Пишна випічка з ягідної начинкою – це рай для гурмана, адже таке вдале поєднання підніме настрій будь-кому, навіть в самий похмурий день.
Видів ягідної випічки існує багато, але ми вам пропонуємо спекти заливний пиріг з вишнею, рецепт його так простий, що їм зможе опанувати навіть починаюча господиня. Таким десертом не соромно похвалитися ні перед своїми, ні перед чужими, так що запасайтеся ягодами (щоб готувати випічку і взимку) і записуйте рецепти.
Заливний пиріг на кефірі з вишнею: рецепт в духовці
Складові
- Вишневі ягоди без кісточок (свіжі або морожені) – 1,5 ст. + –
- Борошно пшеничне – 2,5 ст. + –
- Цукор – 160 г (або за смаком) + –
- Кефір – 450 мл + –
- Сода – 1,5 ч.л. + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Рослинна олія (для змащування форми) – 3 ст.л. + –
- Сіль – 1 ч.л. + –
Заливний вишневий пиріг: рецепт на кефірі
Тісто на кефірі славиться своїми пишними формами і ніжністю, а тому, як можна не взяти його за основу улюбленого ягідного пирога. М’яка повітряна основа з соковитою вишневою начинкою створять прекрасний тандем, відірватися від якого буде не в силі ніхто.
Вишню для начинки беріть на свій розсуд (можна взяти і свіжу, і заморожену), солодкість пирога ви також регулюєте самостійно. Але намагайтеся не переборщити, адже в вишневих плодах (в залежності від сорту) теж є певна ступінь солодощі.
Готуємо форму для випікання
- Насамперед готуємо форму для випікання ягідного пирога: наливаємо в неї масло (рослинне), потім поміщаємо на 15 хвилин в розігріту до 200 градусів духовку.
За цей час масло має добре прогрітися і навіть почати закипати – такий простий спосіб підготовки форми дозволить після закінчення випікання легко витягти з неї готовий пиріг.
Замішуємо тісто на вишневий пиріг
- Змішуємо в глибокій мисці кефір, сіль, цукор, яйця. Всі додані компоненти ретельно перемішуємо, поки вони не стануть однорідною масою.
- Слідом всипаємо в збиту суміш просіяне борошно, знову все збиваємо вінчиком.
- Кладемо в майже готове тісто соду (оцтом гасити її не потрібно) і ще раз все грунтовно перемішуємо.
Формуємо пиріг з вишнею
- Форму з прожареним маслом дістаємо з духовки і виливаємо в неї ½ від всієї маси тесту.
- На тестову основу кладемо вишню, заливаємо начинку половиною тесту, після чого відправляємо пиріг в духовку на півгодини.
- Через 30 хвилин випічку дістаємо з духовки, потім витягуємо з форми і трохи охолоджуємо, перш ніж нарізати порційними шматочками і подати до столу.
Подавати ароматний вишневий пиріг на кефірі краще з коханою гарячим напоєм: какао, кава, чаєм, гарячим шоколадом, молоком і т.п. Ваші домочадці з’їдять такий десерт за лічені хвилини, і не виключено, що попросять добавки.
Рецепт пісочного пирога з вишнею і сметаною заливкою
Вишневий пиріг в сметанному заливанні – дуже смачний, не дарма ж його рецепт такий популярний. На смак десерт зі сметаною заливкою виходить ніжним, завдяки вишням в начинці – соковитим і пікантним, а випікання в духовці надає йому апетитний зовнішній вигляд.
Випікання займає небагато часу, правда, після охолодження готовий десерт рекомендується на годину-другу прибрати в холодильник, щоб він застиг.
Складові
Для тестової основи
- Вершкове масло – 100 г;
- Сіль – 1 щіпка;
- Жовток яйця – 1 шт .;
- Ванільний цукор – 10 г;
- Борошно пшеничне – 200 г;
- Цукрова пудра – 50 г.
Для вишневої начинки
- Вишня (свіжа або заморожена) – 500 г;
- Крохмаль – 1 ст.л .;
- Сметана (жирність 20%) – 250 г;
- Яйця – 2 шт .;
- Цукрова пудра – 50 г;
- Ванільний цукор – 10 г.
Як спекти пісочний заливний пиріг з вишнею та сметаною
- Розтираємо підтале (кімнатної температури) вершкове масло з цукровою пудрою, сіллю і ванільним цукром.
- Додаємо в отриману суміш яєчний жовток, ретельно все перемішуємо.
- Не припиняючи заважати, порціями вводимо просіяне борошно і починаємо замішувати тісто.
- Розстеляємо папір для випічки, перекладаємо на неї тісто, накриваємо його харчовою плівкою, після чого розгортаємо в пласт, товщиною приблизно 0,7 см.
- Переносимо тісто з папером безпосередньо в форму, знімаємо з нього плівку, робимо проколи в декількох місцях (радимо для цього використовувати вилку) і на 10 хвилин прибираємо форму з майбутньою ягідної випічкою в морозилку. За цей, нехай і невеликий, проміжок часу тісто застигне, що посприяє кращому збереженню його форми в процесі випічки.
- Духова шафа розігріваємо до 180 ° С, а потім поміщаємо в нього форму з пирогом. Випікатися він повинен 10-15 хвилин, до напівготовності.
- За ці 10-15 хвилин ми встигнемо зробити вишневу начинку: в мисці змішуємо сметану, яйця, цукор ванільний, крохмаль, цукрову пудру (заважати компоненти потрібно ретельно). Наостанок очищаємо від кісточок ягоди вишні.
- Коли тестова основа пропечеться як слід – дістаємо форму з духовки, покриваємо тісто шаром очищеної від кісточок вишні, заливаємо сметаною заливкою і відправляємо в черговий раз в духовку випікатися.
- На цей раз часу в духовці становитиме 40 хвилин. Вважати готовим пиріг з вишнею та сметаною можна тоді, коли ягідна начинка добре загусне.
- Готовий десерт остуджують при кімнатній температурі, після чого відправляємо його в холодильник на 1-2 години.
- Перед подачею випічку нарізаємо гарними порційними шматочками і подаємо до столу з будь-яким гарячим напоєм.
Поради з приготування ягідних пирогів
- За таким принципом, який поданий в двох вищеописаних рецептах, можна приготувати пироги і з іншими ягідними начинками. Технологія замісу тіста для них і оформлення пирога нічим не відрізняються.
- Єдиний нюанс, на який варто було б зробити акцент, такий: якщо ягода за своєю природою дуже соковита, то попередньо зайвий сік потрібно злити. Їм ви можете наостанок полити тісто або додати його до складу заливки. Те ж саме стосується випадків, коли ви використовуєте заморожені плоди: після розморожування зайву воду краще злити.
Як бачите, спекти заливний пиріг з вишнею будинку дуже просто. Рецепти його приготування зрозумілі, не вимагають величезних фінансових витрат, та й часу багато рецептурні кулінарні маніпуляції не віднімуть – словом, вигідні такі пироги у всіх сенсах.
Але хай там як, а найголовніше – це приголомшливий смак і ніжна консистенція тесту, за які ця випічка так полюбилася. Загалом, якщо хочете здивувати, особливо не напружуючись, то заливний пиріг з соковитою вишнею – ваш варіант.
Смачного!