем розчавлює і дрібненько кришимо ножем.
- Відразу ж підготуємо і Блюда, вистелив його помитими і підсушеними салатним листочками.
- Тепер можна приступати до приготування салату. Ставимо на сильний вогонь вок, вливаємо в нього масло оливи і гарненько прогріваємо. Якщо вам не подобається оливкове масло, то його можна замінити будь-яким іншим рослинним без запаху. Як тільки масло прогріється до серпанок, перекладаємо в нього промаринуватися курятину і готуємо її, помішуючи, пару хвилин до вибілювання.
- Далі додаємо до курки імбир, дрібку солі, лушпиння соломку, половину стручка чилі і накришений часник. У процесі приготування все компоненти в воке слід активно і безперервно перемішувати.
- Через 2 хвилини пересипаємо в ємність перцеву соломку і готуємо страву ще 1 хвилину.
- Слідом відправляємо в салат морквину, а ще через 1-2 хвилини – капусту і томати. Готуємо страва ще 1 хвилину і знімаємо з плити.
- Овочі в цьому теплом салаті повинні зберегти пружність.
- Тепер засипаємо в вок подрібнену зелень, кунжут, все перемішуємо і викладаємо на підготовлене блюдо.
Незважаючи на такі великі продуктові списки, тайський салат з куркою хоч холодний по першому рецепту, хоч теплий по другому, готуються швидко і дуже просто. Смак такий закуски просто незрівнянний.
А якщо вам ще не доводилося відпочивати в Таїланді, то ця кулінарна новинка стане для вас стимулом і мотивацією для того щоб відправитися туди якомога швидше і випробувати це гастрономічне пишність, так би мовити, з перших рук.