Рецепти запікання курки в духовці різними способами та різними гарнірами. Усі варіанти прості та легкі, протестовані на домашній кухні та годяться для приготування вдома. Можна приготувати курочку як на свято цілком, так і окремими частинами для обіду або вечері в колі сім’ї.
Інгредієнти
- Тушка – 1,5-2 кг
- Куркума – 2 ч. Л. Л
- Перець чорний – 1 ч. Л
Маринад
- Вода – 1,5 л
- Сіль – 4 ст. Л
- Мед або цукор – 1 ст. Л
- Часник – 5 зуб.
- Перець горошок – 5 шт.
- Сік одного середнього лимона
Всередину
- Яблуко – 2 шт.
- Апельсин – 1 шт.
Курка з яблуками в духовці цілком
Додаємо в каструлю з киплячою водою сіль, мед, роздавлений часник, перець, лимонний сік. Проварюємо кілька секунд даємо охолонути.
Заливаємо птицю отриманим маринадом, залишаємо мінімум на 6-8 годин, краще робити з вечора. Якщо курка занурилася не повністю, то переверніть її в середині процесу.
Після маринування обсушуємо насухо і натираємо спеціями. Я взяла куркуму з чорним перцем.
Кладемо на деко грудкою вниз, всередину поміщаємо часточки яблук з апельсином без шкірки.
На кінці крил накручуємо фольгу, прибираємо запікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 1 годину.
Класичний розрахунок за часом: 40 хвилин на 1 кг ваги.
За 15-20 хвилин до закінчення переверніть курча на інший бік, щоб там теж усе було красиво. Завдяки такому маринуванню страва виходить неймовірно соковитою і смачною, а скоринка золотистою і хрусткою.
Курячі гомілки з картоплею в духовці
Інгредієнти
- Ніжки – 1 кг
Маринад
- Кетчуп + майонез – по 2 ст. Л. Л
- Соєвий соус – 2 ст. Л
- Приправа для м’яса – 1 ст. Л
- Часник роздавлений – 3-5 зуб.
- Сіль – 1 ч. Л
Гарнір
- Картопля – 1 кг
- Цибуля, морква – по 1 шт.
- Прованські трави – 2 ч. Л
- Олія рослинна – 2 ст. Л
- Сіль – 1,5 ч. Л
Рецепт приготування
Перемішуємо курку з інгредієнтами для маринаду, залишаємо маринуватися на столі на 1 годину.
Картоплю часточками, цибулю півкільцями та моркву кружальцями перемішуємо із сіллю, сухими травами та олією.
Викладаємо овочі в жароміцну форму або деко.
Зверху розкладаємо курячі гомілки. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 1 годину.
Посипаємо зеленню подаємо на стіл.
Курка по-французьки з сиром і помідорами
Інгредієнти
- Куряче філе – 700 г
- Помідори – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сир пармезан – 200 г
- Сіль, перець – за смаком
Соус
- Майонез – 3 ст. Л
- Паприка – 1 ч. Л
- Сушений часник – 1 ч. Л
- Хмелі-сунелі – 1 ч. Л
Рецепт приготування
Грудки ріжемо вздовж на дві частини і відбиваємо молоточком, солимо, перчимо з двох боків. Викладаємо на змащене олією деко.
Змішуємо майонез із паприкою, часником, хмелі-сунелі.
Наносимо соус на курку, розкладаємо кільця цибулі.
Розкладаємо кільця помідорів, присипаємо сіллю, перцем.
Посипаємо натертим сиром, ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 20-25 хвилин запікати до золотистої сирної скоринки.
Це був швидкий і простий рецепт приготування м’яса по-французьки.
Курка з грибами та картоплею в духовці
Інгредієнти
- Куряче філе – 2 шт.
- Картопля – 5-6 шт.
- Печериці великі – 5 шт.
- Сир – 80 г
- Сметана – 3 ст. Л
- Соєвий соус – 3 ст. Л
- Часник – 2 зубці.
- Сіль, перець
Рецепт приготування
Нарізаємо курку середнім кубиком.
Змішуємо сметану, соєвий соус, роздавлений часник, сіль, перець.
Перемішуємо грудку з маринадом даємо настоятися 30-60 хв.
Нарізану слайсами картоплю солимо, перчимо за смаком.
Нарізані печериці теж злегка солимо.
Відвантажуємо та розподіляємо рівномірно шматочки.
Накриваємо фольгою, прибираємо в духову шафу за 180 градусів на 30 хв.
Через півгодини посипаємо тертим сиром, ставимо назад ще на 10 хвилин.
Просте та смачне м’ясо з гарніром готове.
Розсипчастий рис із куркою в духовці
Інгредієнти
- Гомілки – 800 г
- Куряча приправа – 1 ст. Л
- Рис довгозерний пропарений – 1,5 склянки
- Паприка, куркума – по 1 ч. Л. Л
- Цибуля, морква – по 1 шт.
- Часник – 3-5 зубців.
- Сіль, перець, олія
- Вода – 3 склянки
Рецепт приготування
Натираємо ніжки приправою для курки з невеликою кількістю рослинної олії.
Моркву, порізану соломкою, пасеруємо з цибулею до м’якості.
Додаємо промитий рис, паприку, куркуму, чорний перець, перемішуємо. Перекладаємо в жароміцну форму. Ємність має бути досить глибокою, оскільки страва збільшиться втричі.
Розкладаємо м’ясо, вставляємо в рис цілі зубчики часнику.
Вливаємо три склянки води, солимо, пробуємо рідину на солоність. Закриваємо форму фольгою, відправляємо в духовку на 1 годину, температура 180 °C. За 15 хвилин до закінчення прибираємо фольгу.
Вийшов чудовий плов із курячим м’ясом.
Курка цілком у рукаві для запікання
Інгредієнти
- Тушка середня – 1 шт.
- Половинка лимона
Для маринаду
- Гірчиця російська – 1 ст. Л
- Паприка копчена – 1 ст. Л
- Куркума – 1 ч. Л. Л
- Часник роздавлений – 3-5 зуб.
- Олія рослинна – 3 ст. Л
- Сіль на 1 кг – 1 ч. Л
Рецепт приготування
Інгредієнти для маринаду перемішуємо до однорідності.
Натираємо курку в усіх місцях і всередині теж. Всередину кладемо половинку лимона.
Перекладаємо в рукав затискаємо кінці, залишаємо маринуватися при кімнатній температурі на 1-2 години.
Після маринування кладемо на деко робимо в плівці кілька проколів ножем. Прибираємо в розігріту до 200 градусів духовку на 50 хвилин.
Через 40 хвилин розрізаємо рукав, ставимо назад ще на 15-20 хв.
Класичний жульєн із куркою та грибами в духовці
Інгредієнти
- Печериці – 400 г
- Куряче філе – 1 шт.
- Цибулина велика – 1 шт.
- Вершки будь-які – 200 мл
- Молоко – 150 мл
- Борошно – 2 ст. Л
- Часник роздавлений – 2 зубці.
- Сир – 150-200 г
- Вершкове масло – 20 г
- Сіль, перець – за смаком
Рецепт приготування
Обсмажуємо цибулю на рослинній олії до м’якості, рум’яності.
Додаємо нарізані пластинами гриби, вершкове масло, пасеруємо до випаровування рідини.
Додаємо порізану смужками курку. Тушкуємо під кришкою до готовності м’яса.
Поступово вливаючи молоко в борошно вимішуємо щоб не залишилося грудочок.
По готовності додаємо роздавлений часник, сіль, перець. Вливаємо молоко, вершки та 1/3 від загальної кількості натертого сиру. Готуємо помішуючи ще 3-5 хв. До потрібного загустіння.
Перекладаємо суміш в одну жароміцну форму або порційні кокотниці.
Присипаємо сиром, що залишився, відправляємо запікатися в розігріту до 180 °C духовку на 20 хвилин.
Курка на солі з хрусткою скоринкою
Інгредієнти
- Тушка – 2 кг
- Сіль велика – 1 кг
Соус для фінального змащування
- Олія рослинна – 3 ст. Л
- Паприка копчена – 1 ч. Л. Л
- Італійські трави – 1 ч. Л. Л
- Часник – 3 зуб.
- Сіль, перець чорний – по 0,5 ч. Л. Л
Рецепт приготування
У промитої та обсушеної курочки зв’язуємо ніжки.
Висипаємо сіль у форму для випічки. Щоб простіше було видалити використану сіль застеляємо її папером.
Кладемо птицю грудкою догори. Прибираємо в розігріту до 180 градусів духовку на 1,5 години.
Приготування соусу. Змішуємо олію, паприку, трави, сіль, перець, роздавлений часник.
Найголовніше в цій страві це змастити даним соусом курку після запікання. Бачила багато рецептів і рідко хто так робить, тому люди в коментарях не завжди задоволені отриманим результатом.
Виймаємо з духовки й одразу ж наносимо соус скрізь, де можемо дотягнутися, всередині бажано теж. Ставимо назад у духовку, що остигає, на 10 хв.
Переносимо тушку на блюдо, позбавляємося від використаної солі.
М’ясо за моїм рецептом завжди соковите і смачне, а шкірка золотиста й апетитна.
Відбивні з курячого філе в духовці
Інгредієнти
- Грудка – 2 шт.
- Паприка копчена – 1 ч. Л. Л
- Прованські/італійські трави – 1ч.Л.
- Цибуля – 1 шт.
- Помідор – 2 шт.
- Яйця варені – 3 шт.
- Сир – 100 г
- Часник – 2-3 зубці.
- Сметана/майонез – 2 ст. Л
- Рослинна олія – 1 ст. Л
- Сіль, перець, зелень
Рецепт приготування
Обполіскуємо та обсушуємо курку.
Відточеним ножичком ріжемо вздовж на три частини.
Відбиваємо злегка молоточком.
Натираємо сіллю, перцем, паприкою.
Складаємо стопочкою залишаємо просочуватися.
Змішуємо в мисці нарізані кубиком цибулю, помідори, терті яйця, роздавлений часник. Додаємо сіль, перець, зелень, сметану або майонез, перемішуємо до однорідності.
Перекладаємо курку на папір для випічки, розкладаємо всю начинку.
Рясно присипаємо тертим сиром, ставимо в нагріту до 200 градусів духовку на 20-25 хв.
З такою начинкою будь-яке м’ясо виходить смачним і соковитим. Страва самодостатня і не потребує жодного гарніру, ідеальний варіант на обід або вечерю.
Курка з картоплею та овочами
Інгредієнти
- Курячі гомілки – 1 кг.
Маринад
- Перець чорний мелений – 1 ч. Л. Л
- Паприка – 1 ч. Л
- Італійські трави – 1 ч.
- Гірчиця столова – 1 ст. Л
- Соєвий соус – 2 ст. Л
- Олія рослинна – 2 ст. Л
- Сіль – 1 ч. Л
Овочі
- Картопля – 5 шт.
- Капуста – 400 г
- Болгарський перець – 1 шт.
- Цибуля – 1 + 1 шт.
- Морква – 1 шт.
Заправка для овочів
- Сметана, майонез – по 1 ст. Л. Л
- Цукор, сіль, перець чорний – по 1 ч. Л
Рецепт приготування
Готуємо ніжки, обмиваємо, обсушуємо, зрізаємо суглоби.
Змішуємо до однорідності перець, паприку, сухі трави, гірчицю, соєвий соус, олію, сіль.
Отриманим маринадом заливаємо курку змащуємо та втираємо в кожен шматок.
Крупно ріжемо овочі будь-яким зручним способом. Перемішуємо зі сметаною, майонезом, цукром, сіллю, перцем.
На дно змащеної олією форми кладемо порізану півкільцями цибулю. На нього мариновану тушку.
Зверху відвантажуємо овочі присипаємо зеленню.
Закриваємо фольгою прибираємо в духовку. Запікаємо 1 годину температура 180 °C.
Простий рецепт курки у фользі
Інгредієнти
Тушка – 1 шт. Майонез – 2 ст. Л сушений часник – 1 ч. Л. Л паприка – 1 ч. Л. Л хмелі-сунелі – 1 ч. Л. Л перець чорний – за смаком сіль – 1,5 ч. Л. Л
Рецепт приготування
Зрізаємо зайву шкіру, жир, кінчики крил. Промиваємо, обсушуємо паперовими рушниками або даємо обсохнути природним способом.
Натираємо сіллю, чорним перцем.
Змішуємо майонез, часник, паприку, хмелі-сунелі.
Обмазуємо курку з усіх боків, прикриваємо плівкою, залишаємо маринуватися на 1-2 години за кімнатної температури.
Перекладаємо тушку на лист фольги, накриваємо другим листом, скріплюємо краї. Прибираємо в розігріту до 200 градусів духовку на 50 хвилин.
Знімаємо верхній лист фольги, ставимо назад у піч ще на 20 хв. Якщо внизу утворився сік, то полийте ним курячу шкіру.
Апетитна святкова страва із золотистою скоринкою готова до оброблення.
Курочка гриль із картоплею в духовці
Інгредієнти
- Тушка – 1 шт.
- Картопля – 1 кг
Розсіл для курки
- Вода – 2 л
- Сіль – 2 ст. Л. Л
- Цукор – 1 ст. Л
- Приправа для м’яса – 1 ст. Л
Заправка для картоплі
- Майонез – 2 ст. Л
- Кетчуп – 2 ст. Л
- Сушені трави – 1 ст. Л (прованські/італійські)
- Сіль, перець – за смаком
Глазур для скоринки
- Соєвий соус – 2 ст. Л
- Олія рослинна – 2 ст. Л
- Сушений часник – 1 ч. Л. Л
- Мед – 1 ч. Л. Л
- Паприка – 1 ч. Л
Рецепт приготування
Приготуємо розсіл. У кип’яченій воді кімнатної температури розводимо сіль, цукор, приправу для м’яса.
Готуємо курку, зрізаємо за бажанням куприкову залозу. Ріжемо по середині грудки не до кінця, розкриваємо як книжку вичищаємо, промиваємо нутрощі.
Занурюємо пташку в розсіл, прибираємо в холодильник на 8-12 годин до наступного дня. Щоб не спливала придавіть банкою з водою.
Нарізану скибочками картоплю перемішуємо з майонезом, кетчупом, сухими травами, сіллю, перцем.
Викладаємо картоплю на деко.
Зверху поміщаємо просолену курку. Ставимо на 1,5 години в духовку температура 180-200 °C
Поки запікається страва приготуємо глазур. Змішуємо соєвий соус, рослинну олію, часник, мед, паприку.
Через 1,5 години наносимо соус на шкіру, ставимо назад ще на 20 хвилин запікатися до золотистої хрусткої скоринки.
Рецепт найсмачніших курячих стегон
Інгредієнти
- Стегенця на кістці – 1,5 кг
- Часник роздавлений – 5 зуб.
- Соєвий соус – 3 ст. Л
- Олія рослинна – 3 ст. Л
- Паприка копчена – 2 ч. Л. Л
- Мед – 2 ч. Л. Л
- Перець чорний мелений – 0,7 ч. Л
- Сіль, сушені трави – по 1 ч. Л. Л
Рецепт приготування
У промиту й обсушену курку видавлюємо часник.
Додаємо соєвий соус, олію, паріку, мед, сіль, перець, трави.
Перемішуємо, масажуємо, обертаємо плівкою. Залишаємо маринуватися на столі на 2 години.
Ще раз перемішуємо і викладаємо на деко, застелене пергаментним папером для випічки. Відправляємо в розігріту духовку на 30 хвилин температура 180 градусів.
Через півгодини наносимо залишки маринаду, прибираємо назад у шафу на 10-15 хв.
Виходять смачні, соковиті та апетитні стегна на обід. Стегенця на відміну від грудки взагалі важко зіпсувати, тільки якщо дуже сильно постаратися. Але й калорій у них більше, якщо хтось у режимі схуднення, то ці частини курки варто виключити…