Якщо запитати у будь-якої дитини: яке м’ясне блюдо йому подобається найбільше, то ви напевно почуєте у відповідь, що це котлета. Недаремно дітки так люблять гамбургери, але сьогодні ми будемо говорити не про шкідливий «fast food», а про те, як зробити корисні і дуже смачні курячі зрази з сиром. Все, або принаймні багато, знають, що Зраза – це оригінальна котлетка з начинкою, а вже варіантів наповнювачів для таких м’ясних кульок існує неймовірно багато.
Тема приготування зраз задоволена обширна, адже готувати ці котлети з «сюрпризом» можна сотнею різних способів, тому, щоб звузити рамки, ми вибрали для сьогоднішньої статті найпопулярніший вид – курячі зрази з сиром. Вони дуже корисні і входять в раціон ПП (правильного харчування) і багатьох дієт.
Це ударна доза білка – цінного джерела енергії для нас і будівельника м’язової тканини. Крім того, в готуванні зрази з курки і сиру досить швидкі і прості, так що можна робити їх на швидку руку.
Зрази курячі з сиром в духовці
Складові
- Куряче філе – 0,7 кг + –
- Яйця курячі добірні – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Молоко – 1 стопка + –
- Голландський сир – 160 г + –
- Сметана будь-якої жирності – 40-50 г + –
- Кріп (дрібно рубаний) свіжий – 2 ст.л. + –
- Часник перетертий свіжий – 1 ч.л. + –
- Рослинна олія (неароматно) – 1 стопка + –
- Білий батон (нарізаний) – 2 шматочки + –
- Панірування (сухарі, манна крупа) – 1/2 ст. + –
- Сіль «Екстра» – 2/3 ч.л. + –
- Перцева суміш – 2-4 г + –
Як приготувати курячі зрази з сиром в духовці
Дуже смачні і ніжні зрази можна зробити навіть з сухуватою курки. Обжарка котлеток перед випіканням і шар панірування дозволяє зберегти їх максимальну соковитість.
Калорійність таких зраз варіюється в межах 170-190 ккал на 100 г.
А щоб самостійно зробити в домашніх умовах таку красу, як на фото, пропонуємо вам покроковий рецепт.
Робимо фарш для курячих зраз
- Перемелювати інгредієнти (всі разом) для фаршу ми будемо в блендері або кухонному комбайні, тому слід заздалегідь все підготувати для завантаження в чашу.
- Хлібні скибочки заливаємо теплим молоком і залишаємо на пару хвилин.
- Тим часом кришимо кубиками (не обов’язково дрібними) цибулю, пізніше ми подрібнити його в комбайні.
- Часник слід відразу перетерти в кашку, адже в блендері дрібні зубчики ховаються в основній масі і можуть потім потрапити в котлетки великим шматочком.
2-3 дрібних або 1 великої часточки вистачить, щоб вийшла 1 ч.л. часниковою маси.
- Тепер занурюємо в чашу блендера нарізане кубиками куряче філе, лушпиння нарізку, отмоченной батон, часник, вбиваємо свіже яйце, також потрібно всипати перцеву суміш і сіль. При бажанні, ви можете використовувати будь-які спеції.
Кращим ароматичним доповненням для курки є: базилік, сушений імбир (в порошку), каррі або куркума, паприка.
- Включаємо блендер спочатку на малу потужність, а потім, поступово збільшуючи швидкість до максимальної, перемелює все компоненти до однорідної, ніжною, клейкої маси.
Готуємо начинку для зраз з курки з сиром
- Сир кришимо на тертці великої стружкою, змішуємо з кропом і сметаною. Якщо сметана рідкувата, то класти її потрібно трохи менше, щоб начинка залишалася клейкою і тримала форму.
Формуємо зрази з домашнього фаршу
- Від фаршу відокремлюємо середній грудочку (розміром трохи менше тенісного м’яча), скачуємо його в кулю, а потім розплющуємо в рівну круглий коржик, в центр якої слід покласти 1-1,5 ч.л. начинки. Тепер начинку закриваємо краями фаршевих коржі, все ретельно скріплюємо і формуємо витягнуту котлетку, з вигляду нагадує великий люля-кебаб.
- Таким чином ліпимо зрази з усього фаршу і начинки, обвалюють отримані вироби в панірувальних сухарях і викладаємо в розпечену сковороду з налитим в неї маслом.
- З усіх боків підсмажуємо зрази на інтенсивному вогні хвилин 5 до рум’янцю і освіти хрусткого «панцира», який буде стримувати всередині котлетки м’ясні соки.
- Підсмажені зрази укладаємо на деко і прибираємо в гарячу піч на 20 хвилин. Температура готування становить 180 градусів.
Зрази з курячого фаршу з сиром
Варіантів сирних начинок для зраз можна скласти дуже багато. Всі вони дуже смачні і гідні стати улюбленим сімейним блюдом. Якщо ви любите збиратися всією сім’єю за обіднім столом, то радимо вам влаштувати справжню дегустацію, приготувавши своїми руками традиційні курячі зрази в трьох різних варіаціях: з яйцем і сиром, з шинкою і сиром, з сиром і вершковим маслом.
Готуємо фарш для зраз
- Беремо оброблені на філе 2 курячі цільні грудки. Вага м’яса в чистому вигляді складе приблизно 0,7-0,9 кг.
- Нарізаємо м’ясо на невеликі брусочки, а потім подрібнюємо його за допомогою м’ясорубки або потужного блендера.
- Також для фаршу нам буде потрібно 1 велика ріпчаста цибулина, 3-4 зубчики часнику, 1 велика картоплина, 1 яйце добірної категорії (або 2 яйця другої категорії), сіль велика кухонна (або морська) і дрібно мелений чорний перець (½ – 2/3 ч.л.). Кількість солі варіюємо за смаком, виходячи їх стандартних розрахунків: на 1 кг фаршу беруть в середньому 1 ч.л. солі.
- Цибулю і часник також перемелює разом з м’ясом, а картопля натираємо на дрібній або середній тертці.
- З’єднуємо подрібнені овочі з м’ясною масою, вбиваємо туди яйце, додаємо спеції – і вимішуємо фарш, періодично відбиваючи масу об стінки миски або об стіл.
Тепер можна переходити до приготування начинок.
Начинка №1. Яєчно-сирна
- Для начинки нам буде потрібно 100 г твердого або напівм’якого сиру і 1 яйце добірної категорії.
- Сир кришимо дрібною стружкою на тертці.
- Яйце відварюємо 15-20 хвилин, охолоджуємо і кришимо довільно.
- Кілька пір’їнок зеленої цибулі також подрібнюємо і змішуємо з сиром і яйцем. При необхідності, начинку слід підсолити.
- Брем невелику грудочку фаршу, як на стандартну котлетку, формуємо з нього кульку, а потім розплющуємо в тонкий корж.
- У центр коржі кладемо 1 ч.л. (З гіркою) начинки і склеюємо краю фаршу зверху і з боків, щоб начинка була герметично запечатана. Тепер надаємо котлетки з начинкою форму пухленького овалу і обвалюють її в паніровці (сухарях, манки, борошні).
Начинка №2. Шинки-сирна
- Для начинки нам буде потрібно 6 невеликих тонких скибочок шинки, 60 г сиру гауда, 1 маленька часточка часнику і ½ ч.л. майонезу.
- Сир перетворюємо в дрібну крихту, видавлюємо в нього часник і заправляємо отриману суміш майонезом.
- На скибочку шинки кладемо 1 ч.л. (Без гірки) сирної начинки і звертаємо маленькі рулетики.
- Тепер з курячого фаршу формуємо коржик: в її центр укладаємо шинки-сирний згорток, після чого формуємо котлетку, повністю приховавши начинку всередині.
- Паніруємо зрази в будь-який паніровці.
Начинка №3. Вершково-сирна
- Будь добре плавкий сир нарізаємо на 6 невеликих брусків: довжиною в 3 см, товщиною в 5-7 мм і шириною в 1 см.
- Такими ж брусочками нарізаємо заморожене натуральне вершкове масло, жирністю від 82%.
- З’єднуємо між собою масло і сир так, щоб у нас вийшло 6 брусочків з параметрами 3х1х1 см.
- На корж з курячого фаршу в центр укладаємо брусок-начинку, закриваємо з усіх боків фаршем, формуємо витягнуту котлетку і обвалюють у паніровці.
Як посмажити зрази на сковороді
- Включаємо розігріватися сковороду на максимальному вогні, вливаємо трохи масла і чекаємо 3 хвилини.
- Як тільки від масла почне виходити димок – викладаємо в нього запаніровані зрази, смажимо їх на сильному вогні буквально 2-3 хвилини до появи рум’яної скоринки і перевертаємо. Тепер температуру готування зменшуємо до найменшої, накриваємо сковорідку кришкою і засікаємо 15 хвилин.
3. Через чверть години піднімаємо кришку, додаємо вогонь, роблячи його вище середнього, і підсмажуємо зрази до скоринки.
Як приготувати зрази на пару
- У чашу пароварки, заздалегідь змащену маслом, укладаємо зрази на відстані один від одного, щоб пар вільно проходив з усіх боків.
- Протягом півгодини курячі зрази з сиром повинні готуватися на інтенсивному пару.
Як запекти зрази в духовці
- Деко вистилає пергаментним папером і зверху ще проходимся силіконової пензликом з маслом.
- Поверх паперу укладаємо зрази так, щоб вони не стикалися один з одним.
3. У добре прогрітій духовці при стандартній t180 ° C смажити курячі зрази слід 25 хвилин.
Як зробити зрази в грилі на вугіллі
- Зрази укладаємо на гриль решітку, яку попередньо слід змастити маслом, закриваємо другий гратами, намагаючись не сильно її притискати.
- Смажити зрази слід на сильних вугіллі, перевертаючи грільніцу кожні 5 хвилин протягом 20 хвилин.
ВАЖЛИВО! Якщо ви вирішили посмажити курячі зрази з сиром на грилі, то краще всього вибирати наповнювач у вигляді цілісного брусочки сиру, адже решітка, як би там не було, стискаємо котлету і м’яка начинка може вийти з неї.