Сливовий соус по-грузинськи

Сливовий соус по-грузинськи

Викладаючи цей рецепт, я зіткнулася з проблемою назви. З одного боку, рецепт отриманий з надійного грузинського джерела під назвою «сацебелі». З іншого боку, переглянувши рецепти сацебелі, я зрозуміла, що в мережі цьому відношенні повна плутанина – то він з томатів, то з соку незрілого винограду. Тоді, може, назвати «ткемалі»? Начебто, ось, зі слив! Але все-таки якось то, та не те … Адже цей соус можна приготувати не тільки зі слив ткемалі, а з абсолютно будь-яких слив сорту «дачний», «ринковий» або «магазинний».

Загалом, вирішила назвати просто «сливовий соус по-грузинськи». Хоча, можна було б «дуже смачний сливовий соус по-грузинськи». Думаю, що порівняння з томатними соусами в даному випадку некоректно. Сливовий соус терпкувато-пряний. Якщо ви звикли до солодких кетчупам, то може здатися незвичайним. У будь-якому випадку, смаки треба урізноманітнити, і сливовий соус, який прикрасить будь-яке м’ясо, нам на допомогу.

необхідно:

Абсолютно всі добавки можна регулювати за смаком. Я просто наводжу пропорції, за якими роблю сама.

  • Зливи

На 1 л сливового пюре:

  • Часник – 5 середніх зубків
  • Сіль – 1 ч.л. з невеликою гіркою
  • Цукор 1-2 ст. л. з невеликою гіркою (залежить від солодощі слив, можна покласти набагато більше, якщо звикли до солодких соусів)
  • Коріандр мелений – 1 ч.л. з гіркою
  • Хмелі-сунелі – 0,3-0,5 ч.л.

приготування:

Ось такі сливи я використовую для цього соусу. Звичайні, є серед них і помягче, і щільніше, підійдуть будь-які.

Їх потрібно перебрати і помити.

Сливовий соус по-грузинськи

Для того, щоб приготувати сливовий соус, природно, нам потрібно подрібнити сливи, видаливши з них все зайве, а саме, кісточки і шкірку.

Зробити це можна різними способами, наприклад, спочатку відокремити кісточки, блендером подрібнити сливи в пюре і протерти.

Я спрощую собі життя, тому що слив у мене, ну, дуже багато.

Роблю так:

На дно каструлі влити трохи води. Це для того, щоб сливи не пригоріли відразу. Приблизно півсклянки на каструлю 5 л.

Зливи закладаю разом з кісточками, накриваю кришкою, ставлю на середній вогонь.

Як тільки збільшиться кількість вільної рідини, сливи почнуть віддавати сік, вогонь додаю і доводжу до кипіння. Періодично перемішую для рівномірного прогріву.

Зазвичай кип’ятити довго не потрібно, мої сливи такого сорту, що найбільш стиглі при закипанні вже розвалюються на м’якоть-шкурки-кісточки, а решта через пару хвилин.

Якщо ваші сливи щільні, то, можливо доведеться поварити трохи довше, до розм’якшення.

Сливовий соус по-грузинськи

Тепер всю масу потрібно протерти, щоб отримати чисте пюре.

Але спочатку я зливаю частина соку, щоб соус не вийшов занадто рідким. Цей сік ні в якому разі не виливаю, а використовую для доведення консистенції до потрібної, а із залишків готую компот. Але враховуйте, що в холодному вигляді соус буде трохи густіше.

Виливаю сливову масу частинами в друшляк і протираю. Можна залишити, щоб сливи призуп.

Спочатку Картоплем’ялки, маса ще гаряча.

Сливовий соус по-грузинськи

А залишки просто рукою, не забуваю надіти рукавичку, все-таки сливи кислі і сік інтенсивного кольору.

Сливовий соус по-грузинськи

Ось таке пюре у нас виходить під Друшлаг.

Сливовий соус по-грузинськи

Тепер потрібно покласти добавки, які зроблять наше пюре соусом.

Часник розчавити в пресі.

Покласти в пюре часник, сіль, цукор, мелений коріандр і хмелі-сунелі. Пробуйте соус на смак. Краще, якщо ви відкладіть ложечку і охолодіть на тарілці, так як смак гарячого і холодного соусу сприймається по-різному.

Сливовий соус по-грузинськи

Довести до кипіння, періодично помішуючи.

Помішувати краще лопаткою, а не ложкою, щоб соус не пригоріла.

Сливовий соус по-грузинськи

Сливовий соус по-грузинськи

Підготувати банки.

Сливовий соус по-грузинськи

Киплячий соус розлити в сухі стерильні банки і відразу ж закатати стерильними кришками.

Сливовий соус по-грузинськи

Перевернути і залишити приблизно на півгодини.

Остигнули банки зберігати при кімнатній температурі.

Подавати соус до будь-яких страв на ваш розсуд.

Особливо смачно, якщо приготувати ще один кавказький шедевр – лаваш.

Смачного!

Сливовий соус по-грузинськи