На наших городах і грядках ми холім і плекаємо не тільки ті рослини, які в процесі приготування стають надзвичайно смачними. Наприклад, ревінь, не тільки смачний, його користь для організму неоціненна, але потрібно знати, як його використовувати, щоб не допустити шкоди. Якщо його правильно зібрати, заготовити і вживати в помірних кількостях, можна на весь сезон забезпечити свою сім’ю майже всіма вітамінами.
походження
Звідки король весняної грядки ревінь родом, вчені толком не знають. Одні кажуть, що потрапив він до нас з Азії, інші наполягають, що з Сибіру. Однак ні в одній країні світу так не шанують ревеневий черешки, як в Англії. Ось вже де кожен житель знає, як виглядає ревінь і чим він корисний!
У позаминулому столітті місцеві аграрії навіть придумали особливу технологію вирощування та заготівлі ревеню. Так, вони ростили його круглий рік в закритих теплицях, а коли черешки досягали 60-сантиметрової висоти, зрізали їх, причому неодмінно – при світлі свічки. Вважалося, що стебла рослини стають особливо ніжними.
Корисні властивості
Смак ревеню з приємною кислинкою не можна сплутати ні з чим іншим! Він тонізує, освіжає, зміцнює і стимулює організм, особливо навесні, коли настає пора зрізати перші стиглі черешки. У них-то і міститься вітамін і інших корисних речовин найбільше. Однак користь і шкода ревеню йдуть поруч, тому потрібно дуже обережно застосовувати його.
- Черешки ревеню, особливо червоного кольору, відносять до повноцінних дієтичних продуктів.
- Між іншим, почервоніння черешкам прийде мідь, якої багато цю рослину. Крім того, є в ньому і досить марганцю, трохи менше – заліза та інших мікроелементів.
- Наявність в ньому вітаміну А, надзвичайно корисного для зору, робить його одним з найбільш бажаних продуктів на наших столах.
- Завдяки своїм антиоксидантним здібностям він досить ефективно захищає від раку, в тому числі легких.
- Ті люди, які регулярно п’ють ревеневий відвари, можуть не боятися простудних інфекцій. Велика кількість в ньому вітаміну С виводить його на лідируючі по його змістом позиції серед овочів і фруктів. До речі, в загальному за змістом корисних речовин ревінь залишив позаду навіть помідор, огірок, капусту і багатьох інших своїх «конкурентів».
- Кальцій і калій – це ті мінерали, які містяться в цій рослині в надлишку. Правда, знову-таки тільки в молодих черешках.
- Ревінь лідирує і за змістом органічних кислот, нестача яких призводить до серйозних соям в роботі травної системи.
- Стимуляція роботи мозку – ще одна з корисних речей ревеню. Саме тому ця рослина, а також препарати на його основі настійно рекомендують літнім людям, особливо тим, у кого ризик виникнення хвороби Альцгеймера занадто високий.
- Людям з хворими печінкою або нирками теж настійно радять гасити ревеневий черешки і їсти їх з іншими овочами.
- Ревеневий сік допомагає подолати проблему запорів і інші неприємності, викликані неполадками в кишечнику.
Кілька слів – про шкоду
Як і щавель, ревінь може приносити не тільки користь, але і шкоду. Щоб замість позитивного результату не отримати ще більші проблеми зі здоров’ям, заготовлювати і використовувати потрібно тільки молоденькі ревеневий черешки. Найкраще – ті, які відростають в квітні-серпні.
Цікаво, що в старих черешках корисні елементи теж є, але через високу в них концентрації щавлевої кислоти вони потрапляють в організм в такому вигляді, в якому не можуть бути засвоєними. Більш того: щавлева кислота небезпечна для здоров’я. Тому, заготовлюючи ревінь, не потрібно виходити з принципу «чим товще стебло, тим краще». В даному випадку діяти потрібно діяти якраз навпаки.
Має ця культура і протипоказання. Так, як і інші рослини з високим вмістом в них аскорбінової кислоти, її потрібно виключити з раціону тим, хто страждає від виразкової, а також сечокам’яної хвороби, має камені в жовчному міхурі.
Застосування в кулінарії
- Соковита і кислуватий зелень, в тому числі і молоде листя, є прекрасним сировиною для компотів.
- Їх же кладуть у вітамінні весняні салати поряд зі щавлем або замість нього.
- Сушені черешки, а також корінь ревеню можна застосовувати як пряність для додання кислуватого присмаку борщів, а також іншим перших страв і м’ясним підливаючи.
- Улюблені ласощі старшого покоління – ревеневий пастила.
- Смачна виходить з нього також начинка для пирогів.
калорійність
Продукт цей не дарма відносять до дієтичних. У 100 г черешків міститься всього-на-всього 21 ккалл. Так що є його можна практично в необмежених кількостях. Звичайно, якщо немає протипоказань, про які сказано вище.
як вибирати
Якщо пощастило на присадибній ділянці знайти місце для посадки ревеню, то вибирати його буде нескладно. Головне – не скупитися і брати не все підряд черешки, а тільки молоденькі. Ті ж, які вже встигли задубіти і не мають смаку (між іншим, щавлева кислота несмачна), краще не брати взагалі.
Якщо ж вітамінні черешки доводиться вибирати на ринку, то вони повинні бути рівними, бажано – червоними, а ще – свіжими і соковитими. Прив’ялий товар краще не купувати.
І ще – один важливий момент. Корисним ревінь буває тільки в квітні-серпні, але ніяк не в вересні або жовтні.
Як зберігати ревінь
Звичайно ж, без холоду довго його не збереглося, особливо якщо мова йде про декілька тижнів. Для цього потрібно черешки добре вимити, промокнути на них воду паперовим рушником, і, загорнувши в поліетилен, покласти в овочевий контейнер рефрижератора.
У морозильній камері ревінь можна тримати до року. Але для цього ревінь миємо, ріжемо на шматочки розміром близько 2 см і зсипали в пакети для глибокої заморозки.
Без холоду же продукт може вільно зберігатися протягом декількох днів без втрати корисних властивостей. Правда, його все ж потрібно тримати подалі від сонця.
Сушений і мелений ревінь зберігають в щільно закупореній скляній банці десь в глибині кухонної шафи разом з іншими спеціями.