Як зробити зрази з курки з сиром

Як приготувати курячі зрази з сиром
Якщо запитати у будь-якої дитини: яке м’ясне блюдо йому подобається найбільше, то ви напевно почуєте у відповідь, що це котлета. Недаремно дітки так люблять гамбургери, але сьогодні ми будемо говорити не про шкідливий «fast food», а про те, як зробити корисні і дуже смачні курячі зрази з сиром. Все, або принаймні багато, знають, що Зраза – це оригінальна котлетка з начинкою, а вже варіантів наповнювачів для таких м’ясних кульок існує неймовірно багато.

Тема приготування зраз задоволена обширна, адже готувати ці котлети з «сюрпризом» можна сотнею різних способів, тому, щоб звузити рамки, ми вибрали для сьогоднішньої статті найпопулярніший вид – курячі зрази з сиром. Вони дуже корисні і входять в раціон ПП (правильного харчування) і багатьох дієт.

Це ударна доза білка – цінного джерела енергії для нас і будівельника м’язової тканини. Крім того, в готуванні зрази з курки і сиру досить швидкі і прості, так що можна робити їх на швидку руку.

Зрази курячі з сиром в духовці

Як зробити курячі зрази з сирною начинкою в духовій шафі

Складові

  • Куряче філе – 0,7 кг + –
  • Яйця курячі добірні – 1 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Молоко – 1 стопка + –
  • Голландський сир – 160 г + –
  • Сметана будь-якої жирності – 40-50 г + –
  • Кріп (дрібно рубаний) свіжий – 2 ст.л. + –
  • Часник перетертий свіжий – 1 ч.л. + –
  • Рослинна олія (неароматно) – 1 стопка + –
  • Білий батон (нарізаний) – 2 шматочки + –
  • Панірування (сухарі, манна крупа) – 1/2 ст. + –
  • Сіль «Екстра» – 2/3 ч.л. + –
  • Перцева суміш – 2-4 г + –

Як приготувати курячі зрази з сиром в духовці

Дуже смачні і ніжні зрази можна зробити навіть з сухуватою курки. Обжарка котлеток перед випіканням і шар панірування дозволяє зберегти їх максимальну соковитість.

Калорійність таких зраз варіюється в межах 170-190 ккал на 100 г.

А щоб самостійно зробити в домашніх умовах таку красу, як на фото, пропонуємо вам покроковий рецепт.

Робимо фарш для курячих зраз

  • Перемелювати інгредієнти (всі разом) для фаршу ми будемо в блендері або кухонному комбайні, тому слід заздалегідь все підготувати для завантаження в чашу.
  • Хлібні скибочки заливаємо теплим молоком і залишаємо на пару хвилин.
  • Тим часом кришимо кубиками (не обов’язково дрібними) цибулю, пізніше ми подрібнити його в комбайні.
  • Часник слід відразу перетерти в кашку, адже в блендері дрібні зубчики ховаються в основній масі і можуть потім потрапити в котлетки великим шматочком.

2-3 дрібних або 1 великої часточки вистачить, щоб вийшла 1 ч.л. часниковою маси.

  • Тепер занурюємо в чашу блендера нарізане кубиками куряче філе, лушпиння нарізку, отмоченной батон, часник, вбиваємо свіже яйце, також потрібно всипати перцеву суміш і сіль. При бажанні, ви можете використовувати будь-які спеції.

Кращим ароматичним доповненням для курки є: базилік, сушений імбир (в порошку), каррі або куркума, паприка.

  • Включаємо блендер спочатку на малу потужність, а потім, поступово збільшуючи швидкість до максимальної, перемелює все компоненти до однорідної, ніжною, клейкої маси.

Готуємо начинку для зраз з курки з сиром

  • Сир кришимо на тертці великої стружкою, змішуємо з кропом і сметаною. Якщо сметана рідкувата, то класти її потрібно трохи менше, щоб начинка залишалася клейкою і тримала форму.

Формуємо зрази з домашнього фаршу

  • Від фаршу відокремлюємо середній грудочку (розміром трохи менше тенісного м’яча), скачуємо його в кулю, а потім розплющуємо в рівну круглий коржик, в центр якої слід покласти 1-1,5 ч.л. начинки. Тепер начинку закриваємо краями фаршевих коржі, все ретельно скріплюємо і формуємо витягнуту котлетку, з вигляду нагадує великий люля-кебаб.
  • Таким чином ліпимо зрази з усього фаршу і начинки, обвалюють отримані вироби в панірувальних сухарях і викладаємо в розпечену сковороду з налитим в неї маслом.

Готуємо зрази з курячого фаршу в духовці

  • З усіх боків підсмажуємо зрази на інтенсивному вогні хвилин 5 до рум’янцю і освіти хрусткого «панцира», який буде стримувати всередині котлетки м’ясні соки.
  • Підсмажені зрази укладаємо на деко і прибираємо в гарячу піч на 20 хвилин. Температура готування становить 180 градусів.

Зрази з курячого фаршу з сиром

Варіантів сирних начинок для зраз можна скласти дуже багато. Всі вони дуже смачні і гідні стати улюбленим сімейним блюдом. Якщо ви любите збиратися всією сім’єю за обіднім столом, то радимо вам влаштувати справжню дегустацію, приготувавши своїми руками традиційні курячі зрази в трьох різних варіаціях: з яйцем і сиром, з шинкою і сиром, з сиром і вершковим маслом.

Готуємо фарш для зраз

  1. Беремо оброблені на філе 2 курячі цільні грудки. Вага м’яса в чистому вигляді складе приблизно 0,7-0,9 кг.
  2. Нарізаємо м’ясо на невеликі брусочки, а потім подрібнюємо його за допомогою м’ясорубки або потужного блендера.
  3. Також для фаршу нам буде потрібно 1 велика ріпчаста цибулина, 3-4 зубчики часнику, 1 велика картоплина, 1 яйце добірної категорії (або 2 яйця другої категорії), сіль велика кухонна (або морська) і дрібно мелений чорний перець (½ – 2/3 ч.л.). Кількість солі варіюємо за смаком, виходячи їх стандартних розрахунків: на 1 кг фаршу беруть в середньому 1 ч.л. солі.
  4. Цибулю і часник також перемелює разом з м’ясом, а картопля натираємо на дрібній або середній тертці.
  5. З’єднуємо подрібнені овочі з м’ясною масою, вбиваємо туди яйце, додаємо спеції – і вимішуємо фарш, періодично відбиваючи масу об стінки миски або об стіл.

Як зробити фарш з курки для приготування зраз

Тепер можна переходити до приготування начинок.

Начинка №1. Яєчно-сирна

  1. Для начинки нам буде потрібно 100 г твердого або напівм’якого сиру і 1 яйце добірної категорії.
  2. Сир кришимо дрібною стружкою на тертці.
  3. Яйце відварюємо 15-20 хвилин, охолоджуємо і кришимо довільно.
  4. Кілька пір’їнок зеленої цибулі також подрібнюємо і змішуємо з сиром і яйцем. При необхідності, начинку слід підсолити.
  5. Брем невелику грудочку фаршу, як на стандартну котлетку, формуємо з нього кульку, а потім розплющуємо в тонкий корж.
  6. У центр коржі кладемо 1 ч.л. (З гіркою) начинки і склеюємо краю фаршу зверху і з боків, щоб начинка була герметично запечатана. Тепер надаємо котлетки з начинкою форму пухленького овалу і обвалюють її в паніровці (сухарях, манки, борошні).

Зрази з курочки з яєчно-сирною начинкою

Начинка №2. Шинки-сирна

  1. Для начинки нам буде потрібно 6 невеликих тонких скибочок шинки, 60 г сиру гауда, 1 маленька часточка часнику і ½ ч.л. майонезу.
  2. Сир перетворюємо в дрібну крихту, видавлюємо в нього часник і заправляємо отриману суміш майонезом.
  3. На скибочку шинки кладемо 1 ч.л. (Без гірки) сирної начинки і звертаємо маленькі рулетики.
  4. Тепер з курячого фаршу формуємо коржик: в її центр укладаємо шинки-сирний згорток, після чого формуємо котлетку, повністю приховавши начинку всередині.
  5. Паніруємо зрази в будь-який паніровці.

Як готувати зрази з курячого філе з начинкою з сиру і шинки

Начинка №3. Вершково-сирна

  1. Будь добре плавкий сир нарізаємо на 6 невеликих брусків: довжиною в 3 см, товщиною в 5-7 мм і шириною в 1 см.
  2. Такими ж брусочками нарізаємо заморожене натуральне вершкове масло, жирністю від 82%.
  3. З’єднуємо між собою масло і сир так, щоб у нас вийшло 6 брусочків з параметрами 3х1х1 см.
  4. На корж з курячого фаршу в центр укладаємо брусок-начинку, закриваємо з усіх боків фаршем, формуємо витягнуту котлетку і обвалюють у паніровці.

Як посмажити зрази на сковороді

  1. Включаємо розігріватися сковороду на максимальному вогні, вливаємо трохи масла і чекаємо 3 хвилини.
  2. Як тільки від масла почне виходити димок – викладаємо в нього запаніровані зрази, смажимо їх на сильному вогні буквально 2-3 хвилини до появи рум’яної скоринки і перевертаємо. Тепер температуру готування зменшуємо до найменшої, накриваємо сковорідку кришкою і засікаємо 15 хвилин.

Як готувати курячі зрази на плиті

3. Через чверть години піднімаємо кришку, додаємо вогонь, роблячи його вище середнього, і підсмажуємо зрази до скоринки.

Як приготувати зрази на пару

  1. У чашу пароварки, заздалегідь змащену маслом, укладаємо зрази на відстані один від одного, щоб пар вільно проходив з усіх боків.
  2. Протягом півгодини курячі зрази з сиром повинні готуватися на інтенсивному пару.

Як запекти зрази в духовці

  1. Деко вистилає пергаментним папером і зверху ще проходимся силіконової пензликом з маслом.
  2. Поверх паперу укладаємо зрази так, щоб вони не стикалися один з одним.

Як зробити зрази з курячого м'яса в духовій шафі

3. У добре прогрітій духовці при стандартній t180 ° C смажити курячі зрази слід 25 хвилин.

Як зробити зрази в грилі на вугіллі

  1. Зрази укладаємо на гриль решітку, яку попередньо слід змастити маслом, закриваємо другий гратами, намагаючись не сильно її притискати.
  2. Смажити зрази слід на сильних вугіллі, перевертаючи грільніцу кожні 5 хвилин протягом 20 хвилин.

ВАЖЛИВО! Якщо ви вирішили посмажити курячі зрази з сиром на грилі, то краще всього вибирати наповнювач у вигляді цілісного брусочки сиру, адже решітка, як би там не було, стискаємо котлету і м’яка начинка може вийти з неї.