Салат «Черепашка» з грибами і куркою


Навіть найпростіша закуска, якщо її смачно приготувати і оригінально оформити, має всі шанси стати головним частуванням на сімейному святі. Дорослі та малеча з однаковим захопленням сприймають появу на банкетному столі салату «Черепашка» з грибами і куркою (вареної або копченої). Малюкам подобається смішна фігурка милого тваринного з яйцем замість головки і горішками-лапками, а дорослі гурмани люблять його за м’ясний смак і ситність.

Пропонуємо два варіанти оригінального частування на основі курячого філе: ніжний зі смаженими грибами і більш пікантний – з в’яленими сливами.

Салат «Черепаха» зі смаженими грибами і куркою: покроковий рецепт

Складові

  • Філе з грудини – близько 300 г + –
  • Печериці – 200 г + –
  • Яйця курячі категорії «С0» – 3 шт. + –
  • Яйця курячі середнього розміру – 1 шт. + –
  • Твердий сир на кшталт Гауді – 150-200 г + –
  • Ядра волоського горіха подрібнені – 1 ст. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Рослинна олія – ​​1-2 ст. л. + –
  • Майонез – близько 200 г + –
  • Салат свіжий листовий – 1 пучок + –
  • Маслини зелені (без кісточок) – 10 шт. + –
  • Петрушка кучерява – 2 гілочки + –
  • Яблуко свіже – 1/2 шт. + –
  • Сіль – за смаком + –

Покрокове приготування оригінального салату «Черепаха» з печерицями та куркою

Щоб «черепаховий» салат вдався, приділити належну увагу потрібно не тільки його готуванні, але і оформлення. Для цього нам знадобиться багато зелені, волоських горіхів і фантазія!

Якщо ця незвичайна салатна закуска призначена для дитячого свята, то майонез в ній можна замінити сметаною.

Підготовчий етап готування святкового салату

  • Починати підготовку салату потрібно з курятини, оскільки для цього потрібен час. Отже, спочатку помиємо м’ясо і видалимо всі залишки жирових відкладень.
  • Розміщуємо його в каструлю, заливаємо водою до повного покриття і відправляємо на плиту.
  • Після закипання воду треба вилити (якщо м’ясо магазинне), заповнити каструлю порцією свіжої води і вже в ній варити курятину до м’якості, посолити її в процесі.
  • Поки м’ясо буде доходити до кондиції, займемося грибний частиною салату. Печериці помиємо, щоб видалити бруд, наріжемо тонкими пластинами і підсмажити їх на сковороді з розігрітим маслом до легкої рум’яності.

На це доведеться витратити близько 10 хвилин при частому перемішуванні грибний нарізки.

  • Знімаємо з цибулини грубу лушпиння і ріжемо соковиту гостру м’якоть дрібним (!) Кубиком.
  • Щоб позбутися від занадто гострого аромату, заллємо цибульні кубики окропом, залишимо так на 10 хвилин, після чого відцідити.
  • Варене м’ясо птиці, згідно оригінальним рецептом, поріжемо дрібною соломкою.
  • Сир перетворимо в крихту за допомогою терки з дрібними дірочками.
  • Варені круто яйця потрібно подрібнити також, залишивши цілої ту половинку яйця, що подрібніше. Жовтки від білкової частини відокремлювати не обов’язково.

Збираємо пошарове салат з куркою і грибами

  • Плоске блюдо (краще взяти те, що ширше) встеляли митими і обсушеними салатним листям.
  • Формуємо перший шар з рубленого м’яса, виклавши його у формі овалу.
  • Зверху м’ясну нарізку густо засипаємо половиною горіхової крихти і покриваємо майонезной сіткою.
  • Далі йде цибуля, за ним – грибна піджарка. Цей шар і наступні потрібно робити трохи меншого діаметру, щоб за формою наш салат нагадував черепашачий панцир.
  • Грибочки змащуємо майонезом і посипаємо дрібною сирної крихтою.
  • Наступний шар – яйця. Їх теж бажано густо змастити майонезом.
  • «Панцир» робимо із залишків горіховою крихти і покриваємо його на цей раз негустий майонезной сіткою.
  • З одного з витягнутих вершин овалу укладаємо залишилася половинку яйця – це буде головка нашої черепашки. Очки можна зробити зі шматочків маслин або горошин чорного перцю, вдавивши їх в варений білок. Замість лапок – половинки цільних ядер волоського горіха.

salat-cherepashka-s-gribami-i-kuricej4

  • Беремо зубочистку, встромляє її в половинку яблука, уклавши її зрізом вниз.
  • На зубочистку нанизуємо маслини, а в дірочку останньої з них встромляємо гілочки петрушки – це буде декоративна пальма. Салат готовий!

Щоб листковий салат «а-ля черепаха Тортилла» з грибами і куркою розкрив повністю свій смак, йому потрібно настоятися хоча б півгодини.

Знаменитий салат «Черепашка» з копченою куркою і чорносливом

Цей варіант цікавої закуски виходить більш соковитим завдяки яблуку. Пікантності їй додає копчена грудина, але її можна, при бажанні, замінити вареною філе – теж вийде смачно і яскраво!

Складові

  • Філе куряче з копченим смаком – 200 г;
  • Яйця відварені круто – 4 шт .;
  • Яблука кисло-солодкі – 2 середніх плода;
  • Цибулина ріпчаста невелика – 1 шт .;
  • Сир твердий (можна підкопчений) – 100 г;
  • Ядра горіха волоського – 50 г;
  • Чорнослив в’ялений – 50 г;
  • Майонез – 150 г;
  • Невеликий маринований огірочок – 1 шт .;
  • Салатні листя – 3-4 шт.

salat-cherepashka-s-gribami-i-kuricej3

Як зробити салат «Черепаха» з чорносливом і копченим м’ясом птиці

  1. Варені яйця розрізаємо навпіл, відокремлюємо білкову та жовткову частини, трьом на дрібній тертці.
  2. З її допомогою подрібнюємо окремо сир і яблука.
  3. Цибулю ріжемо дрібними кубиками і заливаємо окропом, через 10 хвилин відціджуємо.
  4. Чорнослив теж заливаємо гарячою водою, даємо постояти з чверть години, потім воду зливаємо, а фрукти ріжемо дрібними шматочками.
  5. Горіхові ядра подрібнюємо.
  6. Огірок розрізаємо на 4 частини – це будуть лапки.
  7. Починаємо збирати салат, встеливши блюдо салатним листям. Перший шар – білки.
  8. Зверху кладемо нарізану тонкою соломкою курятину, присипаємо цибульними кубиками, густо покриваємо майонезной сіткою.
  9. Далі формуємо яблучний шар трохи меншого діаметру і знову додаємо майонез, тільки в трохи меншій кількості, ніж брали для покриття курятини.
  10. Відкладаємо столову ложку сирної крихти, а з іншої формуємо наступний шар. На нього укладаємо жовтки, поступово додаючи страви форму панцира.
  11. Тепер – чорнослив, майонез, а в кінці – викладена у формі панцира горіхова крихта.
  12. Головку тваринного ліпимо з залишився сиру, змішаного з половиною чайної ложки майонезу, укладаємо з боків огіркові «лапки». Симпатична закуска готова!

salat-cherepashka-s-gribami-i-kuricej

Зовсім трохи клопоту, мінімум продуктів – і на столі з’являється оригінальне за своєю формою і змістом частування. Салат «Черепашка» робиться з грибами і куркою або сухофруктами, тобто продуктами, які можна купити в будь-який час року.

За універсальність, а головне – ефектний зовнішній вигляд, його цілком заслужено люблять гурмани різного віку. Спробуйте і ви!