Сьогодні в нашому меню ароматний, з впізнаваною обов’язкової кислинкою розсольник з перловкою і солоними огірками. Це перша страва радує відмінним смаком з першої ложки, зігріває, наповнює тонусом і бадьорістю. За рахунок легких кислуватих «нот» суп нагадує солянку, але виходить куди більш економним, адже в якості м’ясної складової рецепт обходиться тільки яловичиною, а при бажанні можна зробити бульйон і повністю пісним.
Насичений, концентрований м’ясний відвар зі стандартним для перших страв овочевим набором вдало доповнюється ситної крупою і огірковим розсолом. Суп виходить наваристим, і ситним. Густоту бульйону, як і ступінь кислинки, тут можна регулювати довільно, змінюючи пропорції і коригуючи рецепт на свій лад.
Складові:
- яловичина – 350 г;
- огірки солоні – 150 г;
- цибулина – 1 маленька (приблизно 80 г);
- морква – 1 маленька (приблизно 80 г);
- перлова крупа – 70 г;
- картопля – 2-3 шт .;
- сіль, мелений перець – за смаком;
- лавровий лист – 1-3 шт .;
- запашний перець – 3-5 горошин;
- рослинне масло (для смаження) – 2-3 ст. ложки;
- кріп – 2-3 гілочки.
Розсольник з перловкою і солоними огірками рецепт з фото
- Готуємо м’ясний бульйон. Промиту яловичину ріжемо невеликими квадратними або прямокутними шматочками зі стороною 2-3 см, заливаємо двома літрами холодної води. Доводимо до кипіння, знімаємо всю каламутну піну, що утворилася на поверхні. Варимо на невеликому вогні при малому кипінні 1-1,5 години (до м’якості м’яса), прикривши каструлю кришкою. Для аромату кидаємо горошини перцю.
- Паралельно промиваємо перловку до моменту, коли рідина стане повністю прозорою. Перекладаємо в невелику каструлю і заливаємо чистою водою так, щоб вона виявилася на 3-4 см вище рівня крупи. Доводимо до кипіння, варимо на середньому вогні 30-40 хвилин або трохи довше – майже до готовності (до розм’якшення крупи). Можна заздалегідь замочити перловку і залишити на ніч, тоді необов’язково відварювати її окремо.
- Розбухлу варену крупу відкидаємо на сито і ретельно промиваємо під струменем холодної води. Так ми позбудемося клейкості, і бульйон не стане каламутним після додавання перловки.
- Дрібними кубиками рубаємо цибулину, обсмажуємо на розігрітій олії. Помішуючи, тримаємо на вогні 3-5 хвилин – до легкого золотистого кольору. Сильно засмажувати цибулю не потрібно.
- Крупно натираємо, знявши верхній шар, морква і переносимо до цибулі. Перемішуємо, просочуючи овочі маслом. Пасеруємо ще хвилин 5, не забуваючи помішувати. При необхідності можна підлити трохи масла.
- Огірки нарізаємо будь-яким зручним способом – можна брусками, кубиками або широкої соломкою. Розміщуємо в невелику каструльку. Вливаємо 2-3 ополоника м’ясного бульйону з каструлі. Тримаємо на невеликому вогні приблизно 10-15 хвилин. Огірки повинні розм’якшити, але не дуже сильно.
- До бульйону з уже м’яким м’ясом додаємо лавровий лист і картоплю, попередньо очистивши бульби і порубавши невеликими кубиками. Варимо без солі 10 хвилин.
- Далі опускаємо в каструлю перловку.
- Слідом – морквяно-цибульну пассеровку. Доводимо до кипіння і продовжуємо варіння наступні 7-10 хвилин. Якщо бульйон сильно википів, додаємо невелику порцію окропу.
- Останніми закладаємо огірки разом з рідиною, в якій вони гасилися. Також вливаємо огірковий розсіл – приблизно півсклянки, можна більше або менше. Краще спочатку додати трохи, спробувати бульйон і при нестачі кислоти додати ще.
- Приправляємо суп сіллю і перцем, хвилин через 5 розсольник з перловкою і солоними огірками знімаємо з вогню.
- Дозволивши першої страви трохи настоятися, приступаємо до трапези. Додаємо свіжих фарб, посипавши кожну порцію порубаним кропом.
Розсольник з перловкою і солоними огірками готовий! Смачного!