Навіть не знаю, як презентувати подібну популярна страва, як борщ. Ну, хіба що скажу відому фразу, що у кожної господині свій борщ, хоча інгредієнти використовуються однакові. Який борщ у мене? По-перше, я люблю бордовий борщ, в основному готую саме його, з додаванням буряка. По-друге, для перших страв використовую найчастіше курячий бульйон, дуже він мені подобається. Намагаюся класти мінімум масла, а з холодного бульйону знімаю жир, щоб на ньому зробити зажарку і не додавати зайвих калорій. Чи не додаю оцет, щоб буряк зберегла колір – у мене інший секрет))). А взагалі це самий звичайний повсякденний борщ.
необхідно:
Каструля 3 л
- Бульйон – ок. 1,5-2 л
- Капуста нашаткована – ок. 400 г (приблизно 1/3 від обсягу каструлі (якщо любите дуже густий, покладіть більше))
- Картопля – 2-3 шт. середніх
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт
- Буряк – 1 середня (у мене на фото 3 шт. Маленьких)
- Томатна паста – 2-3 ст. ложки
- Масло рослинне для смаження – 1-2 ст. л.
- Лавровий лист, перець, зелень – за смаком.
- Перець болгарський – за бажанням – 1 шт.
приготування:
Ставимо варити бульйон. (Якщо готуємо на домашній тушонки, то не ставимо, а відразу покладемо тушонку))).
Я зазвичай залишаю спинки курки для перших страв, для аромату додамо часник.
Коли закипить – знімаємо піну, солимо і доводимо до повної готовності м’яса.
М’ясо виймаємо, бульйон проціджуємо.
З самого початку скажу, якщо я готую борщ з буряком, то, щоб зберігся красивий колір, буряк я готую окремо (варю в каструлі або, що частіше, готую в мікрохвильовці – дуже швидко).
Готову буряк потрібно натерти і покласти в борщ в самому кінці, прокип’ятити буквально кілька секунд і вимкнути плиту. При довгій варінні буряк втрачає колір.
Пробувала багато разів робити за класичною рецептурою, тобто гасити буряк з додаванням кислоти – не те, та й щоб зберегти колір, кислоти треба додати чимало, мені стільки не подобається. Тому пропоную вам скористатися саме таким способом – зварити і натерти буряк окремо.
Поки вариться бульйон і і нарізаються овочі – буряк готова.
Буряк в мікрохвильовці – подробиці ТУТ.
У бульйон кладемо нарізану скибочками картоплю.
Поки картопля вариться, готуємо зажарку для борщу.
Робити її можна по-різному. Наприклад, можна приготувати засмажку в мікрохвильовці, про це докладно ТУТ.
Можна посмажити цибулю і моркву без томатної пасти, а можна після обсмажування овочів додати пасту і ще трохи загасити.
Сьогодні я покладу пасту прямо в каструлю, тому смажу тільки цибулю і моркву.
Отже, коли картопля зварилася до напівготовності, кладемо нашатковану капусту.
Дуже прикрашає борщ болгарський перець.
Коли капуста майже готова, додаємо зажарку і томат.
Даємо поваритися до готовності капусти, кладемо натерту буряк, можна покласти м’ясо, з якого варили бульйон і вимикаємо плиту.
Ми залишаємо, щоб настоявся.
Додаємо зелень і подаємо зі сметаною або без))).
Пропоную також заглянути на Кубанський борщ.
Смачного!