Факт того, що саме це новорічне блюдо за своєю популярністю б’є всі рекорди в наших краях – незаперечний, і як би це частування не назвали – суть його залишається тією ж.
У статті ми з’ясуємо, який рецепт зимового салату Олів’є, чим він відрізняється від традиційного, а також, як оригінально оформити закуску на новий рік півня 2017, та й на будь-який інший рік теж. Незважаючи на те, що кількість версій нашого улюбленого салату з кожним роком стає все більше і більше, конкурувати з цією закускою не зможе жодна інша страва.
Чому «Олів’є» називають зимовим салатом
Це питання мучить багатьох кулінарів, а відповідь, насправді, очевидний – це 2 різних салату, які нерідко плутають. Той салат, який багато хто з нас звикли готувати на Новий рік, насправді, є зимовим салатом в різних його варіаціях.
Оригінальний рецепт салату «Олів’є» від самого автора був абсолютно не схожий на нинішній класичний «Олів’є», який ми всі звикли куховарити до новорічного столу.
М’ясо рябчиків, паюсная ікра, ракові шийки, каперси, перепелині яйця і яловичий язик – ось ті інгредієнти, які входять до складу того самого справжнього авторського шедевра, який отримав свою назву на честь знаменитого творця – Олів’є Люсьєна.
Зауважте, тут немає навіть згадки про картоплю, горошку, ковбасі та морквині, а все тому, що саме колбасно-картопляний рецепт і є уособленням того самого загадкового «Зимового салату».
Після того, як легендарний кухар помер і забрав з собою рецепт гучного страви, багато ресторанів стали «методом проб і помилок» випускати в світ один рецепт за іншим, в спробі повторити тріумф французького кухаря – так і з’явився салат «Олів’є» в нашому класичному розумінні .
Варто зазначити, що в «Зимовому салаті» також немає місця свіжим / маринованим огірки та корнішони, які так часто нині люблять класти в псевдоолівье. Тільки справжні солоні огірки з бочки можуть по праву потрапити в відому закуску.
Ну, а тепер, коли відкрилася кулінарна істина – ми можемо перейти до практики.
Зимовий салат аля Олів’є на Новий Рік
Складові
- Огірки солоні (бочкові) – 2 шт. + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Картопля великий – 2-3 бульби + –
- Морква середня – 2 коренеплоду + –
- Цибуля ріпчаста червоний – 1 шт. + –
- Ковбаса варена – 300 г + –
- Консервований горошок – 1 банка + –
- Майонез – 150 г + –
- Сіль – за смаком + –
Як приготувати новорічний «Зимовий салат»
Першим ми пропонуємо приготувати в домашніх умовах саме «Зимовий салат». Дуже простий, смачний і самий що ні на є святковий.
- Перше, що ми повинні зробити – це поставити відварюватися до готовності на 20 хвилин картопля і морква, не очищаючи їх від шкурок.
- В окремій каструльці ставимо варитися яйця. Після закипання варимо їх 10 хвилин, після чого заливаємо крижаною водою.
- Тим часом шаткуємо дрібненькими кубиками ріпчасту цибулю, а огірки подрібнюємо середніми кубиками.
- Банку горошку розкриваємо, зливаємо розсіл і перекладаємо зерна в миску.
- Варені остиглі овочі (морква і картопля) чистимо і подрібнюємо кубиками середнього розміру, після чого зсипати їх в миску до горошку, туди ж перекладаємо цибулю і огірки.
- Яйця чистимо від шкаралупи, а потім акуратно ножем, «хвилею», вирізаємо з верхньої частини білка квіточки, після чого яйця нарізаємо кубиками і додаємо в салат.
7. Тепер всю продуктову нарізку солимо, заправляємо майонезом і перемішуємо.
Готовий салат перекладаємо в салатник і прикрашаємо яєчними квіточками, в центр яких слід покласти по горошинки.
Читайте ще схожі записи:
Як приготувати олів’є з ковбасою
Готуємо олів’є з м’ясом
Новорічний салат «Олів’є»: класичний сучасний рецепт
На новий рік ми прагнемо оформити салати максимально оригінально і красиво. І один з найбільш популярних варіантів прикраси – це зробити салат у формі майбутнього символу року. Щороку цей символ різний, тому «поле» діяльності для кулінарних експериментів воістину величезна.
Оскільки все і відразу символи року відобразити в салаті ми не можемо, то візьмемо за основу символ нинішнього року і приготуємо новорічний салат «Олів’є» 2017 вигляді «вогняного» півня. Цей птах буде доречна на святковому столі в будь-якому році, адже вона завжди приносить достаток і є вісником всього нового і світлого.
Як зробити салат «Олів’є»: оригінальний рецепт
Готуємо продукти для салату
- 0,4 кг телятини відварюємо протягом 1 години в бульйоні з додаванням 2 ч.л. солі, 1 ч.л. чорного меленого перцю і 1 ріпчастої головки. Після чого м’ясо виймаємо з відвару, охолоджуємо і нарізаємо прямокутними невеликими скибочками.
- На плиту ставимо сковороду, включаємо максимальний вогонь, вливаємо олію (50 мл) і, коли воно розжариться – обсмажуємо до рум’яної телячі скибочки, а потім перекладаємо їх на паперовий рушник, щоб в нього вбралися надлишки жиру.
- 4 картопляних бульби і 1 морквину моєму під краном, потім викладаємо їх в каструлю, заливаємо водою і варимо 25 хвилин до м’якості. Далі овочі виймаємо з води, охолоджуємо, чистимо і нарізаємо кубиками.
- 5 добірних яєць кладемо в окріп, засипаємо 1 ст.л. солі і варимо 10 хвилин. Потім окріп виливаємо, яйця заливаємо холодною водою і, через 5 хвилин, чистимо шкарлупки, а білки і жовтки кришимо ножем.
- 2 маринованих і 1 свіжий огірок подрібнюємо кубиками, 1 пучок зеленої цибулі кришимо ножем, після чого все зсипати в загальну миску, куди також перекладаємо зелений горошок з банки (1 банка).
- Готовий салат солимо за смаком, за бажанням, посипаємо його улюбленими спеціями, заправляємо майонезом (150-200 г) і змішуємо.
Збираємо салат «Олів’є» у вигляді півня
Зробити салат в так званому півнячому образі ми можемо двома способами.
Спосіб №1: Викладаємо «півня» поверх салату
Салат «Олів’є» викладаємо на блюдо сервіровки рівним колом (квадратом, прямокутником), посипаємо зверху дрібно натертим яєчним жовтком або сиром.
- Для зображення півника нам потрібно круто зварене яйце нарізати поперек гуртками, товщиною 5-7 мм. Центральний гурток кладемо, як тільце, в центрі салату, гурток поменше (ближче до кінця) кладемо вище у вигляді головки.
- З жовтка і перцевої горошинки робимо око.
- З червоного солодкого перцю вирізаємо 3 невеликих кружечка і вкладаємо їх на «голівці» один за одним у вигляді гребінця. Також вирізаємо маленький трикутний носик, подклювние сережки у вигляді невеликої крапельки, крильце трехклінное, хвостик з трьох вигнутих перцевих смужок і дві ніжки-палички.
Спосіб №2: Робимо з салату «півника»
- Салат перекладаємо на блюдо і формуємо його у вигляді зігнутої широкої ковбаски: ширше внизу і вже вгорі. Широку частина до кінця трохи загострюємо, вузьку частину формуємо в округлу голівку.
- Для прикраси півника нам знадобляться кольорові солодкі перці: помаранчевий, жовтий, зелений і червоний.
- Від червоного перцю відрізаємо низ. Одну з чотирьох опуклостей відрізаємо і робимо з неї подклювную сережку, з решти трьох робимо на «голівці» гребінець.
- Також з червоного перцю вирізаємо ніжки.
- З зеленого перцю робимо відкритий дзьобик.
- Тепер від кожного перцю нам буде потрібно по 3-4 тонких колечка, які потім слід розрізати навпіл.
- З половини кольорових півкілець робимо гарний півнячий хвіст.
- З решти перцевих нарізок формуємо крильце.
- З червоного перчика також можна зробити прикрасу для шийки півника, оформивши її зигзагом.
Для приготування новорічного салату «Олів’є» у вигляді півня можна взяти і рецепт «Зимового салату», тільки не забудьте оформити його відповідним чином. Як ми вже з’ясували, в теорії – це 2 різні закуски, але в сучасному світі рецептури настільки тісно переплелися, що рецепт «Зимового салату» і «Олів’є» можна вважати одним блюдом.
Тому, оформляючи новорічні салати у вигляді півника, мавпи, собаки та інших тварин, ви можете брати абсолютно будь-який з описаних нами рецептів, лише за своїм скоректуйте необхідне оформлення.
Підключивши всі свої художні таланти для оформлення закуски, ви отримаєте прекрасне святкове блюдо на Новий рік.