Господині, які давно перейшли на домашнє виробництво кисломолочної продукції, мають жоден, перевірений часом, рецепт її приготування.
Але якщо ви починаюча господиня, то робити сир в мультиварці з молока вам тільки належить навчитися, і хоч процес це нескладний, але певних знань все ж вимагає. Витративши трохи часу, ви отримаєте ніжний на смак і консистенції продукт, яким без побоювання зможете нагодувати всю свою сім’ю.
Як приготувати домашній сир з молока в мультиварці
Ні для кого не буде секретом, що основою для виготовлення сирної маси може бути не тільки свіже молоко, але і кисле, а також кефір, кисле молоко, йогурт, сметана тощо У статті ми розглянемо класичний варіант приготування сиру – з домашнього коров’ячого молока.
Рецепти того, як зробити сир на інших засадах – дивіться у нас на сайті.
- Рецепт сиру з кефіру в домашніх умовах
- Приготування зернёного сиру своїми руками
- Сир з кислого молока: прості способи приготування вдома
- Отримання кальцинованого сиру в домашніх умовах
Складові
- Молоко незбиране коров’яче (свіже) – 1 л;
- Кефір – 3-4 ст.л. (Або 2 ст.л. сметани).
Рецепт приготування молочного сиру в мультиварці будинку
- Додаємо в молоко кефір або сметану (на вибір), але робимо це заздалегідь, наприклад, з вечора, а на ранок можна приступати до основного етапу приготування.
- Додану закваску гарненько розмішуємо в молоці, накриваємо суміш кришкою і прибираємо в тепле місце для сквашування. Тепло – обов’язкова умова для швидкого скисання продукту.
За ніч молоко має скиснути, тобто перетворитися в кефір. Якщо на дворі літо, то за ніч продукт може скиснути і без додавання закваски (сметани або кефіру), а ось взимку додати її доведеться. Залежно від якості молока, скисати воно може по-різному: у когось за півдня, у кого-то за день – просто стежте за ним і не перетримуйте.
- Отриманий з молока кефір переливаємо в чашу мультиварки, встановлюємо на ній режим «Підігрів» рівно на 1 годину.
- Через 60 хвилин, мультіагрегат вимикаємо, витягаємо з нього чашу з кисломолочним вмістом і перекладаємо сирну масу в сито (або друшляк), застелене багатошарової марлею.
- Збираємо марлю з сиром в вузлик і підвішуємо мішечок над мискою, щоб туди потроху стікала сироватка.
- Густоту сирної маси ви можете регулювати самостійно, тому, скільки сироватки в ній залишити – вирішувати вам.
Зберігати домашній сир з молока довше 3-х днів не варто, він може зіпсуватися і є його буде небезпечно. Виходячи з цього, не наготавлівайте сир на тиждень, а робіть стільки, скільки зможете з’їсти за 1-2 рази.
Подавати домашній сирок можна з чим завгодно: сметаною, варенням, згущеним молоком, топленим шоколадом, карамельним або фруктовим сиропом. При бажанні, з нього можна приготувати смачний чізкейк, бісквіт, рулет, запіканку, зробити кекси, спекти млинці і т.д.
Як зробити сир з молока і йогурту в мультиварці
Складові
- Йогурт – 50-100 г + –
- Молоко – 2 л + –
Приготування сиру з йогурту і молока в мультиварці «Панасонік»
Щоб заквасити молоко, не обов’язково додавати сметану або кефір, можна спробувати додати в нього йогурт.
Якщо ви хочете надати домашньому сирки приємний фруктовий смак, то можете взяти йогурт з фруктовими добавками.
Але оскільки ми готуємо натуральний продукт в домашніх умовах, то йогурт також бажано брати натуральний, без усіляких наповнювачів. Краще вже в готовий сир додати свіжі ягоди або фрукти – так смачніше і корисніше вийде.
- Переливаємо свіже молоко в мультічашу, прогріваємо його 3-4 хвилини на режимі «Випічка». Якщо довше, то воно перегріється.
- Додаємо в теплу молочну масу йогурт, все перемішуємо і залишаємо скисати на 10-12 годин.
- Через півдня (або ніч, якщо ви залишите скисати на ніч), кисле молоко переливаємо знову в чашу мультиварки, створюємо для нього умови «підігріву», натиснувши на кнопку «Стоп», і готуємо продукт протягом 2 годин. Час засікайте самі, оскільки таймера в даній моделі мультиварки, як правило, немає.
Можна підігрівати молоко і протягом 1,5 годин, так маса вийде ще більш ніжною. Словом, отримання необхідної консистенції повністю залежить від вас.
- Через 2 години «прогрівають процедур» чашу дістаємо з мультиварки і охолоджуємо в ній підігріту сирну масу до теплого стану. Для цього ставимо мультічашу в широку ємність з прохолодною водою і періодично міняємо в ній воду, поки сирок з сироваткою не досягнуть потрібних нам температурних показників.
- Після охолодження друшляк застилає багатошарової марлею (3-4 шари буде досить) або тонкої натуральної тканиною і проціджуємо через неї остигнула сирну масу.
- Тканина або марлю пов’язуємо в вузлик, підвішуємо над каструлею, залишаємо на 2-2,5 години, щоб стекла вся сироватка.
Якщо ви любите сирок сухіше, тоді після того, як сироватка стече, на мішечок з сиром можна поставити невеликий вантаж.
На цьому нескладне приготування закінчено. Сир після зціджування можна перекладати в тарілку і подавати з улюбленими солодкими (і не дуже) сиропами, сухофруктами, ягодами і т.п.
Сироватку з сиру ні в якому разі не виливайте, це чудовий натуральний продукт, на основі якого можна зробити млинці, пироги, хліб, пиріжки та багато іншої смачної випічки. Просто злийте її в банку і зберігайте в холодильнику, а коли знадобиться – дістаньте, необхідно розморозити і користуйтеся.
Як отримати сир з молока: трохи про секрети приготування
Щоб після витрачених зусиль перед вами на столі виявився ніжний кремовий (за смаком) сир, потрібно заздалегідь дізнатися про його готуванні кілька простих, але важливих секретів. Нижче ми їх все докладно розглянемо.
Рада №1: Вибираємо молоко для сиру
Як правило, самим смачним і корисним виходить сирок, приготований з цільного коров’ячого молока, але він також є і самим жирним.
Тому, якщо ви стежите за своєю фігурою або хочете приготувати сир для дитини (особливо немовляти), то такий тип молока краще не використовувати, віддати перевагу буде розумніше молоку пастеризованого. З нього продукт виходить не гірше, а частіше, навіть в більшій кількості, ніж з домашнього незбираного молока.
Рада №2: Вихід і щільність сиру з молока
Результат витрачених зусиль – кількість кисломолочного продукту. І залежить даний показник безпосередньо від якості сировини для його виготовлення.
Нерідко, домашнє молоко буває розведеним, тому, при приготуванні, зайва рідина виходить разом з сироваткою, а самого сиру залишається зовсім мало. У цьому сенсі пастеризоване молоко, куплене в магазині, вигідніше.
На вихід продукту також впливає жирність молока, тобто, чим воно жирніше, тим більше смачної сирної маси в домашніх умовах ви отримаєте.
Більш детально інформація на цю тему викладена в іншій статті на нашому сайті, посилання на неї наведена нижче.
Скільки сиру виходить з 1 літра молока
Що стосується щільності, то тут ви все можете регулювати самі. Для отримання більш ніжною (нещільно) маси сир годі й підвішувати, просто дайте сироватці можливість стекти прямо в друшляку, потім перекладіть кисломолочний продукт на тарілку і подавайте до столу.
Тим, хто любить нарізати сир скибочками, підвішувати сирну масу в вузлику потрібно обов’язково. Пару годин в «підвішеному» стані – і щільний сир для всієї родини на сніданок готовий. Нерассипчатий сир – не означає несмачний, тому не бійтеся робити консистенцію щільніше звичайного.
Рада №3: Який режим для приготування в мультиварці вибрати
Все мультиварки різні, і той режим, який є в одній моделі, може бути відсутнім у другій. Тому, незважаючи на рецепт, ви завжди повинні орієнтуватися на тип і потужність свого кухонного агрегату. Але, як правило, для прогрівання молока використовують 2 режиму: «Випічка» або «Підігрів».
Іноді, використовують режим «Гасіння», але з ним потрібно бути обережним, оскільки температура згустку при такому типі приготування може піднятися вище 70 градусів, а це не дуже добре для смаку і консистенції майбутнього сиру.
Маса ні в якому разі не повинна перегріватися, а, тим більше, кипіти, тому уважно стежте за її станом і температурними показниками при нагріванні.
Правильно приготовлений сир в мультиварці з молока – відмінний дієтичний продукт, який можуть вживати всі, хто дотримується здорового способу життя, сидить на дієті, ну і, звичайно ж, такий продукт можуть і повинні їсти діти.
Переходьте на приготування кисломолочних продуктів в домашніх умовах, це не так складно, як ви думаєте, зате дуже вигідно: і для здоров’я, і для сімейного бюджету.
Смачного!