Рис на вечерю

Рис на вечерю
Приготувати легку і смачну їжу для вечірньої трапези нескладно, досить скористатися нашим списком перевірених страв! Ця стаття про те, як готувати рис на вечерю і рецепти з неї допоможуть зорієнтуватися і зробити саме те, що потрібно для буденного або святкового вечора. Овочеве різотто, риба з рисом, каррі з рисом, горошком і м’ясом – вибираємо страви до смаку або змінюємо їх, підлаштовуючи під свої переваги і готуємо!

Але чи можна їсти рис на вечерю, особливо тих, що худнуть?

Так, рис – це вуглеводи і якщо ви на жорсткій дієті, то в другій половині дня споживати їх не бажано. Ні, рис не вплине на розміри талії, якщо не вживати його безпосередньо перед сном в складі калорійних страв. Між парочкою ролів і тарілкою плову з баранини величезна різниця – всім, хто стежить за своєю вагою варто про неї пам’ятати.

Але невже рис, така знайома і звична крупа, може порадувати нас ще чимось новеньким, крім тих, хто прийшов з Японії ролів? Звичайно, і величезна кількість рідкісних і незвичайних страв тому приклад.

Існують продукти і приправи, здатні змінити звичне уявлення про смак їжі і це не відомі всім кетчуп або гірчиця. Досить перед подачею присмачити ними зварений рис, і він вже заграє по-новому!

  • горіхи
  • Соєвий соус
  • імбир
  • натуральний йогурт
  • Гранатовий соус

Якщо ж міняти смак рису хочеться відразу в процесі приготування, виберемо східне пряне блюдо, зробимо каррі!

Каррі з рисом, горошком і куркою

Блюдо готується на кокосовому молоці і така вечеря в індійському стилі запам’ятається надовго і не залишить байдужим навіть самого тонкого цінителя.

  1. Для початку займемося молоком. Приготуємо його звичайним способом: подрібнити в блендері м’якоть цілого свіжого кокоса, заллємо її склянкою дуже гарячої, але не киплячої води і залишимо мінімум на 30 – 40 хвилин настоюватися.
  2. Варимо в невеликій кількості солоної води 400 г рису, і поки він готується, займаємося філе.
  3. Ріжемо 300 г м’яса невеликими брусочками і обсмажуємо в глибокій посуді на оливковій олії, посолити і додавши 4 ч.л. каррі.
  4. Проціджуємо кокосове молоко і, як тільки курка зарум’яниться, виливаємо його на сковороду.
  5. Тушкуємо курку 7 – 10 хвилин, потім всипаємо 400 г замороженого зеленого горошку, знову доводимо до кипіння і висипаємо готовий рис.
  6. Тримаємо все під кришкою ще 10 хвилин і вимикаємо.

Каррі з рисом, горошком і куркою - боюдо на вечерю

Подаємо рис трохи охололи – це дозволить смаку краще розкритися, прикрасивши його зеленню.

Рис з соусом з манго і овочами

Якщо екзотичні смаки якраз те, що вам до душі, це блюдо обов’язково вам сподобається!

  • Відварюємо, як зазвичай 150 г довгого рису або його суміші з диким – це зробить блюдо цікавіше.
  • Потрібно, щоб готовий він залишився трохи сухуватим і не перетворився на кашу. Для цього в декількох водах промиваємо його і не наливаємо в процесі варіння занадто багато води – досить закрити крупу на палець.
  • На рослинному маслі, найкраще оливковій обсмажуємо шинковану цибулю (1 шт.) І порізану на великі, але тонкі скибочки одну моркву.
  • Коли овочі припустити, додаємо до них розібрану на дрібні суцвіття цвітну капусту (100 г).
  • Тим часом очищаємо від шкірки стиглий плід манго.

Рис з соусом з манго і овочами

Поради кухарчуком
Правильно вибрати в магазині манго нескладно – достатньо подивитися на колір – він повинен бути яскравим червонувато-оранжевим і помацати – на дотик стиглий плід м’якуватий і злегка пружинить. Він недолжен бути кам’яно-жорстким – толку від такого манго не буде, потрібного смаку він не дасть.

  • Подрібнюємо м’якоть в блендері так, щоб вийшло ніжне слідкувати пюре.
  • Під кришкою на невеликому вогні тушкуємо все 8 – 10 хвилин і потім вливаємо 3 ст.л. абрикосового соку з м’якоттю і пюре манго. Все солимо, перчимо, доводимо до кипіння і викладаємо рис.
  • Перемішуємо, накриваємо кришкою і на дуже маленькому вогні тушкуємо ще 4 – 5 хвилин.

Подаємо готову страву з порізаними на кружечки огірками та помідорами. Вечеря готова!

Рис в горщиках під м’ятним соусом

Ще трохи цікавих страв, адже приготувати звичайні «їжачки» ми завжди встигнемо!

  • Для початку приготуємо маринад для капусти: змішуємо в рівних пропорціях (по 0,5 ч.л.) паприку, куркуму, коріандр і гвоздику, додаємо до них 3 ст.л. оливкового масла і 1 ст.л. свіжовичавленого лимонного соку.
  • 200 г брокколі розморожуємо і, якщо суцвіття маленькі, не розбираючи їх додатково, відразу заливаємо маринадом і, прикривши, залишаємо на 30 хвилин просочуватися.
  • 2 зубчики часнику пропускаємо через давилку, 40 г кореня імбиру подрібнюємо на дрібній тертці і відправляємо гострі компоненти до спецій і маслу. Перемішуємо.
  • З плином часу відкриваємо капусту і прямо в цій же посуді перемішуємо стакан сирого промитого рису, солимо, розкладаємо по парі невеликих глиняних горщиків і закриваємо їх кришечками.
  • Додаємо воду так, щоб вона прикрила рис на палець, і ставимо в холодну духовку.

* Рада кухарчуком
Якщо ми почнемо випікати блюдо в горщику відразу в гарячій духовці, керамічний посуд може лопнути.

Рис в горщиках під м'ятним соусом

Доводимо температуру до 220 ° С і печемо 30 – 40 хвилин. Періодично кількість води в горщиках необхідно перевіряти, адже в залежності від сорту рис бере вологи більше або менше.

Якщо виявиться, що вода вже випарилася, а блюдо ще не готове, додаємо ще трохи рідини, головне пам’ятати, що вона повинна бути гарячою! Щоб не виникало контрасту температур.

За 10 хвилин до закінчення приготування кришечки можна прибрати – так блюдо зарум’яниться і придбає апетитний відтінок. Готовий рис виймаємо з духовки, але подавати не поспішаємо – дамо йому настоятися і трішки подостить, адже глиняний посуд хороша тим, що поступово віддає тепло, «доготавлівая» блюдо без вогню.

м’ятний соус

Тим часом приготуємо м’ятний соус:

  1. измельчим 10 – 12 гілочок свіжої м’яти (перетираємо в ступці – це в ідеалі, рубаємо ножем або складаємо в блендер)
  2. додаємо до отриманої пасти 2 ст.л. лимонного соку і перемішуємо.

Подаємо рис на вечерю прямо в горщиках, окремо запропонувавши м’ятний соус. Смачного!

Рис з грибами і м’ясним фаршем

Для тих, хто втомився від вегетаріанських страв, у нас є рецепт ситного м’ясного вечері.

Відварюємо окремо 250 г довгого рису в невеликій кількості води і, поки він готується, займаємося приготуванням соусу.

Рис з грибами і м'ясним фаршем

овочевий соус

Для початку запікаємо цілком червоний болгарський перець. Досить 180 ° С і 6 – 7 хвилин. Готовий виймаємо, даємо охолонути під кришкою – це допоможе відшаруватися шкірці, потім видаляємо її, прибираємо насіння і нарізаємо на дольки.

  1. На 1 ст.л. вершкового або топленого масла обсмажуємо цибулю і, коли він зарум’яниться, додаємо до нього скибочки печеного перцю. Тримаємо на сковороді на середньому вогні не довше 5 – 6 хвилин і, переклавши в блендер, подрібнюємо.
  2. На цій же сковороді нагріваємо 150 мл вершків, додаємо до них пасту із суміші цибулі і перцю і, коли все закипить, підсипає 1 ч.л. муки. Соус перемішуємо вінчиком – це позбавить його від грудочок.
  3. Солимо, додаємо на кінчику ножа чорний і запашний перець, прогріваємо ще хвилинку і вимикаємо. Соус накриваємо кришкою і залишаємо.

250 г печериць ріжемо на скибочки і обсмажуємо разом з такою ж кількістю свинояловичих фаршу на вершковому маслі – важливо готувати їх разом, щоб м’ясо як слід просочилося. Солимо, додаємо 2 – 3 горошини чорного перцю.

Подаємо окремо рис, фарш з грибами і поливаємо все соусом. Вечеря готова!

Рис з горіхами

Всім тим, хто дотримується посту, але не хоче, щоб падала фізична або розумова активність через нестачу білка і мікроелементів, рекомендуємо спробувати цей рецепт – збалансоване поєднання вуглеводів з рослинними білками і жирами порадує гурманів пікантним смаком.

ris-na-uzhin6

  • Як і в попередньому рецепті рис готується окремо – зваримо в невеликій кількості солоної води 1 стакан крупи. Збризкаємо рослинним маслом і перемішати, щоб рис не злипнувся.
  • У глибокій сковороді обсмажуємо 2 невеликих дрібно порізаних цибулини, коли вони стануть прозорими, додаємо подрібнений зубчик часнику і червоний або жовтий болгарський перець – його ріжемо тонкими довгими скибочками.
  • Через 5 – 7 хвилин, коли овочі будуть доведені до напівготовності, всипаємо до них рубані ножем 100 г волоських горіхів. Якщо беремо арахіс, подрібнювати його не варто – викладаємо прямо так, головне, він повинен бути сирим і не солоним!
  • Додаємо вогонь і, безперервно помішуючи, тримаємо зажарку ще 5 хвилин.
  • Зливаємо з 125 г банки консервованої кукурудзи рідина і викладаємо зерна на сковороду. Солимо, перчимо, посипаємо спеціями і через 2 – 3 хвилини викладаємо рис.

Все акуратно перемішуємо, прикриваємо кришкою і тримаємо на маленькому вогні ще 5 хвилин. Потім вимикаємо, даємо постояти і подаємо! Посипаємо рубаною зеленню і прикрашаємо часточками свіжих помідорів.

Рис з рибою в духовці

Поки всі страви ми готували на відкритому вогні, але як на рахунок духовки? Рис виходить в ній ще смачніше.

  1. В першу чергу займемося обробленням 400 – 500 г філе будь-якої морської риби на ваш вибір – форель, морський язик, тріска, лосось, з рисом все поєднується добре. Ріжемо його на шматочки, солимо, скроплюємо лимонним соком, посипаємо спеціями для риби і прикриваємо – нехай помарінуется.
  2. Добре промиваємо в декількох водах 1 стакан крупи, а потім ставимо його варитися в невеликій кількості води (1,5 склянки) до напівготовності – зернятка повинні залишитися жорстким.
  3. Поки він готується, на сковороді робимо зажарку: обсмажуємо на маслі 1 цибулину з 1 тертою морквою. Коли овочі Спассеруйте, додаємо до них 1 шінкованной болгарський перець і 1 дрібно різаний помідор без шкірки. Млоїмо ще 5 хвилин і вимикаємо.
  4. У глибокий посуд для випікання викладаємо отриману зажарку, зверху кладемо рибу, а потім рис. Всі заливаємо гарячою водою на 1 – 1,5 пальця, подсаливаем, перчимо і ставимо в гарячу (200 ° С) духовку на 25 хвилин.

Поради кухарчуком
Якщо блюдо готується в пост, то його можна зробити без піджарки – пісний рис + філе риби.

Рис з рибою в духовці на вечерю

За 5 хвилин до закінчення приготування, коли вода вже упарітся, виймаємо форму і посипаємо рис 1 – 2 ст.л. тертого сиру, щоб скоринка стала ще рум’яний та апетитний!

Сметанно-часниковий соус

Подавати таку страву з рису на вечерю найкраще зі сметанно-часниковим соусом.

Готується він дуже легко – просто перемішуємо 200 г нежирної сметани з двома подрібненими зубчиками часнику і 1/3 дрібно рубаного пучка зелені.

Ось і готові наші страви з рису на вечерю для найтонших цінителів! Тепер справа за вами, друзі! Готуємо, пробуємо і втілюємо в життя сподобалися рецепти.