Навіть найпростіша закуска, якщо її смачно приготувати і оригінально оформити, має всі шанси стати головним частуванням на сімейному святі. Дорослі та малеча з однаковим захопленням сприймають появу на банкетному столі салату «Черепашка» з грибами і куркою (вареної або копченої). Малюкам подобається смішна фігурка милого тваринного з яйцем замість головки і горішками-лапками, а дорослі гурмани люблять його за м’ясний смак і ситність.
Пропонуємо два варіанти оригінального частування на основі курячого філе: ніжний зі смаженими грибами і більш пікантний – з в’яленими сливами.
Салат «Черепаха» зі смаженими грибами і куркою: покроковий рецепт
Складові
- Філе з грудини – близько 300 г + –
- Печериці – 200 г + –
- Яйця курячі категорії «С0» – 3 шт. + –
- Яйця курячі середнього розміру – 1 шт. + –
- Твердий сир на кшталт Гауді – 150-200 г + –
- Ядра волоського горіха подрібнені – 1 ст. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Рослинна олія – 1-2 ст. л. + –
- Майонез – близько 200 г + –
- Салат свіжий листовий – 1 пучок + –
- Маслини зелені (без кісточок) – 10 шт. + –
- Петрушка кучерява – 2 гілочки + –
- Яблуко свіже – 1/2 шт. + –
- Сіль – за смаком + –
Покрокове приготування оригінального салату «Черепаха» з печерицями та куркою
Щоб «черепаховий» салат вдався, приділити належну увагу потрібно не тільки його готуванні, але і оформлення. Для цього нам знадобиться багато зелені, волоських горіхів і фантазія!
Якщо ця незвичайна салатна закуска призначена для дитячого свята, то майонез в ній можна замінити сметаною.
Підготовчий етап готування святкового салату
- Починати підготовку салату потрібно з курятини, оскільки для цього потрібен час. Отже, спочатку помиємо м’ясо і видалимо всі залишки жирових відкладень.
- Розміщуємо його в каструлю, заливаємо водою до повного покриття і відправляємо на плиту.
- Після закипання воду треба вилити (якщо м’ясо магазинне), заповнити каструлю порцією свіжої води і вже в ній варити курятину до м’якості, посолити її в процесі.
- Поки м’ясо буде доходити до кондиції, займемося грибний частиною салату. Печериці помиємо, щоб видалити бруд, наріжемо тонкими пластинами і підсмажити їх на сковороді з розігрітим маслом до легкої рум’яності.
На це доведеться витратити близько 10 хвилин при частому перемішуванні грибний нарізки.
- Знімаємо з цибулини грубу лушпиння і ріжемо соковиту гостру м’якоть дрібним (!) Кубиком.
- Щоб позбутися від занадто гострого аромату, заллємо цибульні кубики окропом, залишимо так на 10 хвилин, після чого відцідити.
- Варене м’ясо птиці, згідно оригінальним рецептом, поріжемо дрібною соломкою.
- Сир перетворимо в крихту за допомогою терки з дрібними дірочками.
- Варені круто яйця потрібно подрібнити також, залишивши цілої ту половинку яйця, що подрібніше. Жовтки від білкової частини відокремлювати не обов’язково.
Збираємо пошарове салат з куркою і грибами
- Плоске блюдо (краще взяти те, що ширше) встеляли митими і обсушеними салатним листям.
- Формуємо перший шар з рубленого м’яса, виклавши його у формі овалу.
- Зверху м’ясну нарізку густо засипаємо половиною горіхової крихти і покриваємо майонезной сіткою.
- Далі йде цибуля, за ним – грибна піджарка. Цей шар і наступні потрібно робити трохи меншого діаметру, щоб за формою наш салат нагадував черепашачий панцир.
- Грибочки змащуємо майонезом і посипаємо дрібною сирної крихтою.
- Наступний шар – яйця. Їх теж бажано густо змастити майонезом.
- «Панцир» робимо із залишків горіховою крихти і покриваємо його на цей раз негустий майонезной сіткою.
- З одного з витягнутих вершин овалу укладаємо залишилася половинку яйця – це буде головка нашої черепашки. Очки можна зробити зі шматочків маслин або горошин чорного перцю, вдавивши їх в варений білок. Замість лапок – половинки цільних ядер волоського горіха.
- Беремо зубочистку, встромляє її в половинку яблука, уклавши її зрізом вниз.
- На зубочистку нанизуємо маслини, а в дірочку останньої з них встромляємо гілочки петрушки – це буде декоративна пальма. Салат готовий!
Щоб листковий салат «а-ля черепаха Тортилла» з грибами і куркою розкрив повністю свій смак, йому потрібно настоятися хоча б півгодини.
Знаменитий салат «Черепашка» з копченою куркою і чорносливом
Цей варіант цікавої закуски виходить більш соковитим завдяки яблуку. Пікантності їй додає копчена грудина, але її можна, при бажанні, замінити вареною філе – теж вийде смачно і яскраво!
Складові
- Філе куряче з копченим смаком – 200 г;
- Яйця відварені круто – 4 шт .;
- Яблука кисло-солодкі – 2 середніх плода;
- Цибулина ріпчаста невелика – 1 шт .;
- Сир твердий (можна підкопчений) – 100 г;
- Ядра горіха волоського – 50 г;
- Чорнослив в’ялений – 50 г;
- Майонез – 150 г;
- Невеликий маринований огірочок – 1 шт .;
- Салатні листя – 3-4 шт.
Як зробити салат «Черепаха» з чорносливом і копченим м’ясом птиці
- Варені яйця розрізаємо навпіл, відокремлюємо білкову та жовткову частини, трьом на дрібній тертці.
- З її допомогою подрібнюємо окремо сир і яблука.
- Цибулю ріжемо дрібними кубиками і заливаємо окропом, через 10 хвилин відціджуємо.
- Чорнослив теж заливаємо гарячою водою, даємо постояти з чверть години, потім воду зливаємо, а фрукти ріжемо дрібними шматочками.
- Горіхові ядра подрібнюємо.
- Огірок розрізаємо на 4 частини – це будуть лапки.
- Починаємо збирати салат, встеливши блюдо салатним листям. Перший шар – білки.
- Зверху кладемо нарізану тонкою соломкою курятину, присипаємо цибульними кубиками, густо покриваємо майонезной сіткою.
- Далі формуємо яблучний шар трохи меншого діаметру і знову додаємо майонез, тільки в трохи меншій кількості, ніж брали для покриття курятини.
- Відкладаємо столову ложку сирної крихти, а з іншої формуємо наступний шар. На нього укладаємо жовтки, поступово додаючи страви форму панцира.
- Тепер – чорнослив, майонез, а в кінці – викладена у формі панцира горіхова крихта.
- Головку тваринного ліпимо з залишився сиру, змішаного з половиною чайної ложки майонезу, укладаємо з боків огіркові «лапки». Симпатична закуска готова!
Зовсім трохи клопоту, мінімум продуктів – і на столі з’являється оригінальне за своєю формою і змістом частування. Салат «Черепашка» робиться з грибами і куркою або сухофруктами, тобто продуктами, які можна купити в будь-який час року.
За універсальність, а головне – ефектний зовнішній вигляд, його цілком заслужено люблять гурмани різного віку. Спробуйте і ви!