Іноді, так хочеться, щоб на столі просто, швидко і без проблем з’явилося щось гаряче, ситне і дуже смачне.
Це може здатися незвичайним, але заливний пиріг з картоплею – саме таке блюдо, а якщо додати до нього ароматну зелень, то вийде і зовсім чудово. Навіть якщо ви не звикли працювати з випічкою – цей рецепт не викличе ніяких труднощів, а результат порадує друзів і близьких.
Варіантів заливних пирогів існує безліч, але всіх їх об’єднує швидкість і легкість приготування. Тісто виходить дуже пишним і повітряним, а з начинкою можна експериментувати нескінченно.
Залежно від приводу і смаку, такі пироги роблять з капустою, м’ясом, рибою і навіть ягодами, але саме заливний пиріг з картоплею можна вважати класикою. Його ми сьогодні і будемо готувати.
Заливний картопляний пиріг: рецепт на кефірі
Складові
- Кефір – 500 г + –
- Борошно пшеничне – 2 ст. + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Сода – 0,5 ч.л. + –
- Цукор – 1 ч.л. + –
- Картопля – 5 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Зелень – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
- Рослинна олія – для смаження + –
Як приготувати заливний пиріг на кефірі з картоплею
Спекти заливний пиріг на кефірі з картоплею дуже просто, особливо, якщо заздалегідь підготувати частина інгредієнтів, в першу чергу, картопля і сам кефір.
Кефір повинен бути кімнатної температури, але якщо не було можливості дістати його з холодильника заздалегідь, то злегка підігріваємо кісломолочку в мікрохвильовці.
- У кефір додаємо соду і цукор, потім їх перемішуємо. Потрібно дати суміші постояти близько півгодини в теплому (але не жаркому) місці до утворення бульбашок, тоді тісто вийде повітряним і ніжним.
- Поки кефір настоюється, займемося начинкою. Якщо вам дістався зрілий картопля, тоді очистіть бульби і добре їх промийте (молодий овоч досить енергійно потерти щіткою).
- Підготовлений картопля кладемо в каструлю, заливаємо холодною водою, солимо і ставимо варитися до готовності. Перевірити готовність дуже просто: якщо бульба легко протикає ножем – значить картопля зварилася. Зливаємо рідину і даємо коренеплодів трохи охолонути.
- Цибулини очищаємо від лушпиння та дрібно нарізаємо. На сковороді розігріваємо трохи рослинного масла і обсмажуємо цибулю до напівпрозорості, а потім тимчасово отставляем в сторону.
- Досить дрібно нарізаємо зелень. У такий пиріг чудово підійдуть кріп, петрушка і зелений лук.
- Робимо з картоплі пюре, змішуємо його з цибулею і зеленню, при необхідності, додаємо сіль і трохи чорного перцю – начинка для заливного пирога з картоплею готова!
Для закусочного варіанту в сільському стилі картоплю просто розминаємо виделкою, якщо хочемо додати легкості – робимо класичне пюре з вершковим маслом і молоком.
Звичайно, у другому випадку зручніше скористатися блендером. До того ж, ніхто не забороняє нам додавати в начинку додаткові інгредієнти: злегка обсмажені гриби, шматочки бекону або тертий сир.
- Повертаємося до тесту, але перш ставимо розігріватися духовку до 180 градусів.
- У кефір додаємо сіль і яйця, ретельно перемішуємо.
- Починаємо порційно додавати борошно: її може знадобитися трохи більше або трохи менше від зазначеної кількості. В результаті, тісто по консистенції має бути схоже на нежирну сметану. Все добре перемішуємо, адже грудочок залишитися не повинно.
- Беремо зручну (краще не дуже широку) форму і змащуємо її маслом. Якщо форма роз’ємна, то краще додатково вистелити її пекарської папером, адже рідке тісто може некрасиво потекти.
- Коли все готово – виливаємо в форму половину тіста, потім рівним шаром викладаємо картопляну начинку, а зверху додаємо тісто.
12. Пиріг відправляємо в духовку і через 30 хвилин починаємо пробувати його на готовність. Найзручніше скористатися для цього сірником або дерев’яною зубочисткою: якщо після проколу вона залишається сухою – значить заливний картопляний пиріг готовий.
Дістаємо з духовки, трохи остудити і подаємо до столу. Він прекрасно буде поєднуватися зі сметаною, часниковим соусом і навіть аджикою. Заливний пиріг на кефірі з картоплею хороший, як в гарячому, так і в холодному вигляді, так що сміливо готуємо побільше і на наступний день насолоджуємося смачним сніданком.
Смачного!