Одні про італійського продукті тільки чули, інші – мали можливість його спробувати, але що він вдає із себе насправді мало хто знає. Дізнатися про всі тонкощі виробництва можна, тільки зробивши сир моцарелла в домашніх умовах, виготовлення не займе більше години, зате дасть чудові результати. З сирного ласощі надалі можна приготувати безліч поживних страв, адже витончений смак напівтверді продукту прикрасить будь-який з них.
Повністю повторити оригінальну рецептуру сиру в реаліях нашої країни складно, в першу чергу, через те, що в Італії (звідки родом продукт) «Моцарелла» готується з буйволиного молока.
У нас його навряд чи можна відшукати, тому домашній, власне як і виробничий, сир італійського походження роблять з коров’ячого або козячого молока. Але несмачним або далеким від оригіналу сирне ласощі не буде, оскільки відтворити еластичність консистенції і ніжність смаку з легкістю можна, використовуючи всього лише правильну технологію.
Рецепт приготування домашнього сиру «Моцарелла»
Складові
- Молоко домашнє – 2 літри + –
- Лимонна кислота – 0,2 пакетика + –
- Вода дистильована кип’ячена – 250 мл + –
- Пепсин – 1 пакетик + –
Приготування моцарели з молока
Етап ферментації домашнього сиру
- Розводимо в 125 мл води лимонну кислоту. Вона використовується для того, щоб знизити кислотність молока, це зробить уже готовий сир добре липучі.
- В молоко (охолоджене до 17 ° С) повільно вливаємо отриманий лимонний розчин.
Молоко, при цьому, весь час заважаємо ложкою. Якщо виллє весь розчин відразу, не помішуючи молоко, то воно просто згорнеться.

За цей час повинен утворитися згусток, якщо цього не відбулося – потрібно ще почекати. Важливо дочекатися повної ферментації.
Перевірити завершення ферментації просто: опустіть чистий палець в молочну суміш, якщо він забруднився, то ферментація не відбулася, якщо палець залишився чистим – можемо приступати до наступного етапу приготування.
Етап дозрівання сирної маси
Готовий згусток з молока ріжемо на квадрати ножем прямо в каструлі. Приблизний розмір кожного квадрата – 5х5. Для отримання подібності квадратиків потрібно розрізати суміш ще й під кутом.
Далі починаємо підігрівати суміш.
Найкраще робити моцарелу це на водяній бані, але можна розігріти і на плиті. Більше, ніж до 42-43 ° С гріти не потрібно.
При цьому, не забуваємо суміш весь час помішувати, щоб шматочки вже утворився сиру не злиплися.
- Шумівкою або своїми руками перекладаємо моцарелу в друшляк з дрібним отвором або в спеціально підготовлене сито.
- Зливаємо залишки сироватки, трохи придавлюючи сирну масу. Однак сильно тиснути не варто, оскільки можна продавити сир через отвори.
- З сита перекладаємо масу в тарілку. За консистенцією сир повинен бути схожий на тісто.
Як зробити розсіл для домашньої моцарелли
Сироватку, яка залишилася в каструлі, ділимо на частини.
- 1/3 частина переливаємо в іншу ємність, додаємо до неї за смаком сіль, розмішуємо сироватку до повного розчинення солі, потім охолоджуємо суміш.
- Решта 2/3 сироватки гріємо до 70-80 ° С.
- Від загальної сирної маси відокремлюємо потрібний нам шматок і опускаємо його в каструлю з розігрітій сироваткою.
Протягом 15 секунд сироватку з сиром безперервно заважаємо. Потім перевіряємо – чи готові сирні шматочки.
Формування кульок з домашньої моцарелли
Для перевірки готовності моцарели потрібно взяти силіконову рукавичку (чим товще, тим краще) і дістати з каструлі невеликий шматочок сиру.
Спробуйте його розтягнути, якщо він порветься – значить прогрів сиру потрібно продовжити. Якщо ж ні – сирну масу припиняємо гріти, і приступаємо до формування сирних кульок.
Робити з напівтверді «тесту» можна не тільки кульки, а й будь-які інші фігурки, наприклад, вузлики. Словом, ліпіть так, як вам подобається.
Зліплені шматочки опускаємо в охолоджену сироватку. Це обов’язково, інакше «ліплення» втратить свою форму.
Прибираємо шматочки в сироватці на ніч в холодильник. На наступний день, приготований сир «Моцарелла» в домашніх умовах, можна вживати.
Є італійський продукт можна як в свіжому (т. Е. Тільки що витягнуті з сироватки), так і в просушеної вигляді. Однак пам’ятайте, що просушений сир поступово буде жовтіти.
Приготування домашньої моцарелли: секрети успіху
Про те, як приготувати смачний італійський сир вдома, не має сенсу розмірковувати, якщо з самого початку не підібрати для приготування правильні інгредієнти. Щоб не приректи заздалегідь на невдачу свою кулінарну затію – дотримуйтеся простих рекомендацій по вибору і підготовки продуктів.
Рада №1: використовуємо тільки очищену воду
Дуже важливо для приготування брати саме очищену від хлору і різних домішок воду, оскільки пепсин під впливом хлору «гине».
Можна використовувати ще дистильовану воду, але ні в якому разі не беріть воду з-під крана.
Рада №2: використовуємо для майбутньої моцарели домашнє молоко
Для будь-яких сирів, які готуються будинку, необхідні виключно натуральні інгредієнти. Моцарелла не є винятком.
Молоко, на основі якого буде готуватися сирний продукт, має бути домашнім, в крайньому випадку – фермерським. Не рекомендується використовувати ультрапастеризоване молоко.
Якщо ви будете своїми руками пастеризувати молоко, то стежте, щоб його температура при нагріванні (що триває 30 хвилин) не перевищувала 60 ° С.
Рада №3: готуємо в мікрохвильовій печі замість водяної бані
На етапі виготовлення сиру, який вимагає нагріву сирної маси на плиті або ж водяній бані, можна використовувати мікрохвильову піч. Для цього кому сиру поміщаємо в мікрохвильовку і прогріваємо його не більше 1 хвилини на потужності в 1000 Вт.
Дуже важливо сирну масу прогріти рівномірно, але при цьому її НЕ закип’ятити. Врахуйте, якщо ваша мікрохвильовка має іншу потужність – час прогріву також буде іншим. Чим менше Вт, тим довше кому буде прогріватися, і навпаки. Головне – слідкуйте за змінами сирної маси, саме по ній потрібно визначати конкретний час для прогріву.
Як бачите, зовсім не обов’язково витрачати величезні гроші, щоб покуштувати улюблений італійський продукт. Приготувати сир «Моцарелла» в домашніх умовах може будь-хто.
Дотримуючись всіх рецептурні кроки, і, вибираючи необхідні продукти, ви зумієте зробити відмінне сирне частування, яке з легкістю підійде для приготування піци, запіканок, бутербродів, салатів, сендвічів і багатьох інших смачних страв.
Удачі вам в приготуванні і, звичайно ж, смачного!