Як часто закуски, які розраховані для готування на швидку руку, в кінцевому підсумку зовсім не радують кулінарів своїм виглядом, тому що щось йде не так. Одна з таких закусок – пельмені, ось тільки що робити, якщо вони злиплися і перестали нагадувати смачна і приваблива частування? Давайте розберемося з цією, не такий вже і рідкісною неприємністю, а заодно дізнаємося – чому взагалі так відбувається.
Чому злипаються пельмені після варіння і при заморожуванні
Найчастіше правильно приготовлені заморожені і зварені пельмені не прилипають один до одного. Але якщо хоча б на одному з цих етапів була допущена серйозна помилка, то шансів виявити злиплася блюдо в своїй тарілці стає набагато більше.
- По-перше, після ліплення пельмені необхідно обсипати борошном і дати їм трохи підсохнути на повітрі на пристойній відстані один від одного – це допоможе страви зберегти свою міцність, а в подальшому закуска НЕ сліпнется в каструльці при приготуванні.
Але дуже часто на виробництві просто немає часу на те, щоб дотримуватися всі технологічні принципи, тому нерідко пельмені, особливо не найдорожчі, мають властивість прилипати один до одного. Тому, якщо ви вибираєте напівфабрикатну продукцію, то намагайтеся купувати не найдешевшу.
- По-друге, пельмені необхідно заморожувати швидко, щоб вони не встигли склеїтися. Це можливо лише при наявності спеціальної морозильної камери, де підтримується режим швидкої і сухої заморозки. Якщо заморозити пельмені в звичайній морозилці, то майже напевно вони намертво примерзнуть один до одного, через велику кількість вологи всередині агрегату.
- По-третє, варять такий напівфабрикат виключно в киплячій воді, і ніяк інакше. Опустіть пельмені в холодну або ж не дуже гарячу воду – і страва пропало, адже вони точно злипнуться і після варіння їх буде надзвичайно важко отлепить один від одного.
Що робити, щоб пельмені не злиплися в каструлі
- Відварюйте заморожені пельмені, не розморожуючи їх перед цим і не даючи продукту нагрітися. Якщо напівфабрикат почне відтавати, то майже напевно він схопиться і вийде одним суцільним грудкою.
Ніколи не розморожувати пельмені перед цим!
- Простежте, щоб покупні пельмені НЕ відтавали. Таке буває, якщо в магазині вимикалося електрику. Продукція спершу відтає в морозильних камерах, а потім знову замерзає. Якщо таке відбувалося, то набутий напівфабрикат неминуче випаде з упаковки у вигляді мокрого шматка льоду.
- Закип’ятіть воду в каструлі перед тим, як виймати продукт з морозилки. Тому спочатку кулінари доводять воду в каструлі до кипіння, а вже потім виймають з морозилки пачку пельменів і тут же відправляють їх в окріп.
Швидкий перепад температури – це хитрий прийом, яка допоможе страви не злипатися.
- Посоліть воду – це допоможе закріпити тісто, щоб воно стало менш липким. Також це дозволить готовим пельмені зберегти свій вид в тарілці. А ще не пошкодуйте соусу після варіння. Додайте до напівфабрикату трохи вершкового масла, сметани або навіть майонезу – це запобіжить склеювання борошна.
- Якщо пельмені вам вже дісталися злиплими в процесі заморозки – не намагайтеся їх розморожувати перед варінням або відокремлювати один від одного. Така процедура «травмує» тісто – і начинка випаде в каструлю.
- Краще як слід їх проморозити, а потім різко опустити в солоний окріп. Вода, склеює продукт, розтане, тоді буде більше шансів отримати на виході вдале блюдо. А слив воду з таких пельменів, обов’язково додайте в каструлю трохи вершкового масла.
Що можна приготувати з злиплих пельменів: добірка рад
Але навіть у разі, якщо продукт не вдалося реанімувати, не варто його викидати – з склеєних пельмені можна запросто зварганити пару-трійку вдалих страв. І тоді цей незначний дефект ніхто з домашніх навіть не помітить.
- Перш за все можна зробити смажені пельмені. Для цього розігрійте сковороду як слід, додайте трохи олії і обсмажте їх до появи хрусткої скоринки, а потім додайте трохи соусу, накрийте кришкою і тушкуйте до готовності ще хвилинок п’ять.
- Таким же чином можна зробити і пряні китайські пельмені, особливо, якщо ви любите східну кухню. Заправте смажені пельмені соєвим соусом і часником, попередньо обсмажити їх як слід.
- Нерідко злиплі напівфабрикати з тіста просто запікають у духовці. Одні з таких вдалих варіантів ми і розглянемо нижче!
Рецепт пельменного пирога в духовці з злиплих пельменів
Складові
- Пельмені заморожені – 1 упаковка + –
- Майонез – 1 банка + –
- Твердий сир – за смаком + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Сіль – 1 щіпка + –
Як своїми руками зробити смачний пиріг з пельменів, які злиплися
- Дістаємо форму для запікання з глибокими бортиками. Змащуємо її трохи рослинним маслом, щоб пельмені НЕ приклеїлися до металевої поверхні.
- Потім висипаємо заморожений продукт з упаковки в розігріту сковороду, де випаровуємо всю зайву вологу і злегка обсмажуємо пельмені, поки не помітимо золотисту скориночку.
- Якщо в процесі обсмажування склеившиеся «ескімоські пиріжки» трохи втратять форму – не біда – в духовці цього все одно не буде помітно під шаром соусу.
- Обсмажені пельмені укладаємо на дно форми, після чого розігріваємо духовку. Зверху заливаємо продукт майонезом і відправляємо на доготавліваніе в піч на 10-20 хвилин, в залежності від кількості пельменів.
- За 1-2 хвилини до виймання присипаємо форму зверху натертим на крупній тертці скибочкою твердого сиру. Чекаємо появи сирної скоринки, після чого вимикаємо духовку, витягаємо пельмені і кличемо домашніх пробувати незвичайний пиріг.
Тепер ви знаєте не тільки про те, що робити, якщо злиплися пельмені, але і про те, що можна з них приготувати.
Смачного!