Всім, хто шукає оригінальні рецепти домашнього пирога з несолодкої начинкою, можна запропонувати безліч таких кулінарних інструкцій.
Але є одна рецептура, яка, без сумніву, підкорить вашу сім’ю прекрасним смаком, а також м’якістю і легкістю тесту – курник з куркою і картоплею. Створити такий пиріг просто, більш того, він є бюджетним, що важливо для будь-якої господині, а ось бідно він не виглядає, так що і для свята цілком підійде.
Рецепт курника з курки з картоплею на кефірі в духовці
Складові
Для тесту
- Кефір – 250 мл + –
- Борошно пшеничне – кількість визначається густотою тесту + –
- Сода харчова – 0,5 ч.л. + –
- Масло вершкове – 1 пачка + –
- Сіль – 0,5 ч.л. + –
Для начинки
- Картопля – за смаком + –
- Куряче м’ясо – к-ть на ваш розсуд + –
- Масло вершкове – 50 г + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
- Цибуля ріпчаста – 5 шт. + –
Приготування курника з картоплею і куркою без дріжджів в духовці
Піч пиріг курник можна на будь-якій основі (на сметані, кефірі, дріжджах, молоці і т.д.), але саме бездріжджове тісто на кефірі виходить особливим. Ось тому ми і пропонуємо вам почати знайомство з курником з цього варіанту.
Пиріг буде без яєць, що дозволить йому довго зберігати свіжість, а ось класичне випікання в духовці зробить його підрум’яненим і злегка хрустким.
Замішуємо тісто на смачний домашній курник
- Соду висипаємо в кефір з високим відсотком жирності, масло ж розтоплюємо окремо в каструлі.
- Коли масло вершкове розтопиться і остигне, у великій мисці починаємо змішувати його з кефіром, содою і сіллю.
- Середніми порціями всипаємо в содово-кефірну суміш борошно (обов’язково просіяне).
Будьте уважні до кількості мучного інгредієнта. Нам необхідно замісити тісто еластичне і досить м’яке, але важливо, щоб воно не було «ватним» і не прилипало до рук.
- Тестовий заміс перекладаємо в целофан і даємо йому 1,5-2 години відлежатися в спокої. Для цього не потрібно прибирати його в холодильник, нехай лежить в кімнаті.
Готуємо начинку для курника з курки та картоплі
- Чистимо цибулю і картоплю, ріжемо їх соломкою.
- Сиру курятину подрібнюємо невеликими шматочками.
Формуємо курник з тіста і начинки
- Відлежатися тісто ділимо на 2 нерівні частини (одну тестову частину робимо більше, іншу – менше).
- Ту частину, що більше за розміром (це буде низ нашої випічки), розгортаємо качалкою, поки тісто не придбає розмір тієї форми, в якій ви будете випікати курник.
- Деко (або жароміцних форму) змащуємо маслом, потім викладаємо на нього розкатану частина тесту.
- Зверху, шарами, викладаємо начинку для курника в такій послідовності: курячі шматочки (не забуваємо все це посолити і поперчити), цибуля, картопля, поперченное і посолена, і наостанок – шматки вершкового масла.
- Тією частиною тіста, що менше за розміром, накриваємо наш пиріг і акуратно, але на совість, защипуємо краю по всьому периметру.
Випікаємо курник на деку в духовці
- За допомогою вилки протикаємо всю поверхню пирога або робимо одну велику дірку, щоб улюблений курник краще пропікся.
- Розміщуємо деко в конвекційну піч і тримаємо в ній пиріг до готовності. Важливо також, щоб курник зарум’яниться і придбав гарну золотисту скориночку.
- Коли випічка буде готова, дістаємо її з духовки, змащуємо верхівку рослинним маслом або водою, після чого подаємо ароматний апетитний курник до столу.
Кращого доповнення до чаю, ніж курник, приготований в духовці на кефірі, годі й шукати. Адже пироги з листкового і дріжджового тіста мають велику калорійність, а ось наш варіант – значно легше: і в плані калорій, і в плані засвоєння.
Як зробити курник з картопляно-курячої начинкою в мультиварці
Попередній рецепт можна сміливо назвати класикою, адже випікання в духовці вважається традиційним. Після грубки будь-яка випічка виходить рум’яної, красивою і дуже смачною.
Однак часи змінюються, з’являється нова техніка, тому духова піч – вже не єдиний чудо-спосіб готування. Одним з найпопулярніших кулінарних гаджетів на сьогодні є мультиварка. Ось в ній-то ми курник по швидкому простому рецептом і приготуємо.
Складові
Для замісу тіста
- Дріжджі – 20-22 г;
- Молоко – 400 мл;
- Сіль – 1 щіпка;
- Яйця – 2 шт .;
- Борошно – 5 ст .;
- Цукор – 2 ч.л.
Для створення начинки
- Картопля – 7 шт .;
- Мелений чорний перець – за смаком;
- Соняшникова олія – 65-75 мл;
- Куряче філе – 250-320 г;
- Сіль за смаком;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
Як приготувати курник з картоплею і курячим філе самому
Місимо тісто на курник своїми руками
- Молоко прогреваем на вогні до 40 градусів, після чого розчиняємо в ньому дріжджі.
- Далі всипаємо сіль і цукор.
- Додаємо в солодко-солону суміш 1,5 ст. просіяного борошна і збиваємо ретельно все міксером.
- Тепер потрібно дати тісту настоятися (приблизно 20-25 хвилин). За час простою тестова маса гарненько підійде.
- У піднялося тісто вбиваємо яйця і вливаємо соняшникову олію – все знову збиваємо близько 10 хвилин, потім знову залишаємо тісто підходити, накривши його рушником з натуральної тканини.
Ріжемо продукти для начинки курника
- Філе сирої курки дрібно ріжемо ножем або ж перемелює в м’ясорубці (в нашому рецепті використовується другий варіант).
- Картоплю трьом на тертці, цибулю довільно шаткуємо, після чого змішуємо овочеву нарізку з м’ясною.
Перед змішуванням картопляну рідина з крохмалем потрібно злити, інакше пиріг вийде водянистим.
Приступаємо до формування шарів курника
- Тісто, що до цього моменту вже встигне підійти, ділимо на 2 частини: одна – більше, інша – менше.
- Більший шматок тіста розкочуємо і викладаємо на дно мультічаші (можете її не змащувати, досить просто присипати борошном). З цієї тестової частини також потрібно зробити бортики (високі), щоб начинка, яку ми додамо, не вилізла назовні.
- Уклавши тісто на дно мультиварки, даємо йому 15 хвилин настоятися.
- Через чверть години на низ пирога викладаємо ½ всього обсягу картоплі, розрівнюємо шар і приступаємо до закладки другого шару – курячого фаршу, присипаного зверху сіллю і перцем.
- Знову додаємо картоплю, після чого покриваємо начинку залишилася частиною тіста, яку заздалегідь потрібно буде розкачати.
- З’єднуємо по периметру все краю пирога, протикаємо поверхню майбутньої випічки виделкою (в кількох місцях), щоб курник при випіканні не луснув.
Печемо курник по домашньому рецепту в мультиварці
- Виставляємо на панелі мультиварки режим «Випічка» і готуємо пиріг протягом 50 хвилин.
- Коли вказаний час закінчиться, перевертаємо випічку на іншу сторону (тільки робіть це обережно, щоб не поламати її) і доготовляє ще 20 хвилин в тому ж режимі.
На цьому приготування курника з м’ясом курки і картоплею закінчена. Свій пиріг, злегка остиглий, подавайте порційними шматочками з улюбленим гарячим напоєм. Для сімейних посиденьок і легкого перекусу кращого частування і не знайти.
Тим, хто бажає приготувати не цілий пиріг, а соковиті, пишні і м’які пиріжки курники, пропонуємо покроковий рецепт з фото, який представлений у нас на сайті.
Міні-курники з картоплею і куркою: рецепт з фото
Як бачите, курник з куркою і картоплею робиться дуже просто. Вам не потрібно мати багато дорогих продуктів або володіти якимись особливими кулінарними навичками, досить мати непереборне бажання порадувати близьких смакотою – і можна вважати, що блюдо успішно приготовлено.
Беріть наші рецептури на замітку, вписуйте їх в свої кухарські книги – і балуйте домочадців, хоч кожен день!