Якщо ваше сімейство на сніданок, обід і вечерю постійно вимагає котлет, прийшов час розширювати кулінарний кругозір на догоду близьким. Смак, користь, ситність, різноманітність – це головні критерії ідеального страви для сім’ї, яким відповідають зрази курячі, калорійність яких варіюється від 90 до 250 ккал на 100 г. Готувати зрази можна з будь-якими начинками, з фаршу або відбивні філе, на пару, в духовці, в сковороді і навіть на мангалі, якщо проводите час на дачі.
Курячі зрази в духовці
Складові
- Курячий фарш – 1 кг + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. для фаршу + 1 шт. для начинки + –
- Часник – 1/2 головки + –
- Томатна паста – 1-2 ст.л. + –
- Майонез – 1 ст.л. + –
- Картопля – 1 шт. + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Панірувальні сухарі (пряні) – 100 г + –
- Білокачанна капуста – 300 г + –
- Рис круглозерний – 1/2 ст. + –
- Сіль велика – за смаком + –
- Чорний перець (порошок) – 1 ч.л. + –
- Сир напівм’який – 50 г + –
- Рослинна олія (для обсмажування) – 0,1 л + –
Як приготувати зрази з курячого фаршу в духовці
Перший наш рецепт на сьогодні – не зовсім класичні биточки з оригінальною начинкою. В принципі, це голубець навпаки, де м’ясо буде зовні, а капуста і рис всередині.
А щоб у вас на столі диміли такі ж апетитні красені, які дивляться з фото, дійте покроково з нашою інструкцією – і все вийде чудово.
Готуємо фарш для курячих зраз
- Отже, курячий фарш змішуємо з пастою томатної і майонезом, крім того, всипаємо 1 ч.л. солі без гірки, нашатковану кубиками одну ріпчасту цибулину, перетертий часник і картопля, а також яйце.
- Фарш месім активно, а потім відбиваємо його об стіл гарненько.
Фарш для зраз у нас буде дуже ароматний і насичений, незважаючи на те, що курячий. Томатна паста і майонез не тільки додадуть соковитості і ніжності, а й зроблять смак зраз яскравіше.
Робимо начинку для зраз з курячого фаршу
- Фарш готовий – можна приступати до приготування начинки. Капусту шаткуємо тонкими і недовгими соломками. Для цього зручніше використовувати спеціальну шінковочную тертку.
- На плиту ставимо сковорідку, вливаємо в неї масло і нагріваємо хвилини 3 на сильному вогні, після чого висипаємо в неї всю капустяну нарізку і під кришкою її смажимо, періодично помішуючи, щоб капустка готувалася рівномірно і не підгорає.
- Коли масло випарується, в сковороду потрібно влити 70-100 мл води, далі підсмажену капусту будемо гасити до випарювання рідини.
- Тим часом шаткуємо кубиками цибулю, а також ставимо відварювати в 1 ст. солоної води рис. Як тільки вода закипить, варимо злаки 7-10 хвилин, після чого вогонь вимикаємо і паримо рисову крупу до готовності під кришкою.
- Коли вода в сковороді з капустою випарується, додаємо в ємність ще масла і пересипаємо цибулю. Тепер готуємо тушковану капусту 10 хвилин, помішуючи, поки цибуля не стане м’яким.
Формуємо з фаршу і начинки зрази
- Через 10 хвилин змішуємо капусту з рисом, солимо, перчимо до смаку і вимикаємо. Ми залишаємо начинку трохи охолонути і приступаємо до формування зраз. Також на цьому етапі потрібно включити грітися духовку до 190 ° С.
- Отже, беремо клубочок фаршу, грам на 60-70, і розминаємо його в рівний гурток розміром з долоню. В серединку кладемо пару ложок начинки і закриваємо її фаршем, формуючи витягнуту зразу.
Випікаємо курячі зрази в духовці
- Готові зрази обвалюють в сухарях (панірувальних) і укладаємо на деко, змащене маслом. Зверху присипаємо кожну котлетку тертим сиром і відправляємо піддон в уже встигла прогрітися духовку на півгодини.
Це дуже смачне блюдо припаде до душі любителям голубців однозначно. А подати зрази найкраще зі сметаною і без гарніру, адже гарнір і так знаходиться всередині.
Зрази курячі з яйцем і зеленою цибулею на пару
Дієтичні зрази найкраще готувати не з готового покупного фаршу, краще зробити своїми руками низькокалорійну котлетну суміш з курячого філе з грудки. Ця частина курки має високі показники білка і невелику калорійність.
Готуємо фарш для зраз
- Перемелюємо в кавомолці або блендері 1/3 ст. вівсяних пластівців до стану борошна.
- Півкіло білого курячого м’яса з грудки пропускаємо через дрібну насадку м’ясорубки і змішуємо з вівсяним борошном, одним яйцем, ½ ч.л. солі великої повареної або морської. Також ви можете додати свої улюблені спеції за бажанням.
- Ріпчасту білий лук кришимо спочатку максимально тонкими півкільцями, а потім також тонко – поперек, щоб вийшли зовсім дрібні кубики. Лушпиння нарізку всипаємо в фарш і все перемішуємо.
Не потрібно перемелювати цибулю в блендері або терти на тертці, так як тільки кубічна нарізка дозволить зробити зрази соковитими, адже під впливом тепла сік цибулі почне виділятися вже всередині котлет.
Формуємо зрази і готуємо їх на пару
- Для начинки три відварених круто яйця з’єднуємо з дрібно рубаною лушпиння зеленню (30 г) і пучкою солі.
- Порцію фаршу (грам 50-60) скачуємо в кульку, а потім розминаємо в коржик. В серединку кладемо яєчно-цибульну суміш (1-2 ст.л.) і склеюємо котлетку так, щоб начинка була гарненько закрита фаршем.
- Якщо у вас не виходить заліпити начинку, то візьміть ще трохи фаршу і розімніть його також в маленьку коржик. Перекрийте начинку зверху і вже потім підніміть краю основний коржі і сформуйте котлетку.
- Коли все зрази будуть зліплені, укладаємо їх в пароварку на деякій відстані один від одного, щоб вони не торкалися, і включаємо апарат на 25 хвилин.
Курячі зрази для дітей в мультиварці
Зрази можна готувати з будь-якого виду фаршу: яловичого, баранячого і навіть картопляного, але лише з курячим філе можна зробити справжню вкусняшку для малюків, адже саме курка найкраще засвоюється організмом і є найлегшим джерелом м’ясного білка.
Складові
- Перепелині яйця – 6 шт .;
- Куряче філе з грудки – 250 г;
- Перемелені вівсяні пластівці – ¼ ст .;
- Сметана – 1 ст.л .;
- Сіль дрібна – за смаком;
- Часник – 1 зубок;
- Олія соняшникова – 30 мл.
Як зробити курячі зрази в домашніх умовах
- Перепелині яйця відварюємо хвилин 5 круто, після чого остуджують і чистимо їх від плямистої шкаралупи.
- Для приготування фаршу просто потрібно змішати в блендері куряче м’ясо зі сметаною, перемеленої вівсянкою, перетертим часником і сіллю до однорідної маси.
- З фаршу робимо невелику коржик і в центрі її «запечатує» перепелине яйце.
- Такі котлетки з сюрпризом робимо невеликого розміру в кількості 6 штук.
- Тепер включаємо на пульті управління мультиварки режим «Жарка» або «Випічка», розмазує в чаші трохи масла і відправляємо в неї зрази. З кожного боку котлетку варто обсмажити хвилин по 10, щоб фарш встиг пропектися, але при цьому котлетки не згоріли.
Зрази курячі по всіх наведених варіантів виходять дуже смачні, нехай і не такий швидкий рецепт у цих котлеток.