Засолка кавунів в бочці

Як солити кавун в бочці
Коли сезон смугастої ягоди закінчується і на ринках розпродують останні дозрілі плоди, хочеться будь-яким способом зберегти шматочок літа. Зберегти ягоди в свіжому вигляді не вдасться, але їх можна замочити, про те, як солити кавуни в бочці (рецепт з відео є на сайті) – розповімо в статті. Технологія соління смугастих плодів складається з важливих нюансів, знаючи які – можна з легкістю зробити смачну зимову заготовку з літньої ягоди.

Як правильно вибрати кавуни для засолювання в бочці

Успішне соління баштанної культури багато в чому залежить від неї самої. Вибравши невдалий для засолювання плід, можна зіпсувати весь процес заготовки.

Мало того, що зіпсується безпосередньо «невдала» ягода, так вона ще істотно зіпсує і всі інші. Саме тому при виборі кавунів для замочування – обов’язково слід звертати увагу на наступні ознаки.

  1. Їх «вік»: плоди не повинні бути перезрілими, вибирати варто в міру стиглі кавуни. Краще навіть взяти злегка недозрілі, ніж ті, які вже почали псуватися під впливом своєї «переспів».
  2. Цілісність: важливо вибирати ті ягоди, на поверхні яких немає плям незрозумілого походження, подряпин, вм’ятин та інших пошкоджень.
  3. Розмір і тонкість шкірки: найкраще для засолювання підходять невеликі ягоди (розміром не більше 2 кг.) З тонкою шкіркою.
  4. Кількість нітратів в плоді: намагайтеся вибирати кавуни, що не містять настільки шкідливі нітратні речовини. Адже якщо замочувати ягоди цілком в бочці, то і нітрати, що накопичуються безпосередньо в шкірці, потраплять до вас на стіл.
  5. Колір і консистенцію кавунової м’якоті: вона повинна бути рожевою і обов’язково щільною. М’яка і розсипчаста начинка «цукрових» плодів для засолювання не підходить.

Дотримуючись простих рекомендацій, ви завжди зможете вдало підібрати хороший продукт і з користю застосувати його в приготуванні смачної зимової закуски.

Для вдалої покупки рекомендуємо вивчити детально всі нюанси правильного вибору ягоди:

Як правильно вибрати стиглий кавун

Як підготувати бочку для соління кавунів

Найкращий спосіб вдало засолити кавуни – це замочити їх в дерев’яній бочці. Завдяки такій методиці – можна швидко і легко підсолити навіть найсолодший плід. Смак у замоченої в дерев’яному діжці ягоди завжди виходить особливий, саме тому бочкова засолювання так популярна.

Як підготувати бочку для соління кавунів

Однак, щоб процес соління вдався на славу – бочку необхідно правильно підготувати. Для цього знадобиться:

  1. Ретельно промити дерев’яну ємність холодною водою;
  2. Двічі ошпарити її окропом;
  3. Накрити бочку чистим рушником (ганчіркою) і віднести її в тепле закрите приміщення, щоб в помиту ємність не потрапила пил.

Рецепт засолювання кавунів

Посолити стиглі смугасті плоди зовсім не складно. Все, що необхідно зробити – це правильно вибрати і підготувати продукти, а також зробити хороший розсіл і забезпечити зимової заготівлі необхідні умови зберігання. Про те, як вибрати хороші кавуни – ми описали вище в статті, а ось як їх підготувати до засолюванні – з’ясуємо прямо зараз.

Правила підготовки ягоди до соління

  1. Промиваємо кавуни в воді і обтирає їх рушником.
  2. Проколюємо зубочисткою (або будь-який паличкою, виготовленої з дерева) шкірку не більше 10 разів. Проколи повинні розташовуватися на поверхні плода симетрично.
  3. Проколоті ягоди укладаємо в промитий бочонок і заливаємо їх розсолом, покриваючи плоди повністю.

Як солити кавуни в бочці цілком

Як солити кавуни в бочці цілком

Складові

  • Кавун – кількість визначається розміром ємності + –
  • Вода – к-ть залежить від кол-ва кавунів + –
  • Сіль (НЕ йодованої) – береться в розрахунку 600-800 г на 10 л води + –

Приготування

Способів засолювання стиглих кавунів чимало. Можна їх замочувати, додаючи цукор, а можна обійтися без нього, можна розбавляти смак мочені кавунів спеціями, а можна повністю від них відмовитися, зберігаючи виключно природний смаковий відтінок. Ми пропонуємо вам розглянути варіант засолювання без цукру і без спецій. Це найбільш простий, але не менш ефективний спосіб смачно замочити плоди.

  1. Накриваємо бочку з залитими розсолом кавунами чистою тканиною.
  2. Зверху кладемо спеціальну дошку (або дерев’яний круг), на яку ставимо важкий камінь. Його попередньо також промиваємо і обшпарюємо окропом. Важливо правильно розрахувати вагу гніту, інакше – дошка або коло будуть спливати з розсолу і в бочку почне проникати повітря.
  3. Ми залишаємо накриту бочку при кімнатній температурі. Перший етап замочування триває 12-24 години. Час засолювання безпосередньо залежить від розмірів плода.

Важливо: якщо кількість розсолу зменшиться – доливаємо в бочонок стільки геліорідини, скільки необхідно.

  • Після цього відносимо бочку в підвал або в будь-яке інше прохолодне приміщення, в залежності від того, де ви живете – в квартирі або в приватному будинку.
  • Накрита чистою тканиною, або спеціальною кришкою, бочка повинна простояти в прохолодному темному місці близько 3-х тижнів. Через 15-20 днів кавуни просоляться – і їх можна буде подавати до столу.
  • Поради кухарчука

    Солоні кавуни тримати в дерев’яній бочці можна і довше 3-х тижнів. Для цього необхідно періодично заглядати в дерев’яну ємність і перевіряти – не почався чи процес бродіння.

    Щоб цього не допустити – дотримуйте кілька важливих правил, які до того ж ще й захистять ваші бочкові кавуни від попадання пилу і бруду, що не дасть продукту можливості зіпсуватися завчасно:

    • ємність, в якій солятся кавуни, завжди повинна бути закрита;
    • діставати кожну окрему ягоду потрібно виключно чистими столовими приборами.

    Забезпечивши мочені кавунів всі необхідні умови зберігання – можна не переживати за тривалість їх зберігання. Такі плоди простоять в діжці до самого Нового року, а то і довше. Інші способи збереження кавуна до Нового року описані в інших статтях на нашому сайті:

    • Правила зберігання кавуна до Нового року
    • Зберігання кавуна в погребі
    • Як зберігати кавун в холодильнику

    kak-solit-arbuzy-v-bochke2

    Час, коли найкраще братися за засолювання ягід – це середина-кінець жовтня. До цього часу плоди гарненько дозрівають, та й температурний режим вже той, що потрібно. Влітку від спеки ягоди нікуди не дінеш. Так що оптимальний період для засолювання – середина осені.

    Як мочити кавуни в пластиковій бочці

    Ні для кого не секрет, що способи засолювання кавунів бувають різними. Найкращим вважається засолювання в дерев’яній бочці. Але що робити, якщо такий в наявності немає. У такому випадку можна скористатися пластиковою бочкою або ємністю, виготовленої з нержавіючої сталі.

    Рецепт засолювання в пластикових ємностях такий же, як і в дерев’яних діжках. Однак смак у них може бути гірше тих, які солілісь в бочці з натурального дерева.

    Пластик – матеріал штучний і нерідко має виражену промисловим запахом, а кавуни, як губка, завжди вбирають в себе всі сторонні аромати і шкідливі речовини, які під дією розсолу активізуються.

    Як мочити кавуни в пластиковій бочці

    Засолка в посуді з нержавіючої сталі

    Посуд з нержавіючої сталі також не найкращий варіант. Розсіл може «роз’їсти» навіть самий хороший метал. Тому використовувати нержавійку потрібно тільки в самих крайніх випадках, якщо зовсім вже не буде в чому засолити плоди.

    Вибираючи спосіб засолювання в посуді з нержавіючої сталі – необхідна величезна увага приділити її якості. Нержавіючі ємності обов’язково повинні бути високої якості, щоб стійко трималися під напором навіть дуже міцного розсолу.

    Заготовки на зиму: дрібні бочкові кавуни в банках

    Ще один варіант засолювання смугастих ягід – це мочіння в банках. Цілком, звичайно, замочити плоди не вдасться, але шматочками можна.

    Для засолювання в банку знадобиться нарізати кавуни так, щоб вони пролазили в шийку, потім залити їх розсолом і на 2-3 дні залишити при кімнатній t ° C. Або ж є ще один варіант: в бочці засолюють дрібні кавуни.

    Як засолити дрібні бочкові кавуни в банках

    1. Заздалегідь перекладаємо нарізані плоди в промиті чисті банки.
    2. Після цього, щоб продукт довше зберігався, – розсіл кип’ятимо і знову заливаємо їм кавунові часточки.
    3. Далі – ємності закочує і прибираємо на зберігання.

    Ідеальною температурою для зберігання солоних кавунів, незалежно від того, де їх солять (бочки, банки і т. Д.) Є t 0- + 3 ° C. В таких умовах ягоди можуть протриматися всю зиму. Більш докладно про рецепти засолювання кавунів в банках читайте у нас на сайті.

    Бочкова засолювання: чи можна класти спеції

    Солити стиглі ягоди можна як у власному соку, без додавання різних спецій, так і спільно з прянощами. В якості останніх підійде все, що завгодно. Кавун настільки універсальний продукт, що є його можна не тільки солодким і солоним, але і пряним.

    kak-solit-arbuzy-v-bochke1

    Спеції, які можна додавати в мочені кавуни:

    • імбир;
    • листя вишні, дуба, черешні, смородини;
    • коріандр;
    • часник;
    • корінь хрону;
    • селера;
    • запашний перець;
    • червоний гострий перець і багато іншого.

    Крім спецій і прянощів, солити кавуни можна і з іншими продуктами (наприклад, з яблуками, капустою, зеленими помідорами і т. Д.), Які найкращим чином доповнять смак кавунової засолювання.

    Поради кухарчука

    Щоб готові бочкові або засолені в банках кавуни не псувалися – стежте за ними. Якщо побачите, що з’явилася цвіль, тоді акуратно зніміть її і долийте в ємність необхідну кількість розсолу. Гніт потрібно буде промити і знову придавити їм кавуни.

    При необхідній температурі і належної уваги за процесом засолювання – частування з баштанної культури вийде дуже і дуже смачним. За зимовим столом вся ваша сім’я пальчики оближе, пробуючи домашню заготовку.

    Ми розповіли вам всі секрети того, як солити кавуни в бочці правильно. Рецепт засолювання, як ви бачите, дуже простий, зате смак у неї виходить особливий і ні з чим незрівняний. Поки сезон заготівель в самому розпалі – пробуйте і ви зробити ексклюзивну закуску на зиму.

    Вдалого вам приготування і приємного апетиту!