Курячий сальтисон став хітом багатьох кулінарних форумів. Варіантів існує багато, я не знайшла ідеальний, тому оптимізувала, змінивши один з вподобаних «під себе». Сальтисон добре тримає форму, легко ріжеться, можна подати до столу і в свято, і в будні.
необхідно:
- Курка – ок. 1,5 – 1,8 кг (у мене ціла тушка без спинки і 2 курячих стегна)
- Желатин – 30 г
- Спеції – за смаком (паприка, сухий часник, майоран, коріандр)
- Сіль – за смаком (гаряча маса повинна бути трішки пересолена, тоді в холодному вигляді буде саме те)
приготування:
Спочатку підготуємо курку.
Я знімаю шкірку, але це не обов’язково.
Також не використовую спинну частину курячої тушки. Це тому, що там міститься багато дрібних кісточок.
Замість спинки я взяла до среднюй курці і два курячих стегенця.
А з спинок я готую бульйон.
Отже, складаємо м’ясо в каструлю, або в чашу мультиварки.
Засипаємо сіль, спеції, желатин.
Вливаємо склянку води.
Мені подобається желейна частина сальтисона, тому я додаю воду.
Можна готувати повністю в своєму соку, тоді сальтисон буде щільніше, але, на мій погляд, суші.
Перемішуємо все.
Ставимо на програму «Гасіння», якщо ви готуєте в мультиварці. час – 2 години.
Якщо готуєте в каструлі, то на середньому вогні можна довести до кипіння і відразу перевести на мінімальний вогонь. Накрити каструлю кришкою, щоб уникнути випаровування рідини. гасити 2 години.
Така картина спостерігається в мультиварці після двох годин гасіння.
Виймаємо м’ясо, щоб воно злегка охолодити, видаляємо кісточки і суглоби.
Намагайтеся розплющувати шматочки на волокна, щоб після вони максимально наситилися рідиною і сальтисон добре тримав форму, на розвалився на окремі частини.
Ось такий бульйон залишився у нас в каструлі.
Якщо ви не використовували м’ясо з дрібними кісточками, то його можна не проціджувати.
Якщо думаєте, що там може бути щось зайве – процідіть.
Я не проціджують.
Шматочки курки опускаємо в бульйон і перемішуємо, щоб вони наситилися бульйоном.
Тепер нам потрібно надати сальтисон форму.
Можна використовувати картонні упаковки від соків або молочних продуктів.
Можна скористатися пластиковою пляшкою.
Дуже зручно використовувати підходящі за формою силіконові форми.
Я використовую металеву форму, яку застелила харчовою плівкою.
Виливаю м’ясо з бульйоном в форму. Розподіляю м’ясо рівномірно.
Після того, як охолоне, накриваю зверху і прибираю в холодильник до повного застигання.
Зазвичай на ніч.
Вранці ось такий брусочок легко вискакує з форми.
Так як він досить довгий, я розрізала його на дві частини.
Сальтисон легко ріжеться на шматочки.
У міру щільний і дуже смачний.
Ну, а горбушечкі, гірчиця і хрін ідеально його доповнять 🙂
Смачного!
Не забудьте підписатися на наші новинки 🙂