Під спекотним південним сонцем виростають воістину чудові рослини і дерева, що дарують людям свої невидимі оку дари. Яскравим підтвердженням щедрості південного сонця є маслини і оливки, чия користь значно перевищує шкоду, а їх калорійність не обмежує споживання. Середземноморська кухня рясніє національними стравами з цими олійними плодами, використовуючи їх в поєднанні з овочами, м’ясом або пастою.
Маслина культурна або Оливкове дерево – олійне дерево, що дає невеликі плоди. Їх можна назвати і маслинами, і оливками. Вони розрізняються тільки по стиглості. Простіше кажучи, маслини – це стиглі оливки. Говорячи про користь і шкоду маслин, ми говоримо про користь і шкоду оливок, і навпаки! На питання, що корисніше – оливки або маслини, відповідь однозначна: вони рівноцінні за своєю поживністю і властивостями!
Варто додати, що є сорти оливок олійні (багаті маслом), а є сорти столові – для вживання в їжу, в основному, в консервованому вигляді. Універсальні сорти оливок вирощують для будь-яких цілей. Оливки столових сортів характеризуються меншою за розміром насіннєвий кісточкою і товщою і м’ясистої м’якоттю. Саме столові сорти і використовуються для консервування.
Ще один момент, який хотілося б висвітлити, – це технологія консервації плодів оливкових дерев. Стиглі оливки відправляють, в основному, на виробництво масла, а ті чорні маслини, які ми із задоволенням їмо, – недостиглі плоди, які при виробництві піддаються хімічній обробці.
Одночасно в ємності, де вимочуються недозрілі плоди, подають кисень, який їх окисляє, в результаті чого зелені оливки набувають темне забарвлення – від коричнево-фіолетового до синьо-чорного.
Чим корисні маслини
Однією з вражаючих характеристик плодів оливкового дерева є те, що вони не втрачають свої оздоровчі якості в консервованому вигляді. І консервовані, і мариновані, з начинкою чи ні, будь-які оливки і маслини корисні! Свіжі плоди – дуже терпкі, кислі і жорсткі, тому практично непридатні для вживання без підготовки.
Маслини насичені вітамінами групи B – B1 (тіамін), B2 (рибофлавін), B5 (пантотенової кислотою), B6 (піридоксин), фолієвою кислотою (B9). Вони також поповнюють наш організм холін, який перешкоджає накопиченню жирів в печінці. Крім перерахованих вітамінів, маслини забезпечують наше тіло вітаміном E в значних кількостях, вітаміном K (Филлохинон).
Крім вітамінів, урожай оливкових плантацій поповнює наш організм натрієм (852 мг в 100 г!), Магнієм, калієм, фосфором і кальцієм. Необхідних для людини мікроелементів теж достатньо: заліза (3,3 мг), міді (251 мкг), цинку, селену та інших мікроелементів. Маслини (за визначенням) багаті ненасиченими кислотами Omega-6, які втручаються в обмін речовин і нормалізують його.
Щоб зрозуміти, чи корисні маслини насправді, слід знати, що більшість зустрічаються в цих красивих ягодах речовин знаходяться в біологічно активній формі. Тому корисні властивості маслин важко заперечувати, і ми повинні вживати їх щодня, хоча б по кілька ягід в день – благо їх вибір в торгових мережах зараз необмежений.
Користь маслин консервованих
Оливки – дуже стійкі до різних впливів плоди. Вони передають свою стійкість і нам. Наше здоров’я зміцнюється, переймаючи стійкість у цих чудових дарів Середземномор’я.
- Продукт містить пектини, які є «мусорщиками», змітаючи з людського організму шлакові відкладення, солі важких металів і токсини. Тому жителям великих, загазованих вихлопними газами, міст, баночка маслин або оливок завжди повинна стояти в холодильнику.
- М’якоть оливкових культур містить клітковину, яка сприяє очищенню кишечника і оздоровлення кишкової флори.
- Насиченість продукту вітамінами групи В допоможуть при депресивних станах психіки, поганому настрої, для оздоровлення всієї нервової системи.
- Вітамін Е допоможе жінкам стати ще красивіше, поліпшить роботу репродуктивних органів, активізує самовідновлення організму. Вживання маслинових плодів на щоденній основі знижує ризики виникнення захворювань жіночих грудей на 50%! Ми говоримо, перш за все, про злоякісні новоутворення в грудях і мастопатії.
- Жінкам, які чекають на народження малюка, для поповнення організму залізом, обов’язково треба їсти маслинові ягоди в кількості до 20 штучок в день.
- Чоловікам теж рекомендується з’їдати по 10-15 маслінок в день – для поліпшення потенції і активності сперматозоїдів.
- Калій, що має в цих чудових маленьких ягідки високу концентрацію, сприяє оздоровленню серцево-судинної системи, підвищення еластичності капілярів.
- Комплекс цілющих речовин в маслинах, особливо ненасичені жирні кислоти, сприяє виведенню холестерину з кровотоку, перешкоджає тромбозу і загустіння крові.
- Ненасичені кислоти живлять клітини, відновлюють їх пошкоджені мембрани, і тим самим зміцнюють нашу імунну систему.
- Вченими було доведено, що продукти оливкових культур містять комплекс природних елементів, які профилактируют утворення злоякісних новоутворень і перешкоджають їхньому росту.
- Оливки багаті кальцієм в біоактивної формі, тому їх корисно їсти для зміцнення кісткової тканини.
Норма споживання оливок для здорових людей – 7-8 плодів на добу, а для активних і життєздатних або займаються спортом людей – до 15 шт. на добу.
Чим корисні маслини з кісточкою
Кісточка маслини, користь якої багаторазово доведена, такий же корисний продукт, як і м’якоть плодів.
Основна користь, яку можуть принести вживання кісточок (навіть без їх дроблення), полягає у виведенні з нирок, жовчного або сечового міхура піску і каменів. Досить з’їдати двічі в день (на голодний шлунок) 10-15 маслінок з кісточкою. Також розчиняються зубні камені, якщо їсти (ковтати) цілі або подрібнені маслинові кісточки.
Чоловікам рекомендується вживати маслини з кісточками, користь яких складається в профілактиці і лікуванні простатиту і хвороб передміхурової залози, що доведено численними дослідженнями.
Дивно, що і для кишечника користь кісточок маслин – незаперечна! Вони, подібно волоті, вичищають з кишечника залежані калові маси і шлаки. Шлунок перетравлює кістянки так само добре, як і м’якоть! Тому при запорах, атонії кишечника маслинові кісточки з м’якоттю – справжні ліки!
Кісточки плодів оливкових дерев допомагають в комплексному лікуванні запалених м’язів і пошкоджених зв’язок, а також болів, пов’язаних з закріпленням нерва. Рекомендується їсти їх і для профілактики або лікування остеохондрозу.
Подрібнені оливкові кісточки використовують в якості скрабу для шкіри тіла і обличчя.
шкода маслин
Будь консервований продукт не можна їсти в необмежених кількостях! Ця шкода консервів продуктів потрібно враховувати, оскільки ми їмо тільки консервовані оливки. У них багато солі, що може негативно відбитися на вашому самопочутті. Небажано їсти оливкові ягоди при діареї і холециститі (гострої стадії).
калорійність маслин
Консервовані маслини середнього розміру мають ще меншу калорійність в 100 г – 115 калорій. Як правило, маслини фасуються в баночки місткістю 165 г нетто, і калорійність цілої банки консервованих маслин становить всього 190 калорій. Їжте на здоров "я!
Застосування маслин в кулінарії
- прикраса блюд
Маслини мають дуже гарний зовнішній вигляд, який кухарі всього світу активно використовують для прикраси величезної кількості самих різних страв. Їх універсальна форма, щільність дозволяє робити красиву нарізку будь-яких видів.
- Гарячі і холодні супи
Маслинові ягоди надають смакову пікантність будь-якого супу. Солянка, суп-харчо – ідеальні тільки з маслинами! Додавши в будь-який гарячий або холодний суп хоча б кілька плодів оливкового дерева, ви отримаєте блюдо з надзвичайно яскравим смаком!
- Салати і соуси
Плід оливкових дерев як салатний інгредієнт зробить будь-який салат дуже пікантним! Грецький салат, овочевий, м’ясний або з морепродуктів – всюди маслинові культури будуть до місця! Особливо яскравий смак мають чорні ягоди в поєднанні з сиром, тому, якщо в салаті є сир, то маслини там бути зобов’язані!
Соуси до пасти часто містять оливки – це національна особливість страв середземноморської кухні. Взагалі, соуси, підливи, заправки, прикраси часто супроводжуються плодами оливкових дерев. Чорні оливки подають до м’яса і птиці, вони гармонійно поєднуються з білими винами. Зелені оливки подають до риби і морепродуктів, вони краще підходять для червоних вин. Ці олійні культури відмінно поєднуються з сиром.
Як вибрати маслини
В основному, у продажу можна знайти консервовані маслини з двох країн: Іспанії та Греції, рідше – з Італії. На дні банки через дріб вказується калібр плодів – мінімальна і максимальна кількість плодів в 1 кг. Тобто чим менше цифри калібру, тим крупніше плоди. Градація приблизно така (залежить від заводу-виробника):
Дуже великі плоди – від 70/90 до 101/110;
Великі – від 111/120 до 141/160;
Середні – від 161/180 до 231/260;
Дрібні – від 261/290 до 351/380.
Знаючи цей показник, можна вибирати той розмір ягід, який підходить для ваших цілей.
На споживчому ринку пострадянських країн дуже важко знайти оливкові культури високої якості, що не піддаються хімічній обробці для додання їм соковитого чорного кольору. Як ми писали вище, чорний колір оливок говорить про їх стиглості, але в банку консервів можуть бути не стиглі, а оброблені стабілізатором Е579 оливки.
Глюконат заліза – це хімічна сполука (на банку може бути вказані тільки ці цифри), яке не дозволяє оливкам, які зазнали окисленню, знову повернути свій зелений колір. Тобто в банку, на етикетці якої зазначений цей інгредієнт, що не маслини, а оброблені стабілізатором зелені оливки.
Часто торговельні мережі пропонують плоди оливкових дерев не в банках, а насипом в контейнерах. Визначити їх якість в цьому випадку легше: стиглі плоди забарвлені нерівномірно, наприклад, з одного боку вони темно-фіолетові або коричневі, а з іншого – блідіше або зелені. Оливки достигають нерівномірно, як і будь-які плоди або ягоди. Якщо ви бачите такий продукт у продажу, купуйте саме його – перед вами натуральні оливки, які і несуть до вас в будинок здоров’я.
Що стосується консервованого продукту, то перед покупкою вивчіть етикетку і уникайте штучно зачерненого плодів – користі там дуже мало! Хоча маркетологи з виробниками доводять нам, що глюконат заліза – абсолютно нешкідливий для людини і навіть поповнює наш організм залізом, вирішуючи проблеми з низьким гемоглобіном. Вам вирішувати!
Як зберігати маслини
Якщо ви купили олійні плоди ваговій категорії, то поцікавтеся про кінцевий термін споживання у персоналу магазина. Але хіба можна покладатися на чесність наших торгових працівників? Будинки промийте плоди, складіть в чисту скляну баночку і полийте декількома ложками оливкової олії і соком лимона. Закрийте банку і кілька разів покрутіть її в руках в різних напрямках, щоб масло і сік розподілився. Зберігайте в холодильнику до 2-х тижнів.
Термін зберігання відкритої консерви з оливками – до 3-х днів, хоча і тут ми рекомендуємо перекласти ягоди в скляну тару, якщо банку – з жерсті.
Ми докладно розглянули, чим корисні маслини, шкідливі вони, їх калорійність і застосування в кулінарії. Вибравши для себе улюблену марку продукту і вживаючи його щодня в різних стравах, ви дуже скоро помітите поліпшення самопочуття і приплив життєвої енергії!