За старих часів, на Русі, пироги були найпопулярнішим і найулюбленішим урочистим стравою простого люду, дворян і навіть царів, символізуючи достаток.
Але найбільшу людську славу знайшов саме курник з млинців з куркою і грибами, наш покроковий рецепт з фото і відео ближче познайомить вас з ним. Класична рецептура курника залишається незмінною протягом уже багатьох століть, різняться хіба що види тесту і по мінімуму додаються деякі компоненти.
Особливості класичного курника: як його правильно готувати
Традиційний курник, як правило, виготовлявся з прісного або дріжджового тіста, де шари начинки також перекладалися тонко розкотили коржами з того ж замісу.
Дана технологія є своєрідним еталоном цього пирога, адже народ століттями відточував свою кулінарну майстерність, щоб і начинка, і хлібний «каркас» випічки були максимально гармонійні у своєму смакову і якісному «звучанні».
Однак сьогодні більш поширений рецепт приготування курника в листковому тісті, в якому роздільник однієї начинки від іншої робиться з наших звичайних млинців. Ну а як зробити млинці, знає практично кожна господиня.
А для тих, хто ще не встиг пізнати таїнства слов’янських коржів, ми пропонуємо кілька рецептів цих олійних частувань, одним з яких буде покроковий відеорецепт.
Як спекти курник з млинців з грибами і куркою в духовці
Гарячі закуски з грибами Гарячі закуски з м’ясом Пироги Млинці Печериці Курка Секрети випічки
ХадіджаСтатьі автора
Складові
- Борошно пшеничне в / с – 2 ст.л. + –
- Молоко – 1 ст. + –
- Картопляний крохмаль – 2 ст.л. + –
- Яйця курячі – 5 шт. (2 – на млинці, 2 – для начинки, 1 – для змазування) + –
- Цукор-пісок білий – 1/2 ст.л. + –
- Соняшникова рафінована олія – 35 г + –
- Тісто листкове – 500 г + –
- Куряче філе відварне – 0,45 кг + –
- Рис круглий – 60 г (3 ст.л.) + –
- Масло вершкове (солодке) – 70 г + –
- Кріп (зелень) – 1/2 пучка + –
- Сир гауда – 160 г + –
- Печериці свіжі – 250 г + –
- Цибуля ріпчаста – 2 головки + –
- Сіль екстра – за смаком + –
- Чорний перець (порошок) – 1 ст.л. + –
Приготування
ФУЛЛСАЙЗ MEDIUM
Насамперед приготуємо млинці. Для цього борошно, картопляний крохмаль, цукровий пісок і ½ ч.л. солі змішуємо, а потім, при безперервному перемішуванні, вводимо до складу молоко, олію соняшникову (1 ст.л.) і заводимо однорідне тісто.

Даємо масі відстоятися 20 хвилин і на змащеній маслом сковороді випікаємо млинці. Після цього ми можемо перейти до готування начинки для пирога.


Готуємо рисову начинку. Для цього промитий рис викладаємо в каструльку, заливаємо 120 мл холодної води і ставимо на вогонь. Після закипання води зменшуємо вогонь до середнього і відварюємо крупу протягом 20 хвилин. Потім знімаємо каструльку з вогню, даємо рису пропаритися і трохи охолонути.
Після чого додаємо до нього 20 г масла (солодко-вершкового), ¼ ч.л. солі, стільки ж чорного перцю, натерте на тертці з великими отворами варене яйце (2 шт.) – все змішуємо. Для більшої ароматності в начинку можна додати дрібно посічену зелень.

Тепер підготуємо грибну начинку. Цибулю чистимо від лушпиння і шаткуємо дрібним кубиком, після чого обсмажуємо з 50 г вершкового масла до золотистого.
Печериці протираємо вологою серветкою, нарізаємо плоскими скибочками і смажимо на сковороді до готовності. Після цього солимо гриби на смак і додаємо до них 2 щіпки чорного перцю.

Настала черга підготувати головний компонент начинки – курку. Відварене м’ясо курячої грудки нарізаємо невеликими шматочками, додаємо до нього 1 ч.л. солі, ½ ч.л. чорного перчика, 1 ст.л. розтопленого масла (вершкового) і все перемішуємо.

Наостанок нам залишилося лише натерти сир на крупній тертці, щоб пересипати їм кожен шар начинки.

Начинки готові, так що ми можемо приступати до формування пирога. Листкове тісто розгортаємо за допомогою качалки в пласт, товщиною 5 мм.

У центр пласта викладаємо млинець, поверх якого розподіляємо курячу начинку і посипаємо її сиром.


Після цього перекриваємо всі 2 млинцями.

Далі викладаємо ще один шар начинки – рис з яйцем, зелень і посипаємо все сиром.

Знову перекриваємо всі млинчиком (або 2-мя, якщо вони дуже тонкі).

Останніми у нас йдуть гриби, які ми також розподіляємо рівним шаром і пересипаємо сиром, проте млинець вже не кладемо.


Тепер піднімаємо краї тіста і збираємо пиріг у формі купола, защипуючи зверху краю, а надлишки можна зрізати ножем або ножицями.

Після цього змащуємо пиріг жовтком.

Із залишків тіста робимо прикраса і вдруге промазуємо пиріг жовтком.

Випікатися наш курник повинен близько 50 хвилин при 200 градусах.

Готовий пиріг виглядає просто незрівнянно, а смак його вражає до глибини душі. А ще він неймовірно ситний, так що одним таким пиріжком можна буде нагодувати всіх гостей.
Ось так, без особливих кулінарних навичок, ми навчилися готувати смачний курник з млинців з куркою і грибами. Тепер спробуйте і ви своїми руками, покроково, в домашніх умовах спекти цей кулінарний шедевр.