Підлива для котлет

Підлива для котлет

З появою готових соусів ми стали забувати, що таке підлива. А дуже даремно, адже вона покращує смак як самих котлет, так і гарніру, приготованого до них. При цьому робить страву набагато соковитішою. Існує величезна безліч рецептів підлив. Прочитайте нашу статтю і виберіть свій варіант.

Підлива для котлет із томатною пастою та борошном

Підлива за цим рецептом виходить густою за консистенцією і насиченою за смаком. Підходить для будь-яких котлет і гарнірів. При цьому готується з доступних інгредієнтів, які є під рукою у багатьох господинь.

Підлива для котлет

Інгредієнти

  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Перець болгарський ½ шт.
  • Борошно пшеничне 1 ст.л.
  • Томатна паста 1 ст.л.
  • Сметана 1 ст.л.
  • Олія рослинна для смаження
  • Сіль за смаком
  • Цукор-пісок ¼ ч.л.
  • Вода ½ ст.
  • Приправи за смаком

Приготування

  1. Як приготувати смачну підливу для котлет? Очистіть цибулину від лушпиння, помийте та дрібно наріжте. Болгарський перець помийте, видаліть плодоніжки та насіння. Наріжте кубиками такого ж розміру, як і цибулю. Для підливи краще, якщо овочі будуть порізані дрібно. Так вона вийде одноріднішою. Якщо у вас немає болгарського перцю, не засмучуйтеся, і без нього підлива вийде смачною. Обмийте моркву, очистіть овочечисткою і натріть на найдрібнішій тертці

    Як приготувати смачну підливу для котлет? Очистіть цибулину від лушпиння, помийте та дрібно наріжте. Болгарський перець помийте, видаліть плодоніжки та насіння. Наріжте кубиками такого ж розміру, як і цибулю. Для підливи краще, якщо овочі будуть порізані дрібно. Так вона вийде одноріднішою. Якщо у вас немає болгарського перцю, не засмучуйтеся, і без нього підлива вийде смачною. Обмийте моркву, очистіть овочечисткою і натріть на найдрібнішій тертці.

  2. Розігрійте рослинну олію в сковороді. Одразу перекладіть у неї цибулю та болгарський перець. Обсмажуйте на невеликому вогні до золотистого кольору. Викладіть до обсмажених овочів моркву та помішуючи готуйте ще 5 хвилин. Слідкуйте за тим, щоб овочі не підгоріли, інакше смак підливи зіпсується

    Розігрійте рослинну олію в сковороді. Одразу перекладіть у неї цибулю та болгарський перець. Обсмажуйте на невеликому вогні до золотистого кольору. Викладіть до обсмажених овочів моркву і помішуючи готуйте ще 5 хвилин. Слідкуйте за тим, щоб овочі не підгоріли, інакше смак підливи зіпсується.

  3. До овочів всипте борошно і ретельно перемішайте. На цьому етапі визначається підсумкова густота підливи. Чим більше борошна, тим вона густіша. Відразу ж додайте томатну пасту і знову перемішайте до однорідного стану

    До овочів всипте борошно і ретельно перемішайте. На цьому етапі визначається підсумкова густота підливи. Чим більше борошна, тим вона густіша. Відразу ж додайте томатну пасту і знову перемішайте до однорідного стану.

  4. Поступово вливайте кип'ячену воду і потихеньку мішайте. Якщо підлива здається ще дуже густою, додайте додатково воду

    Поступово вливайте кип’ячену воду і потихеньку мішайте. Якщо підлива здається ще дуже густою, додайте додатково воду.

  5. Після того як маса в сковорідці закипить, всипте цукор, він нейтралізує кислуватий присмак томатної пасти. Посоліть і додайте приправи (свій вибір зупиніть на приправах для м'яса, з якого готуєте котлети). Перемішуйте. Додайте сметану і знову перемішайте

    Після того як маса в сковороді закипить, всипте цукор, він нейтралізує кислуватий присмак томатної пасти. Посоліть і додайте приправи (свій вибір зупиніть на приправах для м’яса, з якого готуєте котлети). Перемішуйте. Додайте сметану і знову перемішайте.

  6. Вимкніть вогонь і залиште підливу доходити під кришкою на хвилин 5. Усе готово! Розкладіть котлети з гарніром по тарілках і полийте підливою.Смачного!

    Вимкніть вогонь і залиште підливу доходити під кришкою на хвилин 5. Усе готово! Розкладіть котлети з гарніром по тарілках і полийте підливою. Смачного!

Біла підлива для котлет зі сметаною

Якщо ви не любите овочеві підливи і підливи з томатною пастою, то це ідеальний рецепт для вас. Вершкове масло, сметана і пшеничне борошно, а на виході вийде найніжніша білосніжна підлива з приємною кислинкою.

Час готування: 15 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Борошно пшеничне – 30 гр.
  • Сметана – 150 гр.
  • Бульйон (м’ясний) – 250 мл.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

1. У каструлю або сотейник, переважно з антипригарним покриттям, відправляємо вершкове масло і чекаємо, поки воно розплавиться.

Підлива для котлет

2. Всипаємо пшеничне борошно, змішуємо з вершковим маслом і обсмажуємо на невеликому вогні. Постійно помішуйте олійно-борошняну суміш, щоб вона не пригорала.

Підлива для котлет

3. Підігріваємо бульйон. Він має бути гарячим. Краще використовувати м’ясний або овочевий. Якщо у вас немає ні одного, ні другого, то скористайтеся просто кип’яченою водою. Вливаємо його тонкою цівкою в олійно-борошняну суміш, інтенсивно перемішуючи вінчиком. У вас не повинно вийти грудок.

Підлива для котлет

4. Прийшла черга сметани. Краще, якщо вона буде кімнатної температури. Перекладаємо її в каструлю і ретельно перемішуємо. У вас має вийти білосніжна, однорідна та гладка маса. Якщо за консистенцією вона дуже густа, можна вливаємо ще трохи бульйону.

Підлива для котлет

5. Солимо підливу, всипаємо чорний мелений перець. Перемішуємо і, довівши до кипіння, варимо на невеликому вогні кілька хвилин. Вимикаємо вогонь. Біла підлива на основі сметани готова. Сервіруємо стіл, розкладаємо гаряче з гарніром по порційних тарілках і поливаємо з підливою.

Підлива для котлет

Смачного!

Класична підлива для котлет як у їдальні

Якщо ви родом із СРСР, то точно згадаєте той самий смак підливи, немов із радянської їдальні. А як же чудово вона поєднується з котлетами та картопляним пюре. Приготуйте на сімейний обід, подаруйте спогади батькам і познайомте дітей зі смаком своєї юності.

Час готування: 40 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 10.

Інгредієнти:

  • Бульйон (м’ясний) – 1 л.
  • Цибуля ріпчаста – ½ шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Вершкове масло – 30 гр.
  • Томатна паста – 3 ст.л.
  • Борошно – 50 гр.
  • Перець духмяний горошком – 4 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Універсальна приправа – 1 ст.л.
  • Рослинна олія – для обсмажування

Процес приготування:

1. У глибокій мисці розведіть томатну пасту водою до консистенції густої сметани.

Підлива для котлет

2. Очистіть цибулину середнього розміру, помийте. Відріжте половину і наріжте дрібними кубиками. Помийте та очистіть моркву. Дуже зручно і швидко це робити спеціальною овочечисткою. Потім натріть на крупну тертку.

Підлива для котлет

3. Потім поставте сковороду на вогонь і нагрійте її. Олію для обсмажування додавати не потрібно, оскільки в цьому рецепті борошно обсмажується на сухій сковороді. Насипте борошно й обсмажуйте, помішуючи, поки борошно не потемніє.

Підлива для котлет

4. Пересипте борошно в окрему миску. Дочекайтеся поки вона охолоне. У цей час підігрійте бульйон. Розведіть борошно бульйоном, до консистенції рідкої сметани.

Підлива для котлет

5. Влийте в сковорідку рослинну олію, нагрійте і висипте в неї цибулю. Обсмажте його до прозорості на невеликому вогні. Потім додайте шматок вершкового масла і перемішайте, поки воно не розтопиться. Відправте до цибулі натерту моркву. Пасеруйте, помішуючи, близько 3-4 хвилин. Після чого влийте розведену томатну пасту. Томіть на пательні ще хвилини 3. Тепер прийшла черга бульйону. Буде краще, якщо ви його попередньо злегка розігрієте. Якщо у вас немає бульйону, то можете влити просто кип’ячену воду, додавши в неї за бажанням універсальну приправу.

Підлива для котлет

6. Вміст сковороди перемішайте. Доведіть до кипіння та влийте розведене борошно. Перемішайте до об’єднання мас і залиште готуватися на середньому вогні до необхідної густоти. На це у вас піде приблизно чверть години. Після того як підлива буде знята з вогню, за бажання можете протерти овочі, що входять до її складу, через сито, щоб забезпечити однорідність. Однак це ніяк не позначиться на її смакових якостях і тому не обов’язково до виконання. Накривайте стіл, кличте рідних і згадуйте смак юності та дитинства.

Підлива для котлет

Смачного!

Як приготувати смачний соус для рибних котлет

Рибні котлети виходитимуть смачними, навіть якщо у вас зі спецій є тільки сіль. Але як же розкриється і збагатиться смак, якщо приготувати для них підливу або соус. Підлива, приготована за цим рецептом, ідеально підійде до котлет із нежирних сортів риби.

Час готування: 30 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Яєчні жовтки – 3 шт.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Вода – 150 мл.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Свіжа зелень – за бажанням
  • Сік лимона – за бажанням

Процес приготування:

1. Обмийте яйця, витріть їх. Відокремте жовтки від білків. Жовтки помістіть у глибоку каструлю, влийте до них воду, додайте сіль і чорний мелений перець. Перемішайте інгредієнти.

Підлива для котлет

2. Щойно інгредієнти об’єднаються, почніть інтенсивно збивати масу. Оскільки робити це потрібно досить довго, можете скористатися не вінчиком, а міксером.

Підлива для котлет

3. Коли маса злегка збільшиться в об’ємі, поставте каструлю з нею на водяну баню. Одночасно з цим розтопіть вершкове масло. Це зручно робити в мікрохвильовій печі, якщо у вас її немає, то просто нагрійте на вогні. Нам необхідно довести масу до кипіння. При цьому постійно її помішувати.

Підлива для котлет

4. Коли з’являться перші бульбашки, почніть тонкою цівкою вводити розтоплене вершкове масло, безперервно помішуючи. Після того як увіллєте всю олію, доведіть знову масу до кипіння і відразу зніміть з вогню. Заварна підлива готова.

Підлива для котлет

5. Поливайте нею рибні котлети. За бажання збризніть соком лимона, щоб надати страві приємної кислинки, а також посипте свіжою зеленню, заздалегідь вимитою і дрібно нарізаною.

Підлива для котлет

Смачного!

Ніжна підлива для котлет як у дитячому садку

Дуже яскравий спогад із дитинства покоління 70-80 хх років – це підлива, з якою звичайне картопляне пюре було таким смачним, що не потрібні були ніякі котлети. Пропонуємо приготувати вам саме таку підливу з вершкового масла, курячого бульйону, томатної пасти, борошна та спецій.

Час готування: 25 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 8.

Інгредієнти:

  • Вершкове масло – 2 ст.л.
  • Курячий бульйон (вода) – 0,7 – 1 л.
  • Часник – 3 зубчики
  • Томатна паста – 1 ст.л.
  • Борошно пшеничне – 2 ст.л.
  • Кріп – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – ½ ч. л.л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч. л.л.

Процес приготування:

1. Поставте сковорідку на плиту і нагрійте. Висипте на неї борошно й обсмажуйте, постійно перемішуючи, на невеликому вогні. Борошно має досягти світло-коричневого або хоча б золотистого кольору. Зніміть сковороду з вогню.

Підлива для котлет

2. Додайте до борошна томатну пасту. Для цього рецепта краще вибирати томатну пасту без кислинки, інакше доведеться коригувати смак, додаючи трохи цукрового піску.

Підлива для котлет

3. Очистіть зубчики часнику від лушпиння та обмийте їх. Дрібно наріжте або пропустіть через прес. Відправте до борошна з томатною пастою. Туди ж додайте хмелі-сунелі та вершкове масло, яке за бажання можна успішно замінити сметаною. Не забудьте посолити за смаком.

Підлива для котлет

4. Поверніть сковороду на вогонь і ретельно перемішайте всі інгредієнти. Після цього можна почати вливати теплий курячий бульйон або просто воду. Робіть це поступово, одночасно перемішуючи масу, щоб не утворилося грудочок з борошна. На цьому етапі ви можете коригувати густоту підливи. Чим більше бульйону ви наллєте, тим менш густою буде підлива.

Підлива для котлет

5. Коли весь бульйон введений, зменшіть вогонь і, помішуючи, доведіть підливу до кипіння. Перевірте на смак і за необхідності додайте ще сіль.

Підлива для котлет

6. Помийте зелень, дрібно наріжте. Коли підлива закипить, всипте в неї чорний мелений перець і свіжий кріп, який ви можете замінити на заморожений або сушений. Смак від цього не зіпсується. Ще раз перемішайте. Підлива для котлет як у радянському дитячому садку готова. Поливайте нею котлети та гарнір.

Підлива для котлет

Смачного!

Покроковий рецепт приготування соусу для котлет із майонезом

М’ясні котлети відмінно поєднуються з підливою з овочів і майонезу. За рахунок часнику та цибулі вона виходить дуже пікантною. Соковиті помідори дозволяють не додавати рідину в процесі приготування. А пом’якшити та відтінити смаки допомагає майонез.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 8.

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Майонез – 100 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Перець червоний гострий мелений – за смаком
  • Рослинна олія – для смаження

Процес приготування:

1. Насамперед очистіть часник, обмийте його та дрібно наріжте.

Підлива для котлет

2. Потім очистіть цибулю, помийте її, наріжте тонкими півкільцями або невеликими кубиками, як вам більше подобається.

Підлива для котлет

3. Для підливи нам не потрібна шкірка помідорів, тому видаліть її. Для цього помийте помідори, хрестоподібно надріжте їх знизу й опустіть на хвилину в киплячу воду. Потім дістаньте за допомогою шумівки і без будь-яких складнощів зніміть шкірку, що відійшла.

Підлива для котлет

4. Наріжте помідори на невеликі шматки. Чим соковитіші ви оберете помідори, тим смачнішою вийде підлива.

Підлива для котлет

5. Поставте сковорідку на плиту, влийте невелику кількість олії та обсмажте цибулю до золотистого кольору.

Підлива для котлет

6. Після того як цибуля обсмажиться, викладіть у сковороду нарізані помідори та подрібнений часник.

Підлива для котлет

7. Всипте сіль і червоний гострий перець за смаком. Якщо не їсте гостру їжу, то перець не додавайте або замініть його чорним меленим перцем. Тушкуйте овочі для підливи на слабкому вогні близько 15-20 хвилин. Помідори за цей час мають стати м’якими і при натисканні перетворюватися на томатне пюре.

Підлива для котлет

8. Тепер додайте в овочі майонез, усе добре перемішайте і дайте потушкуватися ще близько хвилини.

Підлива для котлет

9. Вимкніть вогонь. Дайте підливі постояти 5 хвилин. За цей час розкладіть на тарілки котлети з гарніром і полийте готовою підливою з овочами та майонезом.

Підлива для котлет

Смачного!

Простий і швидкий рецепт вершкової підливи для котлет

Вершкова підлива готується з мінімальної кількості інгредієнтів і чудово підходить до котлет із будь-якого м’яса. Якщо підливу з томатною пастою і спеціями не кожна мама дасть дитині, то паровими котлетами з вершковою підливою (просто не додавайте перець) можна сміливо нагодувати чадо.

Час готування: 15 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Вершки (20 %) – 200 мл.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Борошно пшеничне – 2 ч.л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Мускатний горіх – за смаком
  • Італійські трави – за смаком

Процес приготування:

1. Поставте сковорідку на плиту і розігрійте. Висипте на суху поверхню пшеничне борошно та обсмажте його помішуючи не більше хвилини. Нам необхідно просто нейтралізувати смак сирого борошна, а не обсмажувати його до зміни кольору.

Підлива для котлет

2. Зробіть вогонь мінімальним і відправте на сковороду шматок вершкового масла.

Підлива для котлет

3. Злегка помішуючи, дочекайтеся, щоб воно повністю розтопилося.

Підлива для котлет

4. Влийте в обсмажену олійно-борошняну суміш вершки. Класичними вершками для приготування соусів і підлив вважаються саме двадцяти відсоткові вершки. Але якщо ви хочете зробити соус менш густим і калорійним, то сміливо можете використати вершки з жирністю десять відсотків і навіть замінити їх молоком (у такому разі доведеться додати більшу кількість борошна і вершкового масла, щоб підлива вийшла потрібної густоти).

Підлива для котлет

5. Ретельно перемішайте всі інгредієнти. У вас не повинні утворитися грудки. Далі посоліть і всипте спеції. Робіть це за своїми смаковими уподобаннями. У цьому випадку використовувалися італійські трави, чорний мелений перець і мускатний горіх. Ви можете експериментувати зі спеціями і щоразу отримувати нові відтінки смаку, адже вершкова підлива дуже вдячна база для експериментів, яка не має свого яскраво-вираженого смаку.

Підлива для котлет

6. Томіть підливу на мінімальному вогні не більше 3-х хвилин. Щоб визначити, чи досягла підлива потрібної густоти та консистенції, просто проведіть силіконовою лопаткою по сковорідці, якщо “розрив”, що утворився, не заповниться, то можете вимикати вогонь і знімати сковорідку з плити.

Підлива для котлет

7. Вершкова підлива готова. Можете подавати її в піалі чи соусниці, або полити нею котлети в порційних тарілках.

Смачного!

Смачна підлива для курячих котлет із томатною пастою

Дуже проста в приготуванні підлива з таких доступних інгредієнтів, як ріпчаста цибуля, томатна паста, пшеничне борошно і часник. Вона ідеально підходить до курячих котлет. А якщо ви любите з будь-яким м’ясом їсти кетчуп, то стане для вас знахідкою.

Час готування: 20 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Томатна паста – 1 ст.л.
  • Борошно – 1 ст.л.
  • Часник – 2 зубчики
  • Олія рослинна – для смаження
  • Цукор – щіпка
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Вода (окріп) – 250 мл.
  • Сіль – за смаком
  • Перець – за смаком

Процес приготування:

1. Очистіть цибулину невеликого розміру. Помийте її. Наріжте на маленькі кубики. Зубчик часнику також очистіть від лушпиння, помийте і дрібно наріжте або пропустіть через прес.

Підлива для котлет

2. Поставте сковорідку на вогонь, налийте в неї рослинну олію та зачекайте, поки вона нагріється. Всипте нарізану цибулю та обсмажте до прозорості.

Підлива для котлет

3. Коли цибуля стане прозорою і золотистою, всипте борошно і дуже швидко перемішайте. Інакше висока ймовірність утворення грудок, а вони нам не потрібні. Обсмажуйте цибулю з борошном до появи аромату горіхів, до цього моменту борошно має стати коричневим.

Підлива для котлет

4. Розведіть томатну пасту в склянці гарячої води і влийте на сковороду. Перемішайте. Не забудьте додати в підливу дрібку цукру. Тим самим ви нейтралізуєте кислуватий присмак, який може надати страві в результаті томатна паста. Посоліть і додайте всі спеції. Всипте нарізаний часник. Тримайте підливу на маленькому вогні близько 5 хвилин. Періодично помішуйте.

Підлива для котлет

5. У готову підливу можна покласти котлети, щоб вона прогрілися і просочилися перед подачею. Або ж просто полийте підливою розкладені на порційні тарілки котлети і гарнір.

Підлива для котлет

Смачного!