Є страви в сімейному кулінарному арсеналі, які зустрічають за столом з незмінним захопленням і передчуттям чудового смаку. Улюблена усіма смажена або тушкована картопля з грібамі- якраз таке блюдо, і наші рецепти і поради, як майстерно її посмажити, неодмінно вас зацікавлять. Такі страви не здають своїх лідерських позицій в меню – через доступність продуктів і простоти створення, залишаючись найпопулярнішими стравами на столах.
Найчастіше картопля готують з печерицями – це і корисно, і завжди є. Але страву заграє більш вишуканими ароматами і присмаком, якщо для рецепта ви візьмете сушені лісові гриби, наприклад, боровики або підосичники.
Обробка сушених грибів перед смаженням
- Перебираємо всі екземпляри і замочуємо на 10-15 хвилин. Це ми робимо для розм’якшення можливого сміття.
- Гриби промиваємо старанно і заливаємо відфільтрованої водою так, щоб вони не плавали самотньо в її великій кількості. Нам же не потрібно, щоб усі корисні речовини та аромат пішли в воду?
- Воду, в якій відмочувалися наші грибочки, які не зливаємо безтурботно, а ставимо варити наш продукт саме в цьому грибному настої на 1 годину, не забувши трохи присолити і щільно прикрити кришкою.
- Зварені лісові грибочки виймаємо з бульйону (його потім можна з успіхом використовувати для грибного соусу), охолоджуємо, нарізаємо бажаним чином і смажимо.
Тепер обговоримо, як смажити картоплю з грибами так, щоб ніколи не зазнати фіаско. Існує 2 технології приготування картоплі смаженої з грибами:
Перша – картопля і гриби смажаться окремо, а перед їх повною готовністю з’єднуються «в танці смаку».
Друга – картопля з грибочками смажаться разом, в одному посуді. Найчастіше цю технологію застосовують для рецептів з печерицями.
Обидві технології прості у виконанні, страву виходить казковим за смаком, а після трапези залишається відчуття: «Добре, так мало!»
Смажена картопля з білими грибами в сметані
Це страва не потребує рекомендацій, правда ж? Це технологія створення страви, коли головні компоненти готуються окремо і з’єднуються фактично перед самою подачею до столу.
Складові
- Картопля очищений – 700-800 г
- Боровики сушені – близько 200 г
- Масло рослинне, будь – 2-4 ст.л.
- Цибуля ріпчаста середнього розміру – 2 шт.
- Сметана – 1 стакан
- Сіль за смаком
- Перець чорний, мелений – 6-8 горошин
- Кріп – кілька гілочок
Приготування
- Обробляємо сухі білі грибочки за технологією, описаної вище.
- У цибулі знімаємо лушпиння, нарізаємо кільцями (якщо не любите бачити цибулю в їжі, то нарізуйте дрібно кубиками) і обсмажуємо до рум’яної золотистої. Додаємо підготовлені боровики, подсаливаем і обсмажуємо їх разом з цибулькою до готовності (хвилин 10-15), вливаємо сметану. Розмішуємо і тушкуємо 5-7 хвилинок.
- Картоплю шаткуємо соломкою, засипаємо в добре прогрітий глибокий сотейник з маслом і обсмажуємо до появи скоринки на сильному вогні.
- Майже готову картоплю солимо, зверху викладаємо гриби з цибулею в сметані, через млин приправляем гірким перцем і акуратно перемішуємо. Протушіваем всі компоненти в одному посуді під закритою кришкою 5 хвилин.
- Розкладаємо по порційних тарілках і подаємо, посипавши рубаним кропом.
Картопля смажена з грибами печерицями
Класичний вечерю, який цілком претендує на вишукане бенкет, якщо підключити до страви красиву сервіровку столу. Бо картопля з печерицями – це ароматний свято смаку – хіба з цим посперечаєшся?
Також зазначаємо, що цей рецепт картоплі смаженої з грибами демонструє реалізацію другої технології, коли основні компоненти страви смажаться одночасно.
Для реалізації рецепта нам знадобляться
- приблизно 1 кг очищеної картоплі;
- 600 г печериць;
- пара цибулин;
- 1 ст.ложка соку лимона;
- 2-3 столові ложки рослинної (будь-якого) масла;
- приправи для грибних страв і сіль.
Приготування
- Печериці обтирає вологим рушником від пилу і міцелію, підрізаємо ніжки, якщо є необхідність, і промиваємо в друшляку під сильним струменем води. Нарізаємо великими шматками (можна і тонкими пластинами), складаємо в глибоку ємність і скроплюємо лимонним соком. Лимонний сік запобігає окисленню рослинних білків, в результаті нарізка печериць темніє повільніше.
- Звільняємо цибулю від лушпиння, нарізаємо будь-яким, звичним для вас, способом і злегка приспускають в маслі в сковорідці.
- Картоплю нарізаємо долечкамі, засипаємо в сковороду з цибулею і смажимо його спільно з цибулею, над сильним вогнем до напівготовності – приблизно 10-15 хвилин.
- Настала черга печериць: підсипає їх до картоплі з цибулькою, подсаливаем за смаком (з урахуванням солі в приправі для грибів), перемішуємо і готуємо ще 15 хвилин. Періодично помішувати. Кришкою можна не накривати. Перед закінченням смаження збагачуємо аромат приправою для грибних страв.
- Викладаємо на блюдо сервіровки, посипавши улюбленої зеленню. Подаємо з будь-яким білим соусом або зі сметаною.
Як ще можна готувати картоплю з грибами? Можна, наприклад, приготувати картоплю тушковану в горщиках. Цей спосіб гасіння гарантує відмінний результат – смачну, ароматну тушковану картоплю упереміж з грибною нарізкою! Смакота!
Читайте ще схожі записи:
Готуємо молоду смажену картоплю
Печеня з грибами в горщиках
Складові
- Гриби будь-які – 200 г на горщик + –
- Картопля – 2 = 3 бульби на горщик + –
- Рослинна олія – ля обсмажування + –
- Цибуля ріпчаста – 2 головки + –
- Морква – 1 шт. + –
- Часник – 1 зубчик (для запаху) + –
- Сіль – скільки подобається + –
- Чорний перець мелений – дві щіпки + –
- Розмарин – щіпка + –
- Твердий сир – 100 г + –
- Сметана – 4 ст. л. + –
Приготування
У рецепті картоплі з грибами тушкованою ви можете використовувати будь-які гриби – і свіжі та сушені та заморожені. Це чудове страву підійде для сімейної вечері або обіду, а на святковому столі стане коронним.
- Картопля очищаємо і нарізаємо кубиками однакового розміру. Очищену моркву теж подрібнюємо в формі маленьких кубиків (можна натерти і на тертці, але кубиками ефектніше виглядає в горщику). Обсмажуємо в киплячому маслечко спочатку картопля, далі доповнюємо сотейник і морквяним кубиками. Добиваємося рум’яної скоринки, а не готовності. Розкладаємо по горщикам.
- Грибочки обробляємо тим способом, який вимагає використовуваний вид. Що залишився після варіння грибний бульйон НЕ виливаємо. Обсушуємо грибочки і робимо з них велику нарізку (в горщиках великі фракції – оптимальні).
- У якісно прогрітий сотейник вливаємо олію, розпалюються його і кидаємо в нього рубаний ножем часник і дрібку розмарину – ароматизуючи таким чином масло.
- Далі закладаємо в сотейник грибну нарізку, обсмажуємо її до краси невимовної і вже після появи скоринки додаємо цибулю. Ще трохи готуємо компоненти разом. Тобто цибулька тільки «приспускають» з грибними шматочками.
- Поділяємо вміст сотейника навпіл і закладаємо ці частини в горщики, покриваючи картопля з морквою. Солимо, заправляємо перцем, заливаємо в горщики по 100 г грибного відвару (можна менше або більше).
- У кожен горщик кладемо по 2 ст.л. сметанки, посипаємо сиром і ставимо в жаркий (180-190 градусів) духовку. Готуємо приблизно 35-40 хвилин.
- Подаємо до столу в горщиках, посипавши зеленню за смаком.
* Рада кухарчуком
Смажена або тушкована картопля з грибами – це завжди «свято живота»! Але для гурмана ситість – не мета. Для нього важливо отримати задоволення від їжі! Для задоволення і вишуканого аромату грибних страв підійдуть такі пряні трави і спеції: часник, паприка, естрагон, кайенский перець, базилік, розмарин, селера, петрушка, любисток, перець червоний каррі і чорний.