Всі ми дуже любимо рецепти, з якими не потрібно довго "заморочуватися", а можна швидко і без зусиль отримати смачне і корисне блюдо. Наша докладна покрокова інструкція по приготуванню овочів в лаваші цілком заслуговує на те, щоб вставити її в рамочку і поставити на чільне місце в кухні. Це ж просто "паличка-виручалочка" для тих, хто не хоче харчуватися шкідливим фастфудом, але не може придумати гамбургерів здорової альтернативи.
Лаваш з помідорами і сиром, а також іншими цікавими комбінаціями – це Клондайк для всіх прихильників більш-менш правильного харчування. Такий цікавий перекус припаде до душі і школяреві, і панночці, що піклується про фігуру, і офісного клерка, яка не бажає харчуватися в кафе.
Маленькі таємниці великого успіху
Нікому не хочеться витрачати навіть трохи свого часу, щоб в результаті отримати невиразну мішанину на тарілці. Ми запитали досвідчених господинь і кулінарів, як зробити, щоб овочі в лаваші вдалися на славу. Їх відповіді-поради читаємо нижче!
- Не потрібно економити на якості лаваша, в яке будуть завертатися "дари городу". Інакше замість акуратного згорточки у вас може вийти щось, що нагадує рваний пакетик, з якого вивалюється начинка з овочів в лаваші.
- У мікрохвильовці з грилем "конвертики" набувають підсмажену кірочку і апетитний золотистий відтінок.
- Якщо лист з тіста перед тим, як загортати в нього інгредієнти, потрібно змастити чимось рідким, наприклад, майонезом, не варто розводити зайву сльота – тоненького шару буде достатньо.
- Є рецепти, де лаваш з овочами замість запікання, навпаки, поміщають в холодильник. Покладіть його під прес – так воно вийде ще більш соковитим, а тісто перестане бути гумовим (багато хто скаржиться саме на це!).
Лаваш з помідорами і сиром "Сніданок переможця"
Складові
- Лаваш вірменський – 2 листи + –
- Сир вершковий – 250 г + –
- Салат листовий – 6-8 аркушів + –
- Куряча грудка – 250 г + –
- Морква «корейська» – 100 г + –
- Капуста білокачанна – 150 г + –
- Помідори – 3 плоди + –
- Сіль – за смаком + –
- Рослинна олія – 2 ст. л. + –
Приготування
Як ви дивитеся на такий початок дня: разом з смачним рулетиком організм отримує ще й левову частку вітамінів, мікроелементів і білків. Перевірено: енергії від такої «підзарядки» вистачає надовго, а сонливості і тяжкості вона не викликає. Відмінний початок для нових звершень і перемог, чи не так?
1. Для початку давайте підготуємо всі компоненти для загортання в лаваш. Для цього курятину очищаємо від сухожиль і шкірки і оговтується варитися до готовності. Капусту дрібно шаткуємо і зсипали в окрему ємність. Помідори нарізаємо невеликими кубиками і також виділяємо для них невелику ємність (хоча інгредієнти і будуть розташовуватися шарами, ми не будемо їх змішувати до формування рулетів).
2. Відварену курячу грудку трохи охолоджуємо і поділяємо на шматочки руками або подрібнюємо на маленькі брусочки. Розміщуємо нарізку на сковороду з покладеним кількістю масла, солимо і обсмажуємо до ледь помітної "золотинки".
3. На рівній поверхні розкладаємо листи з тіста – ті самі, які є оболонкою для всіх інгредієнтів, в тому числі сира і помідор. Обережно обмазуємо їх сиром так, щоб він рівним шаром покрив весь пласт.
4. Салат промиваємо і злегка струшуємо, щоб прибрати надлишки води. Рвемо листочки руками і приступаємо до приготування рулету.
5. На лаваш з сирним шаром кладемо шматочки листочків салату, потім рівномірно розподіляємо капусту і моркву, а після – помідорову нарізку. В останню чергу висипаємо підсмажену курятину і додаємо ще крапельку солі (за смаком).
6. Акуратно чіпляємо один край, злегка підвертаємо його і починаємо скручувати наші овочі в лаваші. Другий лист робимо точно так же.
7. Готові вироби розрізаємо на кілька частин (таких, щоб їх було зручно тримати в руці). До дегустації частування можна приступати відразу, а можна помістити його в холодильник під вантаж, щоб соки і запахи закуски змішалися (у цьому випадку сніданок готуємо ввечері).
У нас вийшов відмінний сніданок, який гарантовано сподобається всім домашнім, а залишки можна взяти з собою на роботу або дати дітям до школи.
Поради кухарчуком
- В якості додаткової "родзинки" лаваша з сиром і помідорами можна використовувати шинку. Поріжте невеликий шматочок і покладіть його під самий кінець поверх курки – вийде дуже смачно!
- Якщо вам більше до душі традиційний варіант формування лаваша, то немає необхідності шукати інший рецепт – від зміни місць доданків сума навряд чи зміниться. Просто помітите на середину листа компоненти, зазначені вище, і скрутіть краю так, як вам подобається.
- Оливки і маслини надають смаку пікантності. Розріжте жменю плодів на половинки, видаліть кісточки (якщо вони є) і висипте їх на лист в якості фінального штриха.
Залишилися ще листи? Ми знаємо, як їх використовувати!
Крім овочів в лаваші, існує ще безліч смачних начинок, які обов’язково варто спробувати.
- Крабовий салат все люблять? Ось і начинку для рулету можна зробити схожу на це частування. Змішуємо терті варені яйця, порізані крабові палички, будь-яку зелень і майонез. Обов’язково додаємо туди ж пару подрібнених часточок часничку. Виходить відмінне ситну страву.
- Звичайний сир, подрібнена зелень, часник і яйце дадуть чудове поєднання для начинки.
- Слабосолона сьомга, свіжі огірочки і зелень – відмінний рецепт, який прикрасить будь-який фуршет.
Сподіваємося, наш лаваш з сиром і помідорами, а також інші цікаві мікси для начинок, будуть оцінені вами по достоїнству!