Смажена картопля з грибами

Смажена картопля з грибами
Є страви в сімейному кулінарному арсеналі, які зустрічають за столом з незмінним захопленням і передчуттям чудового смаку. Улюблена усіма смажена або тушкована картопля з грібамі- якраз таке блюдо, і наші рецепти і поради, як майстерно її посмажити, неодмінно вас зацікавлять. Такі страви не здають своїх лідерських позицій в меню – через доступність продуктів і простоти створення, залишаючись найпопулярнішими стравами на столах.

Найчастіше картопля готують з печерицями – це і корисно, і завжди є. Але страву заграє більш вишуканими ароматами і присмаком, якщо для рецепта ви візьмете сушені лісові гриби, наприклад, боровики або підосичники.

Обробка сушених грибів перед смаженням

  1. Перебираємо всі екземпляри і замочуємо на 10-15 хвилин. Це ми робимо для розм’якшення можливого сміття.
  2. Гриби промиваємо старанно і заливаємо відфільтрованої водою так, щоб вони не плавали самотньо в її великій кількості. Нам же не потрібно, щоб усі корисні речовини та аромат пішли в воду?
  3. Воду, в якій відмочувалися наші грибочки, які не зливаємо безтурботно, а ставимо варити наш продукт саме в цьому грибному настої на 1 годину, не забувши трохи присолити і щільно прикрити кришкою.
  4. Зварені лісові грибочки виймаємо з бульйону (його потім можна з успіхом використовувати для грибного соусу), охолоджуємо, нарізаємо бажаним чином і смажимо.

Як смажити картоплю з грибами печерицями

Тепер обговоримо, як смажити картоплю з грибами так, щоб ніколи не зазнати фіаско. Існує 2 технології приготування картоплі смаженої з грибами:

Перша – картопля і гриби смажаться окремо, а перед їх повною готовністю з’єднуються «в танці смаку».

Друга – картопля з грибочками смажаться разом, в одному посуді. Найчастіше цю технологію застосовують для рецептів з печерицями.

Обидві технології прості у виконанні, страву виходить казковим за смаком, а після трапези залишається відчуття: «Добре, так мало!»

Смажена картопля з білими грибами в сметані

Це страва не потребує рекомендацій, правда ж? Це технологія створення страви, коли головні компоненти готуються окремо і з’єднуються фактично перед самою подачею до столу.

Складові

  • Картопля очищений – 700-800 г
  • Боровики сушені – близько 200 г
  • Масло рослинне, будь – 2-4 ст.л.
  • Цибуля ріпчаста середнього розміру – 2 шт.
  • Сметана – 1 стакан
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний, мелений – 6-8 горошин
  • Кріп – кілька гілочок

Смажена картопля з грибами

Приготування

  1. Обробляємо сухі білі грибочки за технологією, описаної вище.
  2. У цибулі знімаємо лушпиння, нарізаємо кільцями (якщо не любите бачити цибулю в їжі, то нарізуйте дрібно кубиками) і обсмажуємо до рум’яної золотистої. Додаємо підготовлені боровики, подсаливаем і обсмажуємо їх разом з цибулькою до готовності (хвилин 10-15), вливаємо сметану. Розмішуємо і тушкуємо 5-7 хвилинок.
  3. Картоплю шаткуємо соломкою, засипаємо в добре прогрітий глибокий сотейник з маслом і обсмажуємо до появи скоринки на сильному вогні.
  4. Майже готову картоплю солимо, зверху викладаємо гриби з цибулею в сметані, через млин приправляем гірким перцем і акуратно перемішуємо. Протушіваем всі компоненти в одному посуді під закритою кришкою 5 хвилин.
  5. Розкладаємо по порційних тарілках і подаємо, посипавши рубаним кропом.

Картопля смажена з грибами печерицями

Класичний вечерю, який цілком претендує на вишукане бенкет, якщо підключити до страви красиву сервіровку столу. Бо картопля з печерицями – це ароматний свято смаку – хіба з цим посперечаєшся?

Також зазначаємо, що цей рецепт картоплі смаженої з грибами демонструє реалізацію другої технології, коли основні компоненти страви смажаться одночасно.

Для реалізації рецепта нам знадобляться

  • приблизно 1 кг очищеної картоплі;
  • 600 г печериць;
  • пара цибулин;
  • 1 ст.ложка соку лимона;
  • 2-3 столові ложки рослинної (будь-якого) масла;
  • приправи для грибних страв і сіль.

Як посмажити картоплю з грибами

Приготування

  1. Печериці обтирає вологим рушником від пилу і міцелію, підрізаємо ніжки, якщо є необхідність, і промиваємо в друшляку під сильним струменем води. Нарізаємо великими шматками (можна і тонкими пластинами), складаємо в глибоку ємність і скроплюємо лимонним соком. Лимонний сік запобігає окисленню рослинних білків, в результаті нарізка печериць темніє повільніше.
  2. Звільняємо цибулю від лушпиння, нарізаємо будь-яким, звичним для вас, способом і злегка приспускають в маслі в сковорідці.
  3. Картоплю нарізаємо долечкамі, засипаємо в сковороду з цибулею і смажимо його спільно з цибулею, над сильним вогнем до напівготовності – приблизно 10-15 хвилин.
  4. Настала черга печериць: підсипає їх до картоплі з цибулькою, подсаливаем за смаком (з урахуванням солі в приправі для грибів), перемішуємо і готуємо ще 15 хвилин. Періодично помішувати. Кришкою можна не накривати. Перед закінченням смаження збагачуємо аромат приправою для грибних страв.
  5. Викладаємо на блюдо сервіровки, посипавши улюбленої зеленню. Подаємо з будь-яким білим соусом або зі сметаною.

Як ще можна готувати картоплю з грибами? Можна, наприклад, приготувати картоплю тушковану в горщиках. Цей спосіб гасіння гарантує відмінний результат – смачну, ароматну тушковану картоплю упереміж з грибною нарізкою! Смакота!

Читайте ще схожі записи:


Готуємо молоду смажену картоплю

Печеня з грибами в горщиках

Картопля смажена з грибами - рецепт в горщиках

Складові

  • Гриби будь-які – 200 г на горщик + –
  • Картопля – 2 = 3 бульби на горщик + –
  • Рослинна олія – ​​ля обсмажування + –
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки + –
  • Морква – 1 шт. + –
  • Часник – 1 зубчик (для запаху) + –
  • Сіль – скільки подобається + –
  • Чорний перець мелений – дві щіпки + –
  • Розмарин – щіпка + –
  • Твердий сир – 100 г + –
  • Сметана – 4 ст. л. + –

Приготування

У рецепті картоплі з грибами тушкованою ви можете використовувати будь-які гриби – і свіжі та сушені та заморожені. Це чудове страву підійде для сімейної вечері або обіду, а на святковому столі стане коронним.

  • Картопля очищаємо і нарізаємо кубиками однакового розміру. Очищену моркву теж подрібнюємо в формі маленьких кубиків (можна натерти і на тертці, але кубиками ефектніше виглядає в горщику). Обсмажуємо в киплячому маслечко спочатку картопля, далі доповнюємо сотейник і морквяним кубиками. Добиваємося рум’яної скоринки, а не готовності. Розкладаємо по горщикам.
  • Грибочки обробляємо тим способом, який вимагає використовуваний вид. Що залишився після варіння грибний бульйон НЕ виливаємо. Обсушуємо грибочки і робимо з них велику нарізку (в горщиках великі фракції – оптимальні).
  • У якісно прогрітий сотейник вливаємо олію, розпалюються його і кидаємо в нього рубаний ножем часник і дрібку розмарину – ароматизуючи таким чином масло.
  • Далі закладаємо в сотейник грибну нарізку, обсмажуємо її до краси невимовної і вже після появи скоринки додаємо цибулю. Ще трохи готуємо компоненти разом. Тобто цибулька тільки «приспускають» з грибними шматочками.
  • Поділяємо вміст сотейника навпіл і закладаємо ці частини в горщики, покриваючи картопля з морквою. Солимо, заправляємо перцем, заливаємо в горщики по 100 г грибного відвару (можна менше або більше).
    Картопля з грибами тушкована в горщиках
  • У кожен горщик кладемо по 2 ст.л. сметанки, посипаємо сиром і ставимо в жаркий (180-190 градусів) духовку. Готуємо приблизно 35-40 хвилин.
  • Подаємо до столу в горщиках, посипавши зеленню за смаком.

* Рада кухарчуком
Смажена або тушкована картопля з грибами – це завжди «свято живота»! Але для гурмана ситість – не мета. Для нього важливо отримати задоволення від їжі! Для задоволення і вишуканого аромату грибних страв підійдуть такі пряні трави і спеції: часник, паприка, естрагон, кайенский перець, базилік, розмарин, селера, петрушка, любисток, перець червоний каррі і чорний.