Рецепти приготування різотто з грибами

Різотто з грибами
Рис – один з найпопулярніших злаків світової кухні. Практично у всіх національних кухнях є хоча б одне блюдо з рису, приготоване з особливих технологій обробки злаку. Італійське різотто з грибами і куркою, рецепт якого ми розглянемо детально, вже по праву належить всьому світу, бо його готують на всіх континентах. Ця страва з рису має цілком заслужену славу за його надзвичайний смак і ніжну консистенцію, а також за простоту його приготування.

Одна з тонкощів приготування різотто з куркою і грибами полягає в правильному виборі рису: традиційний круглий злак не підійде, так як з нього виходить каша. Найкраще вибрати італійські сорти, наприклад, арборіо, віалоне або карнаролі. Вони набагато солодший і м’якше круглого, зерна більші, а промивати крупу перед початком обсмажування немає необхідності. Дуже важливо, щоб рис потрапляв саме сухим на сковороду, що зі звичайними круглими сортами зробити неможливо. У будь-якому випадку, різотто вийде таким, як потрібно, тільки якщо ми будемо використовувати відповідний для цього рис.

Традиційний рецепт різотто з грибами

Традиційний рецепт різотто з грибами

Складові

  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Часник – 1 зубчик + –
  • Рис – трохи менше склянки + –
  • Оливкова олія – ​​3 ст. л. + –
  • Масло вершкове – 3 ст. л. + –
  • Курячий бульйон – 0,5 л + –
  • Біле вино – 100 мл + –
  • Тертий сир – 1 ст. л. + –
  • Печериці – 150 г + –
  • Заморожені опеньки – 150 г + –
  • Зелень – 1 пучок + –

Приготування

Рецепт можна трохи скорегувати на свій розсуд, наприклад, використовуючи замість печериць або опеньків інші види грибів. Підійдуть практично будь-які варіанти, за винятком тих, які швидко темніють: на смак це не вплине, а ось колір вийде непривабливо-бурим. Дуже цікавим і незвичайним виходить страва з білими грибами, але це недешеве задоволення, так що такий варіант більше підійде для свята.

  1. В першу чергу нарізаємо печериці на шматочки середнього розміру, а з дрібними опеньками нічого робити не потрібно. Гриби обсмажуємо у вершковому маслі до повної готовності (до випарювання всієї рідини з грибів) – на поверхні грибочків повинна утворитися апетитна золотава скоринка. Перед завершенням печериці та опеньки злегка солимо. Сковорода не моєму, так як вона нам ще знадобиться.
  2. Викладаємо на сковороду нарізані часник і цибулю (шматочки за розміром повинні бути як рисові зерна, не крупніше). Готуємо, постійно помішуючи, поки цибуля не стане прозорим і золотистим.
  3. Тепер туди ж додаємо сухий рис. Всю масу з рису і цибулі потрібно постійно помішувати. Через 3 хвилини після того, як почалася обсмажування рису, вливаємо на сковороду вино і перестаємо все перемішувати.
  4. Настала черга бульйону: виливаємо його не відразу весь, а потроху, постійно помішуючи. Додаємо наступну порцію тоді, коли попередня повністю вбереться. Якщо використовуються білі гриби, то підійде бульйон з-під них, а курячий використовувати не обов’язково (рибний, овочевий або м’ясний теж підійдуть, але смак страви може виявитися незвичайним, не таким, як очікувалося).
  5. Коли бульйон закінчиться, пробуємо блюдо, щоб визначити, чи не потрібно ще додати солі і наскільки воно готове. Найкраще, якщо рис буде трохи недоваріть: за час, що залишився до подачі до столу час він якраз придбає потрібну консистенцію.
  6. У готову страву викладаємо обсмажені печериці та опеньки, посипаємо зверху сиром. У класичному рецепті використовується пармезан, але взагалі-то підійде і будь-який інший твердий сир: він красиво розплавиться і додасть страві «італійські» нотки. Після того як блюдо буде розкладено по порційних тарілках, зверху його посипають зеленню для краси та аромату. Звичайно, можна обійтися і без петрушки з кропом, але з ними вийде дійсно смачніше.

Дуже важливо окремо обсмажувати рис і «начинку», інакше зерна забарвляться в темний колір і стануть не такими апетитними на вигляд. В італійській кухні величезне значення має і естетична сторона, тому різотто не повинно нагадувати звичайну кашу, а являти собою практично кулінарний шедевр!

Різотто з білими грибами і вершковим соусом

Різотто з білими грибами і куркою

Складові

  • Вершки 20% – 500 мл + –
  • Масло вершкове – 100 г + –
  • Рис – 150 г + –
  • Твердий сир – 250 г + –
  • Рослинна олія – ​​для смаження + –
  • Куряче філе – 2 шт + –
  • Курячий бульйон – 600 мл + –
  • Білі гриби – 100 г + –
  • Сіль – за смаком + –

Приготування

У рецепті вказані білі гриби, але ми може замінити їх бюджетними печерицями. Смак вийде дещо іншим, але не гірше.

  1. Ставимо філе курки варитися в 600 мл води без додавання спецій, солі або перцю. Краще приготувати його заздалегідь, щоб потім не відволікатися.
  2. Наливаємо в сковороду олію і обсмажуємо сухий рис, поки він не стане золотистим. Тепер додаємо до нього трохи бульйону так, щоб він закривав рис повністю. Нам потрібно дочекатися, коли рідина википить і долити її знову. Повторюємо процедуру, поки курячий бульйон не закінчиться, на це буде потрібно близько 20 хвилин.
  3. У той час, поки рис гаситься в сковороді, займемося соусом і м’ясом. Для нього потрібно натерти 70 г сиру, нарізати і обсмажити гриби і куряче м’ясо в маслі. До Боровик і птиці варто додати вершкове масло, щоб додати страві особливий смак і аромат. Заливаємо вершками гриби і філе, посипаємо їх сиром і солимо. Соус заважаємо, поки він не загусне.
  4. З’єднуємо разом рис і соус в одній сковороді і тушкуємо ще 5 хвилин, переставивши вогонь на середній.

Перед подачею страви до столу його прикрашають гілочками базиліка і зверху посипають рештою натертим сиром.

Рецепт з опеньками і беконом

Рецепт різзото з опеньками і беконом

Складові

  • Копчене м’ясо або бекон – 150 г + –
  • Цибуля ріпчаста – невелика цибулина + –
  • Заморожені опеньки – 150 г + –
  • Плавлений сир – 50 г + –
  • М’ясний або грибний бульйон – 1 літр + –
  • Рослинна олія – ​​для обсмажування + –
  • Твердий сир – 25 гр + –
  • Рис – 200 гр + –

Приготування

Замість бекону можемо взяти ковбасу, будь-які копченості, шинку. Вони додадуть страві пікантний аромат. Якщо ж в холодильнику є кілька видів м’яса, то вийде ще смачніше.

  1. Спочатку ріжемо цибулю на дрібні кубики, обсмажуємо на рослинному маслі. Коли він злегка підрум’яниться, туди ж додаємо порубані шматочки м’яса.
  2. Через кілька хвилин настає черга заморожених опеньків: давати їм час відтанути не потрібно. Якщо немає заморожених, але є консервовані, то вони теж нам цілком підійдуть і смак різотто не зіпсують.
  3. Тепер висипаємо в сковороду рис і, помішуючи, обсмажуємо його, поки він не вбере масло і не стане приємного золотистого кольору.
  4. Підливаємо бульйон частинами: коли одна повністю вбереться, додаємо наступну. Якщо немає під рукою натурального бульйону, то можна його розвести з кубиків – в цьому немає нічого страшного.
  5. Коли рис приготується, а весь бульйон закінчиться, до різотто викладаємо плавлений сир і ретельно все перемішуємо. Вимикаємо вогонь і залишаємо все на плиті ще на 10 хвилин, закривши сковороду кришкою.

Перед тим як подавати страву до столу, його потрібно посипати рубаною зеленню або ж прикрасити цілими листочками петрушки або базиліка – в будь-якому випадку буде дуже красиво, ароматно і смачно!

Єдиного рецепта приготування різотто з білими грибами або іншим наповнювачем не існує: в кожному регіоні Італії – батьківщини цієї страви – його готують по-різному, використовуючи багаті крохмалем сорти рису, щоб консистенція була особливо ніжною.