Салат з баклажанами, помідорами і перцем присмачуємо освіжаючою заправкою на основі лимонного соку і оливкового масла з невеликою порцією цукру. Обходимося без обсмажування овочів – мінімізуємо кількість масла, жиру і зайвих калорій. Помідори залишаємо свіжими, а болгарські перці і баклажани запікаємо в духовці до розм’якшення, очищаємо від шкірки і далі використовуємо за призначенням.
Для більш яскравого кольору додаємо свіжу петрушку, а для «різноликості» смаку – виразну фету. Додаткові компоненти можна міняти – в якості сиру годиться і ніжна нейтральна моцарела, і насичена солона бринза. Зелень також може бути будь-який – чудово підійдуть листочки базиліка, кріп, кінза або збірний пучок. Легка солонувата «нота» сиру упереміш з запеченими і свіжими овочами створює дивовижний «букет». Цей смачний соковитий салатик можна подавати самостійно або до м’яса, птиці, риби, всіляких гарнірів.
Складові:
- баклажани – 400 г (2 невеликих);
- болгарські перці – 2 шт .;
- помідори – 200 г (2-4 шт.);
- сир фета – 100 г;
- часник – 2-3 зубці;
- петрушка – 5-6 гілочок;
- сіль, перець – за смаком.
Для заправки:
- оливкова олія – 2-3 ст. ложки;
- сік лимона – 2 ст. ложки;
- цукор – 1 ч. ложка.
Салат з баклажанами, помідорами і перцем рецепт з фото
- Баклажани та перці промиваємо і протираємо, викладаємо у форму для випічки. Духовку прогреваем до 220 градусів. На баклажанах робимо кілька проколів виделкою, щоб вони не лопнули під час запікання.
- Ставимо деко в духовку. Через 20-25 хвилин дістаємо перці і викладаємо в окремий посуд – до цього моменту вони встигнуть розм’якшити, а їх шкурка місцями потемніє. Баклажани продовжуємо тримати в духовці ще 20-25 хвилин. Посуд з перцями затягуємо харчовою плівкою і залишаємо на 15 хвилин, щоб овочі остаточно пропарились, і шкурка легше подавалася чищенні.
- У розм’якшених перців видаляємо плодоніжки з насінням, знімаємо тонкий шар шкірки. Намагаємося видалити шкірку максимально, особливо обвуглені (чорні) ділянки. Очищену м’якоть перців нарізаємо невеликими шматочками.
- Запечені баклажани затягуємо плівкою і теж залишаємо на 15 хвилин. Потім очищаємо, рубаємо кубиками середнього розміру – сильно дрібнити не потрібно.
- Фету нарізаємо квадратними або прямокутними шматочками зі стороною 5-8 мм.
- Свіжі помідори ріжемо дрібно.
- Для заправки з’єднуємо оливкова олія, сік лимона і цукор. Ретельно розмішуємо, щоб розчинилися всі цукрові крупинки.
- З’єднуємо баклажани, перці, сир і соковиті помідори. Додаємо порубані листочки петрушки (або іншу зелень). Заливаємо масляною сумішшю, вичавлюємо через прес зубці часнику, перемішуємо. Пробуємо – солимо і перчимо до смаку. Якщо необхідно, можна додати ще трохи олії або лимонного соку.
- Довгої просочення цієї страви не потрібно. За бажанням можна пару годин потримати салат в холодильнику для освіжаючого смаку, а можна і відразу нести до столу.
Салат з баклажанами, помідорами і перцем готовий! Смачного!