Ніжні і пишні булочки. Рецепт особливо актуальний, якщо у вашій родині є діти. Не потрібно змушувати їх з’їсти кашу до останньої ложки, краще приготуйте їм булочки на полуденок, таким чином, каша теж виявиться у них всередині :))
необхідно:
опара:
- Каша вівсяна готова – 1 скл. (Ок.200 г)
- Молоко – 100 г
- Цукор – 1 ст.л.
- Дріжджі – 20 г свіжих
тісто:
- Борошно – ок.500 г
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 2 ст.л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Олія – 3-4 ст.л.
- Ванілін – за бажанням.
Для змащення – жовток + 1 ст.л води (за бажанням)
Для посипання – кунжут, мак, штрейзель.
приготування:
Приготуємо опару.
Для цього дріжджі розтерти з цукром, змішати з теплим (ок.40 гр.) Молоком і вівсяною кашею. Вівсянку теж можна трішечки підігріти, але вона не повинна бути гарячою.
Залишити для збільшення вдвічі, приблизно на 20-30 хвилин. Я ставлю в теплу воду.
Коли опара підійде, замішуємо основне тісто.
Додамо сіль, цукор – перемішаємо, щоб вони злегка розійшлися. Кількість цукру можна відрегулювати на ваш смак. Із вказаної кількості виходять трохи солодкуваті булочки. Хочете послаще – додайте ще 1-2 ст.л. цукру, тільки пам’ятайте, що більш солодка випічка швидше утворює рум’яної скоринки, зменшіть температуру духовки або накрийте булочки фольгою, якщо вони будуть занадто зарумяніваться зверху.
Після кладемо яйця, рослинне масло і борошно.
Борошно додавати поступово, тому що надмірно круте тісто геть вб’є легкість наших булочок.
Кількість борошна залежить від розміру яєць і густоти каші, тому орієнтуйтеся по консистенції. Тісто краще залишити занадто м’яким, ніж зробити занадто крутим.
У мене каша була з жорстких пластівців. Каша «для дорослих», так би мовити :)) Тому вона структурно видно. Ніжніша і розварена кашка дасть майже однорідну поверхню колобка.
Ми залишаємо тісто в теплому місці, не забуваючи накрити завертання. Час підходу залежить від сили дріжджів і температури. Тісто має збільшитися вдвічі.
Я зазвичай ставлю ємність з тістом в таз з теплою водою хвилин на 40.
Після цього тісто обмять і ще раз залишити до збільшення в два-три рази.
Підійшло тісто розділити приблизно на 20 шматочків.
Подкатать з них кульки.
Кульки потрібно укласти на деко.
Ми залишаємо їх для вистоювання приблизно на 20-30 хвилин в теплому місці.
Коли булочки підійдуть, змащуємо їх сумішшю жовток + вода.
За бажанням присипаємо кунжутом або маком.
Випікати при температурі 180-200 гр.
Час залежить від вашої духовки, у мене печуться ок. 15-20 хв.
Булочки виходять повітряні і рум’яні. Можна просто з’їсти з молоком, або розрізати і покласти всередину котлету і овочі.
Смачного!