Як здивувати гостей чимось святковим і оригінальним, до того ж з доступних продуктів, і при цьому не провести півдня біля плити? Спробуйте салат з картоплею фрі і куркою – ситний, легкий в приготуванні і неймовірно ошатний, він стане прикрасою будь-якого столу. Це відмінний рецепт для великих застіль, адже основні інгредієнти можна зробити заздалегідь, а потім зібрати їх всього за 10 хвилин.
Ситний салат з картоплею фрі комусь може здатися незвичайним. Дійсно, навіть як гарнір ми не звикли готувати «фрі» вдома, швидше вже нам зрозуміліше посмажити картоплю на сковороді з цибулею.
Просто і швидко! З іншого боку, без картоплі не можна уявити таку класику святкової кухні як «Олів’є» або «Оселедець під шубою». Будемо раді, якщо і цей салат стане частим гостем на вашому столі.
Принципова відмінність салату з картоплею фрі від того ж «Олів’є» або вінегрету в тому, що його не потрібно наполягати. Навпаки, всі компоненти цієї закуски варто збирати безпосередньо перед подачею, тоді «фрі» не втратить своєї хрусткою структури.
Ситний салат з домашнім картоплею фрі
Складові
- Куряче м’ясо – 500 г + –
- Картопля – 3 шт. + –
- Огірки – 2 шт. + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Зелена цибуля – 30 г + –
- Кріп – 30 г + –
- Майонез – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Рослинна олія – для смаження + –
- Спеції – для бульйону + –
Як вдома приготувати салат з картоплі фрі і курки по кроках
Цей салатик абсолютно нескладний, але вимагає певної кількості часу для підготовки інгредієнтів. З іншого боку, якщо картопля і курятину зробити напередодні, приготування займе не більше 10 хвилин.
Куряче м’ясо – основний компонент цього салату, тому беремо улюблену частину птиці. Це може бути грудка, стегно і навіть гомілку. Для подібного салату підійде не тільки курка, а й індичка або інше м’ясо без різкого запаху. До того ж птаха можна не тільки зварити, а й запекти в духовці, загорнувши у фольгу.
підготовка продуктів
- Промиваємо м’ясо, заливаємо холодною водою і ставимо на плиту варитися. Як тільки вода закипить, шумівкою знімаємо піну, а потім додаємо спеції для бульйону. Традиційно в бульйон кладуть цибулю, моркву і селеру, приправляють перцем, чебрецем і лавровим листом. Але можна обійтися лише частиною цих компонентів.
- Зменшуємо вогонь і даємо побулькать ще 10 хвилин, після чого додаємо сіль за смаком і варимо до готовності. Ми залишаємо курку остигати прямо в бульйоні.
- Відварюємо яйця як зазвичай. Для цього заливаємо їх холодною водою і ставимо на сильний вогонь. Після закипання має пройти 5-6 хвилин, щоб жовток став повністю твердий. Остужаем яйця в крижаній воді.
- Картопля середньої величини чистимо і нарізаємо брусочками товщиною близько 0,5 см. Зараз в супермаркетах можна купити вже порізаний і заморожений, але це зовсім не складно зробити вручну в домашніх умовах.
- Обов’язково його промиваємо під проточною водою від залишків крохмалю. Це дозволить картоплі не втратити форму і залишитися хрусткою. Обсушуємо перед смаженням.
- Якщо немає фритюрниці, можна скористатися невеликою каструлею або сотейником. На дно наливаємо рослинне масло шаром близько 1 см. Добре розігріваємо.
- Картопля поділяємо на невеликі частини. Кожну черзі опускаємо в гарячу олію на 1 хвилину. Як тільки порція стане золотистою, дістаємо «фрі» шумівкою.
- Готову картоплю викладаємо на паперовий рушник, щоб видалити надлишки масла. Чекаємо, поки картопля охолоне.
збираємо салат
- Курку нарізаємо на невеликі шматочки.
- Огірок ріжемо тонкою соломкою. Якщо хочемо зробити салат більш легким, збільшуємо обсяг овоча. Також можна додати порізаний салат латук.
- Яйця подрібнюємо або натираємо на крупній тертці.
- Дрібно ріжемо цибулю і зелень.
- Змішуємо всі інгредієнти, за смаком додаємо сіль і чорний мелений перець.
- Заправляємо майонезом і відразу подаємо на стіл.
Салат з картоплею фрі і куркою готовий. За бажанням його можна прикрасити зеленню або ж тертим жовтком.
«Чоловічий» салат з картоплею «пай» і копченою куркою
Одним з варіантів подібної закуски можна вважати салат з куркою і картоплею пай. За способом приготування він не сильно відрізняється від оригіналу, але виглядає більш нарядно і святково.
Особливо такий салат підійде в якості ситного холодного страви і напевно припаде до смаку чоловікам. Але для початку давайте розберемося, що таке картопля пай.
Картопля «пай» – особливий спосіб приготування картоплі, в результаті якого вона стає схожа на домашні чіпси. Тоненькі хрусткі смужки легко приготувати самостійно, і подавати не тільки як інгредієнт різних салатів, але і в якості святкового гарніру.
Складові
- Копчена курка – 300 г;
- Яйця – 2 шт .;
- Картопля – 2 шт .;
- Солоний огірок – 2 шт .;
- Майонез – за смаком;
- Сіль за смаком;
- Рослинна олія – для смаження.
Як правильно приготувати салат з картоплею «пай» і куркою в домашніх умовах
На цей раз салат з куркою і картоплею пай ми зробимо ситним і пікантним. Він може стати як повноцінним стравою святкового столу, так і виступити в якості незвичайного вечері для всієї родини.
Приготуємо картопля «пай»
- Чистимо картоплю і промиваємо в холодній воді від надлишків крохмалю.
- Нарізаємо на довгі тонкі смужки. Це можна зробити вручну ножем, але набагато зручніше скористатися теркою для корейської моркви: весь процес займе менше часу, а чіпси вийдуть рівніше.
- Знову добре промиваємо картопля в кілька етапів. Чим краще очистити бульби від крохмалю, тим більше хрустким вийде «пай». Після цього обов’язково видаляємо надлишки вологи паперовим рушником.
- У сотейник або невелику каструлю наливаємо рослинне масло. Розігріваємо на середньому вогні до появи легкого димку.
- Невелику частину підготовленого картоплі опускаємо в киплячу олію. Смажимо близько 3 хвилин до моменту, поки картопля не стане хрустким і змінить колір. Після цього дістаємо шумівкою отримані чіпси і викладаємо їх на паперовий рушник. Надлишки масла повинні стекти, а сам «пай» – охолонути.
- Повторюємо обжарку з іншою партією картоплі.
- Вже готову картоплю посипаємо сіллю.
Картопля «пай» можна використовувати не тільки як компонент салату, але і самостійну закуску. В цьому випадку обсмажену картоплю можна посипати не тільки сіллю, а й гострим перцем чилі, сушеним базиліком або будь-якими іншими травами і спеціями за власним смаком.
Підготовка інших продуктів
- Поки готується картопля, відварюємо яйця. У невеликій каструлі заливаємо їх холодною водою і ставимо на плиту на сильний вогонь. Після закипання чекаємо 5-7 хвилин, а потім охолоджуємо в крижаній воді.
- У копченої курки знімаємо шкіру, вона нам не знадобиться. Для цього салату підійде будь-яка частина птиці: стегно, стегенце або грудка. Філе довільно нарізаємо, але не занадто дрібно. М’ясо повинно відчуватися в салаті.
- Очищаємо яйця і нарізаємо їх шматочками такого ж розміру.
- Огірки дрібно нарізаємо брусочками. Щоб зробити салат більш легким, один або обидва солоні огірки можна замінити свіжими.
- Курку, яйце і огірок перемішуємо і заправляємо майонезом. При необхідності досолюємо і приправляємо чорним меленим перцем.
- Перекладаємо блюдо в салатницю і перед подачею на стіл присипаємо зверху картоплею «пай». Виходить дуже красиво, смачно і незвично.
Красива і оригінальна закуска для святкового столу готова. Тепер можна швидко зробити ситний салат з картоплею фрі і куркою, або подати його більш пікантну версію з картоплею «пай». Вибір за вами, але результат в будь-якому випадку порадує насиченим смаком.
Смачного!