Коли сезон смугастої ягоди закінчується і на ринках розпродують останні дозрілі плоди, хочеться будь-яким способом зберегти шматочок літа. Зберегти ягоди в свіжому вигляді не вдасться, але їх можна замочити, про те, як солити кавуни в бочці (рецепт з відео є на сайті) – розповімо в статті. Технологія соління смугастих плодів складається з важливих нюансів, знаючи які – можна з легкістю зробити смачну зимову заготовку з літньої ягоди.
Як правильно вибрати кавуни для засолювання в бочці
Успішне соління баштанної культури багато в чому залежить від неї самої. Вибравши невдалий для засолювання плід, можна зіпсувати весь процес заготовки.
Мало того, що зіпсується безпосередньо «невдала» ягода, так вона ще істотно зіпсує і всі інші. Саме тому при виборі кавунів для замочування – обов’язково слід звертати увагу на наступні ознаки.
- Їх «вік»: плоди не повинні бути перезрілими, вибирати варто в міру стиглі кавуни. Краще навіть взяти злегка недозрілі, ніж ті, які вже почали псуватися під впливом своєї «переспів».
- Цілісність: важливо вибирати ті ягоди, на поверхні яких немає плям незрозумілого походження, подряпин, вм’ятин та інших пошкоджень.
- Розмір і тонкість шкірки: найкраще для засолювання підходять невеликі ягоди (розміром не більше 2 кг.) З тонкою шкіркою.
- Кількість нітратів в плоді: намагайтеся вибирати кавуни, що не містять настільки шкідливі нітратні речовини. Адже якщо замочувати ягоди цілком в бочці, то і нітрати, що накопичуються безпосередньо в шкірці, потраплять до вас на стіл.
- Колір і консистенцію кавунової м’якоті: вона повинна бути рожевою і обов’язково щільною. М’яка і розсипчаста начинка «цукрових» плодів для засолювання не підходить.
Дотримуючись простих рекомендацій, ви завжди зможете вдало підібрати хороший продукт і з користю застосувати його в приготуванні смачної зимової закуски.
Для вдалої покупки рекомендуємо вивчити детально всі нюанси правильного вибору ягоди:
Як правильно вибрати стиглий кавун
Як підготувати бочку для соління кавунів
Найкращий спосіб вдало засолити кавуни – це замочити їх в дерев’яній бочці. Завдяки такій методиці – можна швидко і легко підсолити навіть найсолодший плід. Смак у замоченої в дерев’яному діжці ягоди завжди виходить особливий, саме тому бочкова засолювання так популярна.
Однак, щоб процес соління вдався на славу – бочку необхідно правильно підготувати. Для цього знадобиться:
- Ретельно промити дерев’яну ємність холодною водою;
- Двічі ошпарити її окропом;
- Накрити бочку чистим рушником (ганчіркою) і віднести її в тепле закрите приміщення, щоб в помиту ємність не потрапила пил.
Рецепт засолювання кавунів
Посолити стиглі смугасті плоди зовсім не складно. Все, що необхідно зробити – це правильно вибрати і підготувати продукти, а також зробити хороший розсіл і забезпечити зимової заготівлі необхідні умови зберігання. Про те, як вибрати хороші кавуни – ми описали вище в статті, а ось як їх підготувати до засолюванні – з’ясуємо прямо зараз.
Правила підготовки ягоди до соління
- Промиваємо кавуни в воді і обтирає їх рушником.
- Проколюємо зубочисткою (або будь-який паличкою, виготовленої з дерева) шкірку не більше 10 разів. Проколи повинні розташовуватися на поверхні плода симетрично.
- Проколоті ягоди укладаємо в промитий бочонок і заливаємо їх розсолом, покриваючи плоди повністю.
Як солити кавуни в бочці цілком
Складові
- Кавун – кількість визначається розміром ємності + –
- Вода – к-ть залежить від кол-ва кавунів + –
- Сіль (НЕ йодованої) – береться в розрахунку 600-800 г на 10 л води + –
Приготування
Способів засолювання стиглих кавунів чимало. Можна їх замочувати, додаючи цукор, а можна обійтися без нього, можна розбавляти смак мочені кавунів спеціями, а можна повністю від них відмовитися, зберігаючи виключно природний смаковий відтінок. Ми пропонуємо вам розглянути варіант засолювання без цукру і без спецій. Це найбільш простий, але не менш ефективний спосіб смачно замочити плоди.
- Накриваємо бочку з залитими розсолом кавунами чистою тканиною.
- Зверху кладемо спеціальну дошку (або дерев’яний круг), на яку ставимо важкий камінь. Його попередньо також промиваємо і обшпарюємо окропом. Важливо правильно розрахувати вагу гніту, інакше – дошка або коло будуть спливати з розсолу і в бочку почне проникати повітря.
- Ми залишаємо накриту бочку при кімнатній температурі. Перший етап замочування триває 12-24 години. Час засолювання безпосередньо залежить від розмірів плода.
Важливо: якщо кількість розсолу зменшиться – доливаємо в бочонок стільки геліорідини, скільки необхідно.
Поради кухарчука
Солоні кавуни тримати в дерев’яній бочці можна і довше 3-х тижнів. Для цього необхідно періодично заглядати в дерев’яну ємність і перевіряти – не почався чи процес бродіння.
Щоб цього не допустити – дотримуйте кілька важливих правил, які до того ж ще й захистять ваші бочкові кавуни від попадання пилу і бруду, що не дасть продукту можливості зіпсуватися завчасно:
- ємність, в якій солятся кавуни, завжди повинна бути закрита;
- діставати кожну окрему ягоду потрібно виключно чистими столовими приборами.
Забезпечивши мочені кавунів всі необхідні умови зберігання – можна не переживати за тривалість їх зберігання. Такі плоди простоять в діжці до самого Нового року, а то і довше. Інші способи збереження кавуна до Нового року описані в інших статтях на нашому сайті:
- Правила зберігання кавуна до Нового року
- Зберігання кавуна в погребі
- Як зберігати кавун в холодильнику
Час, коли найкраще братися за засолювання ягід – це середина-кінець жовтня. До цього часу плоди гарненько дозрівають, та й температурний режим вже той, що потрібно. Влітку від спеки ягоди нікуди не дінеш. Так що оптимальний період для засолювання – середина осені.
Як мочити кавуни в пластиковій бочці
Ні для кого не секрет, що способи засолювання кавунів бувають різними. Найкращим вважається засолювання в дерев’яній бочці. Але що робити, якщо такий в наявності немає. У такому випадку можна скористатися пластиковою бочкою або ємністю, виготовленої з нержавіючої сталі.
Рецепт засолювання в пластикових ємностях такий же, як і в дерев’яних діжках. Однак смак у них може бути гірше тих, які солілісь в бочці з натурального дерева.
Пластик – матеріал штучний і нерідко має виражену промисловим запахом, а кавуни, як губка, завжди вбирають в себе всі сторонні аромати і шкідливі речовини, які під дією розсолу активізуються.
Засолка в посуді з нержавіючої сталі
Посуд з нержавіючої сталі також не найкращий варіант. Розсіл може «роз’їсти» навіть самий хороший метал. Тому використовувати нержавійку потрібно тільки в самих крайніх випадках, якщо зовсім вже не буде в чому засолити плоди.
Вибираючи спосіб засолювання в посуді з нержавіючої сталі – необхідна величезна увага приділити її якості. Нержавіючі ємності обов’язково повинні бути високої якості, щоб стійко трималися під напором навіть дуже міцного розсолу.
Заготовки на зиму: дрібні бочкові кавуни в банках
Ще один варіант засолювання смугастих ягід – це мочіння в банках. Цілком, звичайно, замочити плоди не вдасться, але шматочками можна.
Для засолювання в банку знадобиться нарізати кавуни так, щоб вони пролазили в шийку, потім залити їх розсолом і на 2-3 дні залишити при кімнатній t ° C. Або ж є ще один варіант: в бочці засолюють дрібні кавуни.
- Заздалегідь перекладаємо нарізані плоди в промиті чисті банки.
- Після цього, щоб продукт довше зберігався, – розсіл кип’ятимо і знову заливаємо їм кавунові часточки.
- Далі – ємності закочує і прибираємо на зберігання.
Ідеальною температурою для зберігання солоних кавунів, незалежно від того, де їх солять (бочки, банки і т. Д.) Є t 0- + 3 ° C. В таких умовах ягоди можуть протриматися всю зиму. Більш докладно про рецепти засолювання кавунів в банках читайте у нас на сайті.
Бочкова засолювання: чи можна класти спеції
Солити стиглі ягоди можна як у власному соку, без додавання різних спецій, так і спільно з прянощами. В якості останніх підійде все, що завгодно. Кавун настільки універсальний продукт, що є його можна не тільки солодким і солоним, але і пряним.
Спеції, які можна додавати в мочені кавуни:
- імбир;
- листя вишні, дуба, черешні, смородини;
- коріандр;
- часник;
- корінь хрону;
- селера;
- запашний перець;
- червоний гострий перець і багато іншого.
Крім спецій і прянощів, солити кавуни можна і з іншими продуктами (наприклад, з яблуками, капустою, зеленими помідорами і т. Д.), Які найкращим чином доповнять смак кавунової засолювання.
Поради кухарчука
Щоб готові бочкові або засолені в банках кавуни не псувалися – стежте за ними. Якщо побачите, що з’явилася цвіль, тоді акуратно зніміть її і долийте в ємність необхідну кількість розсолу. Гніт потрібно буде промити і знову придавити їм кавуни.
При необхідній температурі і належної уваги за процесом засолювання – частування з баштанної культури вийде дуже і дуже смачним. За зимовим столом вся ваша сім’я пальчики оближе, пробуючи домашню заготовку.
Ми розповіли вам всі секрети того, як солити кавуни в бочці правильно. Рецепт засолювання, як ви бачите, дуже простий, зате смак у неї виходить особливий і ні з чим незрівняний. Поки сезон заготівель в самому розпалі – пробуйте і ви зробити ексклюзивну закуску на зиму.
Вдалого вам приготування і приємного апетиту!