Хочу запропонувати вам свій варіант як я готую класичні котлети по-київськи. Точніше два варіанти перший буде з фаршем, а другий з тонкими слайсами з курячого філе. Я розповім вам із покроковими фото як приготувати такі котлетки з хрусткою золотистою скоринкою в домашніх умовах. І як перетворити сухе біле м’ясо на ароматну та соковиту начинку, і щоб нічого не витекло в процесі підготовки
Інгредієнти
- Куряче філе – 1 кг
- Борошно – 300 г
- Яйце – 6 шт.
- Панірування – батон білого хліба
- Сіль – 1 чайна л
- Перець – 0,5 ч. л
- Рослинна олія – 500 мл
Начинка
- Вершкове масло – 150 г
- Кріп + петрушка – по 50 г
- Сік лимона – 1 чайна л
- Сіль, перець – по 0,5 ч. Л
Рецепт київських котлет
Ріжемо грудку на шматки пропускаємо через м’ясорубку
У прокручене м’ясо додаємо сіль із чорним перцем за смаком
Ні цибуля, ні інші спеції в класичних київських котлетах не передбачені
Щоб із фаршем легше було працювати він має бути добре охолодженим. Накриваємо миску плівкою ставимо в холодильник на 30 хвилин
Готуємо начинку
Промиту та висушену зелень дрібно шаткуємо ножем
Перемішуємо зелень із вершковим маслом, сіллю, перцем і лимонним соком
Кладемо начинку в пакет або плівку, ліпимо ковбаску, яку потім будемо нарізати. Відправляємо в морозильну камеру на 30-40 хв.
Перед ліпленням підготуйте воду для змочування рук
Дістаємо начинку ріжемо на бруски за кількістю котлет. Розминаємо шматок фаршу в середину кладемо наповнювач
Ліпимо довгасті котлети, що нагадують човники. Ставимо в морозилку на 30 хв. Щоб не розтануло масло
Збиваємо виделкою підсолені яйця
У цій страві використовується тільки біле панірування
Батон не свіжого білого хліба прокручуємо в блендері або охолоджуємо в холодильнику, потім натираємо на крупній тертці. Сухарі не використовуються
Готуємо 3 тарілки
- Борошно
- Яйце
- Хлібна крихта
Подвійне панірування
Обвалюємо київську котлету в борошні, потім у яйці та хлібній крихті. Потім знову опускаємо в яєчну суміш і крихту
Щоразу, коли обвалюєте фарш у паніровці, щільно обтискайте його руками, додатково надаючи гарної форми
Прибираємо напівфабрикати знову в холодильник на 20-30 хв.
Нагріваємо олію в каструлі обсмажуємо у фритюрі до класичної золотистої скоринки
Довго не тримаємо 3-5 хвилин, завдання надати гарного кольору, а потім довести в духовці
Надали котлетам гарного вигляду і відправляємо в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку на 10-15 хв.
Готовність дивіться за появою на поверхні бульбашок. Якщо з’явилися бульбашки — значить температура кипіння всередині досягнута і ніжне філе готове. Стежити починайте після 10 хвилин
Запікання закінчено котлети повністю готові, аромат вартий правильних класичних київських котлеток. Єдина різниця, що ми використовували фарш, а не м’ясо, тим паче подвійно цікаво, що вийшло те ж саме, тільки ще соковитіше і ніжніше
Котлети з курячого фаршу в домашніх умовах
Інгредієнти
- Філе – 1 кг
- Вершкове масло – 200 гр.
- Часник – 2-3 зубчики
- Лимонний сік – 1 чайна л
- Цедра половини лимона
- Сіль – 1 чайна л
- Кріп, петрушка, кінза
- Перець чорний
Панірування
- Борошно – 300 гр.
- Яйця – 5 шт.
- Молоко – 2 ст. Ложки
- Подрібнений білий хліб
Приготування з фото
Найперше що нам потрібно зробити – це приготувати зелену ароматну олію
Вершкове масло береться з розрахунку 25-30 грам на котлету
Додаємо до олії роздавлений часник, лимонний сік, цедру, сіль і різану зелень
Добре перемішуємо загортаємо в плівку формуємо рівні бруски. Відправляємо в морозилку на 30 хвилин
Ріжемо грудку вздовж на тонкі пластини. З однієї великої виходить 3 штуки, маленьку частину філе ділимо на двоє
Відбиваємо гладкою стороною молотка, солимо, перчимо
Відрізаємо шматок замерзлої начинки кладемо в початок грудки. Скручуємо в трубочку підтискаємо краї формуємо довгасту київську котлету
Якщо філе маленького розміру, то використовуйте два
Перемішуємо яєчка з двома столовими ложками молока
Обвалюємо в борошні потім у льєзоні
Обвалюємо в хлібній крихті і знову в льєзон, потім знову в крихту, робимо подвійне біле панірування
Із зусиллям обтискаємо придавлюємо панірування
Котлети по-київськи не смажаться на пательні, вони мають кипіти в олійному фритюрі повністю занурені в нього. Готуємо таким чином хвилин 5 до золотистого кольору
Кладемо на деко або форму для запікання прикриваємо кришкою чи фольгою. Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хв.
Не обов’язково все готувати за раз, зайві котлетки можна заморозити в морозилці і за потреби приготувати в духовці
Запікання закінчено можна приступати до дегустації. Подавайте з картопляним пюре та салатом з овочів
Рецепт рубаних котлет із курячої грудки
Знамениті котлетки багатьом відомі ще з радянських часів. Як то кажуть – це нестаріюча класична кухня. Хто хоч раз їх скуштував уже не забуде той неповторний смак і аромат. Приготування такої страви в домашніх умовах справа зовсім не складна, і не потрібно бути досвідченим кулінаром, щоб їх приготувати, а результат буде один в один як у ресторані
Інгредієнти
- Куряче філе – 2 шт.
- Сіль – 1 ч. Ложка
- Перець чорний – 0,5 чайної ложки
- Яйце – 2 шт.
- Борошно пшеничне в/г – 200 гр.
- Сухарі панірувальні – 200 гр.
Начинка
- Масло вершкове – 180 гр.
- Часник за бажанням – 3 зубчики
- Чебрець – 1 чайна л
- Сіль – 0,5 ч. Ложка
- Зелень петрушки, кропу, кінзи
Приготування по-київськи
Відтале і м’яке вершкове масло кладемо в глибоку миску. Додаємо подрібнену зелень, сіль, перець і роздавлений часник за бажанням
Ще я додам чайну ложку сухого чебрецю, ця приправа відмінно розкривається в будь-якій олії і надає страві яскравого смаку
Так само в начинку можна додати 150 грам натертого сиру
Перемішуємо виделкою викладаємо на харчову плівку, згортаємо в брикет, відправляємо в морозилку на 30-40 хв. Для затвердіння
Традиційно котлети по київськи готуються з курки, тому на потрібне філе двох курячих грудок. М’ясо має бути кімнатної температури
Нарізаємо грудку спочатку на великі потім дрібні шматочки. Після чого рубаємо ножами до стану фаршу
Солимо, перчимо, перемішуємо. Для спрощення приготування страви можна відразу купити вже готовий курячий фарш
Оскільки на першому етапі котлети ми будемо обсмажувати, то підготуємо необхідні складові
Гарненько збовтуємо два курячих яйця. Насипаємо дві плоскі тарілки – одну з борошном іншу з паніруванням
У глибоку сковорідку або сотейник наливаємо олію і даємо їй розжаритися
Нарізаємо рівними частинами приблизно по 30 грам вершково-часникової начинки
Поміщаємо фарш на долоню в середину кладемо шматок масла, загинаємо краї формуємо котлету
Обвалюємо биток у борошні, щоб воно добре налипло, далі обертаємо в яєчній суміші та потім у сухарях, потім знову в льєзон і сухарі. Таке панірування не дасть олії витекти і забезпечить золотисту хрустку скоринку, в цьому і є весь сенс київського частування
Обсмажуємо у фритюрі до золотистого кольору періодично повертаючи різними боками
Обсмажені котлети перекладаємо в ємність для запікання, це вже другий і остаточний етап приготування знаменитої страви
Ставимо в заздалегідь розігріту до 180-200 градусів духовку на 15-20 хв.
Київські котлети готові їхня відмінна риса — це хрустка скоринка і ароматна олійка, що витікає, при розрізанні, це саме те, через що вони полюбилися кожному
Коли хочеться приготувати що-небудь особливе і смачне сміливо беріться за цю страву. Воно чудово поєднується з овочами або улюбленим гарніром, але найкраще звичайно з традиційним картопляним пюре