Тунець

користь тунця
Чудо досягає в довжину 4,5 метрів, а масою понад 650 кг настільки популярно у гурманів усього світу, що його вид стоїть на межі вимирання. Тунець – неймовірно смачна риба, корисні властивості якої можуть скласти конкуренцію будь-яким іншим продуктам і навіть хваленим фармацевтичних препаратів. Хімічний склад м’яса буквально вражає великою кількістю вітамінів, мінералів і безліччю інших, вкрай необхідних для здоров’я людини елементів.

Місцем проживання тунці обрали тропічні і субтропічні води, зокрема Тихий, Індійський, Атлантичний океан. На території країн СНД цю рибу можна зустріти в Азовському і Чорному морі. Промисел тунця в наші дні доходить до глобальних масштабів, хоча ще менше ста років тому цих морських мешканців з працею могли порахувати рибою.

Жителі Франції, відомі гурмани, за насичений червоний колір м’яса називали тунця «океанічної телятиною». Однак через якийсь час, оцінивши смакові якості, цих риб-гігантів стали несамовито винищувати для задоволення своїх кулінарних потреб.

На сьогоднішній день жителі Японії за рік з’їдають 83 тонни тунця. У Сполучених Штатах Америки консервований тунець становить більше половини від загальної рибної консервованої продукції. Історично склалася тяга іспанців до цього морепродукту.

тунець

Однак, неймовірна пристрасть жителів країни висхідного сонця до блакитного тунця, звелася до того, що основний улов цієї риби сконцентрувався саме в Японії. Саме там знаходиться найбільший світовий ринок рибної продукції.

У Цукідзі регулярно влаштовуються торги на тунця, і часом пристрасті на рибному базарі легко складуть конкуренцію фондовій біржі. На цьому ринку закуповують «блакитну рибу» найвідоміші і дорогі ресторани світу. На початку нинішнього року 222 кілограмова блакитна рибина була продана за неймовірну суму в 1,8 мільйона доларів США.

Тунець при продажу

користь тунця

Така тенденція до попиту на цих скумбрієвих анітрохи не дивує, оскільки риби-гіганти вкрай корисні. Їх м’ясо містить більше 22% білка і 19% жиру. Крім того, тунці є воістину джерело вітамінів і мінералів, в 100 г рибного філе зазначено вміст Fe, Zn, Cu, I, Se, Mn, P, K, Mg, Na, Ca, а також:

  • Ретинолу (650мг), що відповідає за імунітет і молодість;
  • Тіаміну (0,24 мг) і піридоксину (0,5 мг), які стимулюють обмінні процеси;
  • Рибофлавіну (0,25 мг), від якого залежить здоров’я волосся, нігтів і епідермісу;
  • Ніацину (8,6 мг), що знижує рівень холестерину в крові і володіє заспокійливим ефектом;
  • Холіну (60мг), корисного для серця і печінки;
  • Ціанокобаламіну (9,5 мкг) – профілактика анемії;
  • Токоферолу (1 мг), який є активним антиоксидантом і стимулює фертильність;
  • Вітаміну d (5,5 мкг), необхідного для засвоєння кальцію і для попередження рахіту;
  • Фолієвої кислоти (2 мкг), який відповідає за клітинне оновлення;

Корисні властивості тунця

Крім вітамінно-мінерального складу тунцевим м’ясо містить жирні кислоти омега-6 і до 1 г на кожні 100 г продукту омега-3. Ці поліненасичені жири вкрай важливі для організму, проте людина влаштована так, що самостійно не в силах виробляти ці елементи. Саме тому отримувати їх можна лише разом з харчуванням. У їх функції входить захист внутрішніх органів і розрідження крові.

Крім того, молодість, здоров’я і краса шкіри і волосся безпосередньо залежать від кількості цих сполук. Вони дозволяють зору залишатися гострим, судинах – чистими, фертильності – ефективною. Омега-3-це справжній еліксир молодості, який також бореться з раковими клітинами. Завдяки цим включень, вживання тунця підвищує імунітет, регенерацію клітин, допомагає при дерматологічних і суглобових захворюваннях.

калорійність

Незважаючи на вражаючий рівень жирів в цій рибі, тунець є дієтичним продуктом, завдяки нульовому вуглеводного рівню. Його енергетична цінність дорівнює 145 ккал на 100 г рибного м’яса. Однак при такій відносно невисокою калорійності риба по праву вважається неймовірно живильним, що досягається за рахунок високого жирового змісту.

калорійність тунця

Харчова цінність свіжого тунця:

  • Білки – 23,4 г;
  • Жири – 5 г;
  • H2O – 68 г;
  • Зола – 1,2 г;

Тунець в консервах має дещо іншу харчову та енергетичну цінність. Калорійність зважаючи масляного маринаду зростає до 200 ккал.

  • Білки – 29 г;
  • Жири – 8,3 г;
  • Зола – 2,8 г;
  • H2O – 60 г;
  • Холестерин – 17,5 мг;

Щодо вітамінів і мінералів склад практично не змінюється.

Як вибрати тунця

Свіже філе рибини, на жаль, не може зберігатися більше чотирьох днів, а заморожений – більше двох тижнів. Саме тому дуже ретельно вивчіть продукцію перед тим, як купувати її.

Свіже філе цих скумбрієвих має темно-червоний колір. Якщо в м’ясі ви виявите коричневі плями, а сама текстура відтінку буде нерівномірною, то можна сміливо відмовитися від покупки дуже і дуже недешевої рибки.

Якщо ви вирішили прикупити тунцеві консерви, то найпершим справою дивіться склад продукції. Тунець у власному соку зберігає більше корисних властивостей, ніж його масляний «колега».

Також огляньте уважно бляшанку. Тара не повинна бути м’ятою, інакше в ній змінюється тиск, що позначається на якості продукту. Крім того, роздута банку є прямою вказівкою на псування риби.

Як правильно вибрати тунця

Наступний етап при покупці консервів – це вивчення терміну придатності. Найнадійнішою є маркування, вибита на дні банки зсередини, тобто опукла. Це означає, що дату вибивали безпосередньо перед закладанням риби і перебити в такому випадку число буде неможливо. Самим ненадійним вважається нанесення дати фарбою, оскільки її дуже легко підробити.

Найсмачнішими вважаються ті консерви, яким більше трьох місяців. Саме такий продукт вважає максимально готовим.

Як зберігати філе і консерви

Зберігати свіже м’ясо риби слід в холодильнику не більше 2-4 днів. У морозильній камері термін можна збільшити до 14 днів, проте через визначений термін м’ясо починає окислюватися і втрачати свої смакові і корисні якості.

Тунець в консервах залишиться придатним навіть через кілька місяців. Але відкриту банку не варто зберігати більше доби.

Тунець є продуктом для безкрайніх фантазій найзавзятіших кулінарів. Цю рибу використовую для запікання і супів, для суші і салатів, для закусок і гарячих страв. Найважливіше, що при будь-термообробці корисні властивості тунця залишаться при ньому. З цією рибою ви зможете насолодитися незабутнім смаком вишуканих кулінарних шедеврів з незрівнянної користю для здоров’я і підтримки краси і молодості.