Всіма улюблений коренеплід неймовірно корисний для нашого здоров’я, саме тому багато господинь так активно використовують його в їжу. Як згасити буряк на сковороді, щоб вона не втратила корисні властивості, і при цьому, примножила смакові – розповімо в покрокових кулінарних рецептах.
Ви витратите на приготування зовсім небагато часу, а заодно легко навчитеся робити смачні та поживні бурякові блюда з різними овочами та приправами.
Тушкована буряк в томатній пасті
Складові
- Буряк середнього розміру – 5 шт. + –
- Томатна паста – за смаком + –
- Рослинна олія – 3 ст.л. + –
- Сіль – 1/2 ст.л. або за смаком + –
- Цибуля ріпчаста білий або червоний – 2 шт. + –
- Часник – 1 зубок + –
- Чорний перець або суміш перців – щіпка або за смаком + –
Приготування тушкованої пасти на сковороді
Приготувати буряк на сковороді можна з будь-якої рецептурою, будь то класична, або оригінальна технологія. Ми ж вам пропонуємо загасити буряк з ніжною томатною пастою, сумішшю перців і запашним часником.
Простий, але доступний рецепт подарує вам чудову можливість – приготувати смачну закуску до різних рибних, м’ясних, а також картопляних блюд, яка буде ідеальною на смак в будь-якому вигляді.
- Нарізаємо кубиками цибулю, обсмажуємо його до прозорості на олії.
- Подрібнюємо часник (за допомогою ножа, преса, терки – спосіб на ваш розсуд), додаємо його до цибулі в сковороду.
- Натираємо коренеплід на крупній тертці, пересипаємо до часнику і цибулі.
- Поливаємо інгредієнти в сковороді томатною пастою (додаємо до смаку), солимо їх, перчимо, накриваємо сковорідку кришкою. Тушкуємо улюблене блюдо приблизно 10-15 хвилин. Готувати закуску бажано на невеликому (помірному) вогні. Періодично її не забуваємо помішувати.
- Після приготування хвилин 5-10 даємо тушкованою в томатній пасті буряках настоятися, потім подаємо блюдо з хлібом і свіжими овочами до столу.
Замість томатної пасти запросто можна використовувати свіжі помідори, або соус, приготований на їх основі. Така заміна зробить блюдо ще пікантний, тому експериментуйте зі складом на свій розсуд.
Читайте ще схожі записи:
Капуста приготована на сковороді
Кабачки приготовані на сковороді
Як згасити буряк на сковороді в сметані
Ще один простий і доступний рецепт приготування смаженої буряка – зі сметаною. Для підсилення смаку використовувати на додаток до буряка можна зелень, моркву і лавровий лист. Такий мінімальний набір інгредієнтів дозволяє швидко приготувати до обіду корисне блюдо, до того ж, дуже смачне і поживне.
Складові
- Морква – 0,5 кг;
- Лавровий лист – 2 шт .;
- Сіль за смаком;
- Сметана – 1 ст .;
- Оцет – 1 ст. л .;
- Буряк – 0,5 кг;
- Цукор – 1 ст. л .;
- Селера (або петрушка) – 1 пучок;
- Масло (рослинна) – 2 ст. л .;
- Борошно – 1 ст. л.
Як приготувати буряк в сметані на сковороді
- Очищаємо, моєму овочі, нарізаємо їх соломкою, після – перекладаємо в сковороду.
- Посипаємо інгредієнти зеленню, поливаємо їх невеликим кол-вом води, після – додаємо рослинне масло, оцет.
- Всі продукти в сковорідці заважаємо, потім приступаємо до гасіння. Періодично під кришку заглядаємо і перемішуємо інгредієнти, щоб вони не підгоріли. В цілому на гасіння буряка йде близько 40-50 хвилин.
- Коли овочі приготуються – додаємо до них (обсмажену заздалегідь в маслі) борошно, знову все перемішуємо, кладемо в блюдо сметану, цукор, сіль, лавровий лист. Тушкуємо буряк зі сметаною ще 5 хвилин.
На цьому все – бурякова закуска до обіду готова. Можна додатково присипати її подрібненою зеленню (будь-який, на свій розсуд) і як гарнір подати в гарячому / холодному вигляді до обіднього столу.
Якщо ви не хочете класти в бурякове блюдо сметану, то замість неї можна використовувати вершки, кетчуп, гірчицю, нежирний майонез, молочний, сметанний соус і інші заправки, які припадуть вам до смаку.
Смажена буряк: рецепт з картоплею
Готується своєрідний салат з буряка і картоплі не довше ніж звичайний. Оригінальність даного рецепта в тому, що 2 основних інгредієнта страви – картопля і буряк, ми смажимо на сковороді. Потім продукти приправляем тертим хріном – і можна пробувати. Як бачите, готується салат просто, зате смак у нього виходить дуже навіть незвичайним.
Складові
- Картопля – 3 шт .;
- Буряк – 4 шт .;
- Сіль за смаком;
- Цибуля – 1 шт .;
- Оцет – за смаком;
- Хрін (тертий) – 2 ч. Л .;
- Соняшникова олія – за смаком.
Як посмажити буряк з картоплею
- Чистимо буряк, миємо, нарізаємо тонкими скибочками.
- Тушкуємо коренеплід до готовності (приблизно 40-50 хвилин).
- Картоплю чистимо, миємо, ріжемо тонкою соломкою.
- У сковороді (окремо від буряка) обсмажуємо картопля на маслі. Тушкуємо його до готовності.
- Нарізаємо дрібно цибулю, окремо обсмажуємо його до напівпрозорості.
- Коли буряк і картопля приготуються, перекладаємо їх в одну салатницю, змішуємо продукти з тертим хріном, підсмаженою цибулею, потім поливаємо закуску соняшниковою олією і додаємо трохи оцту.
Для тих, хто не любить оцет, в якості заміни можна запропонувати для заправки салату лимонний сік. Він додасть страві легку кислинку (не таку яскраво виражену і без різкого запаху, як у оцту), що зробить його ще більш особливим.
Приготувати салат з буряком і картоплею можна не тільки з тушкованих коренеплодів, відмінний смак в салаті також створюють варені і запечені в духовці (мікрохвильовці, мультиварці) плоди. Особливо це стосується картоплі, з якої при високому градусі в духовій печі можна отримати хрустку домашню картоплю фрі.
Це займе приблизно стільки ж часу, скільки і приготування вищеописаного в рецепті салату. Однак на смак таке блюдо вийде набагато вишуканіше. Ваші маленькі домочадці бурякове частування з хрусткою картоплею точно оцінять.