Сальтисон з курки

Сальтисон з курки

Курячий сальтисон став хітом багатьох кулінарних форумів. Варіантів існує багато, я не знайшла ідеальний, тому оптимізувала, змінивши один з вподобаних «під себе». Сальтисон добре тримає форму, легко ріжеться, можна подати до столу і в свято, і в будні.

необхідно:

  • Курка – ок. 1,5 – 1,8 кг (у мене ціла тушка без спинки і 2 курячих стегна)
  • Желатин – 30 г
  • Спеції – за смаком (паприка, сухий часник, майоран, коріандр)
  • Сіль – за смаком (гаряча маса повинна бути трішки пересолена, тоді в холодному вигляді буде саме те)

приготування:

Спочатку підготуємо курку.

Я знімаю шкірку, але це не обов’язково.

Також не використовую спинну частину курячої тушки. Це тому, що там міститься багато дрібних кісточок.

Замість спинки я взяла до среднюй курці і два курячих стегенця.

А з спинок я готую бульйон.

Отже, складаємо м’ясо в каструлю, або в чашу мультиварки.

Сальтисон з курки

Засипаємо сіль, спеції, желатин.

Вливаємо склянку води.

Мені подобається желейна частина сальтисона, тому я додаю воду.

Можна готувати повністю в своєму соку, тоді сальтисон буде щільніше, але, на мій погляд, суші.

Сальтисон з курки

Перемішуємо все.

Сальтисон з курки

Ставимо на програму «Гасіння», якщо ви готуєте в мультиварці. час – 2 години.

Якщо готуєте в каструлі, то на середньому вогні можна довести до кипіння і відразу перевести на мінімальний вогонь. Накрити каструлю кришкою, щоб уникнути випаровування рідини. гасити 2 години.

Така картина спостерігається в мультиварці після двох годин гасіння.

Сальтисон з курки

Виймаємо м’ясо, щоб воно злегка охолодити, видаляємо кісточки і суглоби.

Намагайтеся розплющувати шматочки на волокна, щоб після вони максимально наситилися рідиною і сальтисон добре тримав форму, на розвалився на окремі частини.

Сальтисон з курки

Ось такий бульйон залишився у нас в каструлі.

Якщо ви не використовували м’ясо з дрібними кісточками, то його можна не проціджувати.

Якщо думаєте, що там може бути щось зайве – процідіть.

Я не проціджують.

Сальтисон з курки

Шматочки курки опускаємо в бульйон і перемішуємо, щоб вони наситилися бульйоном.

Сальтисон з курки

Тепер нам потрібно надати сальтисон форму.

Можна використовувати картонні упаковки від соків або молочних продуктів.

Можна скористатися пластиковою пляшкою.

Дуже зручно використовувати підходящі за формою силіконові форми.

Я використовую металеву форму, яку застелила харчовою плівкою.

Виливаю м’ясо з бульйоном в форму. Розподіляю м’ясо рівномірно.

Після того, як охолоне, накриваю зверху і прибираю в холодильник до повного застигання.

Зазвичай на ніч.

Сальтисон з курки

Вранці ось такий брусочок легко вискакує з форми.

Сальтисон з курки

Так як він досить довгий, я розрізала його на дві частини.

Сальтисон з курки

Сальтисон легко ріжеться на шматочки.

У міру щільний і дуже смачний.

Сальтисон з курки

Ну, а горбушечкі, гірчиця і хрін ідеально його доповнять 🙂

Смачного!

Не забудьте підписатися на наші новинки 🙂

Сальтисон з курки