Способи приготування домашньої ковбаси

Способи приготування домашньої ковбаси
Купівля ковбасної продукції нині скидається на російську рулетку, адже не знаєш, м’ясо якого звіра використовувалася і чи є воно там взагалі. І тому недивний той факт, що все частіше в записах домогосподарок зустрічаються рецепти типу «Домашня ковбаса в банку» і подробиці про те, скільки її смажити. Що найцікавіше, асортимент м’ясних виробів домашнього приготування настільки широкий, що легко зможе скласти конкуренцію промисловості.

Існує досить багато різних заходів, які покликані урізноманітнити ковбасне пишність і смаком, і видом, і консистенцією. Це і особливості приготування фаршу, і природно, тип обраного м’ясного або рослинного продукту (вегетаріанську продукцію ще ніхто не відміняв).

Грамотний підбір спецій і різних добавок також здатний надати готовому виробу індивідуальність і оригінальність. Однак одними з найбільш важливих аспектів, які кардинальним чином змінюють смакові якості ковбас – це способи їх обробки, які щось ми і розглянемо більш детально

Способи приготування домашньої ковбаси

Домашня ковбаса в банку

У Європі вже давно віддають перевагу здоровому харчуванню, і приготування різних страв в банку – це їх ноу-хау. Якщо виробляти термообробку продуктів в герметично закритій тарі, то все соки, аромати, а головне корисні речовини нікуди не зникнуть, а залишаться в готовій страві. Приготування ковбаски домашненькое таким ось витонченим способом робить цей м’ясний продукт надійним ще й тому, що продукти для готування ви підбираєте самі, і тому можете бути впевнені в їх якості, на відміну від заводської продукції.

Отже, які ж особливості такого ось баночного м’ясного хлібця?

Підготувавши і змішавши всі інгредієнти до однорідної маси, кілька нагадує паштет, нам потрібно її розподілити по чистим банкам і загвинтити кришками.

Домашня ковбаса в банку

З такого фаршу ми отримаємо просту варену ковбаску, а якщо в цей склад додати скибочки яловичини, то вийде шинковий варіант, при додаванні сала – «Любительський». Крім того, з цим рецептом можна експериментувати нескінченно, додаючи паприку, оливки, сир та інші смакові елементи.

Тепер на дно каструлі нам потрібно викласти рушник, на яке ми ставимо наші фаршировані банки, наливаємо в неї воду по плечики і ставимо на вогонь варитися мінімум 6 годин, а ще краще всю ніч. Головне не допускати повного википання рідини з каструльки.

Коли ковбаска буде готова, постає нове питання, як же витягти її з Стеклянка?

Складнощів тут немає, просто потрібно розрізати м’ясну варенку навпіл вщент і перевернувши баночку, витрусити спочатку одну, а потім і другу частину.

Копчення ковбас в домашніх умовах

Копчення – це один з найбільш поширених способів обробки ковбас. Ось її-то рідну люблять все від малого до великого, тому навчитися готувати таку смакоту просто життєво необхідно.

Коли кишки будуть нафаршировані і пов’язані або в кільце, або в сосиски, або батоном, їх слід підвісити в прохолодному місці на добу. Це потрібно для того, щоб фарш ущільнився, так би мовити дозрів. І тільки через певний час ми можемо приступати безпосередньо до копчення. Для цього попередньо кожну окрему колбасінку потрібно проткнути голкою в декількох місцях, щоб оболонка не лопнула від нагрівання, адже при високій температурі фарш буде розширюватися.

Якщо ви вирішили скористатися апаратом гарячої обробки, то час впливу має становити 2-3 години, теплим димом – 5 годин, і холодне копчення триває порядком 3-х днів. Краще звичайно буде, якщо під час «обкурювання» димом виріб буде перебувати в підвішеному стані, щоб гаряче повітря огортав його з усіх боків рівномірно.

Копчення ковбас в домашніх умовах

Деякі фахівці використовують варене копчення, тобто продукція спочатку відварюють близько 1 години, а потім тільки відправлялася в «димову завісу». Або ж навпаки, після каганця ковбаску відварюють 60 хвилин, охолоджують хвилин 10 в холодній водичці і використовують за призначенням.

При димообработке шкурка ковбаси, як правило, твердне, а сам продукт набуває характерного аромат і красивий золотисто-коричнево-червоний колір.

Якщо ви помітили на м’ясному кругляччям темні смужки в процесі приготування, це означає, що температура в коптильні була надмірно високою.

В’ялення домашніх ковбас

Сушені ковбаси, як і м’ясо, неймовірно смачні, але їх приготування досить затратно на час, адже для в’ялення цих продуктів потрібно більше двох тижнів. Просушувати вироби потрібно в підвішеному вигляді в прохолодному добре провітрюваному приміщенні. Як правило, через 20 днів вони будуть готові.

В'ялення домашніх ковбас

жарка ковбас

І ось вони красиві, начинені смачним м’ясом і спеціями лежать, згорнуті равликом і чекають своєї долі бути зажареними на сковороді, або запеченими в духовці. Але для цього обов’язково потрібно точно знати, як правильно і скільки за часом смажити домашні ковбаски.

Як і у випадку з копченням, наповнені фаршем черева слід спочатку розвісити на годинку – другу, для опади начинки усередині, після чого оболонку потрібно проткнути голкою 3-4 рази, щоб через ці отвори ізошел зайве повітря, та й до того ж цей захід служить гарантом від розриву ковбаски при смаженні.

Скільки смажити домашню ковбасу

Якщо ви вирішили смажити на сковороді, то рясно додайте на неї жирку, щоб наша краса не пригоріла. Час обробки 40-50 хвилин. В принципі запікання ковбас в духовці займає стільки ж часу, але температуру потрібно встановити на 200оС. Якщо зверху на наше блюдо покласти листочки вишеньки, то аромат буде просто незрівнянним. У жаровні ви можете підвішувати вироби або укладати на решітку, щоб зайвий жир стікав на деко.

Крім того, ви можете їх обсмажувати на грилі або на шампурах над багаттям.

Деякі товариші заради підстраховки вдаються до попередньої варінні ковбасної продукції, і лише потім обсмажують або запікають.

Перевірити готовність вироби можна за допомогою щупа-термометра, якщо температура всередині фаршу буде 72оС, то можна вважати виріб готовим.

Якщо такого приборчика у вас немає, то не біда, можна скористатися зубочисткою, проткнув вже просмажене ковбаску, повинен витікати прозорий сік, без ознак крові.

Домашня ковбаса в пляшці

На що тільки люди не йдуть в досягненні своїх цілей. Здавалося б, уже ні чого не здивуєшся, однак ковбаса в пластиковій пляшці – це шедевр. Є два варіанти приготування таких ось виробів: вегетаріанський і м’ясної. Різняться вони рецептурою виготовлення фаршу, і, відповідно, складом.

Якщо в першому випадку загустіння «ковбаски» відбувається за рахунок крохмалю, що міститься в горосі або злаках, то другий варіант тримається на желатині і кістковому відварі, як холодець, але досить-таки міцний.

Домашня ковбаса в пляшці

Отже, для пляшкової ковбаси ми повинні заповнити пластикову півлітрову тару овочевим фаршем, або вареним м’ясом і густим бульйоном з розчиненим у ньому желатином. Далі все просто, охолоджуємо в холодильнику до повного застигання (8 годин).

Потім нам варто просто розрізати пляшку і витягнути наше ковбасний виріб. Смачного!

Варка домашньої ковбаси

Якщо ви намітили на найближчі вихідні зробити варену домашню ковбасу, то ви повинні мати конкретні поняття про те, скільки і як її варити.

Найголовніше при готуванні, це дотримання температурного режиму, інакше всі ваші зусилля підуть прахом, і про соковитою м’ясною ковбаски варто забути. Начинені м’ясом, а потім відлежатися близько 2-х годин потрохи необхідно проткнути в декількох місцях зубочисткою, а потім відправити в каструльку з уже закипілої водою, після чого вогонь зменшуємо до мінімуму і варимо таким чином нашу смакоту протягом 1 години. Після чого ковбасний варений коло витягуємо з окропу, охолоджуємо, витримуємо в холодильнику 10 годин і можна їсти наше блюдо.

Скільки варити домашню ковбасу

Однак не завжди є можливість обзавестися натуральним «чохлом» для фарширування, а зробити вкусняшку, ой, як хочеться. Не біда, і тут є вихід, адже домашня ковбаса може готуватися і в харчовій плівці.

Розклавши поліетиленовий прямокутник на столі, викладаємо по краю підготовлений фарш, таким чином, щоб краї з обох сторін по 5 см залишалися порожніми. Далі звертаємо ковбаску, а кінчики целофану зав’язуємо міцною ниткою. Не варто відразу робити грубезний батон, краще навертеть кілька тонких, порядком 5-7 см в діаметрі.

Варена домашня ковбаса

Тепер нам потрібно їх зварити, для цього кип’ятимо в каструлі воду, ставимо вогонь на мінімум і викладаємо в неї наші ковбаси і варимо 60 хвилин. Зверху потрібно поставити якийсь вантаж, щоб вони не спливли. Через відведений час плівкові рулети виймаємо, охолоджуємо, розгортаємо і перекладаємо в холодильник, загорнувши в кальку або пергамент на 8 годин.

Домашня ковбаса в фользі

Голота на вигадки хитра, і чого тільки не придумають людський розум і світлі голови. Мало нам кишок і пакетів целофанових, так вдаримо ж продуктивністю ковбас та по фользі харчової! Так, так, і так теж може готуватися наша улюблена м’ясна смакота на бутерброд.

Складнощів абсолютно ніяких, тут схема роботи ідентична тій, що ми робили з харчовою плівкою. Фарш викладаємо на лист фольги з одного боку, так, щоб краї були вільними, звертаємо, а кінці скручуємо, як на цукерковому фантику.

Домашня ковбаса в фользі

Робимо в сріблястому панцирі проколи, і відправляємо цю красу на годину в духовку при 180оС. У призначену годину перевіряємо готовність, і якщо все ok, то виймаємо, охолоджуємо і витягаємо з «упаковки». Через день (зберігайте в холодильнику) можна їсти наш шедевр.

Ковбаса в тетрапаку

Але ентузіасти і на цьому не заспокоїлися і пішли далі. Тепер ковбасу можна зварити і в тетропаке. Приготований певним чином фарш, з додаванням крохмалю і сухого молока, збивається блендером до стану крему, який в свою чергу викладається в 0,5 літрову тетрапаковской упаковку від молока, кефіру і плотненько утрамбовується.

Домашня ковбаса в харчовій плівці

Зверху закриваємо конструкцію харчовою плівкою, ставимо коробку в поліетиленовий пакет, намагаємося по максимуму прибрати з нього повітря і зав’язуємо зверху мотузкою. Тепер справа за малим, відправляємо все це справа в каструльку з водою, ставимо на вогонь, чекаємо закипання, робимо газ трохи менше і варимо 50 хвилин.

Готову продукцію охолоджуємо, витягаємо, даємо відлежатися в холодильнику кілька годин і насолоджуємося найніжнішим м’ясним хлібцем.

Домашня ковбаса в банку дуже і дуже схожа на цей ось екземпляр в тетрапакети, проте в даному випадку приготування займає набагато менше часу, хоча за смаковими якостями анітрохи не поступається баночного виробу. Взагалі серед великої кількості запропонованих варіантів вам вже точно вдасться вибрати для себе найкращий.