Огірки – це не тільки смачний і корисний овоч, але і відмінна основа для реалізації своїх прихованих або явних художніх талантов.Еслі кулінарія для вас не закінчується тільки готуванням, то наша стаття, як красиво порізати огірок для прикраси, буде вам цікава, особливо напередодні свята. Сьогодні ми розглянемо не тільки прості методи нарізки і варіанти їх оформлення, а й наведемо парочку нескладних, але дуже красивих майстер-класів з карвінгу.
Як нарізати огірки брусочками на святковий стіл
Останнім часом стала популярною, особливо для шведських столів, нарізка овочів брусочками. У такому вигляді овочева тарілка виглядає барвисто і оригінально. Крім того, брати закуску в такій подачі дуже зручно. А соус лише додає страві завершеності.
- Огірок моєму, витираємо і зрізаємо з нього краєчки.
- Після попередньої обробки розрізаємо плід поперек на шматки по 6-8 см, тобто довжина шматка дорівнюватиме довжині соломки.
- Тепер кожен шматок огірка, тримаючи плід вертикально, розрізаємо поздовжньо на пласти потрібної товщини (8-10 мм).
- Далі укладаємо пласти в стопку по 2-3 штуки і ріжемо їх поздовжньо брусками, відступаючи від кожного наступного зрізу на 8-10 мм.
Другий спосіб нарізки огірка брусочками є похідною від японської техніки нарізки під назвою Кацура-муки. В японській версії овоч нарізається тонкою широкою стрічкою по шкірці і далі, обертаючи плід.
В даному випадку діяти потрібно також, але товщина нарізки буде товщі – 8-10 мм, тобто такий же, як товщина потрібних нам брусків.
Розрізаємо підготовлений огірок на кілька шматків, довжина кожного – 5-8 см.
Підрізаємо збоку шкурку широким гострим ножем і, прокручуючи огірок, зрізаємо цілісний шар огіркової м’якоті аж до насіннєвої серединки. Товщина нарізки повинна бути рівною протягом усього пласта (8 мм).
- Тепер пласт розрізаємо впоперек на 2-3 шматка для зручності нарізки і, склавши все пласти один на одного, шаткуємо їх поперек брусочками (8 мм).
Класична нарізка огірків до свята
Якщо переглянути різні фото з сервірування столу, то можна зрозуміти, що найпопулярнішою нарізкою для огірка є слайс, тобто шинкування тонкими кружальцями, або, якщо нарізати плід під кутом, – овалами. Чим більше кут зрізу, тим довше будуть скибочки.
Як тонко порізати огірок
Щоб слайси виходили дійсно тонкими, потрібно використовувати для нарізки добре заточений ніж або скористатися шинковкой.
- Для цього край огірка потрібно зрізати до потрібного діаметру нарізки поперек або під кутом.
- Далі шаткуємо огірок на тертці, опускаючи його зверху вниз під кутом, в залежності від бажаного розміру слайсів.
Безсумнівно, цей вид нарізки зручний, а при грамотно складеної композиції на тарілці виглядає чудово.
Однак є хитрощі, які зможуть з звичайних слайсів зробити неймовірну красу.
1. Карбований
Нанесення зарубок або надрізів на поверхню продукту називається Карбований. Для того, щоб зробити з огірка прикраса або просто красиву нарізку, можна використовувати неглибоке симетричне Карбований або зробити з плоду якісь фігурки: квіти, зірочки, сердечка, як, наприклад, з моркви.
Як красиво порізати моркву
- Акуратно ножем або спеціальною насадкою на овощечистка робимо по довжині огірка поздовжні зрізи на шкірці.
- Після цього під кутом або рівно поперек нарізаємо огірок слайсами. Товщину слайсів необхідно регулювати самостійно.
- Також плід можна розрізати навпіл уздовж і зробити з огірковим часточок оригінальну змійку.
2. Ніж для хвилястою нарізки
Напевно ви хоч раз бачили в продажу, а цілком можливо, що вже придбали ніж для хвилястою нарізки картоплі. Настав час застосувати цей кухонний прилад для оригінальної нарізки огірків.
Плоди можна нарізати і звичайними кружками, і після Карбований огірка. Виглядати такі скибочки будуть досить оригінально, а часу таке оформлення займе мінімум.
Але не тільки гуртки можна нарізати таким способом. За допомогою такого ножа і брусочки для овочевої тарілки будуть виглядати більш мальовничо.
3. Троянда з огірковим гуртків
З тонких кружечків можна зробити чудову троянду всього за пару хвилин. Для фіксації нам будуть потрібні зубочистки, а для нарізки – шинкування, овощечистка або дуже гострий ніж, який дозволить нашаткувати овоч досить тонко.
- Шаткуємо огірок поперек тоненькими кружальцями і викладаємо їх внахлест в ряд. Чим більше гуртків, тим більше і пишніше вийде троянда.
- Тепер з краю починаємо плотненько згортати гуртки, як рулон.
- Фіксуємо знизу троянду зубочистками хрест-навхрест і підправляє пелюстки.
Як зробити прикраси з огірків формочками для печива
Простий і оригінальний спосіб створення огіркового прикраси. Для цього нам потрібні маленькі металеві формочки для печива.
- Огірок нарізаємо кружальцями поперек або пластами вздовж.
- Формочками вирізаємо з огірковим скибочок фігурки.
Слайси з огірка для декорування страв
Зробити з огірка довгі слайси зовсім нескладно. Потрібно лише зрізати по всій довжині огірка Овочечистка довгі і тонкі стрічки.
Що ж можна зробити з такими слайсами?
- Якщо укласти складені навпіл слайси уздовж тарілки внахлест, то вийде дуже красива композиція, особливо при контрасті з червоним помідором.
- Скорочення трубочками слайси, прикрашені цибульними стрілками, теж будуть надавати сервіровці креативності.
З таких стрічок можна зробити прекрасну троянду або гвоздику.
Як красиво порізати огірок для прикраси
З розрізаного вздовж і навпіл огірка також можна зробити дуже красиві листочки, як на фото, які можна використовувати для прикраси страв самостійно або в комбінації з іншим декором.
- Ріжемо огірок уздовж на 2 частини і шаткуємо поперек плід тонкими скибочками, але не дорізаючи до кінця.
- Після цього поділяємо нарізку на блоки по 3,5,7 і більше скибочок.
- Далі звертаємо крайній скибочку всередину і, чергуючи, звертаємо через один все скибочки, щоб вийшов ось такий листочок.
Як порізати солоні огірки для подачі на стіл
Всі розглянуті варіанти нарізки свіжих огірків також підійдуть для нарізки маринованих і солоних огірочків.
Якщо нарізати огірок слайсами, то можна скласти ось таку красиву композицію для прикраси олів’є або інших страв, у складі яких можуть фігурувати ці інгредієнти.
З маринованого огірочка на Новий рік можна зробити красиву ялинку:
- Для цього огірки слід нарізати кружальцями під кутом.
- В яблуко встромляємо бамбукову шпажку і насаджує на неї скибочки огірка черзі, розподіляючи скибочки по різним сторонам або спірально, як на прикладі свіжого огірка.
- Верхівка ялинки – краєчок корнішона. Але ви можете вирізати зірку з морквини або конус з червоного перцю.
Оригінальний квітка з огірка своїми руками
Щоб зробити з огірка ось таку чудову лілію, вам буде потрібно тонкий і гострий ніж з невеликим лезом і цей покроковий майстер-клас.
- Беремо половинку від розрізаного на 2 частини поперек огірка і, відступивши 1-1,5 см від верхнього і нижнього країв, робимо довгі зубчасті надрізи, вводячи ніж углиб плода до центру. На завершення нарізки огірок повинен спокійно розділитися на такі красиві половинки.
- Тепер по центру кожного зубця вирізаємо клини меншого розміру.
- Після цього акуратно підрізаємо дощенту шкурку кожного зубця.
- Далі акуратно ножем відгинаємо надрізану шкурку, залишаючи вирізаний конус на основі огірка.
Як бачите, красиво порізати огірок для прикраси зовсім неважко. І навіть якщо з першого разу зробити ідеальні квіти та інші елементи кулінарного декору не вийде, то на другий-третій раз карвінг вам точно піддасться.