Курка вважається однією з найбільш популярних різновидів м’яса в нашій країні і далеко за її межами. В цьому немає нічого дивного – з цим продуктом існує маса рецептів, наприклад запіканка з курячого філе, яку ми сьогодні зробимо разом з вами. Це досить просте в приготуванні страва має приємний смак і ніжною текстурою, а тому напевно припаде до смаку кожному.
Простий рецепт смачної запіканки з м’ясом курки і сиром в духовці
Складові
- Куряче філе – 0,5 кг + –
- Яйця курячі великі – 4 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Борошно пшеничне в / с – 3 ст. л. + –
- Твердий сир – 100 г + –
- Молоко середньої жирності – 100 мл + –
- Спеції – за бажанням + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Кріп і петрушка – 1 пучок + –
Як самостійно приготувати запіканку з курячим м’ясом в духовці
- З курячого філе, якщо потрібно, знімаємо шкіру і видаляємо кісточки з хрящами. Потім добре промиваємо м’ясо під проточною водою.
- Нарізаємо м’ясо дрібними кубиками і на час отставляем в сторону.
- З цибулі знімаємо лушпиння і шаткуємо його максимально дрібно.
- У сковороду вливаємо трохи рослинного масла і ставимо її прогріватися на середній вогонь.
- Коли масло нагріється, висипаємо в нього цибулька і обсмажуємо до прозорості. Потім додаємо нарізане м’ясо. Обсмажуємо до появи на курці золотистої засмаженою.
- Солимо м’ясо, перчимо, всипаємо улюблені спеції. Перемішуємо і даємо охолонути.
- Тим часом робимо заливку для нашої запіканки. У глибоку миску розбиваємо яйця і трохи збиваємо їх віночком.
- Тепер сюди ж вливаємо молоко, трохи присаливаем і поступово всипаємо борошно, не забуваючи постійно помішувати масу.
- Зелень добре промиваємо і рубаємо максимально дрібно, додаємо її до заливання.
- До цього моменту цибулька з куркою вже повинні охолонути, так що перекладаємо їх з сковороди в ємність. Натираємо сюди ж сир і в останній раз все гарненько вимішуємо.
- Ставимо грітися духовку до 200 градусів. Тим часом застилає глибоку форму для випікання фольгою.
- Вливаємо в форму вміст миски і відправляємо її запікатися в духову шафу на півгодини, плюс-мінус п’ять хвилин.
Готову запіканку з курятиною охолоджуємо, а потім нарізаємо на порційні шматочки.
Дуже ситна запіканка з курячою грудкою, картоплею і сиром
Найчастіше, готуючи запіканку, кулінари чекають побачити перед собою ситне блюдо, яке може замінити собою повноцінний прийом їжі. Таким вимогам повністю відповідає запіканка, яка виходить ще і дуже смачною, якщо слідувати рецептурою нижче.
Складові
- Цибуля ріпчаста – 2 головки;
- Картопля середній – 0,5 кг;
- Куряча грудка – 0,6 кг;
- Сир твердих сортів – 200 г;
- Часникові часточки – 3-4 шт .;
- Сметана середньої жирності – 250 мл;
- Майонезний соус – 100 мл;
- Сіль і перець – за смаком.
Як правильно робиться запіканка з курячим філе і картоплею по кроках
- Спочатку розбираємося з куркою. З неї ми знімаємо шкіру і відокремлюємо м’ясо від кісток. Промиваємо підготовлені філейкі під проточною водою, підсушують і нарізаємо невеликими кубиками або смужками.
- Очищаємо цибулини від шкірки. Одну цибулину шаткуємо дуже дрібно, іншу ж ріжемо найтоншими кільцями.
- Подрібнену головку цибулі всипаємо в миску, сюди ж перекладаємо нарізане куряче м’ясо.
Вливаємо майонез, трохи присаливаем, перемішуємо і ставимо в холодильник на пару годин, щоб м’ясо як слід промаринувалося.
- Коли час мариновки добігає кінця, продовжуємо підготовку. Картоплю очищаємо і нарізаємо тоненькими кругляшками. Сирок тремо на тертці (великої або дрібної – не має значення).
- У невелику миску вливаємо нашу сметану, сюди ж видавлюємо через прес часникові часточки. Всипаємо спеції, при бажанні, і перемішуємо. Сюди ж додаємо тертий сир і знову змішуємо як слід.
- Ставимо розігріватися духовку до 200 градусів, а самі поки збираємо нашу запіканку. На дно глибокої форми для випікання укладаємо в один шар цибулю, порізану на кільця, потім – половину картоплі. Його ми промазуємо сметанно-сирним соусом, після кладемо половину м’яса.
- Повторюємо шари ще раз, а верх запіканки змащуємо сметаною.
- Відправляємо форму в духовку на 40 хвилин.
Запіканка буде готова, коли картопля стане повністю м’яким. Його готовність можна перевірити ножем або шпажкою.
Найніжніша запіканка з курятиною та грибами
Ця запіканка дуже схожа на відому страву жульен, за винятком того, що у нас в страві буде присутній картопля.
Складові
- Куряча грудинка – 0,6 кг;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт .;
- Гриби печериці – 0,5 кг;
- Картопля – 2 бульби;
- Вершки середньої жирності – 500 мл;
- Сир твердих сортів – 200 г;
- Сіль і перець – за смаком.
Готуємо ніжну запіканку з куркою і грибами своїми руками
- Очищаємо куряче філе від кісточок і шкіри, миємо й нарізаємо тонкими смужками.
- З цибулі знімаємо шкірку і шаткуємо меленьким кубиком.
- Грибочки добре промиваємо і ріжемо пластинками.
- Картоплю слід очистити і натерти на крупній тертці. З сиром чинимо також.
- У сковороду вливаємо трохи соняшникової олії, викладаємо цибулю. Обсмажуємо до напівпрозорості, виймаємо.
- Тепер смажимо м’ясо. Його потрібно обсмажити на сильному вогні до появи рум’яної скоринки.
- Прибравши курятину з сковорідки, вливаємо ще трохи олії, а потім додаємо грибочки. Смажимо їх хвилин 5.
- Ставимо прогріватися духовку до 200 градусів. А поки форму для запікання змащуємо невеликою кількістю вершкового масла. Потім на дно укладаємо терту картоплю.
- Всипаємо м’ясо, смажену цибулю і грибочки. Присолюємо і вливаємо вершки.
- Відправляємо форму з курячої запіканкою випікатися протягом півгодини, потім посипаємо все рясно сиром і готуємо ще хвилин 10, поки сир не зарум’яниться.
Така запіканка з курячого філе виходить вкрай ніжною і, звичайно ж, дуже смачною. Якщо вершків під рукою не виявилося, то ви можете замінити їх сметаною. При заміні ріпчастої цибулі на порей блюдо виходить ще більш ніжним.
Смачного!