Напевно, на всьому світі не знайдеться жодної господині, яка хоча б раз в житті не готувала для своєї родини смачний і наваристий суп з м’ясом або птахом. І сьогодні ми з вами торкнемося ось такі важливі теми: що таке другий бульйон з курки, як правильно зварити його, і навіщо це взагалі нам потрібно? Адже багато, особливо початківці, господині, часто не розуміють, чому ж перший навар виходить гірше другого, і на якому з них суп виходить смачніше.
Навіщо готувати супи на вторинному курячому бульйоні
Деякі ніколи не замислюються про вторинному бульйоні з курки в принципі, вважаючи, що м’ясо птиці є дієтичним і корисним продуктом саме по собі, а значить і первинного бульйону передаються всі його «хороші» властивості.
Але насправді тут є свої секрети.
- По-перше, магазинні курки часто виявляються не найкращої якості, їх годують, а часто і обробляють різними хімікатами, які і розчиняються в першому бульйоні. Тому можна сказати, що, готуючи супи на вторинному бульйоні, ми робимо їх більш безпечними для здоров’я.
- По-друге, вторинний курячий бульйон виходить менш жирним, а значить – він принесе менше шкоди не тільки нашому здоров’ю, а й фігурі. Якщо у вашій родині є діти, ви, напевно, знаєте, що маленьким непосидам взагалі не варто вживати в їжу багато жирів, тому в дитячій кулінарії настійно рекомендується використовувати тільки другий бульйон з птиці.
- По-третє, якщо ви готуєте овочеві супи, вторинний бульйон зробить їх більш гармонійними на смак, адже м’ясної інгредієнтів не буде перебивати смак і аромат овочів. А це часом дуже важливо, особливо для справжніх гурманів, які відчувають в готовій страві кожну смакову нотку.
Якщо ви не знаєте, як варити курку на другому бульйоні, не переживайте – це нітрохи не складніше, ніж варіння птиці на первинному. Ви можете взяти будь-які частини курочки, а не тільки тушку, як в нашому рецепті.
Ми пропонуємо вам базовий варіант, так би мовити класичний рецепт, для отримання чистого, прозорого вторинного бульйону, а вже за бажанням ви можете додати овочі, зелень, спеції та інші інгредієнти.
Простий рецепт домашнього вторинного бульйону з курки
Складові
- Курка (тушка) – 1 шт. + –
- Сіль – за смаком + –
- Будь-які спеції – за бажанням + –
- Свіжа зелень – за бажанням + –
Як правильно зварити в домашніх умовах смачний вторинний курячий бульйон
- Для початку ми нашу курочку промиємо і обсушити.
- Беремо велику каструлю, в яку пташка поміститься цілком, кладемо в неї тушку і заливаємо холодною водою. Не бійтеся налити занадто багато води, так як в процесі варіння частина її випарується. Вода повинна повністю покривати курочку.
- Включаємо середній або великий вогонь і чекаємо, поки вода закипить. В процесі утворюється сіра пінка – її знімати не потрібно, так як дуже скоро ми перший бульйон будемо зливати.
- Даємо воді прокипеть близько п’яти хвилин, після чого воду повністю зливаємо, курочку витягуємо, каструлю моєму і знову заливаємо в неї холодну воду, попередньо поклавши в неї курячу тушку.
- Тепер знову чекаємо кипіння води, тримаючи каструлю на середньому вогні.
- Коли водичка закипить, зменшуємо вогник до мінімуму, солимо наш майбутній бульйон, додаємо будь-які спеції за бажанням і спокійно варимо нашу тушку близько двох-трьох годин в залежності від розміру. Курку вагою в півтора-два кілограми варимо три години, більш маленьку – півтора, а курчати-бройлера для готовності знадобиться близько 45 хвилин.
В кінці варіння кидаємо в бульйон свіжу зелень. Навар повинен вийти прозорим, але якщо це не так – перед додаванням зелені, бульончик краще процідити.
Ось і все, тепер ви знаєте, що таке вторинний бульйон з курки, як правильно зварити його будинку, а значить – зможете приготувати будь-який смачний і корисний супчик на його основі. Приємного апетиту і вдалих кулінарних експериментів!