Пропоную вам приготувати страву в традиціях угорської, чеської, словацької, австрійської, німецької кухні. Вважається, що сегединський гуляш блюдо угорське, але, насправді, кінців не знайдеш 🙂 Та й яка різниця, хто доклав руку до рецептом. Головне, що це дуже смачно!
Для приготування підійде казан, качатницю або інша каструля з товстим дном.
необхідно:
- М’ясо – 500-800 г (у мене свинячі реберця)
- Капуста квашена – 1 кг (можна 0,5 кг квашеної і 0,5 кг свіжої)
- Лук – 2-3 шт
- Морква – 1 шт (за бажанням)
- Сметана 20% – 200-250 г
- Сіль за смаком
- Цукор – 1 ст.л (регулюйте за смаком)
- Паприка – 2 ст.л.
- Кмин – 0,5 ч.л.
- Інші спеції – за бажанням
- Сіль за смаком
- Смалець (або рослинне масло) – 1-2 ст.л.
приготування:
Стали мені часто попадатися цікаві рецепти з використанням смальцю – топленого свинячого сала, вирішила я натопити його трохи.
Використовувала мультиварку. На програмі «випічка» вийшов чудовий білий смалець.
Його і буду використовувати для більшої автентичності.
Для початку наріжемо лук і морква, обсмажити їх в цьому самому смальці або олії.
Якщо у вас капуста з великою кількістю моркви, то можна свіжу не додавати.
У мене обмаль, тому я невелику морквину додала.
Це мій смалець.
Так, не дієтично, але, що не будемо лукавити, торт з вершковим маслом це з тієї ж опери.
М’ясо я обсмажити в два заходи на окремій сковороді, щоб добре зарум’янилося.
Лук з морквою я обжарила відразу в утятніце, в якій і буду гасити гуляш.
Ось такий шматок реберець я використовувала.
М’ясо потрібно нарізати шматочками.
Обсмажуємо м’ясо до рум’яної скоринки.
М’ясо кладемо до овочів.
Додаємо паприку.
Перемішуємо.
Якщо ваша капуста надто кисла або дуже солона, її можна промити.
Якщо малосольная і смачна, то нічого з нею робити не потрібно.
Додаємо капусту до м’яса.
Заливаємо водою, але не до самого верху, тому що коли капуста осяде, то рідини може виявитися занадто багато.
Краще відрегулювати її кількість пізніше.
Ставимо на вогонь і тушкуємо до повної готовності капусти.
Я тушу 1,5-2 години на тихому вогні.
Час залежить від сорту капусти. Іноді протушіваем швидко, а іноді довше, я люблю, щоб капуста була зовсім м’якою, а гуляш наваристий.
Коли капуста вже готова, додаємо сметану, перемішуємо, доводимо до кипіння.
Даємо гуляшу відпочити.
Зазвичай такі страви набирають смак згодом і розігріті навіть смачніше свіжоприготованих.
Традиційно їдять такий гуляш з кнедликами, щоб не пропало ні краплі соусу.
Підійде також ТАКИЙ лаваш.
Смачного!