Існує величезна кількість абсолютно різних за смаком страв, приготованих з одних і тих же інгредієнтів. Так, наприклад, картопляна запіканка по-французьки теж має кілька варіантів: класична, з куркою, грибами і т.д., проте кожна господиня робить її по-своєму. Давайте дізнаємося, як правильно зробити це цікаве і досить просте блюдо, в якому так вишукано поєднуються картопля і ніжні вершки.
Класична французька запіканка з картоплі
Складові
- Картопля – 8 шт. + –
- М’ясний фарш – 400 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Вершки 10% або 15% – 300 мл + –
- Твердий сир – 100 г + –
- Рослинна олія – 2-3 ст.л. + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
- Мускатний горіх – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
- Чебрець сухий – за смаком + –
Покроковий рецепт картопляної запіканки по-французьки
Ця страва універсально, а тому підійде для будь-якого сніданку, обіду або вечері. Якщо у вашій родині прийнято снідати щільно – така запіканка стане відмінним початком дня.
А якщо ви хочете неспішно насолодитися її неповторним смаком – зробіть блюдо на вечерю, коли вся родина збереться будинку.
- Картоплю миємо, очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими кружечками. Якщо у вас є спеціальна терка – можна використовувати її.
- Ріпчасту цибулю чистимо, нарізаємо кільцями або півкільцями (як вам більше подобається), а потім обсмажуємо його на рослинному маслі на сковорідці до легкого «золотистого» кольору.
- Коли цибулька «позолотити» – викладаємо до нього в сковороду фарш, солимо його, додаємо чорний мелений перець і чебрець, потім все перемішуємо і обсмажуємо до готовності. Зазвичай на це йде близько 15-20 хвилин.
- В окремій ємності збиваємо вершки з курячим яйцем, трохи присаливаем суміш, додаємо трохи мускатного горіха.
- Сир тремо на крупній тертці.
- Змащуємо рослинним маслом форму, в якій будемо запікати блюдо, і викладаємо в неї половину картоплі так, щоб кружальця були викладені внахлест (один на одному).
- Зверху на картоплю викладаємо обсмажену фарш одним шаром.
- На фарш викладаємо ще один шар із решти картопельки – точно також: внахлест.
- Заливаємо наше блюдо вершками, зверху присипаємо тертим сиром, прикриваємо форму фольгою і ставимо в розігріту до 180 ° С духовку. Готуємо 50 хвилин.
- За чверть години до закінчення запікання знімаємо фольгу з форми, щоб отримати апетитну «золотисту» корочку.
Варіанти французької картопляної запіканки
Незважаючи на те, що класична картопляна запіканка по-французьки виходить неймовірно смачною, можна урізноманітнити ваш стіл і спробувати інші варіації начинки.
- Так, замість м’ясного фаршу можна взяти філе з курячих стегенець і просто викласти їх поверх картоплі.
- Тим, хто не їсть м’ясо взагалі, підійде рецепт страви, в якому фарш замінюється грибами, обсмаженими з морквою і цибулею.
- Є і ще більш простий спосіб – начинка із зеленої цибулі, змішаного з вареними яйцями.
Кожен раз смак готового блюда буде змінюватися, але при цьому залишиться таким же ситним і ароматним.
Французькі картопляні міні-запіканки
А в такому вигляді запіканка дуже подобається дітям, адже ви отримуєте не велике блюдо, яке потрібно розрізати порційно, а маленькі симпатичні запеканочку. Єдине, що вам потрібно придбати, – це спеціальну форму для запікання з виїмками, щоб картопляні «малюки» вийшли акуратними.
Складові
- Картопля – 800 г;
- Вершкове масло – 2 ст.л .;
- Твердий сир – 150 г;
- Часник – 2 зубки;
- Вершки – 100 мл;
- Мелений чорний перець – за смаком;
- Чебрець сушений – за смаком;
- Сіль за смаком.
Як приготувати французькі картопляні міні-запіканки
- Картопля моєму, чистимо, ріжемо тонкими кружечками.
- Вершкове масло з видавленим в нього часником відправляємо на півхвилини в мікрохвильову піч або просто розтоплюємо на паровій бані.
- Змішуємо розтоплене з часником масло з вершками, солимо і перчимо до смаку.
- Сир тремо на дрібній тертці.
- Беремо форму для запікання з виїмками і заповнюємо кожну з них наполовину картопляними кружечками, потім виливаємо в ці «лунки» по половині чайної ложки вершково-часниковою суміші і присипаємо половиною тертого сиру, а також – частиною чебрецю.
- Заповнюємо «лунки» залишилися картоплею, заливаємо залишками соусу і зверху кожної виїмки розподіляємо ще трохи сиру і залишки чебрецю. Чуть-чуть сиру залиште – він нам ще знадобиться.
- Накриваємо форму фольгою і відправляємо в розігріту до 180 ° С духовку на 35 хвилин.
- Коли час пройде – дістаємо форму, знімаємо з неї фольгу, в кожну «лунку» насипаємо по чуть-чуть сиру (того, який ми залишили) і знову поміщаємо в духовку ще на десять хвилин.
- Коли запеканочку будуть готові – дістаємо їх з форми ложкою і викладаємо на тарілку.
Ви можете приготувати картопляну запіканку по-французьки з будь-якого з представлених варіантів. Можете бути впевнені в тому, що кожен раз це буде зовсім інше, але не менш смачна страва.