Холодні дні змінюють один одного і тепло залишилося далеко в минулому, тому походи на відпочинок з мангалом доведеться відкласти, як мінімум, до весни.
Але для того, щоб насолодитися апетитним м’ясом – не обов’язково йти на природу, адже і вдома на сковороді можна смачно посмажити шашлик, замаринований за всіма правилами, точь-в-точь як справжній.
Важко собі уявити, але навіть в домашніх умовах ми зможемо наділити це шикарне блюдо рум’яною скоринкою і ні з чим незрівняним ароматом вогнищевого серпанок.
Як смажити шашлик на сковорідці?
Відмінність домашнього шашлику від м’яса, приготованого на мангалі, полягає виключно в способі смаження.
Як правильно маринувати м’ясо для домашнього шашлику
До етапу термообробки м’ясо готується традиційним способом – відмочується в маринаді. Єдиний нюанс, який варто відзначити: для домашнього шашлику м’ясо слід нарізати кубиками 2,5-3 см.
Який маринад для якого сорту м’яса краще вибрати
Вибір маринаду – справа смаку кухаря. Тут асортимент ароматних сумішей і соусів дійсно величезний. Наприклад, для свинини зазвичай вибирають маринад на мінеральній воді, а для яловичини і телятини використовують класичний маринад на оцті або томаті.
Курка ж більше любить майонезні і кефірів суміші, також її можна замаринувати в соєвому соусі або цибульному соку.
Як надати шашлику на сковороді запах мангального серпанок
Найчастіше для додання майбутньому шашлику домашнього приготування запаху димку – до складу маринаду додають рідкий дим, з розрахунку 4-6 ст.л. на 1 кг м’яса.
І під час обсмажування шашлику, в середині приготування, м’ясо також можна збризнути «копченим» складом.
На чому потрібно смажити шашлик будинку
Щоб посмажити шашлик на сковороді вдало і отримати його максимально рум’яним і схожим на мангального варіант – найкраще скористатися гриль-плитою з чавуну прямокутної форми, яка як раз і призначена для подібного роду кулінарного процесу.
Можете взяти звичайну шірокодонную чавунну або іншу толстодонную сковороду. Обрану ємність ставимо на середній вогонь, змащуємо олією і викладаємо в неї шашлики на вже розпечену поверхню сковороди.
Як правильно посмажити шашлик в домашніх умовах
Смажити шашлик на сковороді найкраще, попередньо нанизавши шматочки філе на бамбукові шпажки (або спеціальні домашні шампура у вигляді довгого шила). Однак і без паличок м’ясо вийде таким же смачним і апетитним.
Скільки смажити шашлик на сковороді?
Період приготування шашлику на сковорідці залежить від виду м’яса і ступеня його мариновки. Найкращий варіант – вимочувати м’ясо в ароматному складі 4 години. Так філе добре просочиться і відмінно пом’якшиться.
Якщо говорити про конкретний час смаження м’яса, то в цифрах це виглядає наступним чином:
- Свинячий шашлик з шиї або вирізки готується на сковороді близько півгодини.
- На приготування курячих шашликів потрібно менше часу – 20 хвилин.
- Яловичину готувати слід – 25-35 хвилин, а телятину – 20-25 хвилин.
Домашній шашлик на сковороді
Складові
- Парна телятина – 1 кг + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Оцет 9% – 4 ст.л. + –
- Часник – 5 зубків + –
- Сіль – за смаком + –
- Гострий мелений перець – 1/4 ч.л. + –
- Приправа для шашлику – ½-1 ч.л. + –
- Рідкий дим – 3-4 ст.л. + –
Як смажити шашлик на сковороді
Ця страва – приємний обідній сюрприз для будь-якого чоловіка. Посмажити вже маринований шашлик будинку ви можете всього за півгодини, а ось на саму просочення м’яса потрібно виділити приблизно 6 годин.Так що радимо замочити, нарізане оптимальними шматочками філе, з самого ранку, щоб ближче до обіду телятина вже була ідеально промаринуватися.
- М’ясо нарізаємо кубиками по 2,5 см і перекладаємо в миску.
- Лук шаткуємо великими кільцями, приблизно по 5 мм, і відправляємо до м’яса.
- Туди ж всипаємо шашлична приправу, перець, сіль, вливаємо оцет, додаємо рідкий дим і кладемо подрібнений в чеснокодавке часник. Все перемішуємо і залишаємо просочуватися м’ясо на 6 годин.
- Через зазначений проміжок часу, на великому вогні розігріваємо змащену маслом сковороду і викладаємо в неї шматочки м’яса, обсмажуємо їх до скориночки хвилин 5-10. Потім накриваємо ємність кришкою, зменшуємо полум’я, і на середньому (або трохи менше середнього) вогні Томім шашлик ще 10 хвилин.
- Після цього кришку знімаємо, знову полум’я робимо більше, викладаємо в сковорідку цибулю з маринаду, смажимо все разом до рум’яності лука і утворення хрусткої скоринки у м’яса.
Такий шашлик виходить дуже ніжний, соковитий, а головне – з приємною (легкої) копченої ноткою.
Курячий шашлик з димком на сковороді
Серед безлічі варіантів приготування домашнього шашлику на сковороді, цей покроковий рецепт можна з упевненістю назвати самим простим і швидким.
По суті, без маринаду як такого куряче філе промаринуется просто чудово, а за смаком такий шашлик і зовсім не відрізнити від класичного на вугіллі.
Складові
- Грудка куряча (філе) – 4 половинки;
- Цибуля ріпчаста – 3 шт .;
- Сіль кухонна – 1-1,5 ст.л .;
- Рідкий дим – 1-2 ст.л .;
- Шпажки бамбукові – 10-15 шт.
Як приготувати шашлик на сковороді
- Перше, що нам потрібно зробити, це нарізати куряче м’ясо однаковими кубиками по 2,5 см, а потім скласти все в об’ємну миску.
- Далі ріжемо цибулю півкільцями, по 5 мм завтовшки. Саме цибулю, а вірніше його сік, і буде грати роль маринаду, тому на таку невелику кількість м’яса ми взяли три великі цибулини.
- Тепер цибулю розбираємо на окремі полуколечкамі, можна їх навіть стискати. Щоб прискорити процес виділення соку – укладаємо всю нарізку поверх курки.
- Присипаємо цибулю рясно сіллю (приблизно 1 ст.л. з гіркою), знову гарненько мнем його руками, після чого перемішуємо з курячим філе і притискаємо щільно руками. Ставимо поверх тарілку, а на неї гніт. На роль вантажу можна взяти наповнену водою літрову банку.
- У такому вигляді маринуватися шашлик повинен 1-2 години. За цей час м’ясо добре розм’якшиться, просочиться цибульним ароматом, а заодно і Просолов.
- Через зазначений час, курячі шматочки нанизуємо на дерев’яні шпажки (не особливо щільно) і залишаємо їх полежати ще буквально 3 хвилини.
- У цей час ми повинні розігріти на середньому, або трохи вище середнього, вогні широку сковороду з товстим дном (а ще краще, якщо це буде сковорода-гриль). Тепер змащуємо рясно маслом дно сковорідки і викладаємо в неї шашлик. Смажимо м’ясо 10 хвилин, постійно перевертаючи.
Через 10 хвилин скроплюємо наполовину готовий шашлик рідким димом з двох сторін, додаємо вогонь і дожаріваем м’ясо до стійкого шашликового рум’янцю.
Якщо до вас збираються ввечері нагрянути гості, то приготуйте їм це смачне м’ясо з ароматом димку. Для веселої компанії домашні шашлички будуть дуже актуальні. А як посмажити шашлик на сковороді – ви вже знаєте.