Що робити, якщо потрібне листкове тісто? Немає нічого простішого: сходити в магазин і купити, там сьогодні представлено багато варіантів. Але приготувати самостійно цікавіше, дешевше, смачніше, тому що в рецепті може бути використаний не тільки маргарин, а й вершкове масло. Смачне листкове тісто, рецепт приготування якого буде описано докладно, можна приготувати і зберігати в морозильній камері. У міру необхідності можна дістати потрібну кількість і за короткий час нагодувати сім’ю.
Листкове тісто
Воно буває дріжджове, і бездріжджове. Приготувати можна найрізноманітніші варіанти кулінарних шедеврів, страви та випічка можуть бути і солоними, і солодкими, наприклад, листкове тісто з персиками. Тісто виходить ніжним, але за умови, що продукти будуть використовуватися якісні. Наприклад, якщо маргарин буде невдалим, то шаруватість не вийде або буде слабкою. Тісто може погано піднятися, буде жорстким і до повітряного десерту йому буде дуже далеко.
Борошно – важлива частина рецептури, і вона має бути високої якості, оскільки тісто багато разів розтягується і прокочується. Тому еластичність і пружність є запорукою успіху при приготуванні тіста. З вершковим маслом трохи інший температурний режим, ніж з маргарином, якщо це дріжджове тісто, краще займатися поки тісто холодне, щоб дріжджі почали працювати тільки під час вистоювання виробів.
Рецепти приготування листкового тіста
Є кілька варіантів приготування листкового тіста.
Класичний, при якому буде потрібно:
- 450 г борошна;
- склянка холодної води;
- сіль;
- 400 г вершкового масла (воно повинно бути пластичним, хорошої якості), або 250 г маргарину високої жирності. Допускається додати смалець або олію під час обробки тіста.
Важливо правильно розкачати тісто, враховувати товщину в рекомендаціях, і кількість шарів, оскільки від цього залежить шаруватість. Масло має бути холодним, маргарин кімнатної температури.
Замісити тісто, витратити на це мінімум часу, дочекатися однорідності, достатньо стадії тіста, яке трохи схопилося. Надрізати хрест-навхрест і помістити в холодильник на 30 хвилин або більше. Коли час минув, дістати тісто і в утворений хрест ввести пластичний маргарин. Якщо це масло, і воно кришиться, то не підходить для листкової випічки. Накрити одним краєм, притиснути, накрити іншим боком, має вийти конверт. Розкачати тісто, намагатися зробити прямокутник. Далі перевернути тісто швом донизу у напрямку від себе, розкачати, скласти по черзі праву і ліву частини одна на одну, перевернути на 90 градусів і розкачати до товщини 1 см, краще трохи тонше.
Знову скласти вдвічі, розкачати, помістити в холодильник на півгодини. Повторити розкочування, але складати вже втричі, всього має вийти шість підходів. Після того, як тісто відлежиться в холодильнику, можна приступати до приготування. Харчування можна зробити різноманітним і смачним, використовуючи листкове тісто.
Якщо зберігати тісто в морозильнику, то воно стане пишнішим.
Листкове тісто для пиріжків, самси
Необхідно замісити тісто як на пельмені, достатньо 400 г борошна, склянка води, сіль. Розкачати велике коло або прямокутник, і акуратно пензликом змастити вершковим маслом. Розкачати ще одну заготовку і покласти зверху попередньої, і також змастити, повторити три рази. Скрутити в рулет, обтягнути харчовою плівкою, помістити в холодильник на годину. Дістати, нарізати шайби, розкачати таким чином, щоб вийшли кола, як на спилі дерева. Виходить листковий пиріжок із ніжним шаруватим тістом.