Куряча тушонка – це зручний варіант заготівлі м’яса про запас. Припустимо, ви купили багато курки за акцією, і все в морозилку не влазить, то правильним рішенням буде її протушкувати в духовці, каструлі або мультиварці й насолоджуватися цією смачною стравою в будь-яку пору року.
Інгредієнти
- Сіль на 1 кг м’яса – 1 ч. Л. Ложка з невеликою гіркою
- У кожну банку по 1 лавровому листу і 5 горошин перцю
Рецепт домашньої тушонки з курки
Обробляємо тушку на порційні шматочки по суглобах. Хребет і кінчик крила прибираємо для супу.
Гомілка, грудка і стегно підуть на тушкування. Шкіру, яка відокремлюється, теж можна зрізати, а то буде занадто жирно.
Додаємо сіль, добре перемішуємо.
Розкладаємо курку по добре промитих чистих баночках. Додаємо по 1 лавру і перець горошком.
Ставимо тушонку на деко або форму для запікання, накриваємо кришками не закручуючи. Відправляємо в холодну духовку, температуру виставляємо 200 градусів.
Чекаємо поки вміст у банках закипить, потім зменшуємо температуру до 160 градусів, тушкуємо ще 2,5 години.
Щоб уникнути різкого перепаду температури, залишаємо тушонку в закритій і вимкненій духовці на 20-30 хвилин. Після чого виймаємо, щільно закручуємо кришками.
Тушкована курочка за цим рецептом виходить ніжною, соковитою і просто тане в роті.
Куряча тушонка в каструлі на зиму
Інгредієнти
- Курка – 4 шт.
- Перець мелений – 2 ч. Л
- Сіль на 1 кг м’яса – 1,5 ч. Ложки
Приготування в домашніх умовах
Для тушкування у мене 4 птахи на 8 кг. Після оброблення залишиться 6 кг. Хребет і кінчики крила підуть у суп.
Додаємо сіль, перець, перемішуємо. Залишати маринуватися не потрібно, оскільки вона почне пускати сік, а з ним піде сіль на дно тазика.
Відразу після перемішування розкладаємо по банках. Розмір банок має бути не вищим за каструлю, в якій будемо готувати тушонку. П’ятисот грамові самий нормальний варіант. У мене вийшло 12 банок по 500 г і одна на 300.
Щільно закручуємо кришками. Такий спосіб тушкування підходить тільки для банок твіст із різьбовими кришками. Зі звичайними банками такий рецепт не підійде.
На дно каструлю кладемо шматок тканини, заливаємо холодною водою, щоб покрилися кришки або були врівень із рідиною.
Ставимо на вогонь доводимо до кипіння. Після закипання робимо жар до мінімального, щоб потихеньку булькало. Варимо 4 години. Якщо курка домашня, то час збільште на 1,5 години.
Під час варіння рідина буде випаровуватися, підготуйте заздалегідь чайник з окропом і підливайте за потреби.
По закінченню часу залишаємо тушонку остигати на плиті, не виймаючи з води. Так кришки всмокчуться і можливість здуття буде мінімальною.
Після охолодження обов’язково перевіряємо кожну кришку пальцем. Вона має щільно сидіти і не вібрувати від наявності повітря.
Після відкриття ви почуєте характерне клацання як під час магазинної консервації.
Вживати можна просто з хлібом, зварити вермішелевий суп або подати з будь-яким гарніром.
Тушонка з курки в мультиварці
Інгредієнти на 3 банки по 500 г
- Філе стегна + грудка – 1,5 кг
- Лавровий лист – 3 шт.
- Перець горошком – 15 шт.
- Вода – 6 столових л
- Сіль – 3 чайні л
Покроковий рецепт із фото
Промиту курку ріжемо довільними шматками, жир залишаємо.
Додаємо 15 грам солі, це 3 чайні ложки без верху. Рівномірно перемішуємо.
У чисті й сухі банки закладаємо по 1 лавровому листу, по 5 горошин чорного перцю, і по дві столові ложки води.
Якщо тушонку з курки ви робите не для тривалого зберігання, то можете додати часник і цибулю.
Накладаємо м’ясо і відразу закручуємо щільно кришками.
На дно чаші мультиварки викладаємо будь-яку ганчірку або рушник у 2-3 шари.
Ставимо банки, вливаємо воду по плечики.
Закриваємо кришку виставляємо режим тушкування, тип продукту м’ясо. Для курки та свинини час 2 години, для яловичини 3.
Після закінчення програми даємо банкам повністю охолонути, не виймаючи з мультиварки.
Нічого не лопнуло, кришки не зірвало, рецепт простий і перевірений.
Одну банку тушонки я відкрию, а дві поставлю в темне місце до запитання. Цей універсальний делікатес із курячого м’яса в духовці, чудово поєднується з будь-яким гарніром.