Ми завжди кудись поспішаємо, часом не вистачає часу навіть на підготовку, і в ці моменти рятують усіма улюблені пельменні напівфабрикати.
А щоб якось урізноманітнити таке експрес-меню, можна приготувати швидкий і смачний соус для пельменів в домашніх умовах, причому варіантів таких підлив дуже багато. У цьому великому асортименті рецептур навіть самий вишукувальний гурман зможе знайти для себе найкращий варіант соусу за своїми гастрономічними уподобаннями.
Варіанти простих соусів
Для пельмешек можна зробити швидкі універсальні підливи, які точно підійдуть до такої страви:
- Соус «Бешамель» готується з розтопленого на слабкому вогні вершкового масла і високосортної пшеничного борошна в рівних пропорціях. Потім обсмажену соус змішується з молоком, дрібкою мускату і сіллю.
- Сирний соус. Половину ріпчастої цибулинки нарізаємо дуже дрібно і обсмажуємо до коричневої скоринки, додаємо один плавлений сирок «Дружба», ½ ст.л. борошна, все перемішуємо до розчинення сиру і вливаємо трохи окропу, або грибного бульйону, вершків або молока. Сіль і перчик сиплемо за смаком.
- Майонезний соус. 40-50 г звичайного салатного майонезу з’єднуємо з 50 мл маложирного кефіру і 20 г будь-сметани. Додаємо в соус ½ ч.л. меленого чорного перцю, ¼ ч.л. солі і дві перетерті зубчики часнику.
А якщо вам хочеться більш вишуканих заправок до пельменів, то пропонуємо їх варіанти нижче!
Домашній соус «Тартар» до рибних пельменів
Складові
- Зварений круто яєчний жовток – 1 шт .;
- Огірки корнішони мариновані – 4 шт .;
- Соус «Майонез Провансаль» – 100 г;
- Свіжовичавлений лимонний сік – 7 мл;
- Каперси – 20 г;
- Паприка мелена – ½ ч.л .;
- Свіжа петрушка – 20 м
Як приготувати домашній соус «тартар» для пельменів з риби
- Жовток відвареного яйця перетираємо до кремоподібного стану і змішуємо з лимонним соком.
- Каперси, віджаті від маринаду, а також корнішони і петрушку кришимо дуже дрібно.
- Тепер жовток і всю нарізку перемішуємо з майонезом, додаємо паприку і чуточек солі, все перемішуємо.
- Готовий соус охолоджуємо і наполягаємо перед подачею в холодильнику півгодини.
Французький соус «тартар» – це ідеальний вибір для пельменів з рибою. Він надає страві невелику кислинку і вигідно відтіняє смак морепродуктів.
Смачний оцтовий соус для пельменів
Рецепт пельменного соусу з оцтом можна з упевненістю вважати автентичним, адже оцет використовувався з давніх часів як добавка для найдавнішого традиційного китайського частування!
Варіант 1. Соус з оцтом і олією
- 35 мл оцту 6% столового розводимо з 100 мл бульйону, який залишився після відварювання пельменів.
- В отриману суміш додаємо грам 20-30 вершкового масла, а також ½ ч.л. мелкомолотого перчика.
Варіант 2. Соус гірчичний з оцтом
- Гірчичні насіння (¼ склянки) перетираємо в ступці дерев’яним товкачем в порошок, або подрібнюємо в кавомолці.
- В отриманий порошок вливаємо 1/3 ст. яблучного 6% оцту і ½ ст. пельменного бульйону. Все перемішуємо.
- У готовий соус для смаку додаємо 1 ст.л. меду і солі, скільки буде потрібно по вашим смаковим уподобанням.
Варіант 3. Соус з оцтом і хріном
- Беремо пятисантиметровий корінь хрону і імбиру, перемелює їх в м’ясорубці.
- Також перекручуємо один великий або пару середніх помідорів, 3-4 великі часточки часнику і з’єднуємо всі інгредієнти.
- В отриману масу додаємо до смаку сіль, цукор-пісок і вливаємо 30-40 мл яблучного або звичайного столового оцту.
Сметанний соус для пельменів
Складові
- Сметана 20% жирності – 0,4 л;
- Часник свіжий – 4 часточки;
- Сіль – ½ ч.л .;
- Кріп свіжий – ½ пучка;
- Вода холодна – 2 ст.л.
Як приготувати своїми руками соус для пельменів зі сметани
- Часник чистимо, тиснемо через прес і перекладаємо в глибоку чашку з товстими стінками. Всипаємо трохи крупної солі і товкачем перебиваємо часникову масу до однорідної каші.
- Вливаємо до часнику холодну воду для того, щоб овоч став пекучим і гострим.
- Тепер дрібно кришимо митий кріп і змішуємо його з часником і сметаною, всипаємо невелику дрібку солі і ще раз все перемішуємо.
Соус зі сметани з часником є найпопулярнішим і найпростішим доповненням до пельменів!
Смачна заправка для пельменів з соєвим соусом
Складові
- Гірчична паста – 10-15 г;
- Соєвий соус – 50 мл;
- Майонез «mr.Rico» оливковий – 200 г;
- Оцет столовий 6% – 20 мл.
Як зробити соєвий соус для пельменів
- Гірчицю змішуємо з майонезом до однорідності.
- З’єднуємо в піалі оцет з соєвим соусом.
- Переливаємо рідина в майонезно-гірчичну масу і все ретельно перемішуємо.
Гостра пікантна приправа до пельменів з соєвим соусом «Kikkoman» і класичним оливковою майонезом готується всього за 5 хвилин, і смачніше цієї заправки важко знайти!
Пельмені в домашньому соусі на сковороді
За радянських часів пельмені частенько подавалися на весіллях. І сьогодні теж є безліч цікавих і смачних варіантів приготування цих напівфабрикатів, гідних банкетного столу. Наприклад – пельмені, тушковані в сметанному соусі!
Складові
- Рослинна олія – 50 мл;
- Пельмені заморожені – 0,5 кг;
- Цибуля ріпчаста – 1 велика головка;
- Часник – 2-3 зубки;
- Борошно пшеничне – 1 ст.л .;
- Сметана 30% – 5 ст.л .;
- Вода очищена – 1,5 склянки;
- Зелень кропу – 1 пучок.
Як посмажити пельмені на сковороді зі сметаною і часником
- Чавунну глибоку сковороду ставимо на плиту, включаємо сильний вогонь і вливаємо в ємність рослинне масло.
- Як тільки помітите, що масло розжарений, викладаємо в сковороду пельмені і обсмажуємо їх спочатку з одного боку до рум’яності і утворення щільної скоринки, після чого перевертаємо на іншу.
- В цей час чистимо і дрібно кришимо головку ріпчастої рука і пару часниковий зубчиків, пересипаємо їх в сковороду.
- Обсмажуємо все разом до рум’яності лука, постійно перемішуючи вміст сковорідки, потім всипаємо борошно і знову все змішуємо.
- Тепер в пельмені потрібно додати жирну сметанку, влити воду і все активно перемішати, щоб сметанний соус був однорідний, без грудочок.
- Чекаємо активного кипіння соусу, після чого зменшуємо інтенсивність вогню під сковородою до самого маленького, щільно закриваємо ємність кришкою і тушкуємо пельмені ще 8 хвилин.
- Невеликий пучок укропчика кришимо дуже дрібненько, всипаємо в ємність за пару хвилин до закінчення приготування страви.
Пельмені під соусом в духовці «по-царськи»
Складові
- Вершки 30% – 0,5 склянки + –
- Приправа «7 трав» – 2 ч.л. + –
- Сіль велика – за смаком + –
- Твердий сир – 230 г + –
- Масло вершкове – 30 г + –
- Пельмені «Сибірські» – 0,5 кг + –
- Картопля – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 головка + –
- Гриби лісові – 300 г + –
Як запекти пельмені під соусом в духовій шафі
- У каструльку заливаємо окріп, засипаємо сіль (1 ч.л.) і ставимо ємність на вогонь. Як тільки вода закипить, занурюємо в неї заморожені пельмені і варимо їх 6 хвилин.
- Готові пельмені відкидаємо на друшляк, а бульйон залишаємо остигати.
- На сильний вогонь ставимо сковороду, закидаємо в неї вершкове масло, і коли воно розтане, відправляємо на обжарку обсохлі зварені пельмені. Смажимо напівфабрикати до щільної скоринки буквально по 2-3 хвилини з кожного боку.
- Виймаємо обсмажені пельмені на блюдо, а в спустошену сковороду підливаємо 2 ст.л. оливкового масла і відправляємо на прожарювання дрібно нашатковану цибулю і нарізані невеликими скибочками гриби.
- Беремо 4 керамічних горщика і на дно кожного з них укладаємо почищений і нарізаний кубиками картоплю. Поверх картоплі розподіляємо смажені пельмені і засипаємо їх грибний піджаркою.
- Розподіляємо по горщикам вершки. На кожну ємність вийде порядком 30-40 мл вершків. Потім доливаємо в горщики бульйон від варених пельменів, посипаємо кожну порцію ½ ч.л. сушених трав і сирної стружкою.
- Розставляємо керамічні горщики на деку і прибираємо піддон в піч на 30 хвилин при 160-180 ° С.
Як бачите, соус для пельменів можна зробити безліччю найрізноманітніших способів, і для цього не потрібно багато часу і майстерності.
Запечіть напівфабрикати в горщиках або в сметанному соусі в духовці, тушкуйте на сковороді, підсмажте їх до апетитного хрускоту або просто подайте з будь-яким соусом, і тоді буденне блюдо стане неймовірно смачним і гідним будь-якого святкового меню!