Салат «Російська красуня» – ідеальна комбінація тематичного оформлення і насиченого яскравого смаку. Блюдо виходить ситним, завдяки картопляній основі і двом м’ясним компонентів в складі, і одночасно ніжним, «легким» за рахунок поєднання свіжого огірка і повітряного шару дрібно порубаних яєць.
Щоб салат відповідав назві рецепта, викладаємо компоненти у вигляді розмальованого кокошника – старовинного символу російського національного костюма. Надаємо фігурі об’ємну високу форму, обсипаємо сирної стружкою і розставляємо яскраві акценти в якості декору. Проявивши фантазію, можна отримати неповторний малюнок, прикрасивши «гребінь» імітацією коштовних каменів, бісеру, зірок, квітів і розпису в стилі розкішної російської красуні.
Складові:
- картопля – 400 г;
- шинка – 200 г;
- яйця – 4 шт .;
- куряче філе – 300 г;
- огірок свіжий – 1 шт. (~ 100 г);
- сир ~ 150 г;
- майонез – до смаку;
- сіль, перець – за смаком.
Для оформлення:
- помідори – 1-2 шт .;
- маслини – 1-2 шт .;
- петрушка – 2-3 гілочки;
- зерна граната.
Салат «Російська красуня» рецепт з фото крок за кроком
[Ad # first]
[Ad # second]
- Заздалегідь відварюємо всі компоненти, що вимагають термічної обробки. Куряче м’ясо тримаємо в підсоленій воді при помірному кипінні близько 20-25 хвилин. Картопля варимо до м’якості – перевіряємо готовність, проткнув бульби ножем. Яйця доводимо до стану круто – вистачить 10 хвилин з моменту закипання рідини. Очищену картоплю натираємо на крупній тертці.
- Видаливши шкаралупу, дрібно ріжемо яйця.
- Філе поділяємо на тонкі волокна.
- Шинку ріжемо дрібними кубиками.
- Таким же калібром рубаємо свіжий огірок.
- Приступаємо до формування. Картопляну стружку солимо і перчимо, перемішуємо з майонезом. Трамбуючи, викладаємо на тарілку, надаючи масі форму кокошника. Можна попередньо намалювати контур майонезом, переклавши соус в пакет і відрізавши тонкий кінчик. Блюдо беремо велику, щоб шари не вийшли занадто товстими (в нашому прикладі діаметр тарілки 24 см). Підрівнюємо картопляну основу долонями, надаємо акуратну форму.
- Зверху розподіляємо нарізку шинки. Злегка поливаємо майонезом.
- Наступними розкладаємо огірки. Цьому шару вистачає соку і без багатою мастила, тому наносимо зовсім тонку майонезну сітку.
- Яйця змішуємо з невеликою кількістю майонезу, за бажанням заправляємо сіллю, перцем. Рівномірно розміщуємо на огірковому шарі.
- Розкладаємо куряче філе. Тонким шаром обмазуємо салат майонезом з усіх боків.
- Дрібно натираємо сир і густо обсипаємо боки багатошарової фігури. Притискаємо стружку долонею, щоб вона надійно зафіксувалася на салаті. Оформляємо поверхню «кокошника» – помідори нарізаємо кубиками, видаливши рідку частину з насінням. Розкладаємо яскраву нарізку суцільним шаром, повторюючи форму салату.
- Довільно декоруємо фігуру. Наприклад, для контрасту обводимо контур помідорів майонезом, викладаємо кружальця маслин, зерна граната, гілочки зелені. Оформлення може бути будь-яким – іноді помідори замінюють болгарським перцем, замість граната і маслин використовують дрібні ягоди журавлини, вирізають з овочів ромбики, квіточки та інші фігурки. Протираємо простір навколо салату – видаляємо все крихти, сліди майонезу. Якщо на тарілку стек огірковий сік, прибираємо серветкою.
Салат «Російська красуня» готовий! Смачного!