Тушонка з курки в банках у духовці

Тушонка з курки в банках у духовці

Куряча тушонка – це зручний варіант заготівлі м’яса про запас. Припустимо, ви купили багато курки за акцією, і все в морозилку не влазить, то правильним рішенням буде її протушкувати в духовці, каструлі або мультиварці й насолоджуватися цією смачною стравою в будь-яку пору року.

Інгредієнти

  • Сіль на 1 кг м’яса – 1 ч. Л. Ложка з невеликою гіркою
  • У кожну банку по 1 лавровому листу і 5 горошин перцю

Рецепт домашньої тушонки з курки

Тушонка з курки в банках у духовці

Обробляємо тушку на порційні шматочки по суглобах. Хребет і кінчик крила прибираємо для супу.

Гомілка, грудка і стегно підуть на тушкування. Шкіру, яка відокремлюється, теж можна зрізати, а то буде занадто жирно.

Тушонка з курки в банках у духовці

Додаємо сіль, добре перемішуємо.

Тушонка з курки в банках у духовці

Розкладаємо курку по добре промитих чистих баночках. Додаємо по 1 лавру і перець горошком.

Тушонка з курки в банках у духовці

Ставимо тушонку на деко або форму для запікання, накриваємо кришками не закручуючи. Відправляємо в холодну духовку, температуру виставляємо 200 градусів.

Чекаємо поки вміст у банках закипить, потім зменшуємо температуру до 160 градусів, тушкуємо ще 2,5 години.

Щоб уникнути різкого перепаду температури, залишаємо тушонку в закритій і вимкненій духовці на 20-30 хвилин. Після чого виймаємо, щільно закручуємо кришками.

Тушонка з курки в банках у духовці

Тушкована курочка за цим рецептом виходить ніжною, соковитою і просто тане в роті.

Куряча тушонка в каструлі на зиму

Тушонка з курки в банках у духовці

Інгредієнти

  • Курка – 4 шт.
  • Перець мелений – 2 ч. Л
  • Сіль на 1 кг м’яса – 1,5 ч. Ложки

Приготування в домашніх умовах

Тушонка з курки в банках у духовці

Тушонка з курки в банках у духовці

Для тушкування у мене 4 птахи на 8 кг. Після оброблення залишиться 6 кг. Хребет і кінчики крила підуть у суп.

Тушонка з курки в банках у духовці

Додаємо сіль, перець, перемішуємо. Залишати маринуватися не потрібно, оскільки вона почне пускати сік, а з ним піде сіль на дно тазика.

Тушонка з курки в банках у духовці

Відразу після перемішування розкладаємо по банках. Розмір банок має бути не вищим за каструлю, в якій будемо готувати тушонку. П’ятисот грамові самий нормальний варіант. У мене вийшло 12 банок по 500 г і одна на 300.

Тушонка з курки в банках у духовці

Щільно закручуємо кришками. Такий спосіб тушкування підходить тільки для банок твіст із різьбовими кришками. Зі звичайними банками такий рецепт не підійде.

Тушонка з курки в банках у духовці

На дно каструлю кладемо шматок тканини, заливаємо холодною водою, щоб покрилися кришки або були врівень із рідиною.

Тушонка з курки в банках у духовці

Ставимо на вогонь доводимо до кипіння. Після закипання робимо жар до мінімального, щоб потихеньку булькало. Варимо 4 години. Якщо курка домашня, то час збільште на 1,5 години.

Під час варіння рідина буде випаровуватися, підготуйте заздалегідь чайник з окропом і підливайте за потреби.

По закінченню часу залишаємо тушонку остигати на плиті, не виймаючи з води. Так кришки всмокчуться і можливість здуття буде мінімальною.

Тушонка з курки в банках у духовці

Після охолодження обов’язково перевіряємо кожну кришку пальцем. Вона має щільно сидіти і не вібрувати від наявності повітря.

Після відкриття ви почуєте характерне клацання як під час магазинної консервації.

Тушонка з курки в банках у духовці

Вживати можна просто з хлібом, зварити вермішелевий суп або подати з будь-яким гарніром.

Тушонка з курки в мультиварці

Тушонка з курки в банках у духовці

Інгредієнти на 3 банки по 500 г

  • Філе стегна + грудка – 1,5 кг
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець горошком – 15 шт.
  • Вода – 6 столових л
  • Сіль – 3 чайні л

Покроковий рецепт із фото

Тушонка з курки в банках у духовці

Промиту курку ріжемо довільними шматками, жир залишаємо.

Тушонка з курки в банках у духовці

Додаємо 15 грам солі, це 3 чайні ложки без верху. Рівномірно перемішуємо.

Тушонка з курки в банках у духовці

У чисті й сухі банки закладаємо по 1 лавровому листу, по 5 горошин чорного перцю, і по дві столові ложки води.

Якщо тушонку з курки ви робите не для тривалого зберігання, то можете додати часник і цибулю.

Тушонка з курки в банках у духовці

Накладаємо м’ясо і відразу закручуємо щільно кришками.

Тушонка з курки в банках у духовці

На дно чаші мультиварки викладаємо будь-яку ганчірку або рушник у 2-3 шари.

Тушонка з курки в банках у духовці

Ставимо банки, вливаємо воду по плечики.

Тушонка з курки в банках у духовці

Закриваємо кришку виставляємо режим тушкування, тип продукту м’ясо. Для курки та свинини час 2 години, для яловичини 3.

Тушонка з курки в банках у духовці

Після закінчення програми даємо банкам повністю охолонути, не виймаючи з мультиварки.

Тушонка з курки в банках у духовці

Нічого не лопнуло, кришки не зірвало, рецепт простий і перевірений.

Тушонка з курки в банках у духовці

Одну банку тушонки я відкрию, а дві поставлю в темне місце до запитання. Цей універсальний делікатес із курячого м’яса в духовці, чудово поєднується з будь-яким гарніром.