Рецепт французької картопляної запіканки

Картопляна запіканка по французьки
Існує величезна кількість абсолютно різних за смаком страв, приготованих з одних і тих же інгредієнтів. Так, наприклад, картопляна запіканка по-французьки теж має кілька варіантів: класична, з куркою, грибами і т.д., проте кожна господиня робить її по-своєму. Давайте дізнаємося, як правильно зробити це цікаве і досить просте блюдо, в якому так вишукано поєднуються картопля і ніжні вершки.

Класична французька запіканка з картоплі

Як зробити класичну курячу запіканку як у Франції

Складові

  • Картопля – 8 шт. + –
  • М’ясний фарш – 400 г + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Яйця курячі – 1 шт. + –
  • Вершки 10% або 15% – 300 мл + –
  • Твердий сир – 100 г + –
  • Рослинна олія – ​​2-3 ст.л. + –
  • Чорний мелений перець – за смаком + –
  • Мускатний горіх – за смаком + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Чебрець сухий – за смаком + –

Покроковий рецепт картопляної запіканки по-французьки

Ця страва універсально, а тому підійде для будь-якого сніданку, обіду або вечері. Якщо у вашій родині прийнято снідати щільно – така запіканка стане відмінним початком дня.

А якщо ви хочете неспішно насолодитися її неповторним смаком – зробіть блюдо на вечерю, коли вся родина збереться будинку.

  • Картоплю миємо, очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими кружечками. Якщо у вас є спеціальна терка – можна використовувати її.
  • Ріпчасту цибулю чистимо, нарізаємо кільцями або півкільцями (як вам більше подобається), а потім обсмажуємо його на рослинному маслі на сковорідці до легкого «золотистого» кольору.
  • Коли цибулька «позолотити» – викладаємо до нього в сковороду фарш, солимо його, додаємо чорний мелений перець і чебрець, потім все перемішуємо і обсмажуємо до готовності. Зазвичай на це йде близько 15-20 хвилин.
  • В окремій ємності збиваємо вершки з курячим яйцем, трохи присаливаем суміш, додаємо трохи мускатного горіха.
  • Сир тремо на крупній тертці.
  • Змащуємо рослинним маслом форму, в якій будемо запікати блюдо, і викладаємо в неї половину картоплі так, щоб кружальця були викладені внахлест (один на одному).
  • Зверху на картоплю викладаємо обсмажену фарш одним шаром.
  • На фарш викладаємо ще один шар із решти картопельки – точно також: внахлест.

Готуємо по кроках картопляну запіканку по-французьки

  • Заливаємо наше блюдо вершками, зверху присипаємо тертим сиром, прикриваємо форму фольгою і ставимо в розігріту до 180 ° С духовку. Готуємо 50 хвилин.
  • За чверть години до закінчення запікання знімаємо фольгу з форми, щоб отримати апетитну «золотисту» корочку.

Варіанти французької картопляної запіканки

Незважаючи на те, що класична картопляна запіканка по-французьки виходить неймовірно смачною, можна урізноманітнити ваш стіл і спробувати інші варіації начинки.

  1. Так, замість м’ясного фаршу можна взяти філе з курячих стегенець і просто викласти їх поверх картоплі.
  2. Тим, хто не їсть м’ясо взагалі, підійде рецепт страви, в якому фарш замінюється грибами, обсмаженими з морквою і цибулею.
  3. Є і ще більш простий спосіб – начинка із зеленої цибулі, змішаного з вареними яйцями.

Кожен раз смак готового блюда буде змінюватися, але при цьому залишиться таким же ситним і ароматним.

Французькі картопляні міні-запіканки

А в такому вигляді запіканка дуже подобається дітям, адже ви отримуєте не велике блюдо, яке потрібно розрізати порційно, а маленькі симпатичні запеканочку. Єдине, що вам потрібно придбати, – це спеціальну форму для запікання з виїмками, щоб картопляні «малюки» вийшли акуратними.

Складові

  • Картопля – 800 г;
  • Вершкове масло – 2 ст.л .;
  • Твердий сир – 150 г;
  • Часник – 2 зубки;
  • Вершки – 100 мл;
  • Мелений чорний перець – за смаком;
  • Чебрець сушений – за смаком;
  • Сіль за смаком.

Рецепт французьких міні-запіканок з картоплі

Як приготувати французькі картопляні міні-запіканки

  1. Картопля моєму, чистимо, ріжемо тонкими кружечками.
  2. Вершкове масло з видавленим в нього часником відправляємо на півхвилини в мікрохвильову піч або просто розтоплюємо на паровій бані.
  3. Змішуємо розтоплене з часником масло з вершками, солимо і перчимо до смаку.
  4. Сир тремо на дрібній тертці.
  5. Беремо форму для запікання з виїмками і заповнюємо кожну з них наполовину картопляними кружечками, потім виливаємо в ці «лунки» по половині чайної ложки вершково-часниковою суміші і присипаємо половиною тертого сиру, а також – частиною чебрецю.
  6. Заповнюємо «лунки» залишилися картоплею, заливаємо залишками соусу і зверху кожної виїмки розподіляємо ще трохи сиру і залишки чебрецю. Чуть-чуть сиру залиште – він нам ще знадобиться.
  7. Накриваємо форму фольгою і відправляємо в розігріту до 180 ° С духовку на 35 хвилин.
  8. Коли час пройде – дістаємо форму, знімаємо з неї фольгу, в кожну «лунку» насипаємо по чуть-чуть сиру (того, який ми залишили) і знову поміщаємо в духовку ще на десять хвилин.
  9. Коли запеканочку будуть готові – дістаємо їх з форми ложкою і викладаємо на тарілку.

Як приготувати маленькі запіканки з картоплі і курочки

Ви можете приготувати картопляну запіканку по-французьки з будь-якого з представлених варіантів. Можете бути впевнені в тому, що кожен раз це буде зовсім інше, але не менш смачна страва.