Як приготувати сир моцарелла будинку

Сир моцарела в домашніх умовах
Одні про італійського продукті тільки чули, інші – мали можливість його спробувати, але що він вдає із себе насправді мало хто знає. Дізнатися про всі тонкощі виробництва можна, тільки зробивши сир моцарелла в домашніх умовах, виготовлення не займе більше години, зате дасть чудові результати. З сирного ласощі надалі можна приготувати безліч поживних страв, адже витончений смак напівтверді продукту прикрасить будь-який з них.

Повністю повторити оригінальну рецептуру сиру в реаліях нашої країни складно, в першу чергу, через те, що в Італії (звідки родом продукт) «Моцарелла» готується з буйволиного молока.

У нас його навряд чи можна відшукати, тому домашній, власне як і виробничий, сир італійського походження роблять з коров’ячого або козячого молока. Але несмачним або далеким від оригіналу сирне ласощі не буде, оскільки відтворити еластичність консистенції і ніжність смаку з легкістю можна, використовуючи всього лише правильну технологію.

Рецепт приготування домашнього сиру «Моцарелла»

Рецепт приготування домашнього сиру «Моцарелла»

Складові

  • Молоко домашнє – 2 літри + –
  • Лимонна кислота – 0,2 пакетика + –
  • Вода дистильована кип’ячена – 250 мл + –
  • Пепсин – 1 пакетик + –

Приготування моцарели з молока

Етап ферментації домашнього сиру

  1. Розводимо в 125 мл води лимонну кислоту. Вона використовується для того, щоб знизити кислотність молока, це зробить уже готовий сир добре липучі.
  2. В молоко (охолоджене до 17 ° С) повільно вливаємо отриманий лимонний розчин.

Молоко, при цьому, весь час заважаємо ложкою. Якщо виллє весь розчин відразу, не помішуючи молоко, то воно просто згорнеться.

  • Розводимо пакетик пепсину в 50 мл холодної, але кип’яченої води. Температура води повинна бути нижче 20 ° С. З усього отриманого кількості розчину набираємо в шприц 1 мл. Відмірюючи розчин саме таким способом, ви не помилитеся з потрібною кількістю пепсину.
  • У час, що залишився кількість води (в 125 мл) виливаємо готовий розчин.
  • Молоко нагріваємо до 32 ° С, потім вливаємо в нього розмішаний розчин пепсину. Заважаємо отриману суміш протягом 3 хвилин.
  • Накриваємо ємність з молочною сумішшю кришкою і залишаємо її на 30-40 хвилин.Як приготувати сир моцарелла будинку
  • За цей час повинен утворитися згусток, якщо цього не відбулося – потрібно ще почекати. Важливо дочекатися повної ферментації.

    Перевірити завершення ферментації просто: опустіть чистий палець в молочну суміш, якщо він забруднився, то ферментація не відбулася, якщо палець залишився чистим – можемо приступати до наступного етапу приготування.

    Як зробити сир моцарелла своїми руками

    Етап дозрівання сирної маси

    Готовий згусток з молока ріжемо на квадрати ножем прямо в каструлі. Приблизний розмір кожного квадрата – 5х5. Для отримання подібності квадратиків потрібно розрізати суміш ще й під кутом.

    Класичний рецепт приготування сиру моцарелла

    Далі починаємо підігрівати суміш.

    Найкраще робити моцарелу це на водяній бані, але можна розігріти і на плиті. Більше, ніж до 42-43 ° С гріти не потрібно.
    При цьому, не забуваємо суміш весь час помішувати, щоб шматочки вже утворився сиру не злиплися.

    • Шумівкою або своїми руками перекладаємо моцарелу в друшляк з дрібним отвором або в спеціально підготовлене сито.
    • Зливаємо залишки сироватки, трохи придавлюючи сирну масу. Однак сильно тиснути не варто, оскільки можна продавити сир через отвори.
    • З сита перекладаємо масу в тарілку. За консистенцією сир повинен бути схожий на тісто.

    syr-mocarella-v-domashnix-usloviyax8

    Як зробити розсіл для домашньої моцарелли

    Сироватку, яка залишилася в каструлі, ділимо на частини.

    1. 1/3 частина переливаємо в іншу ємність, додаємо до неї за смаком сіль, розмішуємо сироватку до повного розчинення солі, потім охолоджуємо суміш.
    2. Решта 2/3 сироватки гріємо до 70-80 ° С.
    3. Від загальної сирної маси відокремлюємо потрібний нам шматок і опускаємо його в каструлю з розігрітій сироваткою.

    Протягом 15 секунд сироватку з сиром безперервно заважаємо. Потім перевіряємо – чи готові сирні шматочки.

    Формування кульок з домашньої моцарелли

    Для перевірки готовності моцарели потрібно взяти силіконову рукавичку (чим товще, тим краще) і дістати з каструлі невеликий шматочок сиру.

    Спробуйте його розтягнути, якщо він порветься – значить прогрів сиру потрібно продовжити. Якщо ж ні – сирну масу припиняємо гріти, і приступаємо до формування сирних кульок.

    Формування кульок з домашньої моцарелли

    Робити з напівтверді «тесту» можна не тільки кульки, а й будь-які інші фігурки, наприклад, вузлики. Словом, ліпіть так, як вам подобається.

    syr-mocarella-v-domashnix-usloviyax7

    Зліплені шматочки опускаємо в охолоджену сироватку. Це обов’язково, інакше «ліплення» втратить свою форму.

    Створення кульок з домашньої моцарелли

    Прибираємо шматочки в сироватці на ніч в холодильник. На наступний день, приготований сир «Моцарелла» в домашніх умовах, можна вживати.

    Є італійський продукт можна як в свіжому (т. Е. Тільки що витягнуті з сироватки), так і в просушеної вигляді. Однак пам’ятайте, що просушений сир поступово буде жовтіти.

    Приготування домашньої моцарелли: секрети успіху

    Про те, як приготувати смачний італійський сир вдома, не має сенсу розмірковувати, якщо з самого початку не підібрати для приготування правильні інгредієнти. Щоб не приректи заздалегідь на невдачу свою кулінарну затію – дотримуйтеся простих рекомендацій по вибору і підготовки продуктів.

    Рада №1: використовуємо тільки очищену воду

    Дуже важливо для приготування брати саме очищену від хлору і різних домішок воду, оскільки пепсин під впливом хлору «гине».

    Можна використовувати ще дистильовану воду, але ні в якому разі не беріть воду з-під крана.

    Рада №2: використовуємо для майбутньої моцарели домашнє молоко

    Для будь-яких сирів, які готуються будинку, необхідні виключно натуральні інгредієнти. Моцарелла не є винятком.

    Молоко, на основі якого буде готуватися сирний продукт, має бути домашнім, в крайньому випадку – фермерським. Не рекомендується використовувати ультрапастеризоване молоко.

    Якщо ви будете своїми руками пастеризувати молоко, то стежте, щоб його температура при нагріванні (що триває 30 хвилин) не перевищувала 60 ° С.

    Рада №3: ​​готуємо в мікрохвильовій печі замість водяної бані

    На етапі виготовлення сиру, який вимагає нагріву сирної маси на плиті або ж водяній бані, можна використовувати мікрохвильову піч. Для цього кому сиру поміщаємо в мікрохвильовку і прогріваємо його не більше 1 хвилини на потужності в 1000 Вт.

    Дуже важливо сирну масу прогріти рівномірно, але при цьому її НЕ закип’ятити. Врахуйте, якщо ваша мікрохвильовка має іншу потужність – час прогріву також буде іншим. Чим менше Вт, тим довше кому буде прогріватися, і навпаки. Головне – слідкуйте за змінами сирної маси, саме по ній потрібно визначати конкретний час для прогріву.

    syr-mocarella-v-domashnix-usloviyax5

    Як бачите, зовсім не обов’язково витрачати величезні гроші, щоб покуштувати улюблений італійський продукт. Приготувати сир «Моцарелла» в домашніх умовах може будь-хто.

    Дотримуючись всіх рецептурні кроки, і, вибираючи необхідні продукти, ви зумієте зробити відмінне сирне частування, яке з легкістю підійде для приготування піци, запіканок, бутербродів, салатів, сендвічів і багатьох інших смачних страв.

    Удачі вам в приготуванні і, звичайно ж, смачного!