Для багатьох домашніх кулінарів національні страви сусідніх країн є свого роду екзотичної загадкою. Особливо це стосується напівфабрикатів, що зустрічаються в наших магазинах, приготування яких може завести в глухий кут початківця кухаря і викликати ряд питань, наприклад, скільки смажити купати на сковороді. Пошуком відповіді на це питання ми з вами сьогодні як раз і займемося, а також розберемося з тим, як ще можна приготувати дане страву.
Отже, якщо ви ніколи не бачили і не пробували таке блюдо як купати, то ось вам невелика довідка про те, що собою являє дане блюдо. По суті це великі сосиски в натуральній оболонці, які виготовляються з подрібненого м’яса з додаванням великої кількості різних спецій.
Батьківщина цього страви – Грузія. Тут у даного страви є маса рецептів приготування з використанням різних видів м’яса і птиці.
У наших же магазинах можна зустріти два різновиди цього м’ясного страви – купати охолоджені і заморожені. Про останні ми зараз поговоримо докладніше.
Чи потрібно розморожувати купати і як їх підготувати до смаження
Заморожені купати зберігаються довше, а тому саме в такому вигляді цей продукт можна зустріти найчастіше. Перед приготуванням їх обов’язково необхідно розморозити.
- Якщо ви хочете зберегти соковитість і структуру м’яса, то перекладіть купати з морозильної камери холодильника в основний його відсік. Так процес розморожування пройде найбільш плавно, завдяки чому всі смакові властивості продукту залишаться незмінними.
- Більш швидкий спосіб – розморозити купати при кімнатній температурі. Зазвичай на це йде кілька годин. Такий варіант є оптимальним.
- Експрес розморожування має на увазі занурення купат в теплу воду. Так їх можна буде готувати досить швидко, проте часто в цьому випадку продукт втрачає свої смакові якості.
Слід звернути особливу увагу, що готувати заморожений продукт без попереднього розморожування не варто, як і не слід використовувати мікрохвильову піч. Справа в тому, що натуральна оболонка найчастіше не витримує різких перепадів температур і лопається.
Скільки за часом треба смажити купати на сковорідці
Отже, після того як ваш продукт пройшов процес розморожування, його слід приготувати. Найзручніше для цього, звичайно ж, використовувати сковороду, хоча спочатку купати призначаються для приготування на мангалі або багатті.
Тут також існує кілька варіантів, про які ми розповімо трохи докладніше.
- Перший і найбільш оптимальний спосіб – трохи проварити купати перед тим, як відправляти їх в сковороду. Для цього в каструлі доводимо воду до кипіння, занурюємо в неї купати і варимо близько 5 хвилин. Після цього дістаємо продукт за допомогою щипців (не використовуйте вилку) і обсмажуємо на середньому вогні близько 10 хвилин. Потім включаємо максимальний вогонь і смажимо ще пару хвилин.
- Другий варіант – підварити купати прямо в сковороді. Для цього викладаємо ковбаски в посудину і наливаємо зовсім небагато води. Встановлюємо середній вогонь і, весь час перевертаючи ковбаски, чекаємо повного випаровування вологи. Після цього наливаємо масло і обсмажуємо аналогічно минулому способу.
- Не дуже вдалий спосіб, який, однак, заощадить ваш час – зробити два проколу голкою або зубочисткою в оболонці купат. Такий продукт можна відразу викладати на сковорідку з олією і обсмажувати 10-15 хвилин, постійно перевертаючи. Частина соку при цьому загубиться і купати вийдуть не такими соковитими.
- Деякі кулінари також нарізають купати на невеликі шматочки і обсмажують їх таким чином. Такий варіант, звичайно, має право на існування, однак при його використанні втрачається головна особливість купат – їх соковитість.
Необхідність попередньої варіння полягає в тому, що під дією окропу оболонка щільніше прилягає до м’ясної начинці. Завдяки цьому виключається можливість пошкодження натуральної оболонки в процесі смаження.
Скільки хвилин смажаться купати на сковороді-гриль
Безсумнівно, в домашніх умовах використання сковороди гриль для приготування купат є найбільш вдалим вибором. Завдяки чавунної помічниці, ковбаски будуть готові вже через кілька хвилин, а також обзаведуться характерними красивими смужками.
Для початку купати опускають в киплячу воду на пару хвилин, тим часом розігріваючи сковороду на сильному вогні. Потім ковбаски виймають, промакивать паперовим рушником, змащують олією і викладають на сковороду.
Після цього необхідно посмажити кожну ковбаску по 3-4 хвилини з усіх боків, до утворення характерних коричневих смужок.
Скільки готуються купати іншими способами
Говорячи про Купати можна не згадати і інших способів приготування цієї страви, крім сковороди.
- Якщо ви готуєте ковбаски на мангалі або багатті, то попередньо вам слід опустити купати на півхвилини в киплячу воду. Після цього трохи змастити їх маслом і закріпити на решітці. Над вугіллям смажаться купати 15-25 хвилин, в цей час не можна забувати про те, що ковбаски потрібно постійно перевертати разом з гратами.
- У духовці купати готуються близько 20 хвилин. Перші 10-15 хвилин на одній стороні, потім ковбаски перевертають і допікають з іншого. Якщо піч обладнана грилем, то в останні 5 хвилин його якраз і використовують.
- В аерогрилі також можна приготувати купати, причому зробити це дуже смачно. Необхідно виставити 180 градусів і готувати продукт близько півгодини.
Тепер ви знаєте скільки смажити купати на сковороді і не тільки. Пам’ятайте, що в перші 10-15 хвилин готується наша начинка, а потім, використовуючи максимальний вогонь, ми формуємо красиву скориночку.